Macrons Podcasts
-
Veckans Tidningskrönika tar upp Macrons kamp mot alla, Melonis kamp mot migrationen och Le Pens senaste intervju. Bland mycket annat!
-
Utrikeskrönika 12 januari 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Paris torsdag.
Den franska inrikespolitiska hösten har präglats av skandaler och maktskiften. Det började med en chock inom det franska vänsterpartiet i slutet av sommaren.
Vänsterledaren Jean-Luc Melenchons kronprins Adrien Quattenens anmäldes för misshandel av sin fru. Quattenens nekade till anklagelserna och påstod att det hela var en komplott orkestrerad från inrikesministeriet, men inrikesminister Gerald Darmanin fnös, och svarade med att anmäla Quattenens för förtal.
Qattenens dömdes sen till fyra månader villkorligt för misshandeln, och den som efterträdde Melenchon som ledare för vänsterpartiet blev istället nummer två i tronföljden Manuel Bompard.
Vänsterpartiets systerparti De gröna som också har kvinnofrågan högt på dagordningen drabbades i samma veva av en liknande kioskvältare. Deras ledare Julien Bayou anklagades i en internutredning för att ha utövat psykiskt våld mot flera kvinnor, inte minst sin senaste partner, och fick även han lämna sina ledaruppdrag.
Bayou protesterade också mot anklagelserna som han menade Kafkaartade och ansåg sig utsatt för en politisk kampanj av partiets starka kvinna Sandrine Rousseau, och menade att hon använder kvinnokampen för att uppnå egna politiska mål.
Men Rousseau menar att i en värld där det är mycket svårt att få någon dömd för trakasserier och våld mot kvinnor måste man prata om det. Samtidigt kom kritik mot dessa båda partier från flera håll för att ha agerat privatdomstolar mot sina kollegor innan myndigheterna sagt sitt.
Justitieminister Eric Dupond-Moretti sa att partier inte kan komma på en egen rättsordning. I Frankrike finns ett rättsväsende och en brottsbalk. För president Macrons nybildade minoritetsregering har det varit en höst med massiv beskjutning från alla håll.
Premiärminister Borne har för att slippa allt för många eftergifter till den frikostigare oppositionen målmedvetet drivit igenom sin budget utan majoritetsstöd i parlamentet.
Detta med hjälp av den impopulära och enligt kritiker odemokratiska möjligheten – paragraf 49:3. Kanske är det även så som den nya bespottade pensionsreformen Macrons bebis då pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år för den stora majoriteten fransmän kommer att ta sig in i lagboken.
Då är i så fall risken att vi kommer att behöva förhålla oss till en del strejker och demonstrationer här i vår. På högerfronten har det som till vänster varit maktskiften, dock ej skandalorsakade.
Marine Le Pen har lämnat över partiledarskapet för Nationell Samling till kronprinsen Jordan Bardella. Linjen Le Pen är därmed bruten även om Bardella faktiskt är ihop med ett av grundaren Jean-Marie Le Pens barnbarn. Marine Le Pen ska nu fokusera på att bli Frankrikes första kvinnliga president.
Det krympta Högerpartiet republikanerna kämpar på för sin överlevnad med hopp om att nya väljare finns på den yttre högerkanten. I höst valdes Eric Ciotti till ny ledare, en kraftig Macronkritiker som meddelat att han i ett presidentval mellan extremhögerns Eric Zemmour och mittenhögerns Emmanuel Macron skulle välja Zemmour.
Ja, där har ni den nya kartan. Gott nytt franskt politiskt år på er!
Marie Nilsson Boij, Paris
[email protected] -
Ja, det handlar såklart om Annie Ernaux som fick Nobelpriset. Akademiledamoten Anne Swärd är också på plats och berättar om valet. Får Thomas en syl i vädret är den stora frågan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den franska arbetarlitteraturen fanns länge inte alls. Sen kom Annie Ernaux, dotter till barägare i Normandie, och skrev om sig själv och sitt liv med ett enkelt språk. Nu har hon fått litteraturens finaste pris. Louise tycker det är jättekul. Akademiledamoten Anne Swärd förklarar hur börshuset resonerade.
Vi pratar också om Svensktoppen, ett program som sänts på radio i 60 år. Vad berättar programmets utveckling om Sverige då och Sverige nu. Faktum är att när programmet startade en gång i tiden så ingick det i konceptet "Sverigelördag" på radion. Bara en sån sak. Dagens programledare Carolina Norén har gjort flera dokumentärer om programmets historia och är gäst.
