Channel 4 Podcasts

  • "Shein, det kinesiska modeföretaget som tar västvärlden med storm" – Moa Kärnstrand, journalist med fokus på Kina och Asien.

    Detta avsnitt handlar om Shein, vad vi vet och inte vet. Vilka är de, vad gör de och hur ska vi förstå deras oerhört snabba framväxt?

    Vi pratar om varför det är så svårt för journalister att granska Shein och hur det kommer sig att så mycket är höljt i dunkel. Som tur är vet vi lite mer idag än vad vi gjorde när avsnittet spelades in tack vare den uppmärksammade och unika granskningen av Channel 4 som släpptes den 17 oktober. Läs gärna Moas kommentar till den här: https://www.svd.se/a/wAARLo/avslojande-om-arbetsvillkoren-pa-kinesiska-shein-luktar-bekant Men faktum kvarstår: Shein är ett allt annat än transparent företag och om det snackar vi mycket.

    Vi dyker också in hur Shein kan vara så stora trots att många svenskar aldrig hört talas om dem. Har vi kanske helt missat hur den yngre generationen omfamnat dem för att vi varit så upptagna av Generation Greta?

    Dessutom, vad är ultra fast fashion och vad är hållbarhets-konsekvenserna för det extremt snabba slit-och-släng-modet?! Vi pratar bl a om hur Shein inte behöver förhålla sig till europeisk kemikalielagstiftning och hur de kan ha helt andra spelregler än sina konkurrenter.

    Och som alltid, avslutar vi hoppfullt!

    I avsnittet nämner vi Moa:s bok:
    Modeslavar: den globala jakten på billigare kläder, skriven tillsammans med Tobias Andersson Åkerblom. Rekommenderas varmt att läsa!

    Klippning: Aylen Bertlin

    OM PODDEN
    En podcast om hållbart mode med Johanna Leymann.

    Hemsida: johannaleymann.se
    Instagram: @ johannaleymann.se

    Om du gillar Slowfashionpodden får du mer än gärna lämna ett betyg i din poddapp samt tipsa vidare till andra. Tusen tack för att du lyssnar!

  • Berättelsen om den skandalomsusade kronprinsen som växte upp i skuggan av en älskad kung, och som blev historiskt impopulär när han själv tog över tronen av Thailand.

    Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Våren 2020 skakas Thailands huvudstad Bangkok av demonstrationer. Demonstranterna uttrycker sitt missnöje mot den sittande regeringen. Men de kraftiga protesterna innebär också ett nytt kapitel i Thailands historia. Trots att landets hårda majestätslagar innebär fängelse för den som uttalar sig negativt om kungafamiljen så riktas nu kritik och ilska öppet mot kungahuset. Anledningen stavas Maha Vajiralongkorn, eller Rama X, landets regent som tog över efter sin pappa, den omtyckte kung Bhumibol år 2016. Rama X är utbildad stridspilot och beryktad tjejtjusare. Han har anklagats för att hellre vistas på ett lyxhotell i södra Tyskland, omgiven av vackra kvinnor, än att synas och bry sig om folket i sitt hemland. Och på kort tid har han lyckats rasera sin pappa kung Bhumibols eftermäle. Det här är den, för många, okända berättelsen om ett land vars stormiga moderna historia går stick i stäv med bilden av ett sorglöst semesterparadis.

    I avsnittet medverkar:

    Karin Zackari, doktor i mänskliga rättigheter och expert på Thailands historia
    Andrew MacGregor Marshall, journalist och författare

    Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.
    Programledare: Vendela Lundberg
    Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius och Sally Henriksson
    Ljudmix: Fredrik Nilsson

    Klippen är hämtade från Sveriges Radio, France 24, The New York Times, Nine Network, Al Jazeera, Channel 4, CNA, Bloomberg, BBC, Thai PBS World, AP, VOA

    Böckerna "A kingdom in crisis" och "The king never smiles" har varit till extra stor hjälp under researcharbetet

  • Det här är en berättelse om en av musikhistoriens giganter, som genom att ständigt byta skepnad lyckas hålla sig relevant under ett halvt sekel.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är tisdagen den 3 juli 1973 på Hammersmith Odeon i London. Efter ett osannolikt framgångsrikt år ska glamrockaren David Bowie och hans band The Spiders from Mars avsluta The Ziggy Stardust Tour på hemmaplan.

