Avsnitt
-
Mathias Wåg gästar veckans avsnitt som handlar om den amerikanske statsvetaren Francis Fukuyamas klassiska och ökända bok "The End of History and the Last Man" från 1992.
Fukuyama har blivit känd som "han som hade fel" men vad menade han egentligen med att historien hade tagit slut? Och vad har de senaste tre decennierna i den postkommunistiska världen gjort med hans tes? Är den liberala demokratin det som bäst kan ge människor välstånd och erkännande eller kommer det ett nästa steg?
-
Ola Söderholm pratar om att Sveriges förutsättningar att producera el gör det lite lättare för Miljöpartiet att vara ”seriösa” utan att behöva pudla om kärnkraft.
Apropå debatten om den dolda Facebookgruppen för kritiker av svenska coronastrategin menar Jonatan Unge att vi måste börja sparka ministrar under förnedrande former lite oftare.
-
Saknas det avsnitt?
-
Liv Strömquist pratar om gangsterrapens sensoriska njutning.
Ola Söderholm är lite trött på förenklat Silicon Valley-filosoferande om vad den digitala revolutionen innebär.
-
Jonatan Unge pratar om negativa sidor av covidpandemin som inte har tagits upp tillräckligt.
Ola Söderholm funderar på om trenden med värvningar av högprofilerade journalister från konkurrerande mediehus hänger samman med att tidningarnas affärsmodell ändras.
-
Ola Söderholm tror att av allt man kan oroa sig över när det gäller en potentiell SD-stödd högerregering kommer nog avskaffande av aborträtten ganska långt ner på listan.
Han pratar även om den sociala medier-drivna offentlighetens längtan efter urgamla människor apropå Bernie Sanders-memet.
Jonatan Unge förklarar att Vladimir Putins palats inte alls är vulgärt och vräkigt utan snyggt och att Arkitekturupproret håller med honom om det.
-
Ola Söderholm pratar om det enda av Donald Trumps löften som hans supportrar höll honom ansvarig inför: Att han för alltid skulle fortsätta kampen mot kannibalpedofilerna i den djupa staten.
Jonatan Unge menar att den svenska skamkulturen kring pandemin är unikt småaktig i en internationell jämförelse.
-
Ola Söderholm har begått övertramp i det stingsliga samtalet om Kapitoliumattacken vilket ledde till att en lokaltidning i Göteborg kallade honom fula ord som "opinonsbildare".
Liv Strömquist ger sig i gangsterrap-debatten och pratar om vilka historier som blir berättade och vilka som inte blir det.
-
Ola Söderholm tänker på vad vi kan lära av Anders Wallenstens hälsoråd och på vad Wallensten i sin tur kan lära av sociologen Max Weber.
Jonatan Unge uppmärksammar en rasismskandal i fotbollen som enligt vissa beror på missförstånd mellan den spanskspråkiga och engelskspråkiga världen.
Dessutom avhandlas politikernas ständiga brytande av pandemireglerna.
-
Ola Söderholm har läst den uppmärksammade boken "The New Class War" av amerikanen Michael Lind och funderar på i hur stor utsträckning man kan applicera USA-analyser på Sverige.
Liv Strömquist knyter ihop Christopher Lasch-året 2020 och pratar om hur meritokratin kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.
-
Ola Söderholm tänker på skillnaden mellan att vara knuten till en plats och leva i ett nätverk, apropå Per Anders Fogelströms Stockholmsromaner, Lasse Wierups ”Gangsterparadiset” och Christopher Laschs teorier.
Jonatan Unge pratar om pandemins ekonomiska konsekvenser och om de grönländska barnen som tvångsförflyttades till Danmark för att lära sig bli mer danska.
-
De gigantiska företagen Amazon och Walmart är under av sofistikerad planering och kan därför tjäna som inspiration till hur den ekonomiska demokratin ska utvidgas i samhället. Det menar Leigh Phillips och Michal Rozworski, författare till nya boken "Folkrepubliken Walmart".
