Björn Fägersten Podcasts
-
Världsekonomiskt forum i Davos har inletts. Under många år har mötet mest handlat om frihandel, globalisering och samarbete. Men nu är verkligheten en annan. Geoekonomi är det nya skiftet i världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Björn Fägersten, forskare vid Utrikespolitiska Institutet och VD för analysföretaget Politea och Kristian Åström, ekonomikommentator -
Sabotaget i Östersjön gör kriget mer komplicerat. Än är mycket ovisst, men Europa har utan tvekan ett nytt säkerhetspolitiskt läge att navigera i. Hör om europeisk självrannsakan och höjd beredskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Skyddet av viktig infrastruktur kommer nu tas upp inom EU som en följd av det misstänkta sabotaget. Ett pikant sammanträffande var att gasledningen Baltic Pipe som korsar Nord Stream i Östersjön invigdes samma vecka som det började uppdagas att det rörde sig om ett sabotage mot Nord Stream. Sprängningarna på havsbotten ses av många som ett uttryck för en ny typ av hybridkrigföring. Finns det risk att Europas fokus flyttas, bort från kriget i Ukraina?
I Tyskland har infrastrukturprojektet Nord Stream tidigare betraktats som ett projekt med stabiliserande effekt. Hör om hur debatten förs i Tyskland idag. Hör också i avsnittet om Tysklands nya energipaket som får andra länder i EU att se rött.
Medverkande: Caroline Salzinger, tidigare Tysklandskorrespondent. Susanne Palme, EU-kommentator. Björn Fägersten, geopolitisk analytiker på Politea (tidigare chef för Europaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet).
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Alma Segeholm -
Rysslands invasion av Ukraina har skakat om den europeiska försvarspolitiken. Med ett krig i Europa ägnas försvarsansträngningarna åt närområdet och Europa är satt på krigsfot. I detta avsnitt av Sieps Podcast sätts utvecklingen i perspektiv med hjälp av Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps, och Björn Fägersten, seniorforskare på Utrikespolitiska institutet.Den europeiska försvarspolitiken förändras just nu i snabb takt. Sverige och Finland har ansökt om Natomedlemskap, Danmark har sagt ja till att ansluta sig till EU:s försvarssamarbete och i bland annat Tyskland ökar försvarsanslagen markant. EU har också fattat beslut om att stärka den gemensamma försvarspolitiken. Uppgiften för Europas försvar har ändrats, från fokus på internationella insatser till säkerhet i närområdet. Försvaret har kommit hem, menar Björn Fägersten. Det finns också en risk att kriget i Ukraina inte slutar i ett fredsavtal utan att EU får en frusen konflikt i sitt grannskap. Detta kommer att betinga mycket av framtidens försvarspolitik, menar Katarina Engberg.EU, Nato och relationen till USA spelar en stor roll för hur Europas försvarspolitik utvecklas. I avsnittet diskuterar programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow med de båda gästerna vad utvecklingen innebär, var friktionen finns och hur samarbetena nu fylls med nytt innehåll.Mer läsning och lyssning om europeisk försvarspolitik finns på temasidan EU i omvärlden på sieps.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För första gången sedan 1939 skickar Sverige nu vapen till en krigszon. Vad betyder några tusen pansarskott för Ukraina och hur förändrar det här läget för Sverige?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sveriges riksdag har beslutat att gå in med militärt stöd i Ukraina i form av 5000 pansarskott 86.
- De kan användas för att stoppa eller hindra och fördröja en framryckning av bepansrade fordon. Men de skulle också kunna användas i strid inne i städerna, säger Björn Fägersten, chef för Utrikespolitiska Institutets Europaprogram.
Kan stoppa 2.500 ryska stridsfordonVapnet är lätt att använda och kan sättas i händerna på en person utan någon längre militär utbildning. För att stoppa ett fordon krävs en träff från 1-2 pansarskott.
- Det innebär ju i teorin att 2.500 fordon kan stoppas av de här pansarskotten, säger Fredrik Jacobsson, arméns vapenofficer.
Men för att göra skillnad krävs att de här vapnen som nu utlovas från länder i och utanför Europa, når fram. Och här ser Björn Fägersten många och allvarliga risker längs vägen.
Medverkande: Fredrik Jacobsson, arméns vapenofficer och Björn Fägersten, seniorforskare och chef för Utrikespolitiska Institutets Europaprogram.
Av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, programledare, reporter
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Per Vallgårda, reporter och research. -
Tyskland helomvänder, sanktionerna hårdnar och Putin kärnvapenhotar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Korrespondent Lubna El-Shanti i Ukraina, Caroline Salzinger i Tyskland och Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren. Dessutom EU-kommentator Susanne Palme och Björn Fägersten vid Utrikespolitiska Institutet.
Programledare: Claes Aronsson.
-
Ryssland har länge ifrågasatt det som kallas den europeiska säkerhetsordningen. Men vad är egentligen den europeiska säkerhetsordningen då? Vilken roll har den gamla kallakrigetalliansen NATO i allt detta? Och hur ser framtiden egentligen ut för den europeiska säkerheten?
