Thailand Podcasts
-
Melina är i Thailand och resan dit var… Var! ! ! Och Ellinor har inte pratat med någon på två veckor pga diverse… Håll ut alla lyssnare!
Kan ni inte vänta till nästa torsdag eller vill ställa en lyssnarfråga? Gå in på Instagram och följ Ellinor och Melina på:
@ingabeigamorsor
@melina.criborn
@ellinorlofgren
.
‘Inga Beiga Morsor’ är producerad av Silverdrake Förlag via Acast
www.silverdrakeförlag.se
Klippare:
Patrik Sundén
@patriksunden
Redaktör:
Marcus Tigerdraake, [email protected]
@marcustigerdraake
Koordinator:
Victoria Tigerdraake, [email protected]
@victigerdraake
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt:
Rysslands invasion av Thailand Rapporter
Ericsson Verkstad Intervju med MindArk!
Tack MindArk! http://www.mindark.com/
-
Piqués och Shakiras otrohetsdrama, Franz Brorsson om sin nya omtalade podcast och lagkamraten Aleksandr Kokorin, Casemiros idiotiska varning och vi ger resetips om Thailand till Buriram Uniteds nya stjäna, Filip Rogic.
-
Messiah talar ut om drogerna på Stureplan, John har funnit en magisk ö i Thailand och Danny Saucedo har rest till framtiden.
-
I veckans avsnitt blir det mycket fantasy! Alex är uppväxt med drakar och demoner, Kodjo har högläsning och Sigge har tittat på The Rings of Power. Dessutom är Kodjo aktuell som programledare för "Good Luck Guys" där sex kända duos kastas in i en helt ny och främmande verklighet – de ska försöka överleva på en öde strand i Thailand. Bekvämligheterna från hemmaplan byts här mot ett liv med matbrist och mobilförbud. LYSSNA!
-
GRABBARNA ÄR TILLBAKA MED FULL EFFEKT! January fools till er som trodde vi slutat podda. Yousifs berättar om sin galna smekmånad i Thailand. Hassan och Musti berättar hur de firade nyår i Sverige, vilket slutade med att Musti nästan sprängde sin pappas villa. Avslutningsvis så landar snacket i hur man håller sitt förhållande hälsosamt, lyssna på hur grabbarna gör!
-
Utrikeskrönikan fredag 30 december 2022.
Bangkok, fredag. Nära årsskiftet är det vanligt att man ska summerar vad vi tycker om året som gått och vad vi har varit med om. Det blir ofta en kavalkad av stora och små händelser, som ärligt talat, inte alltid är så intressanta. Men så finns det undantag som får det att snurra till i skallen. Och apropå snurrigt. Något som jag inte trodde skulle hända var det beslut som togs av det thailändska parlamentet i juni. Thailand som för många är känt som ett land som delar ut stenhårda straff för narkotikasmuggling, innehav och användning av olagliga droger klubbade en lag som godkänner användning av cannabis. Det såg man inte komma. Att genomförandet av lagen drevs på hårt av landets hälsominister var också lite av en överraskning tills det blev klart att han har stora ekonomiska intressen i cannabisodling runt om i landet. Då lättade dimman för många. Hälsoministern delade dessutom ut över en miljon cannabisplantor till dem som vill börja odla. Enligt den thailändska handelskammaren kommer handeln med cannabis omsätta hisnande 12 miljarder kronor om tre år. Den nya lagen godkänner alltså odling, användning och försäljning av cannabis som innehåller mindre än 0,2 viktprocent THC, som är den aktiva substansen som snurrar till det. Man kallar det medicinsk cannabis. Sedan juni har det poppat upp hundratals cannabisbutiker runt om i Thailand. Jag har sett allt från små kyffen byggda av några plankor till supertrendiga shoppar där inredningen mer påminner om exklusiva märkesbutiker till ombyggda food-trucks som nu är cannabis-trucks. En annan trend är att barer som är kända för att spela reggaemusik nu bygger speciella rökrum för cannabisanvändare. Musik med lokala reggaeband har fått ett uppsving och plötsligt har flera gamla thailändska reggaehjältar, till fansens stora lycka, återförenats för att spela. Flera av musikerna har tidigare suttit i fängelse dömda för innehav av just cannabis, men blev fria vid den amnesti som infördes för cannabisrelaterade brott i samband med den nya lagen. Nu ska du inte tro att det är fritt att tända på hur som helst och var som helst i Thailand. Det är fortfarande förbjudet att röka sin cannabis på allmän plats och att sälja till personer under 20 år och gravida kvinnor. Det finns också en paragraf om att man inte får röka i sitt hem om det stör någon eller på något sätt påverkar ordningen. Delar av lagen är öppen för bred tolkning som skapat problem för turister som köpt cannabis. Det händer att den thailändska polisen haffar turister som köpt och rökt sin cannabis på allmänplats eller brutit mot någon annan regel. Själv har jag en granne som odlar cannabis på balkongen, men har ännu inte känt av någon doft eller märkt av något stök. Möjligen att jag hörde lite thai-reggae härom dagen... Men det kan jag leva med. Peder Gustafsson, Bangkok [email protected] -
Vi skickar ut Laila på stan för att dela ut julklappar från en Tuk-tuk! Dessutom ringer vi upp Marko inför hans resa til Thailand.
