Avsnitt

 • Berättelsen om hur Donald Trump blev kung av Manhattan och började bygga sitt eget varumärke.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Det här är första delen av tre i P3 ID:s serie om Donald Trump – USA:s 45:e president. 
  Hör hela serien exklusivt i Sveriges Radio Play

  Om hur han blev kung av Manhattan och sinnebilden av 80-talets guldrusch.

  Om ett affärsimperium byggt av guld och lånade slantar.

  Om Ivana, Marla och Melania – och en kärleksaffär med pressen.

  Om Trumps långa historia av att teasa om en karriär i politiken, kasinobyggen i Atlantic City, pappas pengar och om hur de första byggstenarna lades för att Trump skulle bli en av världens mäktigaste män.

  I avsnittet hörs bland andra Andreas Utterström, Britt-Marie Mattsson och Vendela Kirsebom.

  En produktion av Dist, våren/sommaren 2024.

  Programledare och producent: Vendela Lundberg
  Reporter: Alice Dadgostar
  Exekutiv producent: Sally Henriksson och Carl-Johan Ulvenäs
  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen är hämtade från ABC, NPR, NBC/Lola Clips, CBS, The Phil Donahue Show, Get me Roger Stone, CNN, Inside Edition, First wives club, AP, BBC, The Howard Stern Show, C-Span, Trump an American dream/Netflix, The Apprentice, Fox news.

 • Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet.

  I tre delar berättar vi historien om Donald Trump, USA:s 45:e president och den första ex-presidenten någonsin att åtalas och fällas i domstol, samtidigt som han kampanjar för att ta sig tillbaka till Vita huset.

  Hör Donald Trump – kändisen, presidenten och återkomsten.

  Hela serien finns redan nu i Sveriges Radio Play.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Han är dokusåpakändisen som blev riksdagspolitiker, välfärdsentreprenör och influencer. Under våren 2024 har P3 ID följt Jan Emanuels kandidatur till Europaparlamentet.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  P3 ID Jan Emanuel: Miljonerna, medierna och makten  är en berättelse som tar oss med till hans stökiga uppväxt i Uppsalaförorten Gottsunda, in i kriminaliteten och droger.

  – Väldigt många av mina år har varit ganska röriga kan man väl säga. Inte bara lycka, säger Jan Emanuel till P3 ID.

  I avsnittet berättar han om om sina ideologiska drivkrafter, livet i politiken och den affärsverksamhet som genererat miljoner.

  En berättelse om en klassresa, Expedition Robinson, socialdemokratin och försöket till politisk comeback - Folklistan. I avsnittet pratar han också om sitt stora bekräftelsebehov, och om att känna sig feltolkad och orättvist behandlad.

  – Det heter klassförakt. Det har alltid hetat klassförakt. Jag tillhör en klass som alltid har föraktats av dem som ser sig som mer, å det roliga är att de gör det så övertydligt, men de ser det inte själva.


  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Carl-Johan Ulvenäs
  Producent: Vendela Lundberg
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades våren och sommaren 2024 av DIST.

  Ljudklipp är hämtade från Sveriges Radio, Aftonbladet, SVT, och Expressen.

 • Han börjar på botten, hittar räddningen i skådespeleriet och blir en av Frankrikes mest folkkära personer. Sedan kommer våldtäktsanklagelserna, en efter en.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Med över 250 filmer på cv:t har Gérard Depardieu haft en karriär som få andra. Sedan genombrottet i Bertrand Bliers ”Flörtkulorna” (1974) har han hunnit spela präst, pundare och allt däremellan. Under nästan ett halvt sekel har han, med sin alldeles särskilda slags frenesi, varvat prestigefilmer med fåniga familjekomedier. Han har gestaltat några av den europeiska historiens mest framträdande karaktärer – och länge betraktas han som något av en fransk nationalklenod.

  Men idag är bilden av den tidigare så folkkära skådespelaren en annan. 

  Efter dussintals fylleskandaler, en flytt till Ryssland och en uppmärksammad bromance med Vladimir Putin finner sig Depardieu nu även vadandes i våldtäktsanklagelser och polisutredningar.

