Färöarna Podcasts
-
”Jag tror att du har lärt dig väldigt mycket om dig själv under den här podden.”
Vad gör kartan på insidan av bokens pärm? Vad gör kartan i skrivprocessen? Tillsammans med gästen Erik Andersson diskuterar tre fjärdedelar av panelen om hur kartan förhåller sig till verkligheten, eller kanske snarare till skrivandet. I ett samtal lika slingrande som en stig behandlas allt från Tolkien och att göra en ritning av lägenheten i den bok man skriver, till nära-döden-upplevelser på Färöarna.
Med Elin Boardy, Martin Engberg, Jessica Schiefauer och Erik Andersson. Musik: Mad Hatter Audio/Patrik Vörén Profilbild: Kajsa Bergström Feiff
-
I december förra året hade vi en återträff med Johanna Wallin för att prata reseminnen från den gångna sommaren. Det kom att handla mycket om Yttre Hebriderna och vad som skiljer den ögruppen från Shetland. Även Island, Färöarna, Irland och Yorkshire nämns! Är du nyfiken på att resa med själva stickningen i centrum och under tiden uppleva fantastisk natur och göra intressanta stopp längs vägen? I detta avsnitt får du veta mer hur det kan vara. Du får också bra packningstips för både garn och väder.
-
I detta avsnitt berättar Dali om sin resa som fotbollstränare, från ungdomstränare i Nackdala till att vara huvudtränare för HB Torshavn 1904 på Färöarna.
Hur långt skall man gå för att få sitt drömjobb? Gäller det alltid att hårt jobb lönar sig i längden?
Detta är en öppen och ärlig berättelse om vad som krävs för att nå högsta nivån och hur mycket man skall kompromissa med sig själv som människa för att uppnå sina mål. -
Är det en folksport att rasa över hur luciafirandet ska gå till och vart försvann lussevakan? Varför är man på Färöarna så splittrade när det gäller synen på HBTQ-rättigheter, att det blivit nyval?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förra veckan var det nyval på Färöarna. Orsaken till att det blev nyval mycket kort efter valet tidigare i höst, var en konflikt mellan regeringspartierna om homosexuellas rättigheter. Varför har det funnits en sån splittring i HBTQ-frågan på Färöarna?
När året är som mörkast är det många svenskar som tycker att det är skönt att stanna upp en stund och ta del av luciatågets härlighet. Samtidigt är det inte ovanligt att luciafirandet väcker konflikt. Vad beror upprördheten på och hur kommer luciatågen att se ut i framtiden? Vi reder ut det med Gabi Louisedotter, etnolog och arkivarie på Folklivsarkivet i Lund och Johan Wernström, skolchef i Vadstena.
Louise undrar hur Sverige kommer att påverkas när SCB av besparingsskäl, bara kommer att göra en partisympatiundersökning om året - mätningarnas flaggskepp!
Dessutom om pojkbanden i Sydkorea och den obligatoriska militärtjänstgöringen, samt Magdalena Anderssons present till Nooshi Dadgostar.Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
The gang hånar danska politiker på ett osmakligt sätt, Ghraim kräver upprättelse för alla nationalsocialister Sverige skickar västerut och redogör sen för hur Björnar Moxnes tyranniskt krossar anti-vaxmaoismen i Nordland. På vägen hinner vi pricka in Frankrike, Island, Färöarna (igen!), vår bristande samverkan/väl utvecklade cellstruktur och det norska etablissemangets relation till Demokratiska Kampuchea.
NatoWatch2022 må vara över, men Brödrafolkens Podd tar likväl avstånd från de svenska och finska regeringarnas krypande inför regimen i Ankara.
Stöd Kurdiska Röda Halvmånen
Stöd Rojavakommittéerna -
Aina Cederblom var filantrop och vävlärare, äventyrare och hjälparbetare. Hon reste ensam i en liten motorbåt runt i världen från 1930-talet och framåt och kom under sitt nästan 90-åriga liv att engagera sig för fattiga och utsatta människor. Hon gjorde viktiga insatser för finländare efter finska vinterkriget och hon grundade vävskolor på Färöarna, i Indien och i Brasilien.
-
Jesper Larsson får Sveriges Radios romanpris 2022! Efter idogt nagelfarande föll lyssnarjuryn för hans roman "Den dagen den sorgen", om en far som alltmer hjälplöst försöker närma sig sin dotter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckans Lundströms Bokradio gästas vi av årets vinnare av Sveriges Radios romanpris. Det blir blommor, diplom, och en extra lång fanfar! Tillsammans med Marie Lundström svarar han på de frågor som lyssnarjuryn skickat med: Är något i boken självupplevt? Vad fick du drivkraften ifrån? Kommer Melissa tillbaka?
