Joanna Korbutiak Podcasts
-
Det här är berättelsen om en av världens största stjärnor, om livet på toppen och att ändå inte känna sig lycklig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är Thanksgiving år 1974 i den stora konsertarenan Madison Square Garden i New York. Sen över en och en halv timme har en man oroligt cirkulerat backstage. Han har beiga platåskor, mörkblå utsvängda byxor och en svart kavaj. Och snart är det hans tur att ge sig upp på scenen.
Han har precis kräkts av nervositet. Svetten pärlas i pannan och ringlar sig ner i de klassiska 70-talspolisongerna. Paniken kryper längs med ryggraden. Mannen heter John Lennon.
För tio år sedan var det här hans vardag. Kväll efter kväll ställde han sig på scen framför tusentals skrikande fans med sitt band The Beatles, utan minsta tvekan. Men mycket har hänt sen dess.
Just ikväll spelar den extravaganta popartisten Elton John inför 20 000 jublande fans. Ingen i publiken vet om det, men John har lovat honom att han ska spela några låtar. Samtidigt som Elton röjer loss uppe på scenen, peppas John av medarbetare backstage. Men hans rädsla för att publiken varken vill se eller höra honom, gör att han nästan kräks igen.
När Elton John börjar sin presentation, sveper ett infall över John att bara dra.
Men när han hör sitt namn kickar de gamla Beatles-reflexerna in. Strålkastarna lyser upp hans axellånga hår och reflekteras i hans klassiska runda små “Lennon-brillor” när han kliver ut på scenen. Men vad John inte vet är att det här är den sista gången som han står på scen.
P3 Musikdokumentär om John Lennon handlar om en vilsen mans jakt efter kärlek. Det handlar om odödlig musik, skrikande fans och om hur han blev förespråkare för världsfred. John Lennon blev fyrtio år gammal och kanske lyckades han hitta ro precis innan han blev skjuten till döds 1980.
Medverkande: Viktor Norén, Sven Hallberg, Michelle Ryberg.
En dokumentär av Karin Valtonen Knutsson.
Producent: Hanna Frelin och Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent: Anna Johannessen.
Tekniker: Fredrik Nilsson.
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.Som stor källa för det här avsnittet har vi använt oss av boken “John Lennon: The Life” av Philip Norman och “John” av Cynthia Lennon.
Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio (1980), “John Lennon & Elton John LIVE - Whatever Gets You Thru the Night” (1974), Rolling Stone (december 1980 och 1970), RKO Radio med Dave Sholin (December 1980), videon “The Beatles funny interviews” (Youtubekonto: Apple Scruff), BBC TV “Concert: It's The Beatles´ Live” (1963), CBS News New York “A taste of Beatlemania in the 1960s” (2014, dokumentärfilmen “The Beatles: The First US Visit” (1991), The Ed Sullivan show, CBS (1964), videon “Beatles member John Lennon and new wife Yoko Ono stage a bed-in in Amsterdam” (Youtubekonto: Iconic), The Dick Cavett Show, ABC (21/9 1971 och 11/5 1972), Lennons hemmavideo “Little Sean singing his favourite Beatles-song to John” (Youtubekonto: TheBeatlesStine), ABC News (1980) och CNN (1980).
-
Det här är berättelsen om den svenska indiepopdrottningen som vägrade att lyssna på sin kropp, kraschade, men lyckades komma igen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är mars 2010 i staden Austin i Texas. Genom det stora sovrumsfönstret syns folklivet nere på gatan. Årets festival South by Southwest har dragit hit närmare 2000 band från hela världen och festen pågår dygnet runt. Men Linda orkar inte ens titta ut. Hon ligger däckad i sängen och under täcket är det tyst och lugnt.
Att få spela som Miss Li på festivalen South by Southwest är hur stort som helst. Men Linda har svårt att njuta. Medan alla andra i bandet är ute och minglar stänger hon in sig på det trånga och bleka hotellrummet.
Under den senaste tidens turnerande har smärtan blivit allt mer intensiv. Ena dagen är högerhanden så svullen att hon tvingas spela piano med bara en hand. Andra dagen är det knät eller foten som blivit dubbelt så stor.
När väckarklockan till slut ringer drar sig Linda motvilligt upp ur sängen. Hon klär på sig, stoppar i sig mer smärtstillande. När hon en stund senare kliver upp på scenen känns det som att hon återfått energin igen, men så snart hon kommer upp till det bleka hotellrummet igen, återkommer den svåra smärtan.