  Det här är en historia om dysfunktionalitet, att tvingas bli vuxen alldeles för tidigt och att återuppfinna sig själv på nytt, utan att egentligen förändras ett dugg.

  I avsnittet medverkar bland andra Cecilia Blomberg, programledare och kritiker på Sveriges Radios kulturredaktionen, och Helena Lindblad, filmredaktör på Dagens Nyheter.

  Avsnittet gjordes våren 2024 av Dist.

  Programledare: Vendela Lundberg

  Avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan

  Slutmix: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, France24, Complément d’Enquête, The Tonight Show with Jay Leno, The Late Show with David Letterman, Golden Globe, AFP, Al Jazeera, The Hollywood Reporter, ”Les Valseuses”, ”Cyrano de Bergerac”, ”Green Card”, ”Asterix och Obelix möter Caesar”.

  Boken ”Ça s’est fait comme ça” och dokumentären ”L’homme dont le père ne parlait pas” har varit till särskilt stor hjälp under arbetet. 

 • Historien om ett uråldrigt kejsardöme och ett förhållande som skapat rubriker världen över om skulder, monarkins framtid och en hästsvans.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  2021 framträder ett äkta par för en presskonferens på ett hotell i Tokyo: Mako och Kei Komuro. De är stiligt men diskret klädda och har gift sig under enkla omständigheter. Hon är prinsessa och syster till en blivande kejsare, men traditionella dräkter och bröllopsritualer lyser med sin frånvaro.

  När paret Komuro pratat färdigt och bugat för pressen lämnar de landet. Efter sig lämnar de åratal av skriverier, hungriga tabloider och besvikna rojalister.

  Vad har hänt?

  I avsnittet hörs bland andra Thomas Ekholm, forskningskoordinator på Göteborgs universitet och Japan-expert, Yukiko Duke, journalist och författare samt Ebba Kleberg von Sydow, journalist och programledare för Sveriges Radios podcast Monarkerna.

  Programledare och producent: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades våren 2024 av Dist.

  Ljudklipp är hämtade från DW News, Sveriges Radio, BBC, CBS, Access Hollywood, TT, Reuters, University of Leicester, Daily Mail, Metro

 • Berättelsen om en av de största modellerna genom tiderna, en tuff bransch, bad boys och skandaler.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Kate Moss är 50 år och fortfarande en stark referens inom populärkulturen.
  Hon upptäcktes på en flygplats som 14-åring och slog igenom ett par år senare och blev ansiktet utåt för heroin chic.

  Moss är en av världens mest kända och bäst betalda modeller genom tiderna, men i medier har hennes liv också handlat om hennes val av män, kokainskandaler och trashade hotellrum.

  I avsnittet hörs bland andra modevetaren Emily Dahl, kultur- och modejournalisten Kristofer Anderson och kulturjournalisten Andres Lokko, som träffat Kate Moss vid flera tillfällen.


  Avsnittet gjordes våren 2024 av Dist.

  Programledare och producent: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Sally Henriksson
  Slutmix: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen som hörs kommer från Sveriges Radio, SVT, AP, BBC Desert Island Discs, W magazine och Vogue, Youtube och Channel 4 The Big Breakfast.

 • Det här är en berättelse om ett religiöst krig mot en bestseller, som kostat människor livet.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.


  Den framgångsrike indiskfödde författaren fick i början av 80-talet ett sensationellt genomslag med sin roman Midnattsbarnen. Han blev känd som en uppburen intellektuell debattör tills publiceringen av Satansverserna, som skapade protester över hela världen och gjorde Salman till en bricka i ett storpolitiskt spel. Han tvingades hålla sig gömd under många år efter att iranske ayatollan Khomeni utfärdat en Fatwa, en uppmaning om att världens muslimer ska mörda Rushdie och människor kopplade till hans nya roman Satansverserna.  

  I augusti 2022 är det som att Salmans förflutna hinner ikapp honom, när han utsätts för en knivattack. Det här är en historia om den intellektuella provokatören som blivit en symbol för yttrandefrihetens gränser.

  Avsnittet är gjort våren 2024 av produktionsbolaget DIST.