Medverkande:
Björn Fägersten, seniorforskare och chef för UI:s Europaprogram.
Eva Hagström Frisell, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Enligt USA:s vice president Kamala Harris är ekonomiska sanktioner utan motstycke att vänta om Ryssland invaderar Ukraina. Hör experterna om hur västs kommer agera vid ett krig.
Samtal med Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Rysslandsprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut och Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet på Utrikespolitiska Institutet.
-
Nu möts världsdelarna i olika konstellationer för att undvika en upptrappning i Ukraina. Privatjeten har gått i skytteltrafik till både Moskva, Kiev, Bryssel och Washington.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Stephanie Zakrisson Londonkorrespondent, Susanne Palme, EU-kommentator, och Björn Fägersten seniorforskare och chef för UI:s Europaprogram.
Programledare: Claes Aronsson
[email protected]Producent: Irma Norrman
[email protected] -
USA ertappades att med hjälp av Danmark avlyssna svenska försvarsintressen och politiker. Hör om spelet bakom signalspaningen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tidigare i år avslöjade Danmarks Radio och SVT att USA med hjälp av Danmark har avlyssnat svenska politiker. Vem eller vilka den här avlyssningen var inriktad mot, är fortfarande inte klarlagt.
USA:s avlyssning av SverigeHistorien har många frågetecken, och det har aldrig kommit någon officiell version av vad som hände.
Men avlyssning, eller signalspaning som man säger, pågår egentligen i den här världen mer eller mindre hela tiden.
Sverige håller också just nu på att få en ny lagstiftning i de här frågorna. Något som i framtiden kan förbättra Sveriges position på marknaden för underrättelseinformation.
Nyhetsljud i programmet är taget från: Sveriges Television och France24
Medverkande:
Lisbeth Quass, journalist på Danmarks Radio
Knut Kainz Rognerud, journalist på SVT
David Lindahl, it-säkerhetsforskare vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut
Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet
Jan Thörnqvist, viceamiral och tidigare insatschef i Försvarsmakten
Ett program av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, reporter
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Ansvarig utgivare: Nils Eklund
-
Efter kaoset i Kabul debatteras på nytt frågan om ett militärt samarbete inom EU och nya flyktingströmmar till Europa. Och hur går det i det tyska valet efter triangeldebatten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Claes Aronsson.
Medverkande: Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet på Utrikespolitiska Institutet, Susanne Palme, EU-kommentator, Caroline Salzinger, Tysklandskorrespondent.
Producent: Lena Bejerot.
-
President Biden har rest till Europa. Är ryggdunkarna med Macron lika hjärtliga som de ser ut att vara? Kommer han lyckas att få med sig EU i en stark enad front mot Kina?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Björn Fägersten, Utrikespolitiska Institutet, Andreas Liljeheden, Bryssel, Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Simon Moser
-
Fyra år har gått sedan Angela Merkel stod i München och uppmanade européer att ta ansvar för sitt egen öde: ”Tiden när vi kunde förlita oss på gamla allianser är förbi” förkunnade förbundskanslern. Sedan dess har det pågått en intensiv policydebatt om hur EU bäst kan försvara sina intressen i en alltmer komplex värld. ”Strategisk autonomi” är ledordet som ska ge EU verktyg i en omvärld som präglas av ovisshet och konkurrens. Dagens gäst är EU-minister Hans Dahlgren som diskuterar Sveriges hållning i dessa frågor. Podden gästas även av Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, som reflekterar över olika betydelser av strategisk autonomi samt vilka utmaningar som EU och Sverige står inför. Podden leds som vanligt av Göran von Sydow och Annika Ström Melin.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den 16 september höll Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt första tal om tillståndet i unionen. Bland nyheterna fanns höjda ambitioner på klimat- och hälsoområdet. Ekonomisk återhämtning och digitalisering var andra stora teman. Omvärldsläget fick stort utrymme men ord som strategisk autonomi och ”en geopolitisk kommission” användes inte. Vad säger talet om tillståndet i unionen och vad betyder egentligen strategisk autonomi? Medverkande:Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet, Utrikespolitiska institutetAnnika Ström Melin, journalist och författare, ledamot i Sieps insynsrådGöran von Sydow, direktör, Sieps
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De stora protesterna i Belarus är inne på sin andra vecka men EU verkar inte vilja se ett nytt Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historiska scener utspelar sig i Belarus när hundratusentals protesterar mot Aleksander Lukasjenkos auktoritära styre. Samtidigt har EU-länderna svårt att enas om en gemensam hållning mot landet. I veckans avsnitt så sätter vi ljuset på de geopolitiska kriser som kommissionen och ordförandelandet Tyskland brottas med – och frågar oss om Sverige håller på att bli en dvärg.
Medverkande: Björn Fägersten, programchef Utrikespolitiska institutet, Susanne Palme, EU-kommentator och Johanna Melén, Moskvakorrespondent
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Björn Barr
Europapodden
[email protected]