Marine Le Pen Podcasts
-
Utrikeskrönika 12 januari 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Paris torsdag.
Den franska inrikespolitiska hösten har präglats av skandaler och maktskiften. Det började med en chock inom det franska vänsterpartiet i slutet av sommaren.
Vänsterledaren Jean-Luc Melenchons kronprins Adrien Quattenens anmäldes för misshandel av sin fru. Quattenens nekade till anklagelserna och påstod att det hela var en komplott orkestrerad från inrikesministeriet, men inrikesminister Gerald Darmanin fnös, och svarade med att anmäla Quattenens för förtal.
Qattenens dömdes sen till fyra månader villkorligt för misshandeln, och den som efterträdde Melenchon som ledare för vänsterpartiet blev istället nummer två i tronföljden Manuel Bompard.
Vänsterpartiets systerparti De gröna som också har kvinnofrågan högt på dagordningen drabbades i samma veva av en liknande kioskvältare. Deras ledare Julien Bayou anklagades i en internutredning för att ha utövat psykiskt våld mot flera kvinnor, inte minst sin senaste partner, och fick även han lämna sina ledaruppdrag.
Bayou protesterade också mot anklagelserna som han menade Kafkaartade och ansåg sig utsatt för en politisk kampanj av partiets starka kvinna Sandrine Rousseau, och menade att hon använder kvinnokampen för att uppnå egna politiska mål.
Men Rousseau menar att i en värld där det är mycket svårt att få någon dömd för trakasserier och våld mot kvinnor måste man prata om det. Samtidigt kom kritik mot dessa båda partier från flera håll för att ha agerat privatdomstolar mot sina kollegor innan myndigheterna sagt sitt.
Justitieminister Eric Dupond-Moretti sa att partier inte kan komma på en egen rättsordning. I Frankrike finns ett rättsväsende och en brottsbalk. För president Macrons nybildade minoritetsregering har det varit en höst med massiv beskjutning från alla håll.
Premiärminister Borne har för att slippa allt för många eftergifter till den frikostigare oppositionen målmedvetet drivit igenom sin budget utan majoritetsstöd i parlamentet.
Detta med hjälp av den impopulära och enligt kritiker odemokratiska möjligheten – paragraf 49:3. Kanske är det även så som den nya bespottade pensionsreformen Macrons bebis då pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år för den stora majoriteten fransmän kommer att ta sig in i lagboken.
Då är i så fall risken att vi kommer att behöva förhålla oss till en del strejker och demonstrationer här i vår. På högerfronten har det som till vänster varit maktskiften, dock ej skandalorsakade.
Marine Le Pen har lämnat över partiledarskapet för Nationell Samling till kronprinsen Jordan Bardella. Linjen Le Pen är därmed bruten även om Bardella faktiskt är ihop med ett av grundaren Jean-Marie Le Pens barnbarn. Marine Le Pen ska nu fokusera på att bli Frankrikes första kvinnliga president.
Det krympta Högerpartiet republikanerna kämpar på för sin överlevnad med hopp om att nya väljare finns på den yttre högerkanten. I höst valdes Eric Ciotti till ny ledare, en kraftig Macronkritiker som meddelat att han i ett presidentval mellan extremhögerns Eric Zemmour och mittenhögerns Emmanuel Macron skulle välja Zemmour.
Ja, där har ni den nya kartan. Gott nytt franskt politiskt år på er!
Marie Nilsson Boij, Paris
[email protected] -
Berättelsen om makthavaren som växer upp i den franska extremhögerns huvudnäste, vars politiska karriär för alltid kommer att förknippas med hennes kontroversielle far vare sig hon vill eller inte.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Marine Le Pen är 8 år gammal när hon vaknar mitt i natten av att någon har försökt spränga hennes familjehem i bitar med en stor laddning dynamit. Attentatet är riktat mot hennes pappa, Jean-Marie Le Pen. Han är grundare av det högernationalistiska partiet Nationella Fronten och är känd för sina många kontroversiella uttalanden.
Med tiden ska även Marine själv bli något av en vattendelare inom fransk politik. När hon 2011 tar över Nationella Fronten efter sin far, inleds en satsning på att försöka avdemonisera partiet för att kunna nå ut till en större del av befolkningen. Men arvet efter pappa Jean-Maries många grodor väger tungt – och Marine kommer hela tiden närmare punkten då hon måste göra upp med honom, en gång för alla.
P3 ID om Marine Le Pen är en historia om svek, skandaler och en europeisk högerpopulism på frammarsch.
