Ursula von der Leyen Podcasts
-
Di:s politiska redaktör Frida Wallnor är i Strasbourg och diskuterar Sveriges ordföranderoll med ledarskribenten Tobias Wikström och programledaren Andreas Johansson. I veckan har Ulf Kristersson hållit tal i Europaparlamentet. EU-basen Ursula von der Leyen har varit i Davos och presenterat ett paket för grön omställning, med ett förslag till EU-fond och lättade statsstödsregler. Elisabeth Svantesson har varit i Bryssel och diskuterat svar på det amerikanska gröna stödprogrammet. Innebär alla dessa subventionsidéer att handelskriget snart är här på riktigt?
-
Di:s politiska redaktör Frida Wallnor är i Strasbourg och diskuterar Sveriges ordföranderoll med ledarskribenten Tobias Wikström och programledaren Andreas Johansson. I veckan har Ulf Kristersson hållit tal i Europaparlamentet. EU-basen Ursula von der Leyen har varit i Davos och presenterat ett paket för grön omställning, med ett förslag till EU-fond och lättade statsstödsregler. Elisabeth Svantesson har varit i Bryssel och diskuterat svar på det amerikanska gröna stödprogrammet. Innebär alla dessa subventionsidéer att handelskriget snart är här på riktigt?
-
Sen kriget bröt ut har Norge tjänat hundratals miljarder extra på sin gas och olja. Pengarna går rakt in i den världsunika oljefonden, som sparas för framtiden. Men kritiker hävdar att man borde vara mer solidarisk med krigsdrabbade Ukraina och energikrisens Europa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Erica Dalstø, chefsstrateg, SEB Norge
Karin Thorburn, professor i finansiell ekonomi, Norges Handelshögskola Bergen
Carina Holmberg, Norgekorrespondent
Elin Akinci, energianalytiker ELS Analysis
Jens Stoltenberg, tidigare statsminister, Norge
Trygve Slagsvold Vedum, finansminister, Norge
Mateusz Moraviecki, premiärminister, Polen
Ursula von der Leyen, ordförande EU-kommissionen
Jonas Gahr Støre, statsminister Norge
Erna Solberg, tidigare statsminister, Norge
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Christer Tjernell
[email protected] -
En total omgörning av elmarknaden. Det var något av det som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen flaggade för i sitt stora linjetal. Ett tal där kriget i Ukraina fick känslor att flöda.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Putin kommer att misslyckas, sade Ursula von der Leyen i inledningen av sitt tal om tillståndet i unionen.
Klädd i de ukrainska färgerna gult och blått höll Ursula von der Leyen sitt årliga linjetal inför Europaparlamentet i Strasbourg på onsdagen. Det var ett ovanligt känslosamt tal med stort fokus på Rysslands krig och Europas roll i att stötta Ukraina. Ursula von der Leyen manade till enighet inom EU.
– Det är också ett krig mot vår energi, ett krig mot vår ekonomi, ett krig mot våra värderingar och ett krig mot vår framtid, sade hon inför parlamentet.
Europapodden analyserar, reder ut och förklarar. Hör om de viktigaste beskeden, de största överraskningarna och de tydligaste signalerna om framtiden.
Ett tydligt besked som kom längre in i talet var att Ursula von der Leyen kommer att initiativ till en fördragsändring för att möjliggöra fortsatt utvidgning av unionen.
Sedan 2010 håller EU-kommissionens ordförande ett linjetal inför Europaparlamentet varje år. Onsdagens tal (State of the Union) var Ursula von der Leyens tredje.
Medverkande:
Claes Aronsson, programledare
Susanne Palme, Ekots EU-kommentator
Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent
Ylva Nilsson, EU-journalist och fristående kolumnist Expressen
-
Framtidskonferensen är avslutad och har resulterat i en katalog av medborgarförslag. Samtidigt har den ryska invasionen gjort det tydligt att EU inte kan hålla Ukraina utanför sin gemenskap. Flera röster höjs nu för att ett konvent ska förnya EU:s fördrag och att länder ska kunna vara integrerade i olika grad. Detta avsnitt av Sieps Podcast tar upp några av EU:s hetaste framtidsfrågor.När Konferensen om Europas framtid avslutades höll Emmanuel Macron ett tal där han beskrev ett framtida EU med en kärna av djupt integrerade länder och yttre ring av associerade men ej fullvärdiga medlemmar, där både Storbritannien och Ukraina skulle kunna ingå. Samtidigt påpekade Macron behovet av fördragsändringar, något som även har lyfts fram av Europaparlamentet och Ursula von der Leyen i ljuset av framtidskonferensen.Men behövs fördragsändringar för att tillmötesgå framtidskonferensens digra lista på förslag? Och hur ska ett framtida EU med betydligt fler mer eller mindre integrerade medlemmar fungera?För att diskutera dessa framtidsfrågor gästas detta avsnitt av Ylva Nilsson, EU-journalist, och Magnus Robach, tidigare svensk diplomat och chef för EU-enheter på Utrikesdepartementet och Statsrådsberedningen.Tyvärr drabbades inspelningen av tekniska problem, vilket resulterat i sämre ljud än vad trogna lyssnare på Sieps Podcast har vant sig vid. Sieps beklagar detta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Medverkande i detta avsnitt är Patrik och Martin. Gillar ni det vi producerar får ni gärna skicka in ett bidrag till bankkonto SEB 5708 35 378 01
1)Intro, Ursula von der Leyen stoltserar med att vaccinpasset ska bli obligatoriskt för att kunna röra sig mellan medlemsstaterna inom EU. https://twitter.com/CimmerianFB/status/1518601448212336640?t=6uYVcnYkjhRlk-wXVnsuNA&s=09
2)I snart 5 år har vi poddat nu och producerat nästan 100 avsnitt. Vi summerar vad våra slutsatser är i vår strävan efter att söka sanningen. Patrik inleder med att läsa upp en text han skrivit där han argumenterar för de slutsatser vi landat i. Därefter reflekterar vi tillsammans kring texten varefter vi spelar upp några samtal som Patrik gjort till olika myndigheter.