Linda står precis på tröskeln inför sin stora USA-satsning, och hon är livrädd för vad som skulle hända om hon inte lyckas fullfölja turnén. Kommer allt hon kämpat för de senaste åren vara förgäves? Kommer hon ens kunna fortsätta vara artist?
P3 Musikdokumentär om Miss Li handlar om en artist som vägrar ge upp
Medverkande: Linda "Miss Li" Karlsson, Sonny Gustavsson, Erika Nemeti, Natasha Azarmi och Lars Winnerbäck.
Dokumentären är gjord av Hanna Frelin våren 2022.
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv Anna Johanessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.Ljudklipp i dokumentären kommer från SVT:s lokala nyheter Gävledala (2007), Svensktoppen (2007 och 2011), P3 Nyheter (2012), Apples reklam för Ipods (2009) och Youtubekanalen Top News (2015).
-
Äntligen kryssdags igen! Duka fram frukosten, höj volymen, öppna upp kryssplanen och utmana dina vänner i musik tillsammans med Jörgen Lötgård. Joanna Korbutiak från P3 Musikdokumentär gästar och berättar om de två nya avsnitten om Avicii.
Skicka in ditt svar senast lördagen den 23 april kl. 23:59 om du vill vara med och tävla. -
Det här är den andra delen i berättelsen om den blyga Stockholmskillen som la soundtracket till en hel generation. En stjärna som brann klart, men som lämnade oss alldeles för tidigt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stämningen är upptrissad på lyxjakten där Aviciis team samlas efter konserten på Ultrafestivalens stora scen, den 22 mars 2013. Att housepublikens favorit-dj bjöd upp ett bluegrassband och spelade countrylåtar togs inte emot väl av publiken. I Måns Mosessons bok Tim: biografin om Avicii beskrivs hur Tim Bergling desperat scrollar igenom sociala medier och blir mer och mer stressad för varje negativ kommentar han läser.
På twitter skriver fans att någon borde slå Avicii i huvudet med den där banjon han hade med på scen. De undrar om han är så full att han inte fattar att han befinner sig på Ultra och inte en countryfestival. Och vissa går till och med så långt att de konstaterar att Avicii precis dödat sin egen karriär.
Tim vrider och vänder på vad dom kan ha gjort fel och försöker förstå varför folk är så upprörda. I Tim: Biografin om Avicii framgår det att managern Arash Pournouri samtidigt är hur nöjd som helst, han känner att kvällen gått helt enligt plan. Arash är övertygad om att folk snart kommer att fatta storheten i Aviciis nya countryinfluerade låtar och fram tills dess är upprördheten utmärkt pr.
P3 Musikdokumentär om Avicii handlar om en av Sveriges största musikexporter någonsin. En berättelse om framgångens höga toppar, men också om dess allra mörkaste dalar.
Medverkande: Klas Bergling, Carl Falk, Laidback Luke, Filip Åkesson, Linda Nordeman och Emil Syk.
En dokumentär av Joanna Korbutiak.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Anna Johannessen
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 - 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Måns Mosessons auktoriserade biografi Tim: Biografin om Avicii har varit en viktig källa till programmet.
Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Avicii: True stories (2017), P3 Populär (2010, 2011), Aviciis egen youtubekanal, SVT Nyheter (2018), UMF TV (2013), MTV News (2013), Ambitious Media (2013), promotionvideo för Spotify (2015), youtubekanalerna Zeon och Rickard Holmberg.
-
Det här är den första delen i berättelsen om den blyga Stockholmskillen som la soundtracket till en hel generation. En stjärna som brann klart, men som lämnade oss alldeles för tidigt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mörkret har lagt sig och det är helt fullpackat framför den stora scenen. Det euforiska folkhavet badar i den blinkande ljusshowen samtidigt som de rör sig i takt till den dunkande musiken. Bakom DJ-båset står den senaste tidens allra största stjärnskott på househimlen och han tycks ha publiken helt i sin hand.
Det är den 22 mars 2013 på Ultra i Miami. Spelningen har pågått i snart fyrtio minuter, men publiken tycks inte visa några tecken på trötthet när Avicii plötsligt stänger av musiken och ljusshowen pausas. Fansen förstår att deras favorit-DJ har något stort på gång. Men ingen kan gissa vad som kommer att hända härnäst, för nu gör han något som ingen någonsin gjort på Ultra.
