Lidingö Podcasts
-
Vintern RAAAAA! Murhaf Hamid tänkte att han skulle tjäna tillräckligt med pengar för att köpa en pizza med kompisarna, men efter att hans bössa blev viral har han nu sålt majblommor för över 4,4 miljoner kronor. Vi pratar med Sara Sommerfeld som sätter upp en föreställning som delvis är på jiddisch! Babs Drougge på P3 Nyheter rapporterar om dom ryska husockupanterna på Lidingö. Margret Atladottir drar igång försnacket inför Met-galan och David Druid lever i I Am Legend!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid och Margret Atladottir
-
Arne Beurling var en gudabenådad matematiker och kodknäckare från Uppsala universitet som under andra världskriget lyckades knäcka den tyska G-skrivarkoden. Han fick bukt med den hyperavancerade kodmaskinen – som egentligen kallades Geheimschreiber och hade ett närmast oändligt antal möjliga kombinationer – efter att i cirka två veckors tid ha låst in sig i en villa ute på Lidingö, utrustad med enbart papper och penna samt en resväska full med krypterade teleprinterremsor.
Tack vare Beurling blev den tyska G-skrivartrafiken en säkerhetspolitisk guldgruva för Sverige. Genom att systematiskt tappa telekablarna på linjen Berlin-Oslo på information kunde den svenska militära underrättelsetjänsten tillskansa sig hemlig kunskap om nazisternas militära insatser och överväganden. Bland annat fick man tidig förvarning om de tyska anfallsplanerna mot Sovjetunionen, Operation Barbarossa, genom G-skrivarkommunikationen.
I dagens avsnitt av podden En oväntad historia samtalar historikerna Andreas Marklund och Olle Larsson om det topphemliga underrättelsearbete som under andra världskriget bedrevs på Karlaplan 4 i Stockholm. Här – i en gammal rivningskåk, mitt på Östermalm – huserade en av försvarets hemligaste avdelningar: Försvarsstabens kryptoavdelning eller Kryptodetalj IV, föregångaren till våra dagars FRA (Försvarets Radioanstalt).
En av dem som arbetade för kryptoavdelningen var Arne Beurling, som kort efter krigsutbrottet i september 1939 hade ringt upp Försvarsstaben för att erbjuda sina tjänster. Marklund och Larsson talar emellertid också om en annan medarbetare vid Kryptoavdelning IV: ordonnansen Allan Nyblad, som tillsammans med sin storebror Knut sålde underrättelser ur G-skrivartrafiken till Sovjetunionens militära underrättelsetjänst GRU.
Litteraturtips:
Andreas Marklund: Övervakningens historia. Från svarta kabinett till digital massövervakning. Historiska Media, 2020.
Wilhelm Agrell: Stockholm som spioncentral. Spåren efter tre hemliga städer. Historiska Media, 2020.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Linus Lindahl och Stefan Sundberg ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En 39-årig man åtalas för inblandning i kidnappningen av rapartisten Einár där han misstänks vara hjärnan. Mannen har hållit sig undan sedan kidnappningen men kunde gripas i somras.
Åtal har väckts mot 15 personer som är misstänkta i en stor narkotikahärva med bas i Kristianstad. Framställningen och förvaringen av narkotikan har bland annat skett i ett stall. Vi hör kammaråklagare Marie Reutne berätta mer om den omfattande härvan och hur den varit organiserad.
Åtal har också väckts i det uppmärksammade fallet i Mälarhöjden där en kvinna och hennes sexåriga son knivmördades. En man i 40-årsåldern, som är släkt med kvinnan, greps efter dådet. Åklagare Ingrid Viklund berättar att han även åtalas för grovt barnfridsbrott eftersom ett yngre syskon bevittnade mordet.
I måndags kom domen i det uppmärksammade fallet där en man i 50-årsåldern avled efter ett polisingripande på Lidingö. Polisen får villkorlig dom och dagsböter - åklagare Per Nichols och advokat Tobias Enochson ger sin syn på domen.