  I avsnittet medverkar Expressens kulturchef Victor Malm, journalisten och författaren Ulrika Knutson och Rouzbeh Parsi som är programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare och reporter: Carl-Johan Ulvenäs
  Ljudmix: Fredrik Nilsson


  Ljudklippen i programmet är hämtade från Pathe, Sveriges Radio, Sveriges Television, BBC, Deutsche Welle, BBC, NBC, ABC, CBS, France24, Le Monde, The Telegraph, Universal, HBO, CNN, TVO, The Booker Prizes, ICA, AP, AFP.

 • Hör hur Taylor Swift blev världens största popstjärna i ett unikt dubbelavsnitt från P3 Musikdokumentär.

  I avsnitt 1 hör du om Amerikas hämndlystna sweetheart, en saga om hur en mobbad tonårstjej förälskar sig i country och förtrollar en hel värld med sina personliga låttexter.

  Avsnitt 2 hör du unikt i Sveriges Radio Play. Taylor Swift ger sig in i politiken samtidigt som hennes musikaliska framgångar bara växer. Konspirationsteorier börjar florera, och de handlar om att Taylors nya relation med amerikanska fotbollsspelaren Travis Kelce är ett PR-trick. Det sägs att den uttalade Trump-kritikern Taylor Swift i själva verket är en så kallad psy-op, skapad för att se till att Joe Biden vinner det stundande presidentvalet och att Super Bowl-finalen därför är riggad.

 • Berättelsen om L'Oréal-arvtagerskan och hur en konflikt mellan mor och dotter mynnar ut i Frankrikes Watergate.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  I slutet av 2023 rapporterar Bloomberg att Françoise Bettencourt Meyers (f. 1953) är den första kvinnan att nå en förmögenhet på 100 miljarder dollar. Hon är arvtagerska till kosmetikagiganten L'Oréal och håller sig ytterst anonym.

  Men hemma i Frankrike är namnet Bettencourt förknippat med skandal.

  P3 ID tecknar ett porträtt av trasiga familjerelationer och rivalitet i fransk överklassmiljö. Det handlar också om en omfattande politisk skandal där de förmögna och de folkvalda tycks ha varit tätt sammanbundna. En historia om skattekonton i Schweiz, hemliga inspelningar och att föredra böcker framför mingel.

  I avsnittet hörs bland andra Cecilia Blomberg, programledare för P1 Kultur och Alice Petrén, författare och före detta Sveriges Radio-korrespondent.

  Programledare och producent: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades vintern 2024 av Dist.

  Boken ”The Bettencourt Affair” av Tom Sancton har varit till stor hjälp under researcharbetet.

  Ljudklipp är hämtade från Bloomberg, Sveriges Radio, AFP, ”The billionaire, the butler and the boyfriend” (Netflix), France 2, Euronews, AP Archive

 • Med stort våldskapital och existentiell ångest gick hans maffiaboss rakt genom rutan i 86 timslånga avsnitt. Det här är berättelsen om New Jersey-sonen som blev Tony Soprano med hela världen.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Som ung älskar James Gandolfini känslan av att stå på scen. Men för en invandrarson i arbetarklassens New Jersey är det långt ifrån någon självklarhet att våga drömma om en framtid i showbiz. Det är inte förrän han i vuxen ålder flyttar till New York som han till slut väljer att satsa på skådespeleriet.

  På teaterskolan Actor's Playhouse drillas Gandolfini i den så kallade Meisnertekniken, en form av method acting genom vilken han lär sig att tämja sin ilska och bli ett med sina impulser. Det här är lärdomar som tids nog ska ta honom till den absoluta toppen.

  Mellan åren 1999 och 2007 spelar Gandolfini rollen som maffiabossen Tony Soprano i HBO:s succéserie ”The Sopranos”. Rolltolkningen är vida ansedd som en av de mest ikoniska genom tv-historien och blir kronan på verket i hans karriär.

  Sommaren 2013 dör James Gandolfini plötsligt, till följd av en hjärtinfarkt, under en far och son-resa till Rom. Han är då 51 år gammal – och det är hans tonårige son som hittar honom på hotellrummet.

  I avsnittet medverkar Kerstin Gezelius, filmkritiker på Dagens Nyheter, och Mustafa Al-Mashhadani, skådespelare och regissör.