I strålkastarljusets sken ser folkmassan en kille i basker, som nervöst greppar mikrofonen och börjar sjunga a cappella. Publiken vet inte alls hur dom ska reagera och innan de hunnit smälta livesången visar det sig att sångaren har sällskap på scen av ett liveband. Publiken på en av världens största festivaler för elektronisk musik står nu och lyssnar på en kille som sjunger country, ackompanjerad av bland annat en banjospelare. Några börjar bua, andra står som förvirrade frågetecken och en tredje grupp tar upp sina telefoner och börjar dela med sig av det som händer på sociala medier.
När konserten är över har nyheten spridits i hela housevärlden och de närmaste dagarna pratas det inte om annat. Man säger att Avicii tappat det och att han på egen hand just satt stopp för sin så lovande karriär.Men de kritiska rösterna kommer snart att få ta tillbaka allt de sagt.
P3 Musikdokumentär om Avicii handlar om en av Sveriges största musikexporter någonsin. En berättelse om framgångens höga toppar, men också om dess allra mörkaste dalar.
Medverkande: Klas Bergling, Carl Falk, Laidback Luke, Filip Åkesson, Linda Nordeman och Emil Syk.
En dokumentär av Joanna Korbutiak.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Anna Johannessen
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 - 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Måns Mosessons auktoriserade biografi Tim: Biografin om Avicii har varit en viktig källa till programmet.
Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Avicii: True stories (2017), P3 Populär (2010, 2011), Aviciis egen youtubekanal, SVT Nyheter (2018), UMF TV (2013), MTV News (2013), Ambitious Media (2013), promotionvideo för Spotify (2015), youtubekanalerna Zeon och Rickard Holmberg.
-
Det här är en berättelse om en artist som trots missbruk, dödsfall och hat gång på gång reser sig ur askan och blir en av rockens stora ikoner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det står fullt av förväntansfulla fans framför scenen på The Reading Festival i England en sensommardag i augusti 1994. Kvinnan dom väntar på har under de senaste månaderna undvikit offentligheten, samtidigt som hennes ansikte varit med i nästan varenda tidning som finns.
När hon nu kliver ut på scenen i eftermiddagssolen är hon klädd i en kort glänsande guldklänning med puffärm och solglasögon. Håret är som alltid blonderat och rufsigt, och läppstiftet rött. Med en grön elgitarr på magen och en cigg i munnen tittar Courtney ut över folksamlingen, och hon märker direkt att alla inte är där för att stötta henne.
Det har gått drygt fyra månader sen hennes man, sångaren i rockbandet Nirvana, sköt sig själv i huvudet med en hagelbössa. Sedan dess har hon anklagats för allt från att vara okänslig som fortsätter med sin egen musikkarriär, till att det skulle vara hon som fått honom mördad.
I publikhavet ser hon nu att det står ett gäng iklädda Kurt Cobain-t-shirts och häcklar henne. Konserten är startskottet för hennes band Holes världsturné. Courtney släpper sin cigarett på scengolvet, trampar på den och drar igång första låten. För precis som tidigare i sitt liv, tänker hon inte låta något stoppa henne.
P3 musikdokumentär om Courtney Love handlar om en rockstjärna som varje gång hon blivit uträknad gjort comeback, likt en katt med nio liv.
Medverkande: Linnéa Olsson och Agnes Grefberg Braunerhielm
Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld år 2022.
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.Ljudklipp i dokumentären kommer från filmen Sid & Nancy, The late show med David Letterman, Friday night with Jonathan Ross, Barbara Walters’ 10 Most Fascinating People, BBC Radio, AP Archive, Local Wisconsin news, MTV, ABC News, NME, NBC, dokumentärerna The return of Courtney Love och Behind the music med Courtney Love, filmerna Paper moon och Straight to hell, Youtubekontona moonstone, Cobainreed, Alexandra Ramirez, tvgator1, Guesty356 och 70’s 80’s 90’s music.
-
Det här är en berättelse om en av musikhistoriens giganter, som genom att ständigt byta skepnad lyckas hålla sig relevant under ett halvt sekel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är tisdagen den 3 juli 1973 på Hammersmith Odeon i London. Efter ett osannolikt framgångsrikt år ska glamrockaren David Bowie och hans band The Spiders from Mars avsluta The Ziggy Stardust Tour på hemmaplan.
– Ladies and gentlemen, straight from their fantastically successful world tour, including the United States of America, Japan. Now in his home country. For the last time, David Bowie.