Programledare: Linus Lindahl, Stefan Sundberg
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
I succéboken En bastu i Umbrien berättar mediemannen Tomas Bacoccoli om hur hela hans familj bröt upp från ett välordnat liv med bra jobb och stor villa på Lidingö för att vårda sin pappa Francesco på en vingård i Umbrien.
På vår frukost på Bio Capitol för några veckor berättade Tomas och hans fru Elin historien bakom boken, och hur det var att satsa hela sina liv på att vårda en sjuk pappa. Det är en fantastisk historia som handlar bl a om följande:
- Hur vårdar man en pappa som inte var närvarande när Tomas var liten?
- Hur hanterar man en pappa som visat tecken på bipolaritet, emotionell instabilitet, hypokondri och schizofreni?
- Hur får man en hel familj med tre yngre barn och anpassa sig i en liten by utanför Perugia?
- Hur fick vårdaren Papis från Senegal Tomas pappa att sjunga operaarior i duschen?
- Varför valde Tomas mamma Ann att efter en svår skilsmässa ändå att försonas med Francesco på hans dödsbädd?
I livepodden berättar också Silviasjuksköterskan Petra Tegman om väntesorg och hur den fungerar. -
Genom ett sammanträffande av kosmiska mått hittades Skansens förrymda avelsuggla Percy i förmiddags av Mikael Uggla, handläggare på Lidingö stad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi har med oss ugglefantasten och handläggaren på Lidingö stad, Mikael Uggla, som själv får resonera om vad det säger om hans relation till ugglor att just han hittade Percy.
Sedan har vi med oss kostymören Bente Rolandsdotter. Hon har gjort en naken fat suit eller tjockisdräkt till operasångerskan Katharina Karnéus som hon använder sin roll i Hoffmanns äventyr på Göteborgsoperan. Men är det kroppspositivism eller sexism?
Och så pratar vi om förra årets rekordfå motioner i riksdagen. Varför vill ingen skriva motioner längre? Och vilka var de konstigaste förra året? Ekots politikreporter Lova Olsson berättar mer.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Fabian Asserbäck -
Det har varit Farsdag, och tjejerna gråter över egna erfarenheter, samtidigt som dem gör bort sig i sina firanden för deras egna män. Ellinor lackar ur på att P alltid vill få henne att testa ny mat, och Melina flippar på Jacob för att hon tvingades ta sig ut ur lägenheten för presentinköpet.
Melina avslöjar hur det gick med husköpet. Blir det en flytt till Lidingö? Och Ellinor berättar om pinnen hon hade uppkörd i r*ven i många år… Och vad var det som fick henne att ta ut den?
Det love-bombas hejvilt också! 80% av alla på Inga Beiga Morsor-middagen hade ADHD, och Ellinor insåg hur viktiga hennes gapande haggor till vänninor är för hennes egna självutveckling. Men vad hände egentligen på middagen? Vem höll tal? Varför kom dem hem 06? Och vad avslöjade Bianca för P som han inte visste om Ellinors ekonomi?
Sist men inte minst så har Mama-galan har gått av stapeln! Men varför triggades Ellinor av sin bordsdam Penny Parneviks snack? Och vilka visdomsord bjussade SanneAlexandra på under den gemensamma lunchen på Ett Hem? Självklart snackas det läckage efter förlossningar och okvinnliga kvinnors kraft också! Enjoy!
Kan ni inte vänta till nästa torsdag eller vill ställa en lyssnarfråga? Gå in på Instagram och följ Ellinor och Melina på:
@ingabeigamorsor
@melina.criborn
@ellinorlofgren
.
‘Inga Beiga Morsor’ är producerad av Silverdrake Förlag via Acast
www.silverdrakeförlag.se
Klippare:
Patrik Sundén
@patriksunden
Redaktör:
Marcus Tigerdraake, [email protected]
@marcustigerdraake
Koordinator:
Victoria Tigerdraake, [email protected]
@victigerdraake
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En av tjejernas kille har fått en stroke… Och Ellinor åker in och ut på akuten… Varför? Sen pratas det om:
- Folk som har pluggat på Handels? Usch!!!