  Programmet innehåller spoilers.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen i programmet är hämtade från HBO, ABC News, Inside the Actors Studio, Late Night with Seth Meyers, CNN, CNBC, CBS Sunday Morning, ”The Sopranos”, ”True Romance”, ”The Juror”, ”Alive Day Memories” och ”The Many Saints of Newark”.

 • Berättelsen om den ryska oppoitionspolitikern Aleksej Navalnyj som var en nagel i ögat på Putins regim ända in i döden.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Aleksej Navalnyj föds in i Sovjetunionen, och tar sina första steg in i politiken samtidigt som Vladmir Putin kliver in i Kreml.

  Navalnyj ska komma att viga sitt liv åt att kämpa mot korruption och för ett öppet och fritt Ryssland, och åt att försöka störta Putin från makten.

  Hör berättelsen om hur Navalnyj blev Putins fiende nummer ett, varför han har anklagats för att vara nationalist och hur han fört sin kamp i stark och farlig motvind - ofta under Kafka-liknande rättsprocesser.

  I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radios Fredrik Wadström, tidigare Rysslandskorrespondent, och den frilansande journalisten Maria Georgieva som även hon varit korrespondent i Ryssland, och som träffat Navalnyj vid flera tillfällen.

  Avsnittet gjordes vintern 2024 av Dist.

  Programledare och avsnittsmakare: Vendela Lundberg
  Reporter/producent: Sally Henriksson
  Slutmix: Fredrik Nilsson

  I programmet hörs klipp från Sveriges Radio, BBC, 60 minutes, Navalnyjs Youtubekanal och Daniel Rohers dokumentär Aleksej Navalnyj – de sista dagarna i frihet.

 • Berättelsen om kronprinsen av Danmark som sågs som en strulig partyprins men förvandlades till en folkkär kung.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Kung Frederik X övertog tronen i januari 2024. Då hade hans mor Drottning Margrethe II varit Danmarks regent i 52 år.

  Med sin fru, drottning Mary, vid sin sida mottog han folkets jubel. Men så har det inte alltid varit.

  Som ung var kronprins Frederik obekväm i sin roll och kallades inte sällan för öknamn som partyprinsen och skandalprinsen.

  En berättelse om ett annorlunda, färgstarkt och omtyckt kungahus, och om slitningar i en av Nordens mest kända familjer.

  I avsnittet hörs bland andra hovreportern Sara Ericsson ”Royalistan”, och Sveriges Radios Danmarkskorrespondent Samuel Larsson.

  Avsnittet gjordes vintern 2024 av Dist.

  Programledare och producent: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Sally Henriksson
  Slutmix: Fredrik Nilsson

  Biografin ”Under Bjælken” av Jens Andersen har varit till särskild hjälp under arbetet med detta avsnitt. Det har även SRF research och Danmarks Radios arkiv varit.

  I programmet hörs klipp från Danmarks Radio, Sveriges Radio, TV2, SVT, Netflix, Ekstrabladet, RTVE och CBS.

 • Bret Easton Ellis anser sig ha blivit svartlistad av både litteraturvärlden och av Hollywood med 30 år emellan. P3 ID möter kultförfattaren som skildrar sex, knark och seriemördare.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Bret Easton Ellis är bara 21 år gammal när han slår igenom med romanen ”Less than zero”. Plötsligt är han hela sin generations röst, när han skildrar unga, vackra och rika ungdomar som känner absolut... ingenting. Några år senare fångar han återigen tidsandan med boken ”American psycho”, en roman som beskrivs som så våldsam att hans eget förlag inte vill ha med den att göra.

  P3 ID möter en författare som med böcker som "Rules of Attraction”, ”Glamourama” och ”Lunar Park”, har förfärat och charmat både läsare och kritikerkåren i snart ett halvt sekel. I en intim intervju med P3 ID:s Vendela Lundberg berättar han om åren som litteraturens it-boy, om att bli cancelled, om att åldras – och om att kallas för reaktionär och bitter.

  Med den nya romanen ”Skärvorna” har Ellis gjort comeback och återvänder till 80-talets Los Angeles, en lika förförisk som farlig miljö där en seriemördare sätter skräck i staden.

