Jacob Podcasts

 • Du känner honom säkert som expert / folkbildare / poddare och en rad andra titlar, men visst du att hans egentliga passion är fotbollen?

  Vi går i närkamp med den forne elitspelaren Jacob Gudiol och går igenom hans karriär. Vilka lärdomar har han dragit, och hur var det att spela mot Stefan Ishizaki och Zlatan?

  00:13:22 – Jacob in 00:55:59 – Jacob ut

  I Tyngre Sport pratar vi såklart om sport och alltid med kanske lite mer generella idrottsprofiler som gäster. Tanken är att här kunna vältra oss i vårt eget stora sportintresse, både vad avser alla former av racket- och bollsporter, konditionsidrotter och såklart även allt annat kul du kan komma på.

  Kort och gott: gillar man sport är det vår förhoppning att man också gillar Tyngre Sport.

  Värdar är Alex Danielsson och Andreas Guiance.

  Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts eller den plattform där du lyssnar på den – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

 • Sponsrat avsnitt: Jacob intervjuar Stabelos medgrundare Hampus Brodén, som berättar vad som hände med bolånemarknaden 2022, och hur han tror att den kommer utvecklas i år. Tidigare hade medianfamiljen i Stockholm räntekostnader på motsvarande 5% av hushållets disponibla inkomst. I mitten av 2023 tror Hampus att kostnaden passerar 30%, och mycket tyder på att prisnedgångarna på bostäder inte riktigt är färdiga. 

  Mer information om Stabelo och deras bolån på www.stabelo.se


 • I veckans Tyngre Träningssnack diskuteras en form av intervallträning som innebär att man klarar av att träna längre tid kring VO2max innan man fallerar. Vi utgår ifrån en studie där man låtit deltagarna genomföra mängder av test för att ta reda på deras så kallade critical speed och D’ (uttalat D-prime) och sedan testat olika upplägg på intervaller.

  Det som studien visar är att återhämtningen av D’ inte är linjär utan att den går snabbare när dess kapacitet har utnyttjats mer. Det innebär att om man kör en intervall där man tagit slut på ganska mycket av den så kommer man att få en större återhämtning på en viss tid jämfört med om man tagit slut på den lite mindre och sedan tar samma återhämtningstid.

  Så genom att börja med en längre intervall som ger stor tömning av D’ och sedan succesivt minska på arbetstiden för varje intervall så kan man få till ett träningspass där mer av återhämtningstiden görs när man har en större tömning av D’ vilket då innebär att man får en snabbare total återhämtning av den samma. En större återhämtning innebär i sin tur att man klarar av en större träningsmängd på en hastighet kring VO2max.

  Om du tycker att du har lite svårt att hänga med i det här avsnittet och skulle vilja förstå mer vad vi pratar om så kan vi rekommendera avsnitt 198, Critical speed, critical power och springa ett maraton under 2 timmar, samt avsnitt 209, Hur du maximerar tiden vid VO2max i din träning.

  På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

  Hålltider

  00:00:00 Jacobs träning går bra, Wille är svintrött 00:02:51 Jacob snackar om utrustning och appar på gymmet 00:09:32 Intervaller för att få till en större totaltid på VO2max 00:12:26 En liten repetition av olika intensiteter och varför intervaller behövs 00:16:48 Målet är ofta mer tid på en högre intensitet utan ökad ansträngning 00:18:04 Hur man kan fördela intervallerna och vila för att få ut mer träning 00:20:21 Anaerob och anaeroba delar av metabolismen återhämtar sig lite annorlunda 00:24:59 D-prime töms linjärt men fylls på exponentiellt 00:27:26 Tre olika intervallupplägg där deltagarna fick träna tills de inte klarade en intervall på den bestämda tiden 00:32:21 Hur kan man nyttja den här kunskapen rent praktiskt? 00:35:21 Försökspersonerna i den här studien har verkligen fått jobba hårt 00:38:20 Orsaken till varför deltagarna helt enkelt inte klarade den sista intervallen var för att D prime var slut 00:42:35 Resultatet i studien - mycket längre tid med minskande intervaller 00:45:19 Ska man köra intervaller så man kommer nära fail eller när är det tillräckligt? 00:49:29 Kunskap om kroppens fysiologi kan hjälpa en träna effektivare
 • Hälsoveckan by Tyngre med Dunåker, Bärebring och Gudiol diskuterar denna vecka två rubriker som vi har haft i media den här veckan.