3)Outro 1 Minnesotans 4 Global Warming med låten I´m a denier
4)Martins tal på Fritjof Perssons Demokratifest i Göteborg den 26:e mars 2022
https://rumble.com/vymtgh-demokratifest-gteborg-2022-mars-26.html
5)Outro 2 Simon Shacks låt Loving the days
6)Länkar till avsnittet:
www.tychos.space
The race for space https://www.youtube.com/watch?v=SNN4CW7c5Ho
Artikel från 1920 i New York Times om varför raketer inte fungerar I vakuum https://www.homemadetools.net/forum/new-york-times-mocked-robert-goddard-inventor-liquid-fueled-rocket-1920-a-57173
College professor explains rockets in vacuum and why they don't work
https://youtu.be/oGfmGZ3uVI8
Patrik och Simon i Lawful rebel om raketer i vakuum https://www.bitchute.com/video/e3rJG1uwttg/
The Relation of alimentation and diseases
By James Henry Salisbury https://archive.org/details/relationaliment00saligoog -
Greta Thunberg, Ursula von der Leyen, Laura Codrua Kövesi, Dalia Grybauskait, Margrethe Vestager och Christine Lagarde. Det är några av Europas mäktigaste kvinnor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Caroline Salzinger Sveriges Radios korrespondent i Berlin , Andreas Liljeheden Brysselkorrespondent och Josefina Eriksson Statsvetare vid Uppsala Universitet.
Programledare: Claes Aronsson
[email protected]Producent: Irma Norrman
[email protected] -
EU tampas igen med svåra frågor och motsträviga, östeuropeiska medlemsländer. Simon Karlsson och Svenska Yles Europakorrespondet Rikhard Husu reder ut vad som egentligen sades då EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll sitt stora tal om unionens tillstånd.
-
I EU:s viktigaste tal, kommissionsordförandens state of the union, varnade Ursula von der Leyen för en ny säkerhetspolitisk situation och föreslog ett stärkt EU-försvar på flera plan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Analys och kommentar av EU:s state of the union.
Medverkande: Andreas Liljeheden, Bryssel-korrespondent, Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Claes Aronsson
[email protected]Producent: Ulrika Bergqvist
[email protected] -
I säsongspremiären av Panelen diskuterar Karin Svanborg-Sjövall, Erik Hörstadius och Susanna Kierkegaard Moderaternas nya giv om arbetskraftsinvandringen, kritiken mot Ursula von der Leyen och EU:s vaccinstrategi samt socialdemokraternas varningar för att 1930-talet är på väg att göra comeback i svensk politik. Programledare: Erik Thyselius.
-
Efter en rad brutala islamistiska attacker i Frankrike och Österrike höjs säkerheten runtom i Europa och EU kämpar med att få bort terrorpropaganda från nätet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Frankrikes president, Emmanuel Macron, kallade till toppmöte under tisdagen tillsammans med sin Österrikiske motpart Sebastian Kurz samt Tysklands Angela Merkel och EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel.
Michel framförde redan inför mötet en rad förslag på hur radikalisering ska motverkas. Han anser bland annat att EU bör instifta en särskild utbildning för imamer.
Förslag på hårdare gränskontroller, tuffare bevakning av internet och inskränkningar av religiösa samfunds verksamheter har gett upphov till snåriga debatter om säkerhet, religions- och yttrandefrihet.
Detta handlar veckans avsnitt av Europapodden om!
Medverkande: Susanne Palme, Ekots EU-kommentator, Marie Nilsson Boij, korrespondent i Paris, Caroline Salzinger, korrespondent i Berlin och David Rasmusson, Danmarkskorrespondent.Programledare: Stephanie Zakrisson
Producent: Nathalie Rothschild
Tekniker: Jacob Lalér
Europapodden
[email protected] -
Den 16 september höll Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt första tal om tillståndet i unionen. Bland nyheterna fanns höjda ambitioner på klimat- och hälsoområdet. Ekonomisk återhämtning och digitalisering var andra stora teman. Omvärldsläget fick stort utrymme men ord som strategisk autonomi och ”en geopolitisk kommission” användes inte. Vad säger talet om tillståndet i unionen och vad betyder egentligen strategisk autonomi? Medverkande:Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet, Utrikespolitiska institutetAnnika Ström Melin, journalist och författare, ledamot i Sieps insynsrådGöran von Sydow, direktör, Sieps
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.