I rollen som den utomjordiska rockstjärnan Ziggy Stardust har den bleka engelsmannen på rekordtid gått från att vara en anonym kämpande musiker till att bli en hypad kultfigur. Hans röda hockeyfrilla, tajta urringade jumpsuits och sminkade ögon lämnar få oberörda.
Ingen tycks riktigt förstå var Ziggy börjar och David slutar, men frågan är om det spelar någon roll. Som Ziggy har David tagit världen med storm.
Den färgsprakande sångaren hinner med en rad klädbyten under kvällen och när det börjar närma sig slutet bär han en svart genomskinlig meshtopp, byxor med röda paljetter på rumpan och glittriga örhängen. Men det är varken Ziggys outfits eller framförandet av låtarna som kommer att göra just den här konserten historisk.
Inför det sista extranumret kliver David fram till mikrofonen och det han säger härnäst chockar både publiken och hans bandmedlemmar.
– Of all the shows on this tour, this particular show will remain with us the longest, because not only is it the last show of the tour, but it's the last show that we'll ever do. Thank you.
Förvirringen i publikhavet är stor när David börjar spela låten Rock N’ Roll Suicide. Menar han att han lägger av med musiken helt, har bandet fått sparken och vad kommer att hända nu?
P3 Musikdokumentär om David Bowie är berättelsen om en artist som ständigt lyckades återuppfinna sig själv, men också en historia om rockstjärnelivets baksidor.
Medverkande: Morgan Skarin och Katarina Persson.
Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i början av 2022.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedsson.
Slutmixen är gjord av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmerna Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1979) och Rock Wives (1996), intervjuer med Canadian Broadcasting Corporation (1977), Stina Dabrowski i SVT (1987), 7.30 Report från Australiensiska ABC Television (2004), MTV (1976) och BBC's Tonight programme (1964). BBC News (2013 och 2016), Sky Nes (2013), Channel 4 (2013), filmen 2001: A Space Oddyssey och månlandningen.
-
Det här är berättelsen om rapparen som hamnade i världens blickfång när tio personer klämdes ihjäl på en av hans konserter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klockan är nio på kvällen när den stora scenen äntligen lyses upp. Ljuset formar en stor röd portal och ovanför svävar en enorm fågel som slickas av eldslågor. Musiken dånar och i samma stund som eld skjuts upp från scenkanten hoppar den stora Houstonrapparen Travis Scott ut i strålkastarljuset.
Det är den 5 november 2021 och besökarna på Astroworld är lika euforiska som artisterna över att äntligen, efter nästan två års pandemi, få njuta av livemusik på en festival. Publikhavet ser ut som en stor stjärnhimmel med tusentals mobiler som lyser i mörkret. Den här konserten har alla förutsättningar att bli legendarisk, men de kommande 70 minuterna kommer istället att gå till historien som en tragedi.
Travis Scott kommer senare säga att han, där och då på scenen, inte förstår vad som pågår i publiken. Vid flera tillfällen stoppar han dock showen tillfälligt. Redan 30 minuter in i konserten tystnar musiken plötsligt när Travis får syn på en golfbil med blinkande sirener i folkhavet. Bilen har svårt att ta sig fram och Travis ber publiken att signalera att de mår bra.
– Is everybody good? Put a middle finger up in the sky!
Sen startar showen igen och de som kan börjar hoppa till musiken, men faktum är att det är flera personer som överhuvudtaget inte kan röra på sig. Publikhavet är för tajt packat och när en faller, faller de runt omkring som dominobrickor. De som inte kan resa sig blir liggande under alla fötter och ingen verkar höra ropen på hjälp.
Det som händer den här kvällen är en av de dödligaste konsertolyckorna på många år. Det är heller inte första gången någon skadas under en av Travis Scotts konserter. Frågan på allas läppar är därför vilket ansvar Travis själv bär för dödsfallen.
P3 Musikdokumentär om Travis Scott handlar om när hiphopen tågar in på festivalscenen och de katastrofala följderna av en röjig konsertkultur.
Medverkande: Johannes Cakar, Oliver Bergklint Törnros och Amy Harris.
Dokumentären är gjord av Hanna Frelin i början av 2022.
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv Lars Truedsson.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.Ljudklipp i dokumentären kommer från Apples sändning av konserten på Astroworld 2021, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon 2018, dokumentären Look Mom I Can Fly på Netflix, ESPN, Power 106 Los Angeles, Youtube-konton Malluminati, realityshowen Keeping Up With The Kardashians, twitterkontot @barbie_VXXV, TMZ, Fox 26 Houston, KHOU11, ABC News, intervju med Charlamange da God 2021 och Travis Scotts egna instagram 2021.