-
Vi hjälper en lyssnare i Musikakuten, Helena af Sandeberg hälsar på och i Familjerådet pratar vi om annorlunda jular!
-
Linda Åkerström är Policychef och ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds och har arbetat med säkerhetspolitiska frågor inom den svenska fredsrörelsen i över tio års tid. Linda är också författare av boken Den svenska vapenexporten.
Hon gästar mig i loungen för att berätta om varför Sverige har blivit en av världens största vapenexportörer. Linda berättar om vad som motiverar vår nationella policy, hur kungahuset engageras för PR och hur vapenindustrin med bolag som SAAB, BAE Systems Bofors och Hägglunds fungerar. Linda berättar om vapenhandeln med länder som Ryssland, Saudiarabien, Qatar, Turkiet, Förenade Arabemiraterna, Indien, och ett femtiotal andra länder. Från tillverkning av krigsmatriel till marknadsföring, förhandling och försäljning. Hur motiverar politiker att skattebetalare ska betala notan för den dyra vapenindustrin och att Sverige köper fryst kyckling och ris från Thailand för att kunna sälja mer flygvapen?
Ett enormt fascinerande och lärorikt samtal, om säkerhetspolitik och Sverige som stormakt inom krigsmatriel, med författaren och fredsaktivisten Linda Åkerström.
Sånt vi refererar till i samtalet:
Vapenmässan - reportage
Saudivapen - Radio Ekot Granskar
Konflikt - Sveriges Radio
Gillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
-
Norska konstnären Tori Wrånes i ett samtal med Therese Kellner, curator och intendent på Accelerator.
I Tori Wrånes första soloutställning i Stockholm omsluts besökaren av marina världar där pälsklädda urvarelser rör sig till havets rytm. För Accelerator har Wrånes skapat BIG WATER som tar sin utgångspunkt på olika platser i världshaven: ovan ytan i Thailands kustland och under ytan i Norges arktiska vatten. De två platserna flätas samman i ett storskaligt video- och musikverk.
Tori Wrånes är en av Norges mest uppmärksammade konstnärer, och har haft soloutställningar och skapat beställningsverk för konstinstitutioner och biennaler över hela världen. Wrånes skapar surrealistiska världar med hybrida former och mutationer där varelser utför säregna ritualer. Med humor och värme utvidgar hon verkligheten bortanför rådande normer och kategoriseringar. -
Utrikeskrönika 30 november 2022.