  I avsnittet medverkar också författarna Tone Schunnesson och Stefan Lindberg.

  Programledare och avsnittsmakare: Vendela Lundberg

  Producent: Sally Henriksson

  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen i programmet är från Sveriges Radio, BBC 4, Charlie Rose on PBS, Fox News, ljudboken ”The Shards” från W.F. Howes, ljudboken ”The Secret History” från Harper Audio samt filmerna ”Less Than Zero”, ”American Psycho”, ”The informers” och ”The Canyons”.

 • Sanningstörstande och ståndaktigt rapporterar hon från några av världens mest utsatta platser. Men vem är egentligen personen bakom de gripande, och ibland våghalsiga, reportagen?

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  I det här avsnittet berättar den prisbelönta krigskorrespondenten om uppväxten i Falun och hur föräldrarnas stora omvärldsintresse fick henne att lyfta blicken mot fjärran redan från tidig ålder. Vi får också höra om människorna, mötena och platserna som har format Magda Gad – och vad det är som driver henne till att fortsätta rapportera om, och från, några av vår tids värsta krigszoner.

  P3 ID om Magda Gad bygger på en rad intervjuer gjorda av journalisten Hateff Mousaviyan. Samtalen med Magda äger rum under hösten och vintern 2023, mot en fond av pågående krig, konflikter och naturkatastrofer.

  I avsnittet medverkar bland andra Magnus Alselind, f.d. redaktionschef på Expressen, Maria Edström, lektor i journalistik vid Göteborgs universitet, och Stefanie Glinski, krigskorrespondent och fotograf.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
  Producent: Sally Henriksson
  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen i programmet är hämtade från Expressen, Sveriges Radio, BBC, Wall Street Journal, CBC, TV4 och SVT.

 • Historien om en outsider i läderjacka som vill skaka om Latinamerikas tredje största ekonomi.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Enligt Javier Milei har han två följeslagare som aldrig svikit honom i livet: lillasystern, ”el jefe” Karina Milei och mastiffhunden Conan, döpt efter filmkaraktären Conan barbaren.

  Med vild frisyr, motorsåg och aggressiva utspel har anarkokapitalisten och abortmotståndaren Javier Milei röstats fram till Argentinas president. P3 ID tecknar ett porträtt av en excentrisk statsman och ett oprövat kort, som tar makten i ett land sargat av inflation, fattigdom och politikerförakt. En berättelse om tantrasex, kloning och drömmen om amerikanska dollar.

  I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radios P3-korrespondent Love Lyssarides och Andrés Rivarola, professor i latinamerikastudier och docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitet.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
  Producent: Sally Henriksson
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades vintern 2023 av Dist.

  Ljudklipp är hämtade från A24, Channel 4, Sveriges Radio, egna inspelningar av Sveriges Radios Love Lyssarides, TV4, Tucker Carlson på X, AP, Canal KZO, América TV, Crónica HD, France 24, Bloomberg och La Voz.

 • Berättelsen om nepobabyn som gått i sin berömda faders fotspår, men sin egen väg - och blivit en av vår tids stora regissörer.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Sofia Coppola föds in i en familj med flera generationer av filmskapare och kompositörer, som dotter till den berömde Francis Ford Coppola.

  I slutet av 90-talet får hennes debutfilm The virgin suicides premiär och redan här sätter hon tonen för en estetik och ett par teman som ska komma att bli hennes signum. Genom åren ska Sofia Coppola komma att bli känd för sina svala filmkaraktärer, den välvalda musiken och de snygga kameravinklarna, men framförallt för hur hon återkommande skildrar tillvaron ur flickors och unga kvinnors perspektiv.

  Med filmer som The virgin suicides, Lost in translation och Marie Antoinette har hon fortsatt att bevisa att hon är en filmskapare i sin egen rätt. Och gått i bräschen för andra kvinnliga regissörer.

  2023 fick hennes senaste film Priscilla premiär, om Priscilla Presleys äktenskap med Elvis.

  Men frågan är vad den drygt 50-åriga Sofia Coppola ska göra härnäst? Har hon stagnerat eller kan hon fortsätta att skildra flickorna?

