Elisabeth Åsbrink Podcasts
-
En konstnär som till varje pris krävde att få forma sitt eget liv och skrivande men i kampen mot själens smärta och tidens kvävande kvinnoroll gick hon alltför hastigt förlorad för världen.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Vi vill informera om att det här avsnittet innehåller skildringar av suicidtankar och självmord. Om du eller någon du känner behöver någon att prata med kan du kontakta Självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101. Vid akut suicidrisk bör du ringa 112.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Martin Abrahamsson – research och manus
Mårten Andersson – producent
Zardasht Rad – scenuppläsare
Julia Öjbrandt – ljuddesign och slutmix
Medverkar gör också Elisabeth Åsbrink, journalist och författare.
Vill du veta mer om Victoria Benedictsson? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
Mitt stora vackra hat : en biografi över Victoria Benedictsson - Elisabeth Åsbrink
Stora boken - Victoria Benedictsson
-
Frida och Lisen börjar i moll, med böcker om barn som far illa och föräldrar som gör så gott de kan, förlossningar genom tiderna och hur det var att leva som kvinna på 1800-talet, men slutar i dur, med ett par jul-feelgood.
Böcker det pratas mycket om
Vinternoveller av Ingvild H Rishøi
Kläda blodig skjorta av Maja Larsson
Havsörnens skrik av Karin Smirnoff
Mitt stora vackra hat av Elisabeth Åsbrink
Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung
Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth
Projekt jul av Cathy Bramley
Böcker som nämns
Stargate av Ingvild H Rishøi
Lärarinnans sång av Vigdis Hjorth
Sockerormen av Karin Smirnoff
-
Cicero hyllade historia som livets läromästare. Men har människan förmåga att lära av historien eller måste varje generation göra sina egna misstag, föra sina egna krig? Programmet sändes första gången 5 september 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Generationerna som överlevde förintelsen eller som deltog i världskrigen finns snart inte kvar och vi hänvisas till museer, böcker och föremål för att få del av historien. Men vad kan vi förstå, när inte den egna erfarenheten finns bland oss? Hur relevanta är berättelser om krig och samhällsbyggen för 100 eller 300 år sen för oss idag? Är historien en karta som leder oss vilse eller kan den föra oss förbi hinder och förhindra nya katastrofer?
I Filosofiska rummet för att samtala om historia, minne och lärdomar medverkar Hans Ruin, professor i filosofi vid Södertörns högskola, Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet och Elisabeth Åsbrink, journalist och författare.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Victoria Benedictssons oförutsägbarhet och självständighet fortsätter att fascinera, liksom hennes självmord. Dog hon av olycklig kärlek, i sviterna av barndomens övergrepp eller som en logisk följd av ett patriarkalt system? Boken sätter ljuset på en storslagen människas inre landskap, i en tid då vetenskap och idéer om jämlikhet utmanade en gammal kristen ordning, inte minst i Norden. Elisabeth Åsbrink i samtal med Werner G. Jeanrond, professor i systematisk teologi.
Medarrangör Bokförlaget Polaris
-
Bilden av författaren Victoria Benedictsson (1850-1888) har ofta fokuserat på hennes sexualitet. I sin biografi "Mitt stora vackra hat" tecknar författaren Elisabeth Åsbrink ett rikare porträtt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon föddes den sjätte mars 1850 i Skåne. Med tiden skulle hon gifta sig till namnet Victoria Benedictsson, bryta sig loss ur sitt äktenskap och skriva in sig i litteraturhistorien under pseudonymen Ernst Ahlgren. Hon blev 38 år innan hon skar halsen av sig i Köpenhamn.
Vad levde hon för liv? Vad skrev hon?
Elisabeth Åsbrink följer henne från vaggan till graven i sin nya, omfattande biografi "Mitt stora vackra hat". När hon gästar Marie Lundström i Lundströms Bokradio blir det ett samtal om en ung människa med konstnärsdrömmar, som hade få val att välja i en tid då kvinnor saknade mänskliga rättigheter. Varför avskydde hon sitt eget barn men inte sina fosterbarn? Vad händer med hennes dotter lilla Ellen och vilket är priset hon betalar för att slå sig fri och bli författare?
"Hon var ju så mycket mer än denna kvinna i gynstol. Så jag ville lyfta upp henne", säger Elisabeth Åsbrink i Lundströms Bokradio. "Hon bryter sig som någon sorts Houdini ut ur sitt liv. Och så skapar hon en person som kan göra allt det som hon inte kan."
Victoria Benedictsson slår igenom med romanen "Pengar" som landar mitt i samtidens debatt om det borgerliga äktenskapet, där stjärnor som Henrik Ibsen och Georg Brandes är tongivande. Den senare inleder hon en relation med, där hon bor på Hotell Leopold i Köpenhamn.
"Det som för mig gör så ont i den här kärlekshistorien när jag tittar på den genom hennes ord", säger Elisabet Åsbrink, "Det är att hon har kämpat så envetet med att befria sig från att vara kvinna. Hon har brutit med äktenskapet och maken, hon har brutit med barnen och moderskapet. Hon har brutit med livet i Hörby som var tryggt - och hennes. Och hon har förvandlat sig till Ernst Ahlgren och blivit en litterär stjärna. Och då träffar hon Georg Brandes och han säger: 'Du är ingen riktig kvinna'"
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Nina Asarnoj och Daniel Sjölin -
Per Engdahl (1909-1994) var aktiv fascist redan 1920-talet och kom efter andra världskriget att spela en central roll i omvandlandet av nationell högerextremism till en internationell rörelse. Han var också nära vän med Ikeagrundaren Ingvar Kamprad
Per Engdahl grundande den fascistiska Nysvenska rörelsen, som aldrig blev någon massrörelse i Sverige. Han levde ända fram till 1994 och hann med att umgås med ledande nazister i Hitlertyskland, hjälpa nazister att fly till Sydamerika samt att omorganisera den europeiska högerextrema rörelsen efter andra världskriget.
