Axel Winqvist Podcasts

  • 1968 utkommer författaren Bo Balderson med sin första deckare. Statsrådet och Döden blir en omedelbar succé och startskottet för en deckarserie om elva böcker. Men bakom framgångarna döljer sig ett av litteratursveriges största mysterier: namnet Bo Balderson är en pseudonym, och än idag har den hemlige författaren inte gett sig tillkänna. I första avsnittet bestämmer sig radiojournalisten Axel Winqvist för att gå till botten med fallet Bo Balderson. Han bockar av de mest uppmärksammade teorierna om pseudonymen och intervjuar Astrid Lindgrens barnbarn, Olof Palmes son och vår före detta statsminister Ingvar Carlsson. Är det en svensk superkändis som ligger bakom Balderson – och finns det personer på bokförlaget Bonniers som känner till sanningen? Lever författaren fortfarande, eller planerar Balderson att gå i graven med sin hemlighet? Axel befinner sig snart i en labyrint av olika spår och bevis. Jakten på Bo Balderson görs av produktionsbolaget Studio Olga för Spotify Dok. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

  • Bo Balderson har sålt över en miljon böcker - men vem står bakom pseudonymen? I Jakten på Bo Balderson letar journalisten Axel Winqvist efter Baldersons sanna identitet. Är det en spinndoktor, en före detta statsminister – eller en svensk superkändis? Axel intervjuar Astrid Lindgrens barnbarn, Olof Palmes son och en mängd “privatspanare” för att få klarhet i vem som skrivit böckerna – och varför han eller hon velat hålla sig gömd. Lever författaren fortfarande, eller planerar Balderson att gå i graven med sin hemlighet? Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

  • Imorgon har TV-serien om Sveriges kanske mest kända brottsling - Clark Olofsson, premiär. Journalisten Axel Winqvist berättar bland annat om vem Clark Olofsson var och om "Stockholmssyndromet". Astrid Lindgren, Ingemar Bergman och Ingvar Kamprad har blivit ansiktet utåt för svenska nazister i Ryssland, det berättar Lisa Nord från P3 Nyheter mer om. Serietecknaren Moa Romanova gästar oss. Högaktuell med boken "På Glid", en serieroman om vänskap och sorg, och vad "bra vänskap" egentligen är.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist

  • Det här är berättelsen om det sena 90-talets allra klarast lysande stjärna, som oväntat försvinner från rampljuset när hon står på toppen av sin karriär.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Publiken jublar när talkshowprogramledaren Rosie O’Donnell glatt presenterar dagens gäst. Det är hösten 1998 och kvinnan som slår sig ner i den rostfärgade fåtöljen är årets allra hetaste artist. Samtidigt som hennes låtar parkerat sig på topplistorna syns Lauryn Hills ansikte på varenda tidningsomslag. Alla vill ha henne.

    Trots all uppståndelse tycks Lauryn Hill avspänd. Hon skojar med programledaren, flörtar med publiken och pratar passionerat om sin solodebut. NBCs kameror zoomar in på Lauryns felfria hy och leende ögon. Hon är klädd i t-shirt och skinnkjol, med korta dreads och stora ringar i öronen. Utåt sett verkar allt perfekt. 23 år gammal är hon tvåbarnsmamma. Nyss gjorde hon världssuccé med Fugees och nu står kritikerna på rad för att hylla hennes solodebut.

    Lauryn Hill ses som hiphopens framtid och trots att hennes album precis släppts verkar folk knappt kunna bärga sig inför vad hon ska komma med härnäst. Vad ingen vet där och då, den här hösten 1998, är att Lauryn Hill inom kort - helt kommer att försvinna från rampljuset. Faktum är att det aldrig kommer att komma något nytt studioalbum från hiphopens allra klarast lysande stjärna. Istället ska dom kommande tjugo åren domineras av spekulationer om divalater och galenskap - och frågan på allas läppar kommer vara: “Vad var det egentligen som hände med Ms. Hill?”.

    P3 Musikdokumentär om Lauryn Hill handlar om en kvinnlig hiphoppionjär och priset hon fått betala för sin framgång.

    Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak år 2021.
    Producent är Hanna Frelin.
    Exekutiv producent Axel Winqvist.
    Tekniker är Fredrik Nilsson.
    P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

    Ljudklippen i dokumentären kommer från podden Dissect, 1999 Grammy Awards, Live at the Apollo Amature Night 1987, It’s Showtime at the Apollo 1996, filmen En värsting till syster 2, dokumentärfilmen Concerning Violence, MTV Unplugged No. 2.0 med Lauryn Hill, instagramkontot selahmarley, Fox5, samt youtubekontona Time, Vlad-TV, Mike Willis, Before they were famous och Real Reality Gossip.

  • Berättelsen om den unga konstnärens rockstjärneliv, fyllt av drömmar, droger, skandalrubriker och en vänskap som överlever allt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är en höstdag i oktober 2003. I södra England öppnas porten till ett fängelse upp och ut på gatan kliver en 24-åriga man, vid namn Pete Doherty. Slängt över axeln har han en grön duffelbag och en stor plastpåse med sina privata tillhörigheter.

    Utanför fängelsets tjocka murar har löven börjat anta en brun färg. Pete har precis avtjänat ett två månader långt fängelsestraff. Ett straff han fick efter att han, påverkad av tunga droger, gjort inbrott och stulit saker från en lägenhet i norra London.

    Lägenheten tillhörde gitarristen och sångaren Carl Barat - Petes bandkollega och bästa vän.

    Utanför fängelseportarna, står en person lutad mot en bil och väntar. Mannens bruna hårslingor hänger ner över ansiktet och mellan luggens glipor tittar två intensivt blå ögon fram. Han är där för att hämta Pete och när Pete ser vem det är börjar han springa mot honom.

    Det är bästa vännen Carl, som trots inbrottet mot honom, står där och väntar på Pete. De bästa vännerna gråter och kramas länge, sen hoppar de in i bilen. De har bråttom, för trots att Carl en gång redan sparkat den stökiga Pete från bandet, och Pete dessutom just suttit inne för ett brott mot Carl själv, så ska de om några timmar upp på scen tillsammans.

    De ska fira att Pete äntligen är en fri man, för det här är två killar som, vad som än händer, inte verkar kunna hålla sig borta från varandra. Tillsammans lever de drömmen som rockstjärnor, men för Pete finns det ingen broms. Han är en nytändning för brittisk rockmusik, ett virrvarr av droger och destruktivitet. Så frågan är hur länge The Libertines kommer att stå pall den här gången. För trots att debutalbumet kom ut bara ett år tidigare så har deras resa mot slutet redan börjat.

    P3 Musikdokumentär om Pete Doherty handlar om den skandalomsusade rockstjärnan som överlevt mot alla odds. Det är en berättelse om konstnärsdrömmar, fest och vänskap.

    Medverkande: Per Magnusson, Evelina Roos och Rasmus Arvidsson.

    Dokumentären är gjord av Hila Stefansson 2021.
    Producent Hanna Frelin.
    Exekutiv producent Axel Winqvist.
    Tekniker Fredrik Nilsson.
    P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

    I researchen till programmet har vi använt oss av böckerna Pete Doherty: Last of the Rock Romantics av Alex Hannaford och Pete Doherty: My Prodigal Son - A Child in Trouble, a Family Ripped Apart, the Extraordinary Story of a Mother's Love av Jacqueline Doherty.

    Ljudklippen i dokumentären kommer från BBC News, Channel 4 news, NME news, MTV, Late Show with David Letterman (CBS), Hope Rehab Centers egna Youtube-kanal, BBC-dokumentären Whatever happened to the likely lads, Anthems for doomed youth (en dokumentär av Roger Sargent) och There are no innocent bystanders från The Libertines Youtube-kanal.

  • Konstnären tar oss med på en magisk resa genom kinakrogens historia.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Lap-See Lam rankas som en av Europas 30 mest lovande unga konstnärer av tidningen Forbes. 2021 mottog hon DN:s kulturpris.

    I sin konst uppmärksammar Lap-See Lam den svenska kinakrogens kulturhistoria som också är del av hennes familjs berättelse. Genom en sorts magisk realism och tekniker som 3D-scanning undersöker hon platsbegreppets relation till föreställningar om kulturell tillhörighet.

    I sitt program tar Lap-See Lam med lyssnarna genom en tidsportal på en resa från Kina slott, Drakbåten och Ostindiska kompaniet.

    - Här träffar jag historiska figurer – och försöker lära mig hur tungan och hjärtat hör ihop.

    Om Lap-See Lam:

    Konstnär, 31 år.

    Född och bosatt i Stockholm.