Medverkar i avsnittet gör Fanny Härgestam, frilansjournalist och Le Pen-kännare, och Marie Nilsson Boij, sydeuropakorrespondent på Sveriges Radio.
Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsförfattare och reporter: Hateff Mousaviyan
Producent: Vendela Lundberg och Patrick Stanelius
Exekutiv producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson
Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, INA, France 2, TF1, RTL, JHM, France 24, Sky News, Instagram.
Böckerna "À contre flots" av Marine Le Pen och "En by i Champagne" av Fanny Härgestam har varit till särskilt stor hjälp under arbetet med det här avsnittet.
-
Konflikt undersöker varför alltfler män rör sig högerut i politiken. Kan det vara ett resultat av ett medvetet försök att politisera jämställdhetsfrågan?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Johannes Norrman, grundare av Konservativa Förbundet vid Lunds universitet och medlem i SD, medlemmar i föreningen Heimdal i Uppsala, Henrik Jönsson, opinionsbildare på Youtube, Jakob Ahlbom, statsvetare vid Stockholms universitet, Lena Wägnerud, statsvetare vid Göteborgs universitet, Terri Givens, statsvetare vid McGill university, Todd Donovan, statsvetare vid Western Washington university, Nonna Mayer, statsvetare CNRS Paris, Mathilda Åkerlund, doktor i digital sociologi vid Umeå Universitet, Elia Rosati, historiker vid universitetet i Milano mfl
Sverigedemokraternas manliga väljare
Efter Sverigedemokraternas framgång i riksdagsvalet ger sig Konflikt ut på en resa för att bättre förstå SD-väljarna. Och bakom missnöjet med invandring och bränslepriser skymtas också en besvikelse över att feminismen har brett ut sig i samhället."Könsklyftan"på högerkanten
Att män i högre utsträckning än kvinnor röstar på högerradikala partier kallas inom statsvetenskapen "radical right gender gap". Traditionellt hänger den ihop med att män fick det tuffare på arbetsmarknaden i globaliseringens spår och kanaliserade sin frustration mot invandringen. Men idag ser forskarna andra skäl till att män, framför allt då unga män, röstar allt längre högerut: bland annat en motreaktion mot jämställdhet och feminism.Le Pens strategi att locka kvinnor
När ytterhögerledaren Marine Le Pen tog över efter sin pappa, Jean-Marie Le Pen, utformade hon en strategi att locka fler kvinnor. Hon satte kvinnorna i centrum för den invandrings- och islamfientliga politik som alltid har varit hennes partis kärna.Meloni väntas vinna i Italien
Giorgia Meloni, vill, med religionens hjälp, appellera till konservativa kvinnor – samtidigt som hon beskriver sig själv som en modern mamma. Ett försök att locka italienska kvinnor från flera lager. Men kommer det fungera?Programledare: Lotten Collin
[email protected]Reporter: Marie Nilsson-Boij
Tekniker: Stina FagerbergProducent: Anja Sahlberg
[email protected] -
Vad är motsatsen till ett fungerande våldsmonopol? Vad händer nu i Frankrike efter presidentvalet och vad ska Marine Le Pen göra? Dessutom skräddarens guide till vad du kan sy om i din garderob. Programledare: Daniel Alling. Bisittare: Louise Epstein.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad säger resultatet i det franska presidentvalet om Frankrike av idag?Blir Marine Le Pen presidentkandidat om fem år igen? Daniel och Louise pratar med Frankrikekännaren och journalisten Fanny Härgestam, som skrivit en bok med fokus på Le Pens väljare.
Vad är ett våldsmonopol?Våldsmonopolet är ett uttryck som används väldigt ofta i debatten, men vad betyder det egentligen? Och varför anses våldsmonopolet vara avgörande för en fungerande rättsstat? Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, hjälper till att reda ut begreppen.
Vilka klädesplagg funkar bäst att sy in eller sy ut?Vad bör vi lämna in till skräddare och vad borde vi kunna göra själva? Kerstin Neümuller, skräddare och författare som har skrivit boken "Lappat och lagat", ger sina bästa tips.
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Jennie Sjöström -
Dan, Magnus och Björn är åter samlade och talar om yttrandefrihet, både på nätet och på gatan. Dessutom tittar vi närmare på det franska presidentvalet och den kinesiska snuvan som verkar göra en comeback i maj.
Digital Service Act: EU vill inskränka yttrandefriheten på nätet, men kanske är det nödvändigt? Vi vrider och vänder på för- och nackdelar med att "alla får komma till tals".
