Vietnamkriget Podcasts
-
I vårt mest kvinnocentrerade avsnitt hittills så pratar vi om en sak som många har bett oss om (kvinnor i krig) och en annan sak som ni av någon anledning inte vill höra om (Vietnamkriget – vi ska omvända er!).
Per och Mattis ger sig ut på en verbal snarare än fysisk (gud ske pris!) vandring längs Ho Chi Minh-leden, med allt vad det innebär av bergsdjungel, malaria, sönderskavda fotsulor och napalm. Mattis beskriver bl.a. livet på leden, vilka de var som gick på den och att det är lite lattjo hur amerikanerna tycker att det var de som var Vietnamkrigets sanna offer. Per gör å sin sida en jämförelse mellan de två parternas förutsättningar vad beträffar materiel, beskriver de högstadieflickor som agerade guider inför slaget om Hue och konstaterar att det verkligen fanns grader i helvetet under Vietnamkriget.
Dessutom: en ocean av mörker, förfärliga citat med gräsliga ljudeffekter, ”vita bär” som gav hicka i tre dygn, tragiska slut, improviserad SERE, ett meddelande till allmänheten om nästa Patreon-avsnitt och mycket mer!
Avsnittet börjar: 8:02
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Koreakriget kallas det bortglömda kriget. Inklämt mellan Andra världskriget och Vietnamkriget försvann Koreakriget snabbat från det allmänna medvetandet. Detta trots att det under tre år dog 2,5 miljoner civila och 800 000 soldater i kriget.
Kriget bröt ut när nordkoreanska trupper den 25 juni år 1950 gick till anfall över 38:e breddgraden. Kriget utkämpades mellan det kommunistiska Nordkorea, som stöttades med krigsmaterial och trupper från Kina och Sovjetunionen, och ett Sydkorea där en FN-koalition med deltagare från länder som Storbritannien, Turkiet, Australien och Kanada slogs under ledning av USA.
I reprisen av det nymixade avsnitt 73 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Artur Szulc, aktuell med boken Koreakriget.
Både Nordkorea och Sydkorea var auktoritära regimer som upprättats efter andra världskriget. Vid Potsdamkonferensen juli–augusti 1945 bestämdes att 38:e breddgraden skulle vara skiljelinje mellan den kommande sovjetiska respektive amerikanska ockupationszonen i Korea. Med det kalla kriget kom detta att innebära en delning av Korea. Den 15 augusti 1948 proklamerades Republiken Korea (Sydkorea) och 9 september samma år Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea).
Nordkorea erövrade inledningsvis nästan hela Koreahalvön för att sedan trängas tillbaka in i Nordkorea, men när vapenstillestånd undertecknades i juli 1953 kom den 38 breddgraden att bli skiljelinjen. Någon avspänning mellan Nord- och Sydkorea kom inte till stånd, och FN:s fortsatta uppgift blev att övervaka demarkationslinjen längs 38:e breddgraden mellan de båda staterna.
Koreakriget är formellt inte heller avslutat eftersom det aldrig skrevs något fredsavtal. Med dagens aggressiva kommunistiska regim i Nordkorea är konflikten i allra högsta grad levande.
Musik: When They Drop The Atomic Bomb av Jackie Doll and his Pickled Peppers
Bild: Wikipedia
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Först ut i vårt Rutger Hauer-tema är kultklassikern Blind Fury från 1989. Eller "Blint Raseri" som filmen hette när den släpptes i Sverige way back when. Det blir episka one-liners, melonhuggning, slapstick, brutala dödsfall, handikapp-shaming och makalösa ögonbryn. Missa inte!
Handling: Rutger Hauer spelar Nick Parker, en soldat som blir blind under Vietnamkriget och som lärs upp att använda att svärd av en bys invånare. Han återvänder till USA för att besöka sin vän Frank Deveraux (Terry O'Quinn) och tvingas ta med sig Franks son Billy (Brandon Call) efter att Billys mor (Meg Foster) skjuts ner av hantlangare som arbetar för Franks onda chef. Billy och Nick ger sig ut på en resa för att rädda Frank från den onda chefen. Slutstriden sker mellan Nick och en legendarisk Ninja (spelad av Sho Kosugi).
