Liz Truss Podcasts
-
Residenten herr underlivsporslin går mot jordskredsförlust och riksrättsåtal, den svenska monarkin är på förslag att avskaffas, Liz Truss telefon har med stor sannolikhet hela tiden varit avlyssnad, Musk sitter ensam kvar i Twitters styrelse...
#CarlNorberg #Defria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Residenten herr underlivsporslin går mot jordskredsförlust och riksrättsåtal, den svenska monarkin är på förslag att avskaffas, Liz Truss telefon har med stor sannolikhet hela tiden varit avlyssnad, Musk sitter ensam kvar i Twitters styrelse... #CarlNorberg #Defria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Storbritannien har fått sin tredje premiärminister på kort tid. Den yngsta på flera hundra år och den första med föräldrar från en tidigare koloni. Det talas om ett brittiskt ''Obamaögonblick'', men stämmer det verkligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är inte mycket som är sig likt i Storbritannien nu för tiden. Det bor en kung i Buckingham Palace och på 10 Downing street finns nu landets yngste premiärminister på över två hundra år. Han är landets första indiskättade premiärminister, och den första premiärministern som är hindu. Rishi Sunak, är namnet på mannen som ska ska styra upp den politiska röran i Storbritannien.
Vem är Rishi Sunak?För ett par år sedan betraktades han som ett politiskt stjärnskott. Idag är han premiärminister. Sveriges Radios Londonkorrespondent Stephanie Zakrisson berättar om Rishi Sunaks framfart efter det konservativa partiets före detta partiledare Boris Johnsons, och Liz Truss fall. De senaste månaderna beskrivs som politiskt kaos samtidigt som pundet sjunker och elpriserna stiger. Frågan är hur Rishi Sunak kommer att hantera svårigheterna.
''Obama moment''Av de som stödjer Rishi Sunak så beskrivs valet av honom som Storbritanniens Obama-ögonblick. Han är den första indiskättade premiärministern, och även den första premiärministern som praktiserar hinduism. Hans bakgrund ses som en milstolpe och gör att vissa drar paralleller mellan honom och USA:s före detta president Barack Obama, som var den första svarta presidenten. Naila Saleem, Sveriges Radios Asienkorrespondent ger oss en bild av hur man i Indien ser på att Rishi Sunak flyttat in i 10 Downing Street, och om det ligger något i att detta är Storbritanniens Obama-ögonblick.
BrexitNär Storbritanniens nye premiärminister Rishi Sunak tillträdde hamnade en stor politisk knut i hans knä, frågan om Brexit och det så kallade Nordirlandsprotokollet. Ett handelsavtal som slöts i samband med Brexit som som nu är ifrågasatt återigen. Andreas Liljeheden, Sveriges Radios Brysselkorrespondent reder ut det senaste i Brexitfrågan.
Hör även svensken Jonas Aurell, som under många år har bott i London. Han driver ett företag som säljer svenska matvaror i Storbritannien. Han beskriver den senaste tiden som ett totalt kaos som hanterats illa av inkompetenta politiker. Frågan är om han har större förtroende för den nytillträdde Rishi Sunak.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Josef Reynold
-
Efter en kaosartad höst har Storbritanniens nya premiärminister Rishi Sunak nu en tillsynes omöjlig uppgift i knät. Han måste rädda såväl landets ekonomi som ett sargat Toryparti.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter en hård fajt inom Torypartiet i somras föll Rishi Sunak i slutändan mot Liz Truss. Men på måndagen blev det klart att Sunak nu tar över som ny ledare för konservativa Tories och som ny premiärminister i Storbritannien. Detta efter Liz Truss korta stormiga tid vid makten, endast 45 dagar.
– Hopplösheten sprider sig i Torypartiet och har gjort så under lång tid. Även hos väljarna, säger Mikael Sundström, statsvetare och expert på brittisk politik.
Så djup är splittringen i ToriesUnder sommarens partiledarkampanj varnade Rishi Sunak för Liz Truss planer. Kraftiga skattesänkningar för att få fart på tillväxten var en farlig väg att gå, ansåg Sunak. Nu får han den svåra uppgiften att återta kontrollen och reda upp i ett ekonomiskt och politiskt kaos. Men vad kan en ny premiärminister göra? Och är det ens möjligt att ena det djupt splittrade partiet?
– Idag är Torypartiet nästan som ett paraplyparti med olika förgreningar, säger Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent.
Hör också om Rishi Sunaks politiska bakgrund och om vem han är. Rishi Sunak är 42 år gammal och därmed den yngsta på den brittiska premiärministerposten sedan 1700-talet. Han är också den första hindun och den första icke-vita premiärministern.
I avsnittet avhandlas också de senaste turerna i Bryssel. Toppmötet i förra veckan var Ulf Kristerssons första som svensk statsminister. Bland annat kom det att hetta till i frågan om EU:s, framförallt Tysklands, relation till Kina.
Medverkande: Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent. Mikael Sundström, statsvetare och expert på brittisk politik. Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Brady Juvier -
Det är tjejradio med Margret Atladottir och Emma Molin när Christopher Garplind är på annat uppdrag! Vi får höra värsta dumpningarna, att dumpa Julia Roberts via fax och kändisdrama mellan Madonna och Cardi B. Jonas Strandberg, komiker OCH Swiftie snackar Taylor Swifts nya släpp! Londonkorren Stephanie Zakrisson lär känna Liz Truss efterträdare Rishi Sunak! Skansen-Jonas Wahlström om Sir Vää..menar Houdini och kändisjournalisten Michelle Hallström kommer hit som konstvetare!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Margret Atladottir och Emma Molin.
-
Nu är det klart 42-årige Rishi Sunak blir den yngste premiärministern i Storbritannien sedan 1700-talet. Han blir den första hindun och den första icke-vita personen på posten. Hör korrespondenten Stephanie Zakrisson om Sunaks väg till makten.
Premiärminister Liz Truss har avgått och den siste konkurrerande kandidaten har dragit sig ur. Nu är gången fram till premiärministerposten krattad för Rishi Sunak.
Om Rishi SunakÅlder: 42 (född 1980)
Familj: Frun Akshata Murthy, 42 och två barn. Rishi Sunaks pappa är läkare och mamma drev ett apotek. Han är äldst av tre syskon.
Parti: Konservativa partiet, Tories
Av och med Stephanie Zakrisson, Sveriges Radios korrespondent i Storbritannien.
Producent: Anna Liderot Ivarsson
Källor: LBC, BBC, Sky News, Rishi Sunaks Twitterkonto och brittiska regeringens presskonferens.
-
Hon klarade sig inte längre än ett salladshuvud. Hon kraschade pundet. Hon avgick. Efter sex kaotiska veckor som Storbritanniens premiärminister undrar vi: Vad hände Liz Truss? James Savage, chefredaktör på The Local berättar om Liz Truss resa till makten som Boris Johnsons efterträdare. Vi pratar om Rishi Sunak som kan bli Tories nya ledare och den brittiska politikens kärlek till karismatiska ledare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Torbjörn Averås Skorup, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
-
Extrapodd. Efter 45 dagar präglade av finanskaos och desperat krishantering rann bägaren över och Storbritanniens premiärminister Liz Truss fick avgå. Inom sargade Tories är nästa strid redan igång.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
U-svängar, avskedanden och ursäkter räckte inte. Liz Truss har fajtats för sitt politiska liv, men tappade i slutändan kontrollen. Hör om hur de senaste veckornas kaos ledde fram till att Liz Truss klev ut genom dörren på 10 Downing Street och meddelade sin avgång på torsdagen.
Kan Boris Johnson göra comeback?På bara en vecka ska nu det djupt splittrade och sargade Torypartiet utse en ny ledare. Men frågan är om partiet kommer att kunna återta kontrollen. I brittiska medier genererar den tidigare premiärministern Boris Johnson återigen rubriker, sedan en kampanj inletts för att få honom att göra en politisk comeback. Hör om striden som redan inletts och om vilka som är de hetaste namnen.
Medverkande: Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent. James Savage, chefredaktör för The Local.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Anna Roxvall och Therese Rosenvinge
Tekniker: Monica Bergmark -
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Kodjo Akolor och Margret Atladottir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Storbritanniens premiärminister Liz Truss har meddelat att hon avgår. Det betyder alltså att hon förlorade tävlingen om hon eller en isbergssallad skulle klara sig längst. Men vad händer nu då? Det snackas om att Bojo kan göra comeback. Hur troligt är det egentligen?
Sen pratar vi om att det idag har gått ett år sedan Einár sköts ihjäl, 19 år gammal. Vi lyssnar på reaktioner från fans och musikvärlden. Vi går också igenom hur långt polisen har kommit i utredningen. -
Ronie Berggren intervjuar John Gustavsson om Storbritanniens premiärminister Liz Truss besked om att hon avgår och det intensiva sökandet efter en efterträdare som nu börjar inom det konservativa partiet Tories.
--------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Vi pratar om Kalle Dussins relation med Pompe, och Drottning Elizabeths älskade corgies. Och så undrar vi om det någonsin mer blir lugn och ro på jobbet. Dessutom: Liz Truss avgång och julkaoset på SJ.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Drottningens död försatte många britter i sorg, och efter begravningen ökade intresset för hennes favorithundras: Welsh corgi pembroke. Var drottning Elizabeth en förebild när det gäller skötseln av den här hundrasen? Besked om det får vi från Eva Granlund, som har ägt och fött upp pembrokes i 40 år.
Vi diskuterar också vilken roll hunden spelat för kungligheter genom tiderna. Vilka skillnader och likheter finns när det gäller hur Karl XII uppfattade sina hundar, och då främst dem han gav namnet Pompe, och hur drottning Elizabeth såg på sina corgies? Det frågar vi Ann Grönhammar, kulturhistoriker och tidigare intendent på Livrustkammaren.
På senare år har den aktivitetsbaserade arbetsplatsen blivit allt mer populär bland svenska arbetsgivare. Idag ställer vi frågan om kontor med egna rum är helt uträknade, eller om de kommer att få en revansch i en tid när många sjukskrivs för stress. Maral Babapour Chafi, forskare vid Institutet för stressmedicin, och Chalmers, ger sin syn på saken.
SJ släpper inte julbiljetterna förrän i november, och vi oroar oss för att julen inte riktigt blir som förr... Bakgrunden är att Trafikverket försöker digitalisera sin planering, men hur ser framtiden ut?
Och hur ska vi lösa den stora efterfrågan på poliser, tulltjänstemän, militärer och kriminalvårdare? Louise har en idé. Det kanske är dags att svenska skolor börjar skicka praoelever till de här myndigheterna i stor skala?
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist -
Varför kollar Christopher på en livestream av ett salladshuvud i peruk? Trygve Ulriksen Skogseth från Ekot kommer och ger svar på (typ) det. Det blir även en genomgång av Kanyes kontroversiella historia med Vendela Lundberg. Vi får veta allt om alla kassa presenter ni fått genom åren, och som grädden på moset kommer vår vett och etikett-expert Stina Vikhoff hit för att reda ut vad som egentligen är okej att ge bort i present.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind & Emma Molin
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Kodjo Akolor och Linnéa Wikblad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stämningen har varit sådär inom Liberalerna efter Tidöavtalet, och nu anklagas Johan Pehrson (L) för att inte ha förankrat överenskommelsen med partistyrelsen. Dessutom råder förvirring kring om partiledaren anmälts till ett internt granskningsutskott eller inte.
Sen pratar vi om att Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss verkar hänga löst efter bara några veckor på posten. Vad handlar missnöjet om, och varför jämförs hon med ett salladshuvud?
-
Dessutom i Godmorgon, världen! om mammor som nattvandrar, konkurrensen om personalen i norr, veckans Panel, krönika om Lars Vilks av Nina Solomin och kåseri av Helena von Zweigbergk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför hotar Putin med kärnvapen?