  Hör filmskribenten Tobias Norström och regissören Lisa Langseth, bakom filmer som Hotell och Till det som är vackert, samt succéserien Kärlek och anarki.

  Avsnittet gjordes hösten/vintern 2023 för Studio Olga.

  Programledare och producent: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Sally Henriksson
  Slutmix: Fredrik Nilsson

  Boken ”Archive” av Sofia Coppola har varit särskilt till hjälp och inspiration i arbetet med det här avsnittet.

  I programmet hörs klipp från AP, Armchair expert, NPR Fresh Air, Howard Stern, Lost in translation, The Virgin Suicides, Marie Antoinette, Bling ring, De bedragna, Priscilla, Somewhere, Gudfadern-trilogin, Hearts of darkness, Amerikanska filminstitutet, Oscars och Sveriges Radio.

 • I huvudet på en av Sveriges bäst säljande författare som inte ångrar ett skvatt.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  2023 firar Camilla Läckberg 20 år som författare. Ändå svarar hon sällan på frågor om sina böcker i svenska medier – istället handlar det om fastigheter, skilsmässor och dispyter med olika mediemän. Är allt i själva verket helt enligt plan?

  P3 ID följer författaren genom barndomens Fjällbacka, intresset för mordgåtor och de omåttligt framgångsrika marknadsföringsstrategierna. Vad säger hon om eviga rykten om spökskriverier, sociala medier och kändisar som inte vill låta sig fotograferas på galapremiärer?

  Det handlar om sorgen efter en pappa, vilka likheter Camilla har med sin hämndlystna karaktär Faye och att festa med Svenska Akademien. Dessutom får vi svar på varför Johnny Depps tavelsamling ”Friends and heroes” hänger i Villa Lumos.

  I avsnittet hörs bland andra Dagens Nyheters litteraturkritiker Lotta Olsson, författaren Henrik Fexeus och Camillas make, MMA-fightern Simon Sköld.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
  Producent: Sally Henriksson
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades hösten/vintern 2023 av Studio Olga.

  Ljudklipp är hämtade från Sveriges Radio, Aftonbladet TV, SVT, Filip & Fredriks podcast, Alex & Sigges podcast, Daily Mail, Sweetwater/Svensk Filmindustri/TV4, Instagram-konton tillhörande Simon Sköld respektive Sofie Sarenbrant, Strix Television, CNBC.

 • Berättelsen om aktivisten som jagades av FBI och blev en internationell frihetssymbol på kuppen.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Angela Davis växer upp i rasmotsättningarnas Alabama under 40- och 50-talet. Det här är en tid då Ku Klux Klan försöker skrämma svarta familjer till tystnad och politikerna i sydstaterna verkar göra sitt bästa för att bevara status quo.

  Med tiden kommer Angela Davis att snöa in på en akademisk bana. Hon studerar filosofi under några av Europas största namn inom området.

  På hemmaplan bubblar det samtidigt av rörelser som på olika sätt har börjat ta upp kampen för den afro-amerikanska saken. Men att bara iaktta dessa rörelser på håll räcker inte. Angela Davis vill vara där, sida vid sida med de andra medborgarrättsaktivisterna.

  Väl tillbaka i USA hamnar Davis snart i hetluften på flera fronter.

  Efter påtryckningar från Kaliforniens guvernör, och USA:s framtida president, Ronald Reagan sparkas den öppet kommunistiska Angela Davis från sin lärartjänst på UCLA.

  Snart finner hon sig dessutom anklagad för medhjälp till mord, efter att ett vapen registrerat i hennes namn använts under ett dödligt gisslandrama på västkusten. Davis går under jord och hamnar på FBI:s ”most wanted”-lista.

  Efter en två månaders katt-och-råtta-lek med myndigheterna hamnar Angela Davis till slut i fängelse. Fallet blir en följetong i media och världen över demonstreras det för att hon ska släppas fri.

  P3 ID om Angela Davis är en berättelse om aktivism, rasism och ideologiska bataljer genom decennier.

  I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radio-journalisten Fernando Arias och dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson.

  Programledare: Vendela Lundberg

  Avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan

  Producent: Sally Henriksson

  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades vintern 2023 av Studio Olga.