I maj 1951 organiserade han en europeisk högerextrem konferens i Malmö där han förenade både nazister och fascister i samma rörelse. Per Engdahl blev också chef för rörelsens internationella förbindelsekontor i Malmö. Han fortsatte att umgås flitigt med ledande personer i Tredje riket efter kriget och besökte på 1960-talet Francos Spanien.
Nysvenska rörelsen blev under 1960-talet helt marginaliserade. Men ledande figurer i rörelsen var med och grundade den främlingsfientliga organisationen Bevara Sverige svenskt. Därmed blev Per Engdahl en viktig länk mellan fascismen och nazismen under andra världskriget till nutida främlingsfientliga rörelser som Bevara Sverige Svenskt som i sin tur blev grunden till dagens Sverigedemokraterna.
IKEA-grundaren Ingvar Kamprad vägrade att ta avstånd från sin fascistiska vän. Kamprad bidrog också med pengar till rörelsen och gav ut Per Engdahls bok ”Politisk allmänbildning”. När Ingvar Kamprad gifte sig första gången 1950 var Per Engdahl inte bara inbjuden utan också ombedd att hålla tal.
I reprisen av reprisen av det nymixade avsnitt 32 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Elisabeth Åsbrink som är journalist och författare. Hon har skrivit boken 1947 som väver samman fascisten Per Engdahls öde, med judiska flyktingar och Simone de Beauvoir. Hon har också berört Per Engdahl i boken I Wienervald står träden kvar där hon avslöjade Ikea-grundaren Ingvar Kamprads nära relation till fascistledaren och hans rörelse.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I P4 Dokumentären Sommar i P1 bakom kulisserna berättar människorna som jobbar med Sveriges mest lyssnade radioprogram om processen före sändning.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Måste alla sommarvärdarna prata om sina trauman? Vad hände när en av värdarna bröt ihop totalt i studion och vilka är de som har svårast att göra ett Sommar i P1?
Stefan Sundberg möter både producenter och tekniker och personer som själva sommarpratat. Och så avlivas myten om att alla Sommar i P1 tidigare sändes live.
- Det är en stor villfarelse att man alltid sände live förr. Man har alltid delvis bandat. Men idag har ju programmet blivit så stort och då vill man ju inte utsätta sommarprataren att sitta där och vara livrädd, hyperstressad och torr i munnen och så är det också en enorm risk att låta sommarvärden sända direkt, säger Bibi Rödöö.
Henrik Jonsson är en av dem som producerat flest Sommar i P1 under de senaste åren. Han avslöjar att det finns vissa saker han helst ser att sommarvärdarna hoppar över.
- Vissa låtar som handlar om sommar, vissa grepp som handlar om att man börjar berätta att man föddes och slutar med att det ska bli en härlig sommar…..Den största utmaningen är att få dem att vända sig inåt och leta efter den egna berättelsen. Sen kan man göra en massa roliga grejor och spela Gyllene Tider och What a wonderful world, säger Henrik Jonsson.
I programmet medverkar:
Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1
Ulla Walldén, med i namnkommittén
Johan Egeskog, tekniker
Elisabeth Åsbrink, producent
Henrik Jonsson, producent
Jan Scherman, sommarvärd 2012
Jacob Mühlrad, sommarvärd 2017 -
FÖRFATTARE. Författaren Klas Östergren pratar i Sommar i P1 om språk och tid och om den tid vi tror oss minnas. Han inleder med ett minne från sitt första möte med publiken vid en författarträff...
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Östergren menar att författare i själva verket har ett av världens farligaste jobb. Kollegor runt om i världen fängslas och torteras och vissa har även ett pris på sitt huvud: ”Vi måste inse att orden betyder något.”
I sitt program reflekterar även Klas Östergren om alla svenska kriminalromaner: ”Sverige är kanske ett drömland för kriminalförfattare. För att ge legitimitet åt rätt taffliga deckare hävdas det envist att det är just i kriminallitteraturen som vi återfinner de bästa samhälls- och samtidsskildringarna. Ja, jag vet inte. Om några kolleger behöver denna illusion för att orka med sig själva, tänker inte jag ta den ifrån dem.”
Om Klas ÖstergrenInvald i Svenska Akademien 2014. Samma år kom senaste romanen Twist. Skrivit drygt ett 20-tal romaner, noveller och essäer. Har översatt Charles Baudelaire, Henrik Ibsen och John le Carré.
Flerfaldigt prisbelönad med bland annat De Nios Stora Pris, Selma Lagerlöf-priset, Piratenpriset, Sixten Heymans pris.
Skrivit manus till tv-serien Soldater i månsken och filmen Veranda för en tenor. Skrev även manus till filmen och tv-serien som bygger på de egna romanerna Gentlemen och Gangsters.
Har själv byggt gården han bor på. Böckerna skrivs på skrivmaskinen Facit Privat.
Klas Östergren har varit Sommarvärd 1980, 1981 och 2006.
Producent: Elisabeth Åsbrink