    – Ladies and gentlemen, straight from their fantastically successful world tour, including the United States of America, Japan. Now in his home country. For the last time, David Bowie.

    I rollen som den utomjordiska rockstjärnan Ziggy Stardust har den bleka engelsmannen på rekordtid gått från att vara en anonym kämpande musiker till att bli en hypad kultfigur. Hans röda hockeyfrilla, tajta urringade jumpsuits och sminkade ögon lämnar få oberörda.

    Ingen tycks riktigt förstå var Ziggy börjar och David slutar, men frågan är om det spelar någon roll. Som Ziggy har David tagit världen med storm.

    Den färgsprakande sångaren hinner med en rad klädbyten under kvällen och när det börjar närma sig slutet bär han en svart genomskinlig meshtopp, byxor med röda paljetter på rumpan och glittriga örhängen. Men det är varken Ziggys outfits eller framförandet av låtarna som kommer att göra just den här konserten historisk.

    Inför det sista extranumret kliver David fram till mikrofonen och det han säger härnäst chockar både publiken och hans bandmedlemmar.

    – Of all the shows on this tour, this particular show will remain with us the longest, because not only is it the last show of the tour, but it's the last show that we'll ever do. Thank you.

    Förvirringen i publikhavet är stor när David börjar spela låten Rock N’ Roll Suicide. Menar han att han lägger av med musiken helt, har bandet fått sparken och vad kommer att hända nu?

    P3 Musikdokumentär om David Bowie är berättelsen om en artist som ständigt lyckades återuppfinna sig själv, men också en historia om rockstjärnelivets baksidor.

    Medverkande: Morgan Skarin och Katarina Persson.

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i början av 2022. 
    Producent var Hanna Frelin.
    Exekutiv producent Lars Truedsson.
    Slutmixen är gjord av Fredrik Nilsson.
    P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

    Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmerna Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1979) och Rock Wives (1996), intervjuer med Canadian Broadcasting Corporation (1977), Stina Dabrowski i SVT (1987), 7.30 Report från Australiensiska ABC Television (2004), MTV (1976) och BBC's Tonight programme (1964). BBC News (2013 och 2016), Sky Nes (2013), Channel 4 (2013), filmen 2001: A Space Oddyssey och månlandningen.

  • Kina rustar upp och USA skiftar sin uppmärksamhet till det som kallas den indopacifiska regionen. Det får följder för Sverige.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hör om det som kallats för kampen om framtidens världsordning, kraftmätningen mellan Kina och USA.

    Retoriken är uppskruvad kring Taiwan efter Kinas flygningar, och USA har tillsammans med Storbritannien och Australien bildat försvarspakten Aukus.

    Samtidigt är Taiwan en av världens största producenter av halvledare, något som får ytterligare konsekvenser för världen. 

    Upprustningen i det som kallas den indopacifiska regionen är omfattande.

    Följderna för Sverige

    USA och Nato är försvarspartners till Sverige, och bedömare tror att det som nu händer på andra sidan jorden kommer att få följder här.

    – Tyngdpunkten och inte minst uppmärksamheten, den kommer att förskjutas och det har stor betydelse för Sverige och för Europa, säger Bengt Svensson, tidigare försvarsattaché i Washington.

    Nyhetsljuden i programmet kommer från Channel 4 och South China Morning Post.

  • Berättelsen om den unga konstnärens rockstjärneliv, fyllt av drömmar, droger, skandalrubriker och en vänskap som överlever allt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är en höstdag i oktober 2003. I södra England öppnas porten till ett fängelse upp och ut på gatan kliver en 24-åriga man, vid namn Pete Doherty. Slängt över axeln har han en grön duffelbag och en stor plastpåse med sina privata tillhörigheter.