- Middag på Ollie innan Melissa Horn.
- Melinas sjuka bakisångest.
- Hur har våra vänskapskretsar sett ut igenom åren?
- Varför har dem så få nära vänner idag?
⁃ Varför ser Ellinor på sig själv som en person som försvinner?
⁃ Hugger tjejer varandra oftare i ryggen? Blir vi lärda det?
⁃ Hatet mot folk som kommer ifrån Lidingö.
⁃ Och tanten som rotade i Ellinors handväska!
Kan ni inte vänta till nästa torsdag eller vill ställa en lyssnarfråga? Gå in på Instagram och följ Ellinor och Melina på:
@ingabeigamorsor
@melina.criborn
@ellinorlofgren
.
‘Inga Beiga Morsor’ är producerad av Silverdrake Förlag via Acast
www.silverdrakeförlag.se
Klippare:
Patrik Sundén
@patriksunden
Redaktör:
Marcus Tigerdraake, [email protected]
@marcustigerdraake
Koordinator:
Victoria Tigerdraake, [email protected]
@victigerdraake
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Risken att drabbas av demens har minskat kraftigt under senaste årtionden, visar forskning från Göteborgs universitet. Genom livsstilsförändringar kan du påverka situationen både innan och även efter en demensdiagnos, visar annan forskning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På ungefär 30 år har förekomsten av demens hos 88-åringar i Sverige minskat från ungefär 40 procent ner till 25 procent. Det handlar om allt från Alzheimer, till Parkinson, vaskulär demens, pannlobsdemens och Lewy Bodys sjukdom. Det visar forskning som doktoranden Hanna Wetterberg jobbar med vid Göteborgs universitet. Forskning som ännu inte har hunnit granskats vetenskapligt och är opublicerad.
Antalet som får demens blir flerSamtidigt ökar också antalet personer som blir över 80 år i Sverige. Andelen blir färre med demenssjukdomar, men antalet fler. En utmanande ekvation att få ihop, konstaterar forskare.
Under en konferens på Akademiska sjukhuset i Uppsala berättar professor Ingmar Skoog om de här resultaten. Samtidigt som professorn Miia Kivipelto kan visa hur hennes FINGER-studie med livsstilsförändringar har minskat risken för demens för dem med riskfaktorer, och även kan påverka de som fått en lindrig Alzheimerdiagnos.
Lidingö först med särskild hjärngympa för 65-plussareLidingö kommun är först i Sverige med att införa den forskningsbaserade metoden för livsstilsförändringar för 65-plussare som har riskfaktorer för Alzheimer. 74-åriga Maria Arwidson tränar därför styrketräning två gånger i veckan och ställer ägguret på ringning för att inte bli stillasittande framför tv:n eller datorn.
Medverkar gör Ingmar Skoog, professor i psykiatrisk geriatrik och föreståndare för centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, doktorand Hanna Wetterberg, vid Göteborgs universitet, Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska institutet, samt 74-åriga Maria Arwidson som deltar i livsstilsförändringsprogrammet för 65-plussare på Lidingö Träna Hjärna.
Programledare och producent Annika Östman
[email protected] -
I ett avsnitt där de stora svenska ultrahändelserna alla skedde på öar snackar vi med världens bäste ultralöpare i 100K-kategorin, Petter Engdahl, som vann sitt drömlopp Transvulcania. Anna Carlsson är tillbaka på pallen efter en tuff sommar, efter ett långt äventyr i Dårarnas diagonal. På Lidingö blev Martin Scharp siste löpare kvar i det som för hans del blev ett reservlopp, då han inte hade möjlighet att delta i satellit-VM.
Vi tar även upp Sthlm Loop, U3 Backyard Ulricehamn och finskt 24-timmarsrekord.
Stöd bevakningen av svensk ultralöpning: ultramarathon.se/patreon
-
Daniel beskriver sin resa från passionerad kock genom världen, från Helsingborg via London, Oslo, USA, Sydafrika till ESS group & Lidingö. Vi pratar hospitality, ledarskap och innovation med mycket mera.