Presidentvalet i Frankrike: Marine Le Pen gick framåt men förlorade ändå klart mot Macron. Vi resonerar kring den parlamentariska bubblan och de små segrarnas strategi.
Islam kontra yttrandefriheten: Rasmus Paludan nekades demonstrationstillstånd i Borås; en seger för islamismen eller en bra lösning av polisen? Bo Rothstein vill hursomhelst gå ännu längre.
Kinasnuvan på tapeten snart igen: Folkhälsomyndigheten varnar för ny "topp" i coronaspridningen i maj: Kan vi förvänta oss nya restriktioner framöver, eller är den tiden förbi?
Bli stödprenumerant: https://www.svegot.se/product/stodprenumeration-for-radio-svegot/
Ge en gåva: https://www.svegot.se/product/gava-till-radio-svegot/
Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/det-fria-sverige--4339034/support. -
Dan, Magnus och Björn är åter samlade och talar om yttrandefrihet, både på nätet och på gatan. Dessutom tittar vi närmare på det franska presidentvalet och den kinesiska snuvan som verkar göra en comeback i maj.Digital Service Act: EU vill inskränka yttrandefriheten på nätet, men kanske är det nödvändigt? Vi vrider och vänder på för- och nackdelar med att "alla får komma till tals". Presidentvalet i Frankrike: Marine Le Pen gick framåt men förlorade ändå klart mot Macron. Vi resonerar kring den parlamentariska bubblan och de små segrarnas strategi. Islam kontra yttrandefriheten: Rasmus Paludan nekades demonstrationstillstånd i Borås; en seger för islamismen eller en bra lösning av polisen? Bo Rothstein vill hursomhelst gå ännu längre.Kinasnuvan på tapeten snart igen: Folkhälsomyndigheten varnar för ny "topp" i coronaspridningen i maj: Kan vi förvänta oss nya restriktioner framöver, eller är den tiden förbi?Bli stödprenumerant: https://www.svegot.se/product/stodprenumeration-for-radio-svegot/Ge en gåva: https://www.svegot.se/product/gava-till-radio-svegot/
-
Dagens tema är fransk högerpopulism och partiet Nationell samling, som grundades av Jean-Marie Le Pen och idag leds av hans dotter Marine Le Pen. Gäst är journalisten och författaren Fanny Härgestam som i boken ”En by i Champagne” undersöker Nationell samlings historia, intervjuar partitoppar och väljare. Dagens samtal handlar om partiets ideologi, skillnaderna mellan far och dotter och på vilket sätt Marine Le pen vill förändra Frankrike.
Fanny Härgestams bok "En by i Champagne": https://www.adlibris.com/se/bok/en-by-i-champagne-9789127153295
Bli medlem på Patreon: https://www.patreon.com/bildningskomplexet och få exklusiva avsnitt och övriga avsnitt reklamfritt före alla andra, eller stötta podden på SWISH på 0709262541
Facebook: Bildningskomplexet
Instagram: Bildningskomplexet
Twitter: @BenjaminElfors
E-post: [email protected]
Musikproduktion: Ivar Edding
Omslag: Emma Westin/Matthew Sundin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vem blir Frankrikes president dom kommande fem åren, inte ens våra experter är helt säkra trots att Emmanuel Macron ser ut att ha ett rejält försprång. Hör om varför Marine Le Pen lyckats bättre denna gång och om vad ett hårigt bröst har med valrörelsen att göra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Claes Aronsson, Programledare
Marie Nilsson Boij, Pariskorrespondent
Anja Sahlberg, Ekots utsände i Marseille
Marie Louise Kristola, Klimatkorrespondent
Alice Petrén, journalist och författare
-
På söndag hålls det franska presidentvalets andra omgång, och igår debatterade kandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen under nästan tre timmar. I detta avsnitt av Sieps Podcast diskuteras hur kandidaternas Europapolitik skiljer sig åt.Opinionsläget är jämnt inför det franska presidentvalets andra omgång på söndag, med viss fördel för den sittande presidenten. Spelplanen har ändrats i och med den ryska invasionen av Ukraina, inte minst på grund av Marine Le Pens relation till Putin. Men invasionens konsekvenser i den franska opinionen är ändå inte så stora som man skulle kunna tro, menar avsnittets gäst Magnus Robach, tidigare svensk diplomat, bland annat i Paris och chef för EU-enheter på Utrikesdepartementet och Statsrådsberedningen. Marine Le Pen står också för en radikal omläggning av Frankrikes Europapolitik, en linje som enligt Robach skulle innebära att hela EU-samarbetet blockeras helt eller att Frankrike lämnar EU. Den sittande presidenten står för en betydligt mer EU-vänlig linje, den mest federalistiska en fransk president har haft under unionens existens, enligt Robach. Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är dagen efter den stora franska valdebatten mellan Marine Le Pen och Emmanuel Macron. Vem fick in bäst smockor? Och hur avgörande är debatten inför söndagens andra valomgång? Och är det självklart att Ukraina sympati-vinner Eurovision?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Är Ukrainas bidrag till Eurovision Song Contest en kampsång?Idag om Ukrainas bidrag till Eurovision Song Contest. Låten Stefania har använts som kampsång under det pågående kriget. Hur kommer det att påverka Ukrainas chanser i tävlingen? Och vad beror det på att Kalush Orchestra som egentligen kom tvåa i den ukrainska uttagningen ändå får representera landet? Med oss har vi Sveriges Radios eurovisions-expert Carolina Norén.
