Joakim Paasikivi Podcasts
-
Ryssland har tagit fram en ny högteknologisk stridsvagn men inget verkar gå enligt plan. Hör berättelsen om Putins stridsvagn som fick tekniska problem redan på första repetitionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sveriges Radios Rysslandskännare Fredrik Wadström ger historien om den nya stridsvagnen T-14 Armata som president Putin tagit fram för att tävla med de mest avancerade stridsvagnarna i västvärlden. Nu spekuleras det om att stridsvagnen inte ens är redo för strid. Hör om propagandaprojektet som kan vara ett rent fiasko.
Nyhetspodden Dagens Eko ger dig en berättelse varje vardagsmorgon med programledaren Robin Olin och Sveriges Radios skarpaste journalister.
Programledare: Robin Olin
Gäst: Fredrik Wadström, Rysslandskännare och tidigare korrespondent
Militär expert: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant
Producent: Katja Magnusson
Slutmix: Jakob Lalér och Ludvig Jansson
Med klipp från: Channel 4 News, Task and Purpose, The Guardian, Telegram, Farms.com, Osoba Znamenitaja, The Infographics show, Abc News.
Kontakt: [email protected] -
Putins krig förändrade världen men inte på det sättet han tänkt sig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När podden startade i januari 2022 såg världen annorlunda ut. Putins Ryssland räknade med att Europa var splittrat och försvagat. Ukraina trodde inte att ett storskaligt krig hotade. Sedan dess har en ny säkerhetsordning trätt fram och ett enat Europa har slutit upp bakom Ukraina. Radiokorrespondenterna Ryssland fyller ett år.
Medverkande: Johanna Melén tidigare Rysslandskorrespondent. Joakim Paasikivi överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan. Per Enerud senior analytiker på Myndigheten för psykologiskt försvar.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Joachim Persson -
Putin är pressad under västs sanktioner. Nu framträder en spricka i den vanligtvis så putsade fasaden när Putin tappade tålamodet i ett möte om industriproduktionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den ryske ministern för handel och industri, Denis Manturov, lade fram en rapport om att allt gick utmärkt inom rysk flygplans- och helikoptertillverkning. Då avbröt den ryske presidenten och sa att han hade helt andra uppgifter.
Hör dessutom överstelöjtnant Joakim Paasikivi och Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren kommentera helikopterkraschen, där bland andra Ukrainas inrikesminister omkom.
Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent. Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan. Torbjörn Becker, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm med Östeuropa som specialområde.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Jakob Lalér -
Nu lyfts kritik om att bedömare ägnar sig åt glädjekalkyler och önsketänkande vad gäller Ukrainas chanser att besegra Ryssland. Hör Magnus Falkehed, frilansjournalist som bevakar kriget för Expressen, och Joakim Paasikivi, överstelöjtnant.
Medverkande: Magnus Falkehed, frilansjournalist som bevakar kriget för Expressen, och Joakim Paasikivi, överstelöjtnant.
Programledare: Elias Wahlberg.
Producent: Håkan Widman.
Sändes i P1 Morgon 17 januari 2023.
-
Kriget fortsätter med full kraft. Efter att president Zelenskyj besökt USA och president Biden strax innan jul, sa Putin att den så kallade specialoperationen ska fortsätta och att det inte finns någon gräns för vilka summor man är redo att investera i kriget för att uppnå sina mål. Så vad händer i kriget just nu? Hur har det gått med den ryska storoffensiven som fruktades komma efter nyår? På vilket sätt kommer AI in i kriget? Vad är det egentligen för en propagandafilm som sprids i Ryssland, där det lovsjungs om det strategiska kärnvapnet Satan 2? Varför tror dagens expert att kriget kan komma att ta slut redan i år?
Gäst: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och strategilärare vid Försvarshögskolan
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, berättar om det senaste som har hänt i kriget i Ukraina. Har kriget eskalerat den senaste tiden och vem har övertaget just nu?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Linnéa Wikblad och David Druid
-
David Druid kan inte lära sig filmtitlar och Linnéa Wikblad är upprörd över ny EU-lagstiftning som gjort att korkarna på PET-flaskor sitter fast i flaskan. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi berättar om läget i Ukraina och hur det går i kriget. Ekots EU-kommentator Susanne Palme förklarar vad det svenska ordförandeskapet i EU innebär. Dessutom djupdyker P3 Nyheters Babs Drougge i skandalen att Elisabet Höglunds anser att Jenny Strömstedt är medskyldig till ett övergrepp hon utsatts för.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid och Linnéa Wikblad
-
Kriget i Ukraina är nu inne i en utnötningsfas säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi: Ryssarna skickar fram människor, soldater, helt utan hänsyn till egna förluster. Framförallt när det gäller de rekryterade fångarna från ryska fängelser, där det inte verkar spela någon som helst roll om de lever eller dör, så länge de anfaller. Det är som en köttkvarn vid fronten.
Medverkande: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan
Programledare: Martina Lindvall
Producent: Isak Krona
Sändes i Studio Ett kväll 2 januari 2023.