-
Det här är berättelsen om hur fyra helt vanliga brittiska killar på bara några år blir ett av världens största band, trots att de vägrar att bete sig som rockstjärnor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är den 10 oktober 2005 och den brittiska artisteliten har samlats på the Grosvenor House Hotel i London. Den här måndagskvällen har det blivit dags för en av Storbritanniens mest prestigefyllda galor, musiktidningen Q:s Q Awards. Stämningen är laddad och konkurrensen stenhård.
När det är dags att presentera de nominerade i kategorin Best Act of the World Today radas giganter som U2, Oasis, Green Day och Muse upp. Men det är inte någon av dem legendariska rockgrupperna som ropas upp på den turkosa scenen. Vinnarna i den ärofyllda kategorin blir istället indiebandet Coldplay.
Sångaren Chris Martin är diskret klädd i en svart jeansjacka och han inleder sitt tacktal med att rikta en känga mot Oasis skivbolagsboss Alan McGee.
– Somewhere out there Alan McGee is having a heart attack.
McGee har tidigare sagt att Coldplay gör musik för folk som kissar i sängen.
– I don’t know if you remember that, but he said we would never make it.
Coldplay slog igenom för fem år sedan och har på rekordtid vuxit till ett av världens största band. Samtidigt som de blivit allt populärare har rösterna som kallar dem tråkiga och slätstrukna blivit allt fler. En av dem som riktat spydiga kommentarer mot Coldplay är Oasis frontfigur Liam Gallagher. Inför galan har den brittiska pressen därför gjort sitt bästa för att elda på konflikten mellan den snälla och töntiga Chris och den coola och kaxiga Liam. Men Chris är inte intresserad av att slå tillbaka.
– Fuck the tabloids. Because they make our life a misery. We are not in a fight with anyone and I think Liam, although he has been rude, he’s charming.
Killarna i Coldplay är vana att bli hånade och dom verkar ta det med ro.
– Some of you probably hate us but I couldn’t give a shit because we are the best act of the world.
P3 Musikdokumentär om Coldplay handlar om ett rockband som valt en helt egen väg, vilket gjort dem både älskade och föraktade.
Medverkande: Markus Larsson, Linus Broström och Caroline Hainer.
Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i början av 2022.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedsson.
Slutmixen är gjord av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Ljudklippen i dokumentären kommer från Coldplays egna dokumentär A Head Full of Dreams (2018), Q Awards 2005, Rolling Stone (2019), Zane Lowe på BBC Radio 1 (2014), The Howard Stern Show (2021), The South Bank Show på ITV (2009), BBC Choice (2002), Earthshot Prize 2021 på BBC One, MTV Global Gig (2005), TMZLive (2016), Good Morning America (2014) och ABC News (2014).
-
Det här är berättelsen om bandet med de stora drömmarna och vägen till den absoluta världstoppen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är den 12 januari 1989. Roxettes manager Marie Dimberg står vid sidan av en öde väg ute på den australiensiska landsbygden. Värmen är tryckande och dammet yr.
Hon är visserligen på semester, men nu måste hon ringa ett viktigt samtal hem till Sverige. Det är nämligen Per Gessles födelsedag. Den forna ungdomsidolen har hunnit bli 30 år gammal. Gyllene Tiders glansdagar ligger bakom honom och tillsammans med den stigande stjärnan och vännen Marie Fredriksson har han bildat gruppen Roxette. De har precis släppt sitt andra album Look Sharp! och i Sverige är de hetast av alla. Men trots det så är Per missnöjd när Marie Dimberg ringer för att gratulera honom från andra sidan jorden.
– Då hade vi ju sålt 350.000 exemplar i Sverige. Han sa "ingenting händer, du får komma hem nu! Ingenting händer", berättar Marie Dimberg.
Att det går bra hemma i Sverige är inte det viktigaste för Per, han vill slå utomlands. Trots att de kämpat för det i tre år nu, så verkar ingen i utlandet vara intresserad av den svenska popduon. De egentryckta t-shirtsen, med texten "Today Sweden, tomorrow the world", börjar kännas lite pinsamma vid det här laget.
För Roxette är det dock fortfarande ingen fråga om de kommer att lyckas, det är en fråga om när och Per är otålig. Men han kommer inte behöva vänta så länge till. Utan att vare sig Per Gessle, Marie Fredriksson eller managern Marie Dimberg vet om det så har det i början av 1989 börjat bubbla på andra sidan Atlanten. Tack vare en utbytesstudent snurrar nämligen Roxettes låt The Look just nu på en lokalradiostation i Minneapolis och det kommer att få ringar på vattnet.