Den senaste veckan har Rysslands president Putin varnar för att man kan komma att använda kärnvapen om landets "territoriella integritet" hotas. Här om dagen höjde USA:s president Joe Biden tonläget och varnade för att världen kan stå inför Armageddon - alltså den sista striden mellan Det Onda och Det Goda.
Har vi närmat oss gränsen för en konfrontation mellan stormakterna?
Samtal med överstelöjtnant Joakim Paasikivi och Anna Wieslander från den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.Drygt 200 000 ryssar har mobiliserats de senaste två veckorna, enligt bedömningar. Samtidigt uppskattas lika många valt att lämna landet, för att undvika att skickas till fronten i Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Förmågan att mobilisera en stor armé har genom historien varit en av Rysslands styrkor när landet befunnit sig i krig. Så vilken betydelse har det idag, och hur väl kommer den ryska statsledningen att lyckas? Reportage av Nina Benner.
Det har varit stort fokus på att locka personal till de stora industrisatsningarna i norra Sverige. I Norrbotten och Västerbotten ska det bland annat byggas stålverk i Boden, järnsvampsfabrik i Gällivare och i Skellefteå - batterifabriken Northvolt, som har anställt 1300 personer hittills. Vid årsskiftet vill de vara 1500.
Men suget efter personal till industrin, riskerar att hota samhällsviktiga funktioner, som vården och skolan. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Timme 1:Kärnvapenhot från Ryssland – USA talar om Armageddon. Samtal med Joakim Paasikivi överstelöjtnant på Försvarshögskolan, Anna Wieslander från amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.
Den ryske soldaten och landets mobilisering genom tiderna. Reportage av Nina Benner.
Nobelpriset i medicin till Svante Pääbo inspirerar barn och forskare. Reportage av Martin Hult.
Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss har haft en tuff start och fick ros och ris på Tories partikonferens. Reportage av Stephanie Zakrisson.
Krönika om Lars Vilks, ett år sen han dog i en trafikolycka. Vilks gestaltar en av vår tids stora konflikter, menar krönikören Nina Solomin.
Veckans panel:
Kajsa Kettil Borås Tidning
Daniel Swedin, Arbetet
Martin Thunberg, BarometernTimme 2:
Kampen om personalen i norra Sverige. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Satir med Public Service med Mattias Konnebäck och Erik Blix och imitatörerna Rakel Mohlin och Göran Gabrielsson.
I dagarna har det gått ett år sedan artisten Einár mördades i Hammarby sjöstad i Stockholm. Det ledde till att engagemanget för att nattvandra ökade bland föräldrar. Reportage av Lotta Myhrén.
Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach om varför det kärvar mellan SD och L i regeringsförhandlingarna.
På Museum of Arts and Design i New York pågår utställningen Queer Maximalism, med kostymer skapade av designern, performanceartisten och musikern Machine Dazzle, eller Matthew Flowers. Reportage av Roger Wilson.
Kåseri om minnet av barndomens somrar i Benidorm av Helena von Zweigbergk.
Programledare Sara Stenholm
Producent Margareta Svensson
Tekniker Tim Kellerman -
Den brittiska regeringens försök att göra de största skattesänkningarna på 50 år fick marknaden att darra och oroa sig för en annalkande finanskris. Men även om förslaget slopats finns fortfarande stora risker kvar och händelsen borde bli en väckarklocka även för politiker i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Gäster och röster i programmet:
Robert Bergqvist, seniorekonom SEB
Mats Eriksson, politikreporter, Ekot
Peter Sandberg, chef, svensk-brittiska handelskammaren i London.
Lars Heikensten, ordförande, Finanspolitiska rådet
John Hassler, professor nationalekonomi, Stockholms universitet
Rishi Sunak, tidigare finansminister, Storbritannien
Liz Truss, premiärminister, Storbritannien
Kwasi Kwarteng, finansminister, Storbritannien
David Blanchflower, professor i Ekonomi
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Tim Kellerman
[email protected] - Visa fler