-
Barn från Ukraina förs ut ur landet och adopteras bort till ryska familjer ibland utan att barnens familjer vet om det. Det kan handla om tusentals barn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En konsekvens av kriget är att barn från Ukraina förs till Ryssland och senare adopterats bort till ryska familjer. Det handlar både om krigsbarn från Ukraina som skiljts från sina föräldrar och evakuerats till ryska områden och om barn som tidigare levt på barnhem i Ukraina. Ryssland däremot kallar beskrivningen att barnen förts bort mot sin vilja för propaganda. Vad som hänt med de ukrainska barnen är en av många frågor som Radiokorrespondenterna Rysslands lyssnare skickat in och som vår expertpanel svarar på. Hör också om allt från hur länge det ryska krigsmaterialet räcker till hur fattiga folk är på landsbygden i Ryssland.
Medverkande: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant, Maria Persson Löfgren Rysslandskorrespondent och Johanna Melén tidigare korrespondent.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Adam Alvin
-
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi och våra korrespondenter besvarar lyssnarnas frågor om Rysslands krig mot Ukraina hör om allt från luftförsvar till Zelenskyjs sommarhus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den fullskaliga invasionen av Ukraina har pågått sen den 24 februari då Rysslands president deklarerade att han inlett det han kallar en ”militär specialoperation”. Under året som gått har Radiokorrespondenterna Ryssland fått in en mängd frågor från våra lyssnare. För att svara på frågorna har vi samlat en expertpanel som ger svar på allt från vart vapnen tar vägen efter kriget till säkerhetspådraget runt Ukrainas president.
Medverkande: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant, Maria Persson Löfgren Rysslandskorrespondent och Johanna Melén tidigare korrespondent.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Adam Alvin
-
USA skickar luftvärnssystemet Patriot till Ukraina hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi i P1 Morgon.
Medverkande: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan och Ginna Lindberg, Sveriges Radios utrikeschef och USA-kommentator.
Programledare: Mikael Kulle
Sändes 22 december 2022
-
President Putin reser till Belarus för att träffa sin allierade president Lukasjenko. Samtidigt varnar Ukraina för nya ryska planer. Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om vad resan betyder.
Under morgonen har Kiev åter igen attackerats av ryska drönare.
Medverkade: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.
Programledare: Pia Fridén.
Sändes i P1-morgon 19 december 2022. -
Det har exploderat på flygbaser djupt inne i Ryssland. Enligt Kreml så är det ukrainska drönare som ligger bakom allt, men än så länge är det obekräftat. Skulle det dock visa sig vara sant så innebär det en ny utveckling av kriget – och definitivt en prestigeförlust för Ryssland. Om det stämmer att Ukraina ligger bakom det här, vad kan deras nästa drag väntas vara? Hur kommer Ryssland att svara? Är det här början på en ny eskalering av kriget? När kommer vi att få veta vem som eventuellt ligger bakom explosionerna? Hur påverkar det här säkerhetsläget i Europa?
Gäst: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och strategilärare vid Försvarshögskolan
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Den första snön har fallit över Ukraina. Samtidigt som vintern slår till så har miljontals invånare varit utan el och vatten efter ryska attacker på energisystem. För soldaterna på fältet väntar en tuff tid med blöta uniformer, kyla, lerig terräng med tjäle och snöoväder. Det kommer bli hårt. I dag i Aftonbladet Daily ska vi prata om vintern och hur den påverkar kriget i Ukraina. Hur tufft blir det för soldaterna på fältet? Om vi ser till historien, så har vintern kunnat utnyttjas i krig, kommer någon av sidorna att göra det i Ukrainakriget? Ryssland vädjade nyligen om en stunds vapenvila, vad handlade det om? Varför sa USA:s försvarschef Mark Milley att vintern vore ett bra tillfälle för att inleda förhandlingar med Ryssland?
Gäst: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och strategilärare vid Försvarshögskolan
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Med utländska vapen fortsätter Ukraina att pressa Putins armé. Från Cherson sprids bilder på firande människor och blågula flaggor som åter hissas. Hör om besluten som kan avgöra krigets fortsättning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Det här är början på slutet av kriget”, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj framför den samlade världspressen i Cherson på måndagen. Bilder har pumpats ut från den befriade staden, bilder som visar hur människor samlas på gator och torg för att fira. Men vad ligger bakom den ryska reträtten och Ukrainas så tydliga övertag på marken? Överstelöjtnant Joakim Paasikivi pekar ut det amerikanska raketartillerisystemet Himars som avgörande.
– Det ryska tillbakadragandet är en ren funktion av inget underhåll på grund av knäckta broar och två månaders kompetent ukrainsk offensiv med stridsvagnar, artilleri och soldater. Men utan Himars hade det inte gått tror jag.
Ungern blockerar förslag om nya EU-pengarUkraina uppmanar samtidigt omvärlden att fortsätta fylla på med vapen, ammunition och pengar. EU-kommissionen lade nyligen fram förslag om budgetstöd till Ukraina 2023, där man vill låna ut totalt motsvarande nästan 200 miljarder svenska kronor. Men Ungern sätter sig på tvären, vilket skapar osäkerhet inför nästa år. Osäkert är också om allt det som skickas i form av pengar och vapen kommer att räcka för att nå en slutgiltig seger och fred på Ukrainas villkor. Under veckans G20-möte har världens blickar också riktats mot Kina, som på sistone börjat svikta i sitt stöd för Ryssland.
Medverkande: Lubna El-Shanti, Ukrainakorrespondent. Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan. Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Brady Juvier - Visa fler