Bangkok onsdag.Tänk dig följande. Du sitter i en båt som ska ta dig från en Indonesisk ö till en annan. Solens strålar glittrar i det turkosblå havet. På håll ser du den kritvita sandstranden som du närmar dig. Allt ser perfekt ut, till och med bättre än på bilderna du sett på nätet. När båten kommer allt närmare stranden ser du hur solen blänker i något som ser ut som diamanter utströdda längs vattenbrynet. Men nära stranden ser du flaskor, påsar och annat skräp av plast som ligger i drivor längs vattenbrynet. Det var inte diamanter strösslade över sanden som reflekterade solens strålar. Det är plast.Sydostasien är en av de platser i världen som drabbats värst av nedsmutsning av haven. Indonesien, Vietnam, Filippinerna, Kambodja, Malaysia och Thailand har alla långa kuster och har de senaste åren sett hur mängden skräp som sköljs upp på ständerna ökat markant.Det är framför allt i samband med monsunregnen man ser hur illa det är. De kraftiga regnen spolar då med sig delar av eller hela soptippar ut i floder och vattendrag som sedan hamna i havet där avfallet spolas tillbaka upp längs kusten. På andra håll dumpas allt möjligt avfall, sopor och byggrester direkt på stranden. Tanken är att tidvattnet ska städa stranden under natten. Ett sopsystem som inte håller.Det är inte bara de områden nära städer och bebyggelse som drabbas. Raja Ampat i östra Indonesien, är ett glest befolkat område, ändå täcks många stränder av plast och sopor som kommer med vindar och strömmar i havet.Det vi ser ovan ytan är bara en liten del av vad som finns i haven. Under de senaste åren har jag själv sett när jag dyker hur havsbotten och reven blir allt mer nedsmutsade av sopor.För en tid sedan dök jag tillsammans med några Indoneser utanför Bali. Under ett enda dyk plockade vi upp sammanlagt 10 kilo skräp. Det är allt från plastpåsar, tandborstar, svarta sopsäckar, flipp-flopps till plastleksaker. Ja, allt du kan tänka dig.Vi skar bort stora fiskenät av syntetmaterial som fastnat i reven och blir till dödliga fällor för fiskar, sköldpaddor och andra djur som lever bland korallen.Flera studier har visat att det inte bara är plasten vi ser i haven som är dödlig. Små plastpartiklar, så små att man knappt kan se dem, flyter omkring i vattnet. Fiskar och andra djur tror det är mat och sväljer plasten som blir en dödlig diet. Ett exempel på djur som tydligt drabbas av plasten i havet är sköldpaddor. Nyligen hittades en död sköldpadda på en strand i Thailand. Den lokala veterinären beslutade att göra en obduktion av den 20 kilo tunga skalman. I magen hade sköldpaddan över 2 kilo skräp. Som proppar satt plasten i magen och ledde till en långsam död. Vid klimatmötet i Egypten nyligen kom inga beslut om hur man ska stoppa nedskräpningen i haven. Men det man kom överens om var bland annat att en fond ska inrättas för skador och förluster, där fattigare länder som är offer för de extremväder som förvärras av de rikare ländernas utsläpp ska kompenseras. Frågan var omtvistad på mötet. Hur mycket pengar som ska gå in i fonden och vem som ska få ta del av dem. Frågan är också hur pengarna ska användas. Jag har en idé. Om fattiga länder inte får hjälp med utveckling och utbildning av sin befolkning om återvinning och sophantering av de rikare så går det snart åt helvete på riktigt. Och efter att ha sett med egna ögon hur det ser ut under havsytan är jag rädd för att Point of no return redan är passerad. Peder Gustafsson, Bangkok [email protected] -
I avsnitt nummer tre möter vi medieprofilen Jens Berg. Berg berättar om resan han gjorde till Thailand för över 20 år sedan, som förändrade hans liv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnitt nummer tre möter vi medieprofilen Jens Berg. Berg berättar om resan han gjorde till Thailand för över 20 år sedan, som förändrade hans liv. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
God granne eller nykolonial utsugare? Via investeringar, infrastrukturbyggen och handel skaffar sig Kina ett enormt inflytande i Sydostasien. Hör om Kinas maktambition i regionen och oron den väcker.
Genom Laos rullar kinesiska snabbtåg på kinesisk räls. Utropen som hörs ombord är på kinesiska. Frågan om i vilken utsträckning det går att få del av Kinas marknad och utveckling utan att hamna i ett riskabelt beroende har blivit brännande i Europa. Men länderna i Sydostasien har levt med dilemmat i tusentals år. Hör om hur Kina, under Xi Jinpings tid vid makten, ökat sitt inflytande i regionen. I Laos och Myanmar är den kinesiska närvaron ytterst påtaglig, med utvinning av naturresurser som ett synligt exempel. Medan länder som Vietnam, Filippinerna och Thailand håller emot mer. Samtidigt är den kinesiska turismen en extremt viktig inkomstkälla.Nu möts ledarna på toppmöte i KambodjaJust nu håller samarbetsorganisationen Asean toppmöte i Phnom Penh. Mötet blir på många sätt en scen för maktspelet och konkurrensen i Sydostasien. EU, Japan och USA är också stora handelspartners och för flera av de sydostasiatiska länderna är det en svår balansgång att hantera de olika relationerna samtidigt.Medverkande: Peder Gustafsson, Asienkorrespondent. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator.Programledare: Axel Kronholm Producent: Therese Rosenvinge Tekniker: Joachim Persson - Visa fler