    Debuterar som Sommarvärd.

    Producent: Axel Winqvist.

    Credits:
    Singing Chef röst: Ping-Kwan Lam
    Singing Chef översättning: Lap-Yan Lam, Yuk-Lin Lam & Ping-Kwan Lam
    Singing Chef, komposition och ljuddesign: Marlena Salonen och Linus Hillborg

    Delar av sommarpratet har inspirerats av konstverken Mother’s Tongue (2018) gjord i samarbete med Wingyee Wu, Phantom Banquet (2019) och The Singing Chef (2020-).
    Tack till mormor, Hampus, Jesper och familjen Lam.

    Övriga källor:
    Äkta svensk kinamat, P1 Specialprogram, Yusie Rundkvist Chou
    Från Kina till Europa, Jan Wirgin
    Kina Slott på Drottningholm, Åke Setterwall, Sten G. Lindberg, Stig Fogelmarck, Bo Gyllensvärd
    Rosa Chous sparade urklipp från recensioner av Berns Kinesiska Restaurant

    Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

  • Det här är berättelsen om gatuhustlern som lyckades bli den första hiphopmiljardären.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är den 25 november 2003 och det ökända Madison square garden är fullsatt. När konserten ska börja släcks arenan ner och en ensam strålkastare lyser upp mot taket. Publikens blickar följer efter ljuset och får se en vit basket-tröja hissas. Det är så man gör när en spelare ska gå i pension men istället för en basketspelares namn står i röd text Roc-A-Fella och nummer ett. Det här är inte bara en konsert det är Jay-Zs stora avskedsfest.

    Jay-Z har genom åren sett flera rappares karriärer ta slut. De som inte dött på grund av gatuvåldet har istället ansetts för gamla för att rappa. Nu har har åren börjat komma ikapp även Jay-Z och han tänker inte lämna sitt öde åt slumpen. Kungen av New York ska, 34 år gammal, gå i pension.

    Kvällen är stjärnspäckad med artister som Missy Elliot, R.Kelly och Beyonce. Efter tre timmar står Jay-Z ensam kvar på scen i pösiga jeans, stor vit basket-tröja och keps. Arenan fylls av hans mammas röst samtidigt som tusentals guldiga gnistor faller ner på scen. Jay-Z håller upp armen i en segergest och arenan släcks.

    Konserten är slut och Jay-Z ska dra sig tillbaka från rampljuset. Många fans sörjer, andra är förvirrade över att han som är på toppen plötsligt ska sluta. Jay-Z själv säger att han inte längre har nått att rappa om och att hiphopen blivit töntig. Men alla tror inte på att det här skulle vara det sista man ser av stjärnan. Kan det vara så att det här bara är ett PR-trick för att överleva längre?

    P3 Musikdokumentär om Jay-Z är berättelsen om en av världens mest framgångsrika rappare. Hur han med sin hustlermentalitet lyckats hålla sig relevant i över 25 år.

    Medverkande: Johannes Cakar och Özgür Kurtoğlu.

    Dokumentären är gjord av Linnéa Beijer år 2021.
    Producent är Hanna Frelin
    Exekutiv producent är Axel Winqvist
    Tekniker är Fredrik Nilson
    P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

    En av de främsta källorna till programmet är Jay-Zs självbiografi och memoar Decoded.

    Ljudklippen i dokumentären kommer från MTV News, Fade to black, Rap city, Made in America, Hot 97, CNN, Fox News, ABC News och Good Morning America.

  • Det här är berättelsen om en flyktingkille från Zanzibar som bestämmer sig för att bli rockstjärna och under sitt korta liv lyckas lägga hela världen för sina fötter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det står 70.000 förväntansfulla människor inne på Wembley Stadium i nordvästra London. Solen lyser och luften kokar. Klockan är bara tolv på dagen och publiken vet inte riktigt vad dom ska förvänta sig, men i efterhand kommer dom att förstå att dom har varit med om något historiskt.

    Den 13 juli 1985 samlas artisteliten i London och Philadelphia för Live Aid. En 16 timmar lång livesänd välgörenhetskonsert, för att samla in pengar till svältkatastrofen i Etiopien.

    I lineupen finns artister som David Bowie, Madonna och Wham, men det är inte nån av deras framträdanden som det i efterhand kommer att pratas om. Det är nämligen ett helt annat band som oväntat stjäl hela showen, ett band som många tycker är lite passé.