    Utanför fängelsets tjocka murar har löven börjat anta en brun färg. Pete har precis avtjänat ett två månader långt fängelsestraff. Ett straff han fick efter att han, påverkad av tunga droger, gjort inbrott och stulit saker från en lägenhet i norra London.

    Lägenheten tillhörde gitarristen och sångaren Carl Barat - Petes bandkollega och bästa vän.

    Utanför fängelseportarna, står en person lutad mot en bil och väntar. Mannens bruna hårslingor hänger ner över ansiktet och mellan luggens glipor tittar två intensivt blå ögon fram. Han är där för att hämta Pete och när Pete ser vem det är börjar han springa mot honom.

    Det är bästa vännen Carl, som trots inbrottet mot honom, står där och väntar på Pete. De bästa vännerna gråter och kramas länge, sen hoppar de in i bilen. De har bråttom, för trots att Carl en gång redan sparkat den stökiga Pete från bandet, och Pete dessutom just suttit inne för ett brott mot Carl själv, så ska de om några timmar upp på scen tillsammans.

    De ska fira att Pete äntligen är en fri man, för det här är två killar som, vad som än händer, inte verkar kunna hålla sig borta från varandra. Tillsammans lever de drömmen som rockstjärnor, men för Pete finns det ingen broms. Han är en nytändning för brittisk rockmusik, ett virrvarr av droger och destruktivitet. Så frågan är hur länge The Libertines kommer att stå pall den här gången. För trots att debutalbumet kom ut bara ett år tidigare så har deras resa mot slutet redan börjat.

    P3 Musikdokumentär om Pete Doherty handlar om den skandalomsusade rockstjärnan som överlevt mot alla odds. Det är en berättelse om konstnärsdrömmar, fest och vänskap.

    Medverkande: Per Magnusson, Evelina Roos och Rasmus Arvidsson.

    Dokumentären är gjord av Hila Stefansson 2021.
    Producent Hanna Frelin.
    Exekutiv producent Axel Winqvist.
    Tekniker Fredrik Nilsson.
    P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

    I researchen till programmet har vi använt oss av böckerna Pete Doherty: Last of the Rock Romantics av Alex Hannaford och Pete Doherty: My Prodigal Son - A Child in Trouble, a Family Ripped Apart, the Extraordinary Story of a Mother's Love av Jacqueline Doherty.

    Ljudklippen i dokumentären kommer från BBC News, Channel 4 news, NME news, MTV, Late Show with David Letterman (CBS), Hope Rehab Centers egna Youtube-kanal, BBC-dokumentären Whatever happened to the likely lads, Anthems for doomed youth (en dokumentär av Roger Sargent) och There are no innocent bystanders från The Libertines Youtube-kanal.

  • 10 minuter om världens mest kända och jagade prinsessa. Ständigt omgiven av paparazzi-fotografer. I augusti 1997 omkommer prinsessan Diana i en bilolycka i Paris och begravningen följs av halva jordens befolkning.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Om podden:

    Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen.

    Podden passar för 9-13 år ungefär.

    Frågor till avsnittet:

    I vilket land var Diana prinsessa i? 

    Vad kallas de fotografer som hänger efter kända personer för att ta bilder? 

    I vilken stad dog Diana? 

    Vad heter hennes söner? 

    Kan man behandla kända människor hur som helst? 

    Varför tror du Prinsessan Diana fortfarande är en betydelsefull person för många? 

    Programledare: Klara Askerup, Barnradion
    Producent: Niklas Jonsson, Barnradion
    Exekutiv producent: Per Palmqvist, Barnradion

    Med ljud från: Sveriges Radio, BBC, AP, Sky News, Channel 4, Dokumentären "Diana, Our Mother: Her Life and Legacy"