  Först ut är ett inslag i TV4 där det påstås att en professor har sagt att fika på jobbet är lika skadligt som passiv rökning. Det är dock inte riktigt det som professorn har sagt utan istället har hon sagt att hon tycker att man kan se på dem på samma vis, att de båda kan ge skada på sikt. Det finns idag en stor fikakultur på många arbetsplatser och ju oftare det ställs fram olika typer av fika desto oftare kommer de flesta människor att äta av den fikan. Vilket inte alltid är av godo på lång sikt.

  Efter det här blir det en längre diskussion kring amning och olika rekommendationer. Aftonbladet publicerade i veckan en artikel med titeln ”Amningen avslutas när barnet smakar mat tidigt” där forskare från Uppsala och Sophiahemmets högskola är kritiska mot de råd som ges när det gäller introduktion av mat till spädbarn utifrån ett resultat i en mindre observationsstudie som de har genomfört. Deras resultat stämmer dock inte överens med resultat från RCT-studier så frågan är om man ska bry sig om en observationsstudie då? Och spelar det verkligen någon betydande roll i fall man ammar i 6 månader i svenska förhållande?

  Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.

  Hålltider

  00:00:00 Intro - Jacob har börjat mixtra med olika AI-saker 00:06:18 Fika på jobbet sägs vara lika skadligt som passiv rökning 00:16:44 Slutar mammor amma sina barn tidigare om barnen får smakportioner tidigt?
 • Avsnitt 339 är här! Ännu ett bonusavsnitt mitt i veckan! Denna gång får vi en ångestfylld och dystopisk uppgift av Jacob. Avsnittet heter kort och gott ”One last tank of gas”. Uppgiften blir alltså att beskriva sin sista bensin-resa. Håll till godo. Och häng med!

 • Avsnitt 52 av Hälsoveckan by Tyngre fokuserar på ett youtubeklipp på 30 minuter med titeln ”How Weight Loss and Nutrition Books Confuse Us”. I klippet förklarar en man vid namn Chris Macaskill på ett bra sätt hur du kan bli vilseledd av en bra story och att de flesta större dieterna där ute ofta har en bra sådan som upprepas i bok efter bok. Jacob och Erik diskuterar innehållet i klippet och drar in lite egna tankar om det som sägs samt med lite andra exempel.

  Förutom det här ämnet så blir det en kort diskussion kring att de som gillar sött mer än andra oftare har mer fettfri massa än genomsnittet samt att det sällan är en bra idé att fortsätta göra en massa repetitioner av en ganska tung övning om du redan är helt slut.

  Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.

  Hålltider

  00:00:00 Högre fettfri massa korrelerar starkare med att gilla sötsaker än hög fettmassa 00:05:33 Överdrivet mycket repetitioner av ganska tunga saker är sällan en bra idé 00:11:39 Lite snack kring youtubeklippet "How Weight Loss and Nutrition Books Confuse Us"
 • I detta avsnitt pratar Johanna, Martin och Jacob om stadsutvecklingen vid Masthuggskajen och kulturens utarmning i Göteborg, Norges bästa jordgubbsförsäljare och tillika hotellkungen Petter Stordalen samt den ”riktiga” kungens kommande besök Göteborg. Följ Martin på Twitter: @tweetsfranhaletFölj Johanna på Twitter: @kattvetare Stötta ”Vad händer, GBG?” på Patreon. Följ Radio åt allaTwitter: @radio_at_allaInstagram: @radio_at_alla

 • Väckelsångs assistchef har spelat i alla divisioner från SSL och ner till femman. Men hur gick hans SSL-mål till? Det blir stor förvirring kring det. Vi pratar också om Swishkampanjen, truckskadan och vem han ”åkt bananskal på” under karriären. Dessutom: han synar ”Sollets” bluff. Och så berättar Jacob varför Vedebyhallen är hans favorithall.

 • Wille och Jacob gästas i avsnitt 375 av forskaren Emilie Stroh som forskar på luftföroreningar och hur de påverkar vår hälsa på kort och lång sikt. Det finns många typer av föroreningar i vår luft idag och de kan ha en negativ påverkan på hur våra lungor fungerar och ibland till och med på vår möjlighet att syresätta kroppen så bra som möjligt.

  Det finns mycket man kan göra åt de här sakerna men det mesta handlar om politiska val där regler sätts som påverkar alla människor.

  På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

  Hålltider

  00:00:00 Jacob har sovit dåligt pga knepig rygg på nätterna 00:02:34 Willes träning flyter på riktigt bra 00:05:56 Längre uppsnack inför avsnittet 00:07:31 Veckans gäst, Emilie Stroh 00:09:43 Emilies väg mot att börja studera hur miljöföroreningar påverkar vår hälsa 00:11:39 Specialisering på luftföroreningar och små barn 00:17:17 Försök att uppskatta vilka effekter luftföroreningarna får på människors hälsa 00:23:19 Var finns det mest luftföroreningar i vår vardag? 00:25:09 Skillnaderna i effekt beroende på ålder 00:29:04 Hur är halterna av luftföroreningar i Sverige? 00:34:05 Det finns appar som kan berätta hur luftföroreningarna är just för stunden på vissa platser 00:35:56 Varför kan människor få svårt att syresätta sig vid mycket luftföroreningar 00:38:22 Hur kan man påverka luftföroreningarna inne i städer? 00:41:55 Det finns ingen tid då barn inte bör vara ute i Sverige 00:56:28 I vissa städer är det negativt att köra längre konditionspass utomhus pga luftföroreningar
 • Avsnitt 337 är här! Ännu ett bonusavsnitt mitt i veckan! Den här gången så får vi en försenad julklapp av Jacob. Inte mindre än 400.000 kr ska vi sätta sprätt på var. Enda kruxet; Vi får bara köpa två bilar som ska fylla alla våra behov. Blir en hel del missuppfattningar och fuskförsök. Häng med!

 • Denna vecka gästas Wille och Jacob av psykologen och forskaren Kristoffer Bothelius. Kristoffer arbetar med personer som har problem med kroniska smärta och personer med sömnbesvär och i den här intervjun berättar han om hur de två sakerna hänger ihop. Vi får också veta hur han gick från att börja arbeta med smärta till att börja intressera sig för sömnen och olika former av sömnbesvär.

  Du får också höra om hur man arbetar med personer som har svårt att somna på kvällarna. Hur man försöker jobba fram en sömnskuld så att det blir lättare för dem att somna när de väl lägger sig i sängen. Och sen hur man går från det till att försöka hitta tillbaka till ett vanligt sömnmönster igen där man också sover tillräckligt länge varje natt.

  På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

  Hålltider

  00:00:00 Jacob har börjat träna efter ett program igen 00:06:55 Veckans gäst, Kristoffer Bothelius 00:08:43 Vägen från arbete som psykolog till forskning på sömnproblem 00:11:41 Hur man arbetar med långvarig smärta inom vården 00:13:37 Långvarig smärta är vanligare än de flesta tror 00:16:20 Hur vanligt är det att folk tror att de har mekaniska problem när smärtan är långvarig? 00:19:14 Det som kan vara bäst att säga till majoriteten är negativt för de som senare visar sig inte tillhöra genomsnittet 00:22:24 Hur förmedlar man att smärta kan påverkas mycket av ens förväntningar och tolkningar 00:25:12 Från det kliniska arbetet till ett större fokus på sömnstörningar 00:27:15 KBT för insomni 00:29:59 Först bygger man upp en sömnskuld så att personerna verkligen kan somna den tid som de lägger sig 00:32:26 Hur man anpassar behandlingen efter människors inneboende dygnsrytm 00:38:06 Varför utvecklar människor insomni? 00:40:22 Försöker man ge tips kring koffein, utsätta sig för solljus under dagen mm 00:43:49 Ökar sömnproblemen över vintern här i Sverige? 00:47:34 Hur man försöker återgå till normalare sömnmönster efterhand 00:52:48 Vad brukar vara den bästa åtgärden i fall man är inne i en period med sämre sömn? 00:56:07 Hur långvarig är behandlingen vid en insomni? 01:00:06 Hur jobbar man med sömnen hos de som har sömnproblem? 01:03:50 Det är ofta en fördel att ha sängen bara för sömn 01:05:24 Kort vanemässig sömn är inte det samma som insomni 01:08:02 Varför man tror att kort sömntid är kopplad till ohälsa 01:10:38 Vilken nytta kan man ha av tupplurer? 01:11:36 Behandling av apne, snarkningar och liknande som kan störa sömnen
 • Killarna gästas av Jacob Gudiol för att diskutera seglivade myter och föreställningar om alltifrån koffein, kolhydrater och covid-vaccineringar.

  0:09:02 - Jacob in 1:51:47 - Jacob ut
 • Första avsnittet för 2023 och Jacob och Wille diskuterar några av ämnena som ni lyssnare har föreslagit.

  Först ut blir en diskussion kring hur man blir bra på att göra många repetitioner av något tungt innan du kommer till failure. Alltså hur du till exempel kan klara många chins, dips, knäböj med din kroppsvikt eller något liknande.

  Efter det följer två frågor kring konditionsträning där den ena handlar om hur du på bästa sätt kan förbereda dig inför ett maratonlopp om målet mest är att komma runt utan att det blir en pina samt om det finns några fördelar med att äta mer fett som mer tränad konditionsidrottare.

  Till sist diskuteras huruvida man kan bli för stark för sitt eget bäst? Finns där några nackdelar med att vara riktigt stark eller är mer styrka alltid bättre?

  På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

  Hålltider

  00:00:00 Nytt år samma rutiner 00:04:43 Jacob har känt på att vara förälder till tävlande barn 00:11:41 Hur blir man bra på att göra många reps i en styrkeövning? 00:32:14 Vad behöver man tänka på inför ens första maraton om målet är att komma runt? 00:36:59 Finns det någon vinst med att äta mer fett när man får bättre kondition? 00:43:30 Kan man vara för stark för sitt eget bästa?
 • Ett andra frågeavsnitt av Hälsoveckan by Tyngre där Jacob och Erik diskuterar studierna som har visat att man kan minska risken för att ett barn ska utveckla en födoämnesallergi genom att tidigt introducera vanliga allergener i deras kost. Till exempel kan man ge mat med lite jordnötssmör på från det att barnet är 4 månader gammalt.

  Förutom det så diskuteras också mycket kring proteinkvalité i vegetabilier jämfört med kött och vad vi verkligen vet när det gäller hälsoeffekterna från rött kött för sig själv. Det är vanligt i observationsstudier att man inkluderar rött kött och processat kött i samma kategori vilket gör att det ibland är svårt att skilja dem åt. De flesta studier förlitar sig också på människor självrapportering för vad de äter så vi är också beroende av att de kan skilja på rött kött och processat kött i studierna där man ändå försöker separera på de två.

  Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.

  Hålltider

  00:00:00 Intro 00:04:43 Kan man minska risken för allergier genom att introducera barn för saker tidigt? 00:13:56 Kan kroppen ta upp protein lika bra från vegetabilier? 00:15:10 Skiljer sig rött kött mot fågel näringsmässigt? 00:15:59 Vad vet vi kring hälsoriskerna med rött kött jämfört med processat kött? 00:21:37 Kan man töja ut sin matsäck så man behöver mer mat för att bli mätt? 00:27:35 Vad gäller för viktnedgång när man är pensionär?
 • En sammanfattning om vad som hänt i den svenska politiken under året.

  Det har hänt mycket i den svenska politiken under året. Det har varit val. Sverige har fått en ny regering, och en ny statsminister. Men året började med att en partiledare avgick.I våras gick det dåligt för partiet Liberalerna. Väldigt få personer sa att de skulle rösta på partiet. I april slutade Nyamko Sabuni som partiledare för Liberalerna. Johan Pehrson tog över. Efter det började det gå bättre för partiet.Nu ska det handla om valet.Den 11 september var det val i Sverige. Det var tre val samtidigt: kommunval, regionval och riksdagsval. Folk röstade om vilka som ska styra i Sveriges kommuner och regioner och vilka som ska styra i Sveriges riksdag.Kommuner bestämmer till exempel om vård av äldre och skolor. Regioner bestämmer över sjukhus och kollektivtrafik, som till exempel bussar. Riksdagen bestämmer om nya lagar och statens pengar. Riksdagen jobbar också med EU-frågor och utrikespolitik.På valdagen fick folk stå i kö i flera timmar för att kunna rösta. Det var värst i Stockholm, Malmö och Uppsala. Köerna berodde på en ny regel som gjorde att det tog längre tid att rösta än tidigare.Jacob är en av dem som struntade i att rösta för att det var så lång kö. Då var det ju minst två timmars kö. Och då tänkte jag att nej då får det vara.Fyra dagar efter valet var alla röster räknade. Partierna till höger vann valet till riksdagen. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna fick fler röster än Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Men resultatet var väldigt jämnt. Partierna till höger fick 176 platser i riksdagen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet fick 173 platser.Socialdemokraterna fick ungefär 30 procent av rösterna och blev det största partiet. Moderaterna har länge varit det näst största partiet i Sverige. Men i årets val blev Sverigedemokraterna näst störst. SD fick ungefär 20 procent av rösterna. Partiledaren Jimmie Åkesson sa att han var stolt över att SD har blivit ett stort parti. Vi är på riktigt ett stort parti idag och jag är så stolt.Moderaterna fick 19 procent av rösterna, och blev det tredje största partiet. Partiledaren Ulf Kristersson sa att han var glad över att högerpartierna fick flest röster. Jag är stolt över det förtroende som vi har fått.Samma dag sa Annie Lööf att hon kommer sluta som partiledare för Centerpartiet. Jag kommer att avgå som Centerpartiets partiledare.Annie Lööf har varit partiledare i elva år. Det är inte bestämt vem som ska bli ny partiledare än.Partierna till höger vann alltså valet till riksdagen. Men partierna till vänster tog makten i flera regioner. I till exempel region Stockholm vann Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Nu samarbetar de med Vänsterpartiet. Före valet styrde Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. De hade makten i 16 år.Det blev också ändringar i vissa kommuner. De nya Partiet Nyans, som riktar sig till invandrare, röstades in i kommunerna Botkyrka och Landskrona.Nu ska det handla om regeringens samarbete med Sverigedemokraterna.I mitten av oktober fick vi veta vilka partier som kom med i den nya regeringen. Det blev Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna kom inte med i regeringen, men de är med och bestämmer över regeringens politik. Regeringen och Sverigedemokraterna ska samarbeta nära, sa Ulf Kristersson från Moderaterna. Det kommer bli en trepartiregering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Den regeringen kommer samarbeta nära med Sverigedemokraterna i riksdagen.Den nya regeringen och Sverigedemokraterna vill ändra mycket i Sveriges politik. De har kommit överens om ett avtal som kallas Tidöavtalet. Många sidor i avtalet handlar om migration och integration. Partierna har flera förslag på förändringar. De vill till exempel att det ska bli svårare att bli svensk medborgare. Ett annat förslag är att det ska bli svårare för personer som har flyttat till Sverige att ta hit sin familj. Uppehållstillstånden ska vara tidsbegränsade för de som kommer till Sverige som asylsökande, tycker partierna.Tidöavtalet har gjort många människor oroliga. En av dem är Rahman Heydari. Han kommer från Afghanistan. Han har bott i Sverige i snart sju år. Han säger att förslagen gör honom rädd. Alltså det är helt hopplöst. Och jag är verkligen jätterädd och tänker så här det kommer självklart bli mycket värre.Nu ska det handla om Sveriges nya ministrar.Den 17:e oktober valde riksdagen Ulf Kristersson till ny statsminister. Han presenterade också alla ministrar i den nya regeringen. Kristdemokraterna fick sex ministerposter och Liberalerna fick fem. De 13 andra ministrarna är moderater.Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch blev vice statsminister. Hon blev också energi- och näringsminister. Hon har ansvar för landets energi, alltså elen, och för företagen.Liberalernas partiledare Johan Pehrson blev arbetsmarknads- och integrationsminister. Han har ansvar för jobben, och för att invandrare kommer in i det svenska samhället.Moderaten Elisabeth Svantesson blev finansminister. Hon har ansvar för Sveriges ekonomi.Moderaten Tobias Billström blev utrikesminister. Han har ansvar för Sveriges utrikespolitik.Romina Pourmokhtari från Liberalerna blev Klimat- och miljöminister. Hon är 26 år och den yngsta ministern någonsin i Sverige.I slutet av året handlade politiken mycket om pengar.I november presenterade den nya regeringen sin första budget. Budgeten är regeringens plan för hur statens pengar ska användas. Finansminister Elisabeth Svantesson från Moderaterna sa att det var svårt att göra budgeten på grund av den ekonomiska krisen. Inflation, hög inflation, samtidigt som vi bedöms gå in i en lågkonjunktur. Det är svårt att bedriva ekonomisk politik då.Regeringen ska ändra på flera saker för att spara pengar. De ska till exempel ge mindre pengar till människor som behöver hjälp i fattigare länder, så kallat bistånd. Och mindre pengar ska användas till miljö- och klimatarbete.Regeringen ska använda mer pengar till försvaret och till fler platser på fängelserna. De ska även använda pengar för att sänka skatten på bensin och diesel.Före valet sa Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att de skulle sänka priset på bensin och diesel med minst fem kronor per liter. Efter valet sa regeringen att bensin kommer bli 14 öre billigare och diesel 41 öre billigare. Då blev folk arga. Många skrev i en av Sveriges största facebookgrupper Bränsleupproret. De var besvikna och skrev att de inte gillar politiker, sa gruppens talesperson Peder Blohm Bokenhielm. Det är besvikelse. Det är politikerförakt. Det är väldigt korttänkta men intensiva känslor som kommer ut.Budgeten har fått mycket kritik från forskare och miljöorganisationer. De tycker att den är dålig för klimatet och miljön. Oppositionen tycker att budgeten är dålig för jobben och vården också. Regeringen och Sverigedemokraterna lovade att göra på ett sätt före valet och nu gör de på ett annat sätt, sa socialdemokraten Mikael Damberg. Politiker i den nuvarande regeringen och Sverigedemokraterna lovade väldigt mycket innan valet och nu när man tvingas av verkligheten bedriva en ansvarsfull ekonomisk politik som inte ska spä på inflationen, då får man bryta väldigt mycket löften.Finansminister Elisabeth Svantesson från Moderaterna tycker att partierna i regeringen har hållit sitt löfte. Så vi gör vad vi sa att vi skulle göra. Men allt finns ju självklart inte med i den första budgeten.I december röstade riksdagen ja till budgeten.