Själv hade Jesper Larsson föreställt sig att hans bok skulle gå ganska obemärkt förbi. Att bara bli nominerad tillsammans med Pooneh Rohi, Kerstin Ekman och Klas Östergren var en stor sak.
"Det kändes litet som om Färöarna hade kvalificerat sig till slutspelet i fotbolls-VM och hamnat i samma grupp som Tyskland och Brasilien, så jag hade nog inte så stort hopp om att det skulle gå hela vägen", säger Jesper Larsson i Lundströms Bokradio.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin (producent)
-
Nytt avsnitt ute! I detta avsnitt går vi igenom kung Garys återuppståndelse… Vi pratar även igenom helgens Player Championship och laddar för torsdagens omgång av Premier League. Förutom detta snackar vi igenom landslagets framgångar på Färöarna, uppmanar er att skicka in namn på era lokala dartställen som kan vara värda ett besök samt - aktionen RÄDDA ÖREBRO!
-
I flera årtionden pågick processen att fasa ut det gamla tvåkammarsystemet ur Sveriges riksdag. Men är dagens system mer demokratiskt än det gamla?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur mår demokratin på enkammarriksdagens födelsedag?Idag är det enkammarriksdagens födelsedag, och Josefin Hägglund, doktorand i historia vid Södertörns högskola gästar oss. Hon har varit med och skrivit boken Tvåkammarriksdagen 1867-1970: 100 år av politik – 50 år av glömska, och hon berättar varför kunskap om tvåkammarriksdagen kan ge perspektiv på vår moderna demokrati.
Och nu på lördag är det 400 år sedan den store dramatikern Molière döptes, vilket brukar räknas som hans födelsedag. Firandet pågår för fullt i Frankrike, och det teatersällskap som han grundade på 1600-talet har kvar fåtöljen han satt i när han spelade Argan i Den inbillade sjuke. Fåtöljen hålls närapå helig, eftersom Molière kollapsade i den stolen och därpå dog. Vi frågar oss vilken betydelse en sådan här dyrkan av historiska föremål kan ha för inlevelsen när man spelar pjäsen Den inbillade sjuke.
Ett annat jubileum firar Danmarks drottning Margrethe II, som har varit statschef över Danmark, Färöarna och Grönland i 50 år i år. I samband med firandet får vanliga danska medborgare ställa personliga frågor till henne i en tevesänd intervju. Kan det vara något för vår egen kung när han firar sitt femtioårsjubileum på tronen nästa år?
För första gången har ett grishjärta framgångsrikt transplanterats till en människa. Är det rätt eller fel att föda upp grisar för att de ska ge organ till människor? Och kommer grisens status höjas, när man vet att de är så lika oss människor att vi kan byta hjärtan med varann?
Under sommarens OS i Tokyo fick en händelse under tävlingarna i modern femkamp stor uppmärksamhet - hästen Sam Boy vägrade hoppa, och ryttarinnan piskade den förgäves för att få den över hindret. Debatten efteråt fick påföljden att hästhoppning plockades bort ur tävlingsprogrammet för modern femkamp. Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet, berättar om varför hästhoppningen utgår, och vilken roll sporten spelar i modern femkamp. Och Bengt Jönsson, ordförande i Modern femkamp-förbundet, ger sin syn på hur cykling skulle passa som ersättning.
Men hur gick det för Sam Boy? Louise vet.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Daniel Alling
Producent: Jennie Sjöström -
Det är svårt beskriva dagens avsnitt.
Det handlar om flöde, piezoelektricitet, kroppens kommunikation och om vattnets fjärde fas och det blir en spännande diskussion om vad vi egentligen är.
Men framför allt så handlar det om Torkil. Killen från Färöarna som hade så ont att han ville ta sitt liv, om hans mor Beinta, som i ett sista försök till hjälp skickade ett meddelande till Hans, om behandling via FaceTime och om helt osannolika behandlingsresultat.
Det är kanske lättare att låta Torkil och Beinta beskriva det, så innan du lyssnar på dagens avsnitt kan det vara värt att se den intervju som nu finns publicerad här https://fasciaguide.com/se/podcast/flode-torkil
Hoppas dagens avsnitt väcker hopp och förundran.