P3 Musikdokumentär om Roxette är berättelsen om hur två musiker från Halmstad på ett udda sätt blir världsstjärnor. Med fyra listettor i USA har Roxette lyckats med något ingen annan svensk har gjort, varken före eller efter.
Medverkande: Per Gessle, Marie Dimberg, Dean Cushman och Magnus Broni.
Dokumentären är gjord av Hanna Frelin under hösten 2021.
Producent är Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent är Anna Johannessen.
Tekniker är Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.En källa vi har haft stor användning av är boken Roxette - den osannolika resan tur och retur av Sven Lindström.
Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio (”Så blir soundet till” år 1986, Efter tre i P3 år 1989, Kulturnytt, Ekot, Rrox år 1984), SVT (Glädjehuset år 1984, Jacobs Stege år 1986), America’s top 10 sänt av All American Television, dokumentären ”En andra chans” med Marie Fredriksson gjord av TV4 år 2004, programmet ”Sen kväll med Luuk” på TV4 från 1998, Sky News Australia och filmat material från konserten i Amsterdam 2009 från youtube-kontona "Zynius" och "Eugene Commandeur".
-
Det här är berättelsen om barnstjärnan som inte passade in i Disneymallen, som gång på gång kraschat inför världens blickar och just därför blivit en förebild för miljontals fans.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är helt tyst inuti det stora vita huset i Hollywood Hills. Genom panoramafönstren kan man se ut över ett sommarvarmt Los Angeles och borta vid horisonten syns Stilla havet. Det är tisdag förmiddag den 24 juli 2018. Klockan har hunnit bli elva och Demi Lovatos personliga assistent Jordan sitter på nedervåningen och börjar bli irriterad. I dokumentären Dancing with the Devil, som Demi själv varit med och gjort, berättar Jordan att hon har kommit till huset extra tidigt för att se till att Demi inte missar sin läkartid. Men trots att hon knackat på sovrumsdörren, så har sångerskan inte gått upp än.
Jordan lessnar på att vänta och går återigen upp för trapporna till Demis stängda sovrumsdörr. Hon knackar på och när hon inte får något svar den här gången heller bestämmer hon sig för att helt enkelt bara gå in i sovrummet. När Jordan öppnar dörren möts hon av mörker, kyla och tystnad. I sängen ligger Demi orörlig. Jordan tänker först att den 25-åriga superstjärnan säkert bara är full, men när hon inte lyckas få liv i Demi kommer paniken. Jordan ringer till Demis säkerhetsansvarige och strax kommer det fler personer till huset. De hjälps åt att lägga Demi i stabilt sidoläge så att hen inte ska kvävas av sina egna spyor.Men trots att Demi fortfarande är medvetslös har ingen ringt efter en ambulans. I dokumentären Dancing with the Devil säger Jordan att hon då bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Trots att hon är rädd för att någon i teamet ska bli arg över att hon skapar onödig uppståndelse, så går hon undan och ringer 911.
– Hang in there okay, we are on our way. I'll let you know when they are outside. You should be hearing the sirens real soon, säger larmoperatören.
– Wait. No sirens, please, right?
– No, no, no. This is a medical emergency, I have no control over that.Den här julidagen 2018 har det gått över sex år sedan den forna Disneystjärnan och numera storsäljande soloartisten Demi Lovato slutade dricka alkohol och ta droger. Demi har gjort sig känd för att prata öppet om hur hen hanterar sitt missbruk och hur bra hen mår av sin nya nyktra livsstil. För det har Demi hyllats av både musikbranschen och media, och blivit en förebild för miljontals fans runt om i USA och världen.
Nu kämpar ambulanssjukvårdare för att få liv i Demi efter en heroin- och opioidöverdos.
P3 Musikdokumentär om Demi Lovato handlar om att växa upp i rampljuset, krascha inför världens blickar och lyckas resa sig gång på gång.
Medverkande: Michelle Hallström, Alexander Kronlund och Viktor Wilson.
Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2021.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Slutmixen är gjord av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Ljudklippen i dokumentären kommer från Demi Lovatos egna dokumentärer Dancing With the Devil (2021) och Simply Complicated (2017), spelfilmerna Camp Rock och Camp Rock 2: The Final Jam, tv-serien Sonny With a Chance, tv-programmen The Ellen Show (2020), The Late Late Show (2013), American Idol (2012), Access Hollywood (2013), NBC:s Today Show (2010), ABC:s Good Morning America (2008), Barney & Friends, Grammygalan 2020, radioprogrammet On Air with Ryan Seacrest (2011), Demi Lovatos egna youtubekanal, samt youtubekanalerna TMZ, delena722820 och Jennifer Sansone.
-
Berättelsen om multitalangen och modeikonen som gjorde nyskapande R&B - men också historien om ett skandalöst giftermål med R Kelly och en tragisk död.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är den 25 augusti 2001 på Marsh Harbour Airport på Bahamas. I en taxi ute på flygplatsens landningsbana sitter den 22-åriga stjärnan. Utanför svajar palmerna och hettan trycker på, men inne i bilen brummar AC:n för fullt. När Aaliyah Haughton tittar ut genom bilrutan ser hon planet som ska ta henne hem. Runtom planet springer folk fram och tillbaka, redo att lasta det med all packning och hela teamet. På vägen hit fyllde de två plan, men nu trycks allt istället in i ett.
Aaliyah har spelat in en musikvideo till sitt nya album. Hon är 22 år gammal och redan en av USAs hetaste stjärnor. Vid det här laget är hon både artist, skådespelare och modeikon. Dessutom drömmer hon om att gifta sig med pojkvännen Damon Dash. Aaliyah är på väg att ta över världen.
Det är dags att gå ombord planet, men Aaliyah sitter kvar i taxin. Hon tar upp telefonen och ringer sin pojkvän. För ovanlighetens skull är hon ensam på resan - varken hennes mamma eller pojkvän har kunnat följa med den här gången. Aaliyah gillar inte att flyga, det lilla planet och den tunga lasten gör henne rädd.
Faktum är att alla redan är medvetna om att planet är för tung lastat. Trots det sitter de till slut i sina säten och motorerna startar.
Men planet kommer inte att hinna lämna Bahamas och Aaliyah kommer inte att komma hem igen. Det hinner knapp lyfta innan de kraschar.
I flygplansvraket hittas Aaliyah sittandes kvar i sitt säte. Amerikas starkast lysande stjärna är död.
P3 Musikdokumentär om Aaliyah är berättelsen om en av 90-talets unga stjärnor som dog när hon var 22 år gammal. Hon debuterade som artist bara 15 år gammal, hamnade i ett skandalöst giftermål med R Kelly och omdefinierade inte bara det musikaliska landskapet utan också hur unga tjejer klädde sig.
Medverkande: Nadiv Bavey och Kathy Iandoli.
En dokumentär gjord av Hanna Frelin hösten 2021.
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.En stor källa till den här dokumentären har varit boken "Baby Girl: Better known as Aaliyah" av Kathy Iandoli - som också intervjuas i avsnittet.
Ljudklippen i avsnittet kommer ifrån NBC News, det amerikanska TV-programmet Star Search (producerat av TPE/Rysher Entertainment) 1989, Franska M6 Video Banks Youtube-kanal, fankontot AaliyahPL på Youtube, TV-kanalen BET, Inside Edition, Soul Train prisgala, Tommy Hilfigers reklamkampanj, Youtubekontot Rusty Chalfont från Oscarsgalan 1998, Hollywood Archives, CBS The early show, nöjeskanalen Extra, VMA "In memory of Aaliyah" 2001.
-
Äntligen kryssdags igen! Duka fram frukosten, höj volymen, öppna upp kryssplanen och utmana dina vänner i musik tillsammans med Jörgen Lötgård. Gäst är Joanna Korbutiak från P3 Musikdokumentär som bjuder på Fem Fantastiska Fakta om The Latin Kings.
Skicka in ditt svar senast lördagen den 20 november kl.23:59 om du vill vara med och tävla. -
Det här är historien om gruppen som gick emot strömmen och började rappa på svenska, blev utsedda till representanter för hela den svenska förorten och la grunden för svensk hiphop som den låter idag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
17-årige Douglas León rör sig med bestämda steg över scenen. Han har en röd bandana på huvudet, ringar i öronen och en intensiv blick. Det är tidigt 90-tal och det är dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som fångar Douglas rapp. Men det är inte för att prata om sin musik som han är med i filmen.
Douglas, som har en pappa från Venezuela och en mamma från Sverige, är med för att berätta om hur det är att vara invandrare och leva i förorten.
– Fittja är också farlig nu, men jag trivs där, jag har bott där i 15 år, jag kommer alltid bo där.