  Ljudklippen är hämtade från ljudboksversionen av Angela Davis självbiografi, dokumentärerna ”The Black Power Mixtape” och ”Free Angela Davis and All Political Prisoners”, CBS, CNN, The Smithsonian/Lost Tapes, Kino Library, Associated Press, Pacifica Radio Archive, ABC News, SVT och Sveriges Radio.

 • Berättelsen om en kedjerökande, litterär sensation som utnämnts till profet och som samtidigt gjort sig känd för islamofobiska uttalanden och en mystisk porrfilm.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Romanen ”Elementarpartiklarna” ges ut 1998 och blir Michel Houellebecqs stora genombrott. I hemlandet Frankrike rasar debatten om de grafiska sexscenerna, kritiken mot den frigjorda 68-rörelsen och kloning som förökningsalternativ till sex. Vad är det Houellebecq vill säga, egentligen?

  Med åren gör fransmannen internationell succé med böcker som ofta utspelar sig i framtiden men som sägs sätta fingret på samtiden. De kretsar kring djupt ensamma, vita medelklassmän i en liberal och sekulariserad västvärld – på väg åt skogen.

  På kultursidorna figurerar han numera som Nobelpriskandidat.

  Parallellt med sina huvudkaraktärer åldras även författaren: Efter ”Förinta” (2022) anklagas den kroniska cynikern (tillika romantikern) för att ha blivit väl sentimental. Han gör också rasistiska uttalanden om ett ”folkutbyte” i Frankrike och dyker upp i en trailer till en erotisk film, skapad av ett holländskt konstnärskollektiv. Det får omvärlden att undra om fransmannens glansdagar är räknade.

  Samtidigt verkar allt Michel Houellebecq önskar sig vara lite gemenskap, vacker musik och verktyg att hantera att döden med.

  I avsnittet hörs bland andra litteratur- och teaterkritikern Mikaela Blomqvist, kulturjournalisten Cecilia Blomberg samt författaren och översättaren Kristoffer Leandoer.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
  Producent: Sally Henriksson
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades hösten 2023 av Studio Olga.

  I programmet läser Jonathan Bengtsson utdrag ur böckerna ”Konkurrens till döds” (Ellerströms), i översättning av Kennet Klemets, och ”Elementarpartiklarna” (Albert Bonniers) samt ”Plattform” (Albert Bonniers), i översättning av Anders Bodegård.

  Ljudklipp är hämtade från BBC, Sveriges Radio, Euronews, AFP, filmen ”Kidnappningen av Michel Houellebecq” (Les Films du Worso, La Sept), France 24, Canal+, TMC, RMC och Louisiana Channel.

 • Berättelsen om den kontroversielle miljardären som tagit sig från en olycklig uppväxt i Sydafrika till tech-kung i Silicon Valley. Nu drömmer han om att ta mänskligheten till Mars.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Elon Musk vill bygga en stad på Mars. Han dejtar filmstjärnor och popartister. Han har fått människor att associera elbilar med snabbhet och lyx. Han har kallats för verklighetens Ironman – och vill inom en snar framtid operera in chip i människors hjärnor.

  I första avsnittet om Elon Musk möter vi en av vår tids mest våghalsiga och ifrågasatta entreprenörer. Från en olycklig barndom i Sydafrika till 90-talets internetboom i Silicon Valley. Från misslyckade raketuppskjutningar till ikonstatus – och ett offentligt sammanbrott i media.

  Det här avsnittet publicerades första gången i mars 2020, det här är en uppdaterad version från november 2023.

  Del 2 om Elon Musk finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

  Programledare & redaktör: Vendela Lundberg 
  Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist
  Producent: Mathilda von Essen 
  Exekutiv Producent: Ulla Svensson
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Fox, ABC News, CNN, Space X, MTV, 60 Minutes, Associated Press, CBS, Saturday Night Live i NBC, CNBC, SXSW Conference, The Terminator, Bloomberg News, Now you Know, Dokumentären Revenge of the Electric Car av Chris Paine, NBC, Vator och The late show with Stephen Colbert.

  Biografin Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance har varit särskilt hjälpsam under arbetet.