/Axel
Fasciaguiden är en podcast som handlar om kroppen, om ny forskning och om en förändrad syn på hälsa, värk och smärta. Läs mer om Podcasten och vilka som medverkar på fasciaguiden.se/podcast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är svårt beskriva dagens avsnitt. Det handlar om flöde, piezoelektricitet, kroppens kommunikation och om vattnets fjärde fas och det blir en spännande diskussion om vad vi egentligen är. Men framför allt så handlar det om Torkil. Killen från Färöarna som hade så ont att han ville ta sitt liv, om hans mor Beinta, som i ett sista försök till hjälp skickade ett meddelande till Hans, om behandling via FaceTime och om helt osannolika behandlingsresultat. Det är kanske lättare att låta Torkil och Beinta beskriva det, så innan du lyssnar på dagens avsnitt kan det vara värt att se den intervju som nu finns publicerad här https://fasciaguide.com/se/podcast/flode-torkil Hoppas dagens avsnitt väcker hopp och förundran. /Axel Fasciaguiden är en podcast som handlar om kroppen, om ny forskning och om en förändrad syn på hälsa, värk och smärta. Läs mer om Podcasten och vilka som medverkar på fasciaguiden.se/podcast See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Prästen Lars Gårdfeldt viger inte heterosexuella par. Elbussar och laddstolpar miljömiljarder i regeringens budgetförslag. Thomas Ravelli berättar om sin hjärtoperation. Sista säsongen av Skavlan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom om kritiken mot Färöarnas delfinslakt tidigare i veckan där 1400 delfiner dödades i jaktsyfte. Maria "Rymd-Maria" Sundin om den historiska rymdfärden för civila resenärer.
Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.
-
Det är onsdag och det firar vi såklart med prat om det ena och det andra och tvärtom! Vi benar till exempel ut om människan faktiskt har en själ. Det handlar också om rådjursolyckor och så grottar vi ner oss i den kritiserade traditionen på Färöarna där man fångar valar på ett rätt brutalt sätt. Ännu mer brutala fast mot människor är makten i Kina där diktaturen allt mer oblygt skördar framgångar. Mindre oblyg var Trump och mer nervös hans försvarschef som gjorde allt för att mildra effekterna av Trumps dåliga humör efter valförlusten. Det handlar också om uran och hur Fredrik missade det öppna målet, smink och skog innan vi avslutar med det hårdaste av allt – dragracing och Facebook! Välkomna!
-
I dagens avsnitt går vi in på fotboll, ledarskap och hur man bygger framgångsrika lag. Hur lyckas man egentligen som ledare och hur bygger man ett framgångsrikt lag? Vi har med oss den tidigare förbundskaptenen Håkan Ericson som 2015 ledde Sveriges U21-lag till ett historiskt EM-guld. Året därpå blev han utsedd till årets ledare, där även U21-laget fick pris för årets presentation.
Lyssna in Håkans egen berättelse om det tidiga fotbollsintresset och vägen till EM-guld och att bli årets ledare. Vi ser över hur man förbereder sig inför kommande utmaningar och hinder på bästa sätt, hur man kan träna upp och nå sina mål och utmana sina rädslor. Vad var det egentligen som gjorde John Guidetti så säker på att vi skulle ta hem allt? Hur viktig är den mentala träningen?
Att vara tränare och ledare är inte alltid lätt och innebär många tuffa beslut och utmaningar. Håkan berättar sina främsta tips och råd för hur man blir en bra ledare och vad som gör att man får ett framgångsrikt och hållbart lag eller grupp. Vi går in på både individen och gruppen, jaget och laget.
Zlatan Ibrahimovic är en person som inte har några ursäkter men slår talang hårt arbete och vad är egentligen den största drivkraften? Vad är vår inre drivkraft och hur kan man leva utifrån sig själv fullt ut?
Vi ser även över 90-taliserna, generationen som behöver mötas på ett annat sätt än tidigare generationer. Hur motiverar och leder man egentligen dagens generationer?
Avslutningsvis går vi även additionsstress och nycklarna för ett ökat välmående och en rikare framtid samt valet av Färöarna som Håkan just nu är förbundskapten över.
Varmt tack Håkan Ericson för ett fantastiskt podcastavsnitt:
www.hakanericson.se
Om du vill veta mer eller komma i kontakt med mig:
https://www.instagram.com/ettmedvetetsinne/
https://www.ettmedvetetsinne.se/
-
Lasse Granqvist och Jens Fjellström direkt från fotbollsturné i Europa till livepodd i Uppsala. Om georgiska bussvänner och en omöjlig golfbana på Färöarna. Platsar Andreas Granqvist i ett EM-slutspel 2020? Nu inleds hockeysäsongen - vilka blir svenska mästare? Akut brist på idrottsanläggningar i Sverige - dags att agera! Och kärlek till tidernas löparduell, Coe vs Ovett.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler