Sydasien Podcasts
-
Utrikeskrönikan 17 januari.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stockholm tisdag
Jag brukar försöka argumentera för att det är i mina bevakningsländer i Sydasien som framtiden finns, alltså i Pakistan, Indien, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka. Ja ni hörde rätt; min del av världen där katastroferna har en tendens att avlösa varandra - det är här som tillväxt och utveckling kommer att bli ledande medan den stannar av i den så kallat gamla världen, det vill säga där vi är nu. Jag har inte kommit på det här själv. Det finns en rad kloka tänkare som skrivit sida upp och ner om the Asian Century, Asiens århundrade.
Asiens stora tillgång är en ung välutbildad befolkning som bokstavligen hungrar efter att kliva uppför samhällhierarkins statustrappa. De unga är oftast bra på engelska och kan allt om it- och e-lösningar. De är kreativa som sören och har kanske en mindre strikt syn på vikten av att efterleva alla regler jämfört med här hemma så man kan lättare testa sig fram.
Men inte ens en optimist som jag kan bortse från att utmaningarna emellanåt känns Mount Everststora. Som bristen på arbete och boende för nämnda unga befolkning. Frustrationen över att ständigt få nej tar sig ibland våldsamma uttryck till exempel i sammandrabbningar med företrädare för staten.
Just boendefrågan har varit särskilt aktuell i Indien de senaste veckorna. I delstaten Uttarakhand i Indiens del av Himalaya ligger staden Joshimath. För ett drygt år sedan blev sprickor i husen synliga. Strax efter nyår blev situationen akut, över en natt vidgades sprickorna och många människor fick lämna sina hem hals över huvud. Myndigheterna har blivit tvungna att riva några fastigheter för att de utgör en säkerhetsrisk men först fick man utlova kompensation.
Joshimath ligger på en bergssluttning i ett jordskredsområde som skapats efter en jordbävning för länge sedan. Experter har länge varnat för att marken skulle kunna sjunka. Men exploateringen av staden har fortsatt eftersom den är populär bland många pilgrimer som besöker hinduiska och sikhiska helgedomar i trakten. Ortsborna skyller också på vattenkraftsprojekt i området något som tillbakavisas av det statliga bolag som sköter verksamheten.
Det finns också exempel på motsatsen där Indiens myndigheter satsar på så kallade smarta städer som ska vara hållbara för både folk och natur. Då sneglar man gärna på svenska lösningar. Och emellanåt river man byggnader som konstruerats olagligt. Men på det stora hela så har stadsplanering inte hållit jämna steg med de behov som den snabba befolkningsökningen för med sig. Lite senare i år väntas Indien gå om Kina och bli världens folkrikaste land så utmaningarna kommer inte att minska i första taget.
Naila Saleem Sydasienkorrespondent. -
- När jag blivit myndig och reste iväg ut i Europa och till Mellanöstern, Nordafrika och Sydasien gjorde jag det för att på riktigt få se allt det där som jag läst om.
Om Per J Andersson:Per J Andersson var med och startade Vagabond på åttiotalet. Sedan dess har han också rest till Indien för att skriva böcker, reportage och nyhetsartiklar. Han har dessutom skrivit guideböcker till Grekland och Kroatien, dokumentärromanen "New Delhi-Borås", den resefilosofiska essäsamlingen För den som reser är världen vacker och nu senast Ta tåget på spåret genom historien, samtiden och framtiden. Han är också programledare för Räls i P1, en programserie om järnvägens roll i samhället.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Sommaren 2022 blev en kaotisk tid för Sri Lanka, landet som fajtats mot pandemin samtidigt som den ekonomiska krisen blivit akut. Vad var det egentligen som gjorde att medborgarna till slut stormade presidentpalatset? OmVärlden gästas av Johan Mikaelsson, frilansjournalist och redaktör för tidningen Sydasien, som berättar om Sri Lankas turbulenta senaste månader.
-
P4 Världen och radiokorrespondenterna om extremväder som en konsekvens av klimatkrisen. Dessutom om läget i Afghanistan efter ett år med talibanstyre, starka minnen från Ukrainakriget och så om Putin och Erdogans bromance.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Säsongens första P4 Världen är ett specialprogram med höjdpunkter från Sveriges Radios korrespondentdag på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm den 16 augusti 2022.
P4 Världen med Kajsa Boglind och radiokorrespondenternaDu hör utsnitt från dessa poddar i programmet:
Extremväder – det nya normala?
Med Marie-Louise Kristola (klimat), Naila Saleem (Sydasien) och Samuel Larsson (Danmark). Programledare: Claes Aronsson.Afghanistan – ett år med talibanerna
Med Naila Saleem (Sydasien), Peder Gustafsson (Bangkok) och Massood Qiam (reporter). Programledare: Jesper LindauMitt liv som korre: I krigets Ukraina
Med Lubna El-Shanti (Östersjön), Johan Mathias Sommarström (Mellanönstern) Maria Persson Löfgren (Ryssland), Caroline Kernen, (ungkorre), Richard Myrenberg, (Afrika). Programledare: Fredrik WadströmDärför behöver Putin och Erdogan varandra
Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström (Mellanöstern), Besir Kavak (reporter) på Ekot. Programledare: Jesper LindauProgramledare för P4 Världen: Kajsa Boglind
Klippning: Anna Flygel -
Björn Djurberg (Peking), Peder Gustafsson (Bangkok), Naila Saleem (Sydasien) och kinakommentatorn Hanna Sahlberg om de viktigaste händelserna i Kina i höst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här avsnittet av Kinapodden i P1 spelades in direkt på Kulturhuset i Stockholm under evenemanget ”Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna”.
Programledare: HELENE BENNO.
-
Korrespondenterna Naila Saleem (Sydasien), Peder Gustafsson (Bangkok) och reportern Massood Qiam om situationen i Afghanistan idag.
Den här podden spelades in direkt på Kulturhuset i Stockholm under evenemanget ”Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna”.
Programledare: JESPER LINDAU
-
Korrespondenterna Marie-Louise Kristola (Klimat), Naila Saleem (Sydasien) och Samuel Larsson (Danmark) pratar om synbara konsekvenser och möjliga lösningar.
Den här podden spelades in direkt på Kulturhuset i Stockholm under evenemanget ”Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna”.
-
Parul Sharma är en av de mest inflytelserika svenskarna inom hållbar utveckling i näringslivet efter en karriär som människorättsjurist och uppmärksammade insatser inom Amnesty och Sandvik bland annat. Parul har också varit omskriven eftersom hon inte är rädd att visa vad hon tycker, som när hon valde att kliva av ett toppjobb inom StoraEnso eller när hon slutade som ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation.
I dagens podd har vi ett samtal om Paruls egen utvecklingsresa från ung människorättsjurist med uppdrag i Sydasien över tunga uppdrag inom näringslivet till dagens verksamhet som opinionsbildare och hållbarhetsexpert. Vi pratar om hur företag tar ansvar och blinda fläckar inom svenska organisationer, som att vi gärna lyfter fram jämställdhet mellan könen, men missar andra viktiga mångfaldhetsaspekter.
Innan dagens podd vill jag tipsa om att Sonder har sitt första live frukostseminarium på länge, om utmaningar och framgångsfaktorer i den agila organisationen. Seminariet äger rum den 16 september kl 8.30 i Stockholm. Läs mer och anmäl på https://info.sonder.se/seminarium-220916?utm_medium=email&_hsmi=2&_hsenc=p2ANqtz-8utb7pMNNGS9Xta5KyzAbXGoOJBw2Xk0se-Vh2lOF85q8pQHBaZB1z5jQVzfxrtb0mrBEExsqg0aduSO_ahYpfUcTPGA&utm_content=2&utm_source=hs_email
Paruls bok Din Agenda 2030: https://www.pricerunner.se/pl/802-3200447805/Boecker/Din-Agenda-2030.-Saa-bidrar-du-till-en-haallbar-planet-priser
Mer om Parul på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Parul_Sharma -
Svärmar av hundratals miljarder gräshoppor flyger in över länder och äter allt i sin väg. Varför händer det här just nu och vad kan göras för att stoppa det?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I början av 2020 kom flera rapporter om att länder i Östafrika och Sydasien gick på knäna på grund av att tusentals kvadratkilometer stora gräshoppssvärmar drog in. Svärmar med en aptit motsvarande 400 000 amerikaner - per dag. Men när covid-19 kom och tog allt medialt syre i våras blev nyheterna om svärmarna allt färre.
Vad var det egentligen som hände? Är svärmarna under kontroll? Hur stor är risken för en utbredd svältkatastrof? Och varför gör klimatförändringarna att den här naturkatastrofen kan bli allt vanligare och allt extremare i framtiden?
P3 Dystopia tar sig an en farsot som drabbat mänskligheten sedan Moses dagar. Dessutom blir podden temporärt ett matprogram - till en av programledarnas stora förtret.