    Iklädd ett vitt linne, tajta stentvättade jeans och sin karakteristiska mustasch, struttar Freddie Mercury och hans bandkompisar i Queen in på den stora scenen. Han är nervös. Queen har spelat på otaliga enorma arenor, men den här gången är det inte deras egna lojala fans som står framför scenen. Freddie småspringer fram till den svarta flygeln och när han spelar dom första tonerna till Bohemian Rhapsody så exploderar folkhavet inne på arenan.

    Under dom följande 20 minutrarna så släpper han inte publiken ur sitt grepp. Faktum är att han verkar kunna dirigera dom till vad som helst. Och det är inte bara konsertbesökarna inne på Wembley Stadium som förtrollas av Freddie Mercury. Backstage stannar all aktivitet upp, och framför tv-apparater runt om i världen konstateras det att inget annat band kom i närheten av Queen den här dagen.

    Och tur var väl det. För framträdandet på Live Aid får folk att glömma att Freddie Mercury och Queen bara året innan var paria i hela musikvärlden, efter att ha gjort hårt kritiserade spelningar i apartheidstaten Sydafrika.

    P3 Musikdokumentär om Freddie Mercury handlar om att aldrig be om ursäkt för den man är, gränslösa musikaliska samarbeten och 80-talets AIDS-epidemi.

    Medverkande: Astrid Zainea, Tilde Kåreland och Ola Salo.

    Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak år 2021.
    Producent: Hanna Frelin
    Exekutiv producent: Axel Winqvist
    Tekniker: Fredrik Nilsson
    P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

    Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentärfilmerna Freddie Mercury: The Great Pretender och Freddie Mercury: The Untold Story, journalisten David Wiggs intervjuer (åren 1984-87), videoklipp av filmarna Rudi Dolezal och Hannes Rossacher, Live Aid 1985, Queen Live at Wembley 1986, Queen – Hyde Park 1976 och youtubekontot RAMADHAN KHAMIS.

  • Prisbelönt skådespelare som slog igenom stort som Nina Löwander i succéserien "Vår tid är nu".

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Det stora finns i det lilla

    Skådespelerskan Hedda Stiernstedts Sommar börjar i pappans ateljé där den nio år gamla Hedda ska få sitt porträtt målat. Men det är varken pappan eller porträttet som är viktigt här. Det är den ärvda tröja som Hedda har på sig. Det bästa med tröjan är att hennes bästis Anna är dödligt avundsjuk på den.

    Anna är den bästa person Hedda vet, med en fantasi som är magisk. Och som nioåring strider Hedda hårt för att vara Annas bästa vän. Hon hamnar till och med i slagsmål på skolgården. Anna målar upp drömvärldar som Hedda och hon sedan bygger och de försvinner bort till hemliga platser i timmar, evigheter.

    Men så går det en sommar och att leka har blivit förbjudet. Nu är det smink, rosa magtröjor och Spice Girls som gäller och plötsligt får Anna inte längre plats i Heddas strävan att bli någon annan.

    Hedda Stiernstedts Sommar är en berättelse som rör sig från skolgårdens intriger till nattklubbar i Paris, Australiens öken och auditions i Los Angeles. Det handlar om jakten på identitet, om hur det stora finns i det lilla och om att totalt gå upp i förälskelsen. Men framförallt är det en berättelse om vänskap. Och om vad som händer när den tar slut.

    Om Hedda Stiernstedt

    Skådespelare, 32 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Aktuell som Doris i den kommande nyversionen av filmen Se upp för Jönssonligan och med huvudrollen Hanna i filmen Min pappa Marianne med premiär i våras.

    Har tidigare medverkat i en rad andra filmer och tv-serier, men slog igenom stort som Nina Löwander i succéserien Vår tid är nu. För rolltolkningen tilldelades hon Kristallen som Årets bästa kvinnliga skådespelare i en tv-produktion. SVT-succén
    återkommer i en specialsäsong i jul.

    Blev utsedd till Årets bäst klädda kvinna på Elle-galan i år.

    I mitt Sommar reflekterar jag över små och stora händelser i livet och musiken som ackompanjerat dem. Jag rymmer från polisen i Australien, festar med en präst i Paris och samlar vattenflaskor i L.A. Det handlar om snedsteg och identitet, men mest av allt handlar det om vänskap.


    Producent: Axel Winqvist