Presidentvalet i FrankrikeOch så ska vi prata om presidentvalet i Frankrike nu på söndag. Vilken taktik har Marine Le Pen och Emmanuel Macron haft för att övertyga osäkra väljare och hur gick det för dem i gårdagens stora debatt? Och vad säger det om Frankrike att både socialistpartiet och den traditionella högern inte lyckats ta sig till den avslutande omgången i presidentvalet på tio år? Direkt från Paris finns Sofia Lodén från Stockholms universitet.
Storbritanniens drottning Elizabeth 96 årIdag fyller Storbritanniens drottning Elizabeth 96 år och inför födelsedagen har hovet publicerat en ny bild av regenten tillsammans med två vita hästar. Vi gör en grundlig bildanalys med hjälp av fotografen och konstnären Julia Pierone.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Jennie Sjöström -
Veckopanelen Samtidigt tar upp Nyamko Sabuni och hennes plötsliga avgång. Liksom framgångarna för Marine Le Pen i franska valet, svenska strandskyddet och S virrighet om Nato. Dessutom: Annie Lööf klagar över att hon blir granskad av Riks.
-
Mycket står på spel när Frankrike väljer ny president mitt i ett historiskt brytningsskede för hela Europa. Emmanuel Macron vill vara den stora europeiska ledaren, men hotas nu på allvar av högernationalisten Marine Le Pen som lovar försvara fransmännens plånböcker. Så vad väger tyngre i Upplysningens och Gula västarnas hemland - den europeiska demokratin eller eller den egna ekonomin? Nyhetspodden med statsvetare Benedicte Berner-Eyde och Johannes Tabermann.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra. Producent: Ami Lassila.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
Första valomgången i det franska presidentvalet är klart, striden kommer stå mellan den sittande presidenten Emmanuel Macron och högernationalisten Marine Le Pen. Den politik dom båda vill föra är så vitt skild från den andre att man nog kan tala om två helt skilda världar. Programledare Claes Aronsson Medverkande: Marie Nilsson Boij, Sveriges Radios Pariskorrespondent Fanny Härgestam, författare och medarbetare på Svenska Dagbladet
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Den tionde april (söndag) är det valomgång ett i franska presidentvalet, och för första gången sedan femte republikens bildande, kanske vi kan få se en sittande president vinna en andra mandatperiod i rad.
Som vi pratade om tidigare så var det franska presidentvalet annalkande, och jag nämnde då att den konservativa högern i Frankrike hade samlats bakom kandidaten Valerie Pecresse, och att hon såg ut att bli en potentiell utmanare till Marine Le Pen om att få utmana sittande President Macron i valomgång två.
Det blir ett rafflande avsnitt och ett rafflande val!
KÖP ANDRA KAMMAREN-MERCH!
https://andra-kammaren.myspreadshop.se/
HÖR AV DIG TILL OSS:
Webbsida: http://andrakammarenpodcast.se
Instagram: https://www.instagram.com/andrakammaren
Facebook: Andra kammaren | Facebook
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1Egup5p2CL0TTdm6RB9G4g
Mejl: [email protected]
-
Det har varit en ovanlig valrörelse på många sätt, men också en ovanlig uppställning politiker. Kommer slutstriden stå mellan Emmanuel Macron och högernationalisten Marine Le Pen eller vänsterradikalen Jean-Luc Mélenchon?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Claes Aronsson
Medverkande Marie Nilsson Boij, Pariskorrespondent
Margareta Svensson, Ekots utsände
Alice Petrén journalist och författare
Sylvain Briens professor i nordisk litteratur och kulturhistoria vid Paris-Sorbonne-universitetet
Producent Lena Bejerot
- Visa fler