Sen pratar vi också om Macrons stora EU-möte i Prag där 22 länders ledare ska brainstorma i smågrupper om de säkerhets- och energiproblem som vi står inför. Blir det några resultat, eller blir det precis som alla andra workshops att allt rinner ut i sanden efter att nån lovat att fota av alla bra idéer som samlats på tavlan längst fram. Susanne Palme, EU-kommentator, är på plats.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kriget i Ukraina sett från Afrikas horisontUnder veckan har både Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Frankrikes president Emmanuel Macron besökt länder i Afrika. Kontinenten har drabbats hårt av störningar i spannmålsleveranser efter Rysslands invasion av Ukraina. Vi fördjupar oss i hur livsmedelskrisen drabbar den afrikanska kontinenten och hur Ryssland samtidigt försöker vinna inflytande där.
Spridningen av apkoppor ökarVärldshälsoorganisationen WHO klassar numera utbrottet av apkoppor som ett globalt hälsonödläge, och i flera länder, däribland Sverige, har smittan hittills framför allt fått drabbat gruppen MSM – män som har sex med män. En orsak till det är att män i den gruppen generellt har fler nya sexpartners än andra. Vår reporter Jack Lantz ställer sig frågan: Hur kommer det sig?
Mediemogulen Murdoch har tröttat på TrumpGenom en skandalkantad presidentperiod hade Donald Trump hela tiden ett visst stöd från tidningsmannen Rupert Murdoch. Nu verkar dock skilsmässan vara ett faktum. Amerikanska public servicebolaget NPRs mediekommentator berättar för oss om vad det här innebär.
Mer i programmet:
Timme ett
Vår utsända i Pretoria, Mona Ismail Jama, om Lavrov och Macrons respektive besök på den afrikanska kontinenten under veckan som gick
Allt fler bedömare tror att en global lågkonjunktur kryper allt närmare – hur beredda är svenskarna på tuffare tider?
Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Caroline Salzinger avslutar sitt uppdrag med att svara på frågan många svenskar ställer när hon säger att hon bor i Berlin
Mediemogulen Murdoch har fått nog av USA:s tidigare president Donald Trump
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen med Carolin Dahlman, Nathan Hamelberg och Lovisa Arvidsson
Timme två
Virussjukdomen apkoppor har främst fått spridning bland män som har sex med män – varför?
Sameradions reporter Tobias Poggats om Sapmi Pride, som är på turné på flera platser i Sápmi
Satir med Utkantssverige
Spänningarna ökar på nytt i "världens sista delade huvudstad" Nicosia på Cypern
Kulturpanel om skogens roll i svensk konst och litteratur, mot bakgrund av sommarens många skogsbränder runt om i Europa
Kåseri med Pamela Jaskoviak
Programledare: Pekka Kenttälä
Producent: Ellinor Eriksson
Tekniker: Adam Alvin
-
Utrikeskrönikan, 14 juli 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Parma, torsdag.
Det är Frankrikes nationaldag idag och jag är i Italien och reser runt i ett landskap pinat av torka och missväxt.
Men till kvällen kommer jag vara tillbaka i Paris och få njuta av ett vackert upplyst Eiffeltorn och ett storslaget fyrverkeri som troligtvis kommer att gå i tricolorens färger blått, vitt och rött, ja ni vet - frihet, jämlikhet, broderskap.
Men det emblematiska Eiffeltornet. Det under första världskriget vaktande tornet när radiotelegrafer opererade därifrån för att kunna förse militären med viktig information om fienden. Det mår ju inte så bra just nu. Det rostar, färgen flagar och släpper och trots att man lägger ner hundratals miljoner kronor på att måla om det inför OS om två år så pågår en parallell diskussion om det ens hjälper. Är allt bara kosmetiska förbättringar som döljer större problem.
Är det även det som håller på att hända politiskt i Frankrike är min stillsamma fundering?
Det är alltid svårt att sia om framtiden men någon som gjort det till sin huvudsak är Michel Houellebecq. Den franske författare som nästan har popstjärnestatus trots eller kanske tack vare sitt slitna yttre och sin sarkastiska framtoning. I början av året kom han ut med en ny roman på drygt 700 sidor. Där gestaltas nästa presidentval 2027 – en sorgligt korrumperad historia där Emmanuel Macron som inte är namngiven men igenkännbar försöker manövrera sig till en tredje period som president vilket är mot konstitutionen. Motkandidaterna finns längst ut till höger och har sina förebilder även de i verkligheten.
En stor del av Anéantir som boken heter och som betyder ödelägga eller förinta är också en uppgörelse med fransk sjukvård som beskrivs som mekaniserad och avhumaniserad utan patientens bästa i fokus. En diskussion som också pågår på riktigt för fullt i Frankrike just nu. Lägg till i romanen en serie cyberterroristattentat, svidande kritik mot nyliberalism och en längtan till eviga värden som inte handlar om pengar och konkurrens så har ni några av huvudspåren i Houellebecqs berättelse.
Mot den bakgrunden är Eiffeltornet som rostar, och krackelerar medan man drar på några lager färg en ganska passande metafor.