Den har översatts till svenska av Per Björklund, ledarskribent på Flamman, och han gästar podden för att samtala om boken som ställer viktiga frågor om betydelsen av planering, även för de som är lite mer fegt och sossigt lagda.
-
Jonatan Unge pratar om vett och etikett apropå de nya covidrestriktionerna. Han tar också upp Tranås kommuns initiativ till omprövning av den svenska toalettkulturen.
Ola Söderholm uppmärksammar en kommande bok skriven av biträdande statsepidemiologen och han ger sig in i den fruktansvärda debatten om satirprogrammet Svenska Nyheters allsångssketch.
-
Nina Björk, aktuell med boken "Om man älskar frihet - tankar om det politiska", gästar podden för ett samtal om vår tids legitimering av ojämlikhet - det meritokratiska idealet.
-
Ola Söderholm lyckas hitta en oberättad historia om presidentvalet som alla Sveriges miljoner USA-korrespondenter missat: Den om hur både Joe Biden och Donald Trump har olyckliga erfarenheter av kosmetisk kirurgi mot skallighet.
Jonatan Unge pratar om huruvida det är nödvändigt att av smittskyddsskäl avliva alla minkar i Danmark i Blekinge. Dessutom bjuder han på ännu ett avsnitt i det stående inslaget "Tuffa till dig!"samt återberättar saker han hört Krystal Ball och Saagar Enjeti säga om USA-valet i hans favoritprogram "The Hill's Rising".
Jonatan misslyckades med att spela in sig själv i Stockholm så hans röst är bara upptagen via telefonen i Malmö Musikstudio, vilket innebär att det inte direkt blev tiptop ljudkvalité men det ska nog vara helt hörbart.
-
Sveriges ledande katolska porrliberala podcast maler på i gamla hjulspår.
Liv Strömquist har sett realityserien ”Labor of love” och tänker på begär som skapas av brist.
Ola Söderholm pratar om tveksamma studier och nyhetsartiklar som skapat synen på klimathotet som ett stup snarare än ett sluttande plan. Den är en syn som riskerar att leda till tron att det inte spelar någon roll hur stora utsläppen är för att vi snart ändå når en punkt av galopperande, självförstärkande uppvärmning.
-
Jonatan Unge tänker på skillnader och likheter mellan onanera på videomötet-skandalen på New York Times och bada naken-skandalen i Hörby kommun.
Ola Söderholm pratar om hur den digitala tsunamin undergräver elitauktoritet och att det är tveksamt om Olof Palme hade kunnat vara Olof Palme idag.
-
Ola Söderholm funderar på vad som händer med journalistiken när betalväggar blir en allt större del av affärsmodellen.
Liv Strömquist har läst kulturartiklar i Svenska Dagbladet om problem på kärleksmarknaden och tror att lösningen kan vara fler billiga bostäder.
Antonio Garcia Martinez artikel "Twilight of the Media Elites": https://pullrequest.substack.com/p/twilight-of-the-media-elites
-
I veckans avsnitt diskuteras Estoniadokumentären på Dplay som bland annat handlar om att det skedde hemliga militära transporter på färjan. Ola Söderholm förstår inte varför försvarsmakten och underrättelsetjänsten ägnar så mycket energi åt att försöka upprätthålla en utdaterad Sverigebild.
Jonatan Unge tror att förnedringen av britterna i Brexitförhandlingarna kan bli ett gemensamt projekt som alla EU-medborgare kan samlas kring.
-
Veckans samtal tar avstamp i den ganska fåniga Netflix-dokumentären "The Social Dilemma" som handlar om de sociala mediernas inflytande på världen.
Ola Söderholm funderar på om känslan av att världen är galen hänger samman med Silicon Valley-företagen specifikt eller om det mer bara är internet i allmänhet.
Liv Strömquist tar hjälp av 1600-talsfilosofen Blaise Pascal som bättre än dokumentären kan förklara hur individen påverkas av sociala medier.
-
Jonatan Unge pratar om lyckad och misslyckad identitetspolitik i USA-valet.
Ola Söderholm tänker på Preemraff, Greta Thunbergs tal till medierna och Jan Guillou-dokumentären.
- Visa fler