Superlänk till alla våra plattformar:
https://linktr.ee/Filmsmakarna
Länk till vår podd på Pladdercentralen:
https://www.pladdercentralen.com/get-podcast/?id=233
#filmsmakarna #rutgerhauer #blindfury #blintraseri #
-
En hel världs förhoppningar om en bättre framtid grusades när John F Kennedy mördades i Dallas i den 22 november år 1963. Mordet försäkrade honom en plats i historien som ikonisk amerikansk president.
JFK:s mörka sidor av sexmissbruk, maffiakontakter och misslyckanden som Grisbukten kom i bakgrunden – istället lyftes ungdomligheten och charmen fram. Många hade satt sitt hopp om en bättre framtid till Kennedy.
I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med historikern Bengt Liljegren som skrivit ett stort antal populära historiska biografier. Han är aktuell med biografin John F Kennedy inför publik på biblioteket i Bjärred.
Med sin filmstjärnekarisma och sin modeikon till hustru, Jackie, spred Kennedy glamour och förväntningar som ingen president före honom. Även efter sin död har han fortsatt att idealiseras av omvärlden. Detta trots att en rad vittnesmål om Kennedys sexmissbruk och kontakter med den organiserade brottsligheten som hans roll i att dra in USA i Vietnamkriget.
När John F. Kennedy framstod som sinnebilden för ungdomlig vitalitet led han av allvarliga hälsoproblem som noga hemlighölls. Presidentämbetet nådde han genom att framhäva sin integritet – ändå lät han sig styras av sin maktlystne och skrupelfrie far. Under Kubakrisen 1962 räddade han världen från ett fullskaligt kärnvapenkrig genom sitt mod och sin intellektuella skärpa, samtidigt som han inte drog sig för att äventyra nationens säkerhet med ständiga otrohetsaffärer.
Bild: John F Kennedy tittar på astronauten Shepard på teve tillsammans med sin fru Jacqueline Kennedy och vicepresident Lyndon B Johnson.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Andreas är adopterad. När han som vuxen söker upp sin biologiska mamma får han reda på att hans far har dött i Vietnamkriget. Men när han får se ett foto av sin far börjar mammans lögner avslöjas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Andreas var vuxen när han bestämde sig för att söka upp sin biologiska mor. Han, som växt upp som enda barnet, får nu veta att han har två syskon. Men han får också beskedet att hans far, en amerikansk helikopterpilot, dött i Vietnamkriget. Men sakta börjar mammans berättelse rämna och en ny, hemlig, familj avslöjas.
Har du avslöjat en familjehemlighet som förändrat ditt liv? Hör av dig till programmet och Gunilla Nordlund så kan din berättelse bli ett nytt avsnitt av Familjehemligheten. Maila till [email protected].
Producent för serien är Ola Hemström.
-
Serien om afroamerikaners kamp för medborgerliga rättigheter fortsätter. Det kommer att handla om innerstadgetton, fattigdom, Wattsupproret, Kings kampanj i Chicago, Vietnamkriget, Kernerkommissionen och Kings ideologiska svängning.
Glöm inte att prenumerera på podcasten! Ge den gärna betyg på iTunes!
Följ podden på Facebook (facebook.com/stjarnbaneret), twitter (@stjarnbaneret) eller Instagram (@stjarnbaneret)
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den 14:e januari startar vår serie i tre delar om andra världskriget. Ciceron är militärhistorikern Marco Smedberg som tidigare varit extremt uppskattad expert i avsnitten om första världskriget och Vietnamkriget.
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
DOKUMENTÄR FRÅN 2005, NU I HÖGRE LJUDKVALITET. Om fanatism, terror och ockupationen av den västtyska ambassaden i Stockholm 1975.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
För drygt trettio år sedan hade vänstervågen antagit nästan overkliga proportioner i Tyskland.
Som ringar på vattnet spred sig rörelsen även till Sverige, och för de anställda på Västtysklands ambassad i Stockholm blev en mardröm verklighet. Nu hade terrorismen även kommit till Sverige och vi blev plötsligt brutalt påminda om omvärlden. Men vad var det som drev studenter till att bli terrorister och vilken roll spelade Vietnamkriget för 70-talets unga?
P3 Dokumentär handlar om fanatism, terror och ockupationen av Västtyska ambassaden i Stockholm 1975.
Producerat av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.
År: 2005.