– Vilka är det som bråkar?
– Turkar, greker, svenskar mot…Man håller ihop, latinamerikaner håller ihop, syrianer håller ihop, turkar håller ihop. Man blir som en familj, man hjälper varandra.
Sverige befinner sig mitt i en ekonomisk kris och det politiska samtalet är mer polariserat än på länge. Lasermannen sprider skräck bland personer med utländsk bakgrund, nazister demonstrerar på gatorna och det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Ny Demokrati sitter i riksdagen.
Dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som sänds på SVT våren 1993, följer främst ett gäng unga skinheads. Intervjuer varvas med konsertscener med deras favoritband Ultima Thule, i publiken ser man killarna heila till musiken. Men då och då dyker Douglas och hans kompisar, bröderna Christian och Hugo Salazar Campos, upp i bild.
– Jo men det har man varit med om att polisen kallar en jävla svartskalle, n***r och sånt. Jo det har man varit med om, säger Douglas in i kameran.
Det här är en av dom första gångerna som hiphoparna Douglas, Christian och Hugo får illustrera det nya Sverige och agera motvikt åt rasister. Men det kommer att bli långt ifrån den sista.
Trion som så småningom ska göra succé som The Latin Kings kommer att uppmärksammas lika mycket som symboler för förorten, som för sina insatser som artister. Trots att dom själva bara vill hålla på med musik.
P3 Musikdokumentär om The Latin Kings är historien om en hiphopgrupp som bryter ny mark och lägger grunden för svensk hiphop som den låter idag.Medverkande: Douglas "Dogge Doggelito" Leon, Salla Salzar, Rodrigo Pencheff och Marimba Roney.
Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2021.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent var Lars Truedsson.
Slutmixen gjordes av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Rasist, javisst?, SVT:s Gomorron Sverige (1994) och Bullen (1993), Sveriges Radios Ekot (1993), 1995 års Grammisgala som sändes i SVT, Dogge Doggelitos youtubekanal och Elgigantens reklamfilmer från 2005 och 2007.
-
Berättelsen om livet på Harlems gator, stjärnglansen på modegalor och kvällen i Stockholm som gjorde rapparen till ämne för den politiska toppen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inne på en snabbmatsrestaurang på Kungsgatan i Stockholm sitter folk och äter hamburgare och dricker milkshakes. Klockan är strax före tio en ljus och varm sommarkväll söndagen den 30 juni 2019.
På gatan utanför står ett gäng på fem amerikaner klädda i streetwearkläder. Två unga killar i jeans och vita t-shirts kommer fram till gänget. De försöker prata, men verkar ha svårt att förstå varandra.Amerikanerna är tydligt irriterade och ber de unga killarna lämna dem ifred. Det är oklart exakt vad de vill. Men klart är att stämningen hårdnar. En av amerikanerna tar tag i den ena unga killen och lyfter bort honom. Han svarar med att bli irriterad och kastar sina hörlurar på amerikanen. Hörlurarna har gått sönder.
Inifrån restaurangen ser det ut som vilket fyllebråk som helst. Men kanske har folk där inne redan fattat vem det är som är inblandad. För ute på gatan finns en av världens mest kända rappare. Det är A$AP Rocky. Om tre dagar ska han vara huvudakt på Smashfestivalen på Stadion i Stockholm.
Ute på gatan försöker A$AP Rocky skaka av sig killarna. Men den unga killen är upprörd över att hans hörlurar har gått sönder och fortsätter följa efter. Tillslut exploderar det för A$AP Rocky och några i gänget som misshandlar en av de unga killarna.När polisen kommer till platsen är den ena unga killen förvirrad och chockad. Han sätts i en ambulans med skärsår, skrapsår och blåmärken.
Det som hände ikväll, på gatan i centrala Stockholm, kommer sätta A$AP Rocky på kartan och det svenska rättssystemet i världens blickfång.P3 Musikdokumentär om A$AP Rocky handlar om resan från Harlems gator, ett tidigt modeintresse, nyskapande hiphop och relationen till Sverige.
Medverkande: Ayan Jamal, Emil Lautin och Daniel Lindström.
Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld år 2021.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Joanna Korbutiak.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Expressen, ABC News, TMZ, Noisey, Rap Radar, HipHopDX, Tv4 Nyheterna, The Sun och Youtubekontona Celebrity spill, Brock Fetch, Paris Videostars, I buy earrape, Ossi Metso och Kerwin Frost. - Visa fler