För att återgå till verkligheten. Kommer Macrons framtidsoptimistiska mittenallians klara av att navigera och balansera mellan högernationalister på ena sidan och vänsterkoalitionen Nupes på andra sidan. Det medan franska folket blir allt otåligare. Man delar ut matkuponger i ett av Europas rikaste länder. Och nya strejker blossar upp hela tiden.
Helt enkelt hur bra mår republiken – kommer ytan hålla eller krackelera.
Cecilia Blomberg, Parma
[email protected] -
Parlamentsvalet i Frankrike möblerade om den politiska maktkartan och gav både ytterhögern och yttervänstern starka platser i politikens inre kretsar. Plötsligt kan landets president Emmanuel Macron bli tvungen att kompromissa med folk som absolut inte drar åt samma håll - eller ens vill ha med honom att göra.
Svenska Yles Europakorrespondent Mette Nordström och Thomas Silén diskuterar Macrons utmaningar efter valet i dagens Nyhetspodd och vilken turbulens det kan leda till, både i Frankrike och utanför.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
En gång i tidernas poddbegynnelse levde vi lyckliga i Obamas armhåla. Nu har turen kommit till Macrons bröst. Ann är hårförförd och kan inte låta bli att fantisera om den franske presidentens dolda matta som knäpptes upp och visades upp i franska valets slutspurt för att citat: ”Nå de unga väljarna”. Hur gör kändisarna för att reinventa sig själva när karriären hamnat på sniskan? Kan hela svenska folkets Ernst bli pedofiljägare? Kan Kikki Danielson bli Ernst? Räcker det med att ladda ner en bekräftelseapp för att slippa bli bekräftad av riktiga människor? Uppenbarelser på Gröna Lund, att åka bergochdalbana genom andras ögon och att kicka sig genom hundra år. Vad säger du? Har vi lösningen på ALLT?
Bli medlem i Lillelördag klubben och få ta del av specialpoddar och ofiltrerade analyser! https://plus.acast.com/s/lillelordag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Emmanuel Macron vann med nära 59 procent mot Le Pens 41 procent, och han blir därmed den förste franske president som blivit omvald på drygt 20 år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Claes Aronsson, programledare
Marie Nilsson Boij, Pariskorrespondent
Beatrice Janzon, Ekots utsände och tidigare Pariskorrespondent
Tomas Lindbom, författare
-
Kan Sveriges nyaste och längste partiledare få Liberalerna att klara 4-procentspärren den 11 september? Vilka brottsrubriceringarna aktualiseras vid stenkastning och vilket straff kan man få?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vilket slags brott är stenkastning?Alla talar om de våldsamma upploppen i Norrköping, Linköping, Örebro, Landskrona och Malmö. Men vad är det som gäller för stenkastning? Vad kan påföljden bli? Hur bevisar man brottet? Chefsåklagare Lena Medelius, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, var med och fick 67 åtalade fällda för våldsamt upplopp efter Göteborgskravallerna 2001, då det bl.a. kastades gatsten. Hon reder ut det juridiska med Thomas och Louise.
Sveriges färskaste partiledare är Liberalernas Johan PehrsonHur är läget efter 12 dagar på jobbet? Och kan Sveriges längste partiledare lyckas hålla Liberalerna kvar i Riksdagen? Och har han känt av någon Pehrson-effekt?
Dessutom om hur det gick till när Aftonbladets ledarsida svängde i NATO-frågan och lockelsen i Macrons håriga bringa.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
På söndag går Frankrike till val. President Emmanuel Macron som ägnat sig åt storpolitik och samtal med Putin istället för att driva valkampanj har tappat sitt försprång mot högernationalisten Marine Le Pen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Claes Aronsson, medverkande Susanne Palme, Eu-kommentator, Maria Nilsson Boij, Sveriges Radios Pariskorrespondent och Margareta Svensson Ekots utsände under valet.
-
Solkungen, Jupiter eller en ny kejsare? Frankrikes Emmanuel Macron lägger i en högre växel i utrikespolitiken medan stödet på hemmaplan svajar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vissa medier beskriver honom som Frankrikes nye kejsare, andra hävdar att han vill bli hela Europas president.
Ja, Macrons internationella engagemang sträcker sig från ett aktivt stöd till Cypern och Grekland i konflikten med Turkiet till ett försök att få till en ny regeringsbildning i Libanon och ett erbjudande om att medla mellan Belarus regim och opposition.Hur tas då Macrons globala ambitioner emot på hemmaplan, i EU och runtom i världen? Det reder vi ut i detta avsnitt av Europapodden!
Medverkande: Marie Nilsson Boij, korrespondent i Paris, Johan Mathias Sommarström, korrespondent i Istanbul och Susanne Palme, Ekots EU-kommentator.
Programledare: Stephanie Zakrisson
Producent: Nathalie Rothschild
Tekniker: Stina Fagerberg
Europapodden
[email protected]