-
Vad var coolt under högstadiet? Kanske snatta i Hjo, Linköping eller på Lidingö i utbyte mot högre status? Självklart inte, men Garpen och Emma frågar er lyssnare och ni har levererat. Nikolai Atefie från P4 Värmland har gjort en ny granskning om sugardejting. Kändisar som delar trauman är den obligatoriska bikten enligt författaren Kristofer Ahlström. Och efter att Scooby Doo-Velma kommit ut som lesbisk, vilka seriefigurer skulle kunna komma ut från garderoben enligt Molin och Garplind?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Emma Molin.
-
Ett långt samtal om drivkraften att bli bättre än pappa, gymnasiefesterna på Lidingö och varför Philip Andersson är superettans bäste back.
Det och mycket mer när Landskrona BoIS-podden möter Melker Jonsson.
BoIS-mittbacken Melker Jonsson kom till HD:s redaktion och pratade länge om sin resa tillbaka till nordvästra Skåne.
I avsnittet pratar stockholmaren bland annat om:
* När han var sekunder från att gå miste om sin allsvenska debut på grund av att han glömt tröja och benskydd.
* Baksidan med att vara son till före detta landslagsspelaren och Premier League-proffset Mattias Jonson.
* Namndetaljen som indikerar att Melker Jonsson vill ta en egen väg.
* Tiden då fester och kompisar var minst lika viktigt som fotbollen. Sen kom ett vägskäl.
* Att aldrig ta fotbollen på ett lekfullt sätt och varför det brunnit till i skallen när lagkamrater har skojat om fotboll.
* Livet i Helsingborg.
* Flytten till BoIS och långa avtalet.
* Vänskapen och valsnacket med lagkamraten Albin Linnér.
* Därför tycker Melker Jonsson att Philip Andersson är superettans bäste back.
* Emotionella avskedet från Djurgården och drömmen om att avsluta karriären i Stockholmsklubben.
* Tiden som praktikant hos Djurgården där han bland annat byggde en bänk på Kaknäs.
* Anledningen till att han först inte vågade flytta till Djurgården.
* Tränaren som gjorde Melker Jonsson intresserad av videoanalys.
* Därför ser han sig som mittback i stället för mittfältare.
* Därför knackar han inte på tränarkontoret och frågar varför han inte spelar mer.
* Smärtorna mot Norrby.
* Allsvenska potentialen i BoIS. Nästa år vill Melker Jonsson slåss om allsvenskt avancemang. -
Våren 2021 köper Tobias ett gammalt slott på ön Storholmen utanför Lidingö i Stockholm för 25 miljoner kronor. Men när han sätter nycklarna i slottsporten visar det sig att det redan är bebott: En okänd man har ockuperat slottet. Den märkliga incidenten blir startskottet för reportern Kalle Ströms undersökning av saken. Vem är den mystiska ockupanten och varför har han tagit slottet i besittning? Slottsockupanten är en dokumentärserie i tre delar om ett förtrollat slott, krossade drömmar, konflikter och en potentiell rättsskandal. Avsnitt 2 släpps torsdagen den 29:e september. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Våren 2021 köper Tobias ett gammalt slott på ön Storholmen utanför Lidingö i Stockholm för 25 miljoner kronor. Men när han sätter nycklarna i slottsporten visar det sig att det redan är bebott. Vem är personen som har tagit slottet i besittning och varför? Slottsockupanten är en dokumentärserie i tre delar om ett förtrollat slott, krossade drömmar, konflikter och en potentiell rättsskandal. Premiär 22:e september! Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Varför ger man sig in i politiken? Martin Norrby är förstagångsväljare och ställer upp som kandidat till kommunfullmäktige på Lidingö. Han säger att om du vill påverka omvärlden borde du gå med i ett ungdomsförbund eller ett politiskt parti och började själv engagera sig i ett ungdomsförbund redan som femtonåring.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe - Visa fler