Karin Pettersson Podcasts
-
I detta bonusavsnitt av Läsarpodden samtalar Patrik Hagman och Joel Halldorf med skribenten Nathan Hamelberg och Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson om JRR Tolkien, myter och religion. Avsnittet är inspelat live hos NAV.
-
Vi har tagit in Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson för att granska den nya kulturbudgeten.
Hur fattig är den?
Riktigt fattig ska det visa sig.
Hon är inte särskilt upprörd över att den fria entrén till statliga muséer försvunnit, däremot över att satsningen på kulturskolan för barn försvinner.
Vi kastar oss in i den hetsiga debatten om flytten av konsthallen i Göteborg och fresken av Nils Nilsson som nu riskerar att försvinna. Varför är Göteborgs stad så slöa? Och kommer Ulrika att klistra fast sig i den?
Dessutom sänker vi tröskeln till Stockholms gallerivärld som visar upp sig på styva linan under helgen.
Och vi lär oss hur man skiljer på modernism och postmodernism med ett enkelt trick.
-
Vi går snart in i en vinter och RS-viruset börjar göra sig påmint. Vad är egentligen RS för något? Karin Pettersson överförlossningsläkare och chef för förlossningen på Karolinska Universitetssjukhuset hjälper oss förstå. Repris från 2021 och därmed något fokusera på den enorma spridning hade då. Programledare är Nina Campioni.
Support till showen http://supporter.acast.com/vattnetgar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Om makt, maskiner och mytologi. Tre podcasts - en vänster, en höger och en kristen - möts för att prata om filosofiska, religiösa och politiska teman i JRR Tolkiens Midgård. Med dragna svärd runt palantiren. Först ut är Apans anatomi med Mathias Wåg och gästerna Joel Halldorf från Läsarpodden, Ivar Arpi från Rak höger och Karin Pettersson från Aftonbladet Kultur. Liveinspelat på kvällen En efterlängtad fest den 18 oktober på NAV i Nacka. Följande två delar finns på Läsarpodden och Rak höger.
-
Dagens gäst i MHV-podden är Karin Pettersson, docent, överläkare, sektionschef graviditet och förlossning vid Karolinska Universitetssjukhuset. Karin är också redaktör för INFPREG som är en databas för samlad kunskap kring infektioner och graviditet. Intervjuar gör samordningsbarnmorska Anna Akselsson.
-
Ulf Kristersson (M) har presenterat sin nya regering. Vad betyder valet av Parisa Liljestrand (M) som kulturminister? Kulturcheferna Björn Wiman, DN, Lisa Irenius, SvD, och Karin Pettersson, Aftonbladet, kommenterar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
MÖT STJÄRNCELLISTEN YO-YO MADen amerikanske cellisten Yo-Yo Ma mottar under tisdagskvällen Birgit Nilsson-priset på Konserthuset i Stockholm. Han omnämns ofta som världens främste cellist och är den förste instrumentalisten som får priset. I ett samtal med kulturredaktionens Lisa Wall talar han om livet, musiken och mänskligheten – ett utforskande som han känner samhörighet med Birgit Nilsson kring.
KRITIKSAMTAL: JENNY TUNEDALS POESI BLIR TEATER I "KUNG MOR"2017 kom poeten Jenny Tunedals bok "Rosor, skador", en hyllad samling om relationen mellan en mor och en dotter och hur demensen smälter bort orden dem emellan. Nu debuterar hon som dramatiker när hon tillsammans med Christina Ouzounidis flyttar verket till teaterscenen. Scenkonstkritiker Kristina Lindquist har sett "Kung mor" på Teater Galeasen i Stockholm.
ESSÄ: OM GREKISKA EPOSET KYPRIAS HEMLIGHETERDet grekiska eposet "Kypria" har beskrivits som en preqel till "Iliaden" och kvar finns några få brottstycken. Och det är fragment som är temat för denna veckas OBS-essäer. Att det finns mycket att hämta ur några få rader får vi smaka på när författaren och professorn i statskunskap Johan Tralau i dagens OBS-essä gör en närläsning av en bit ur eposet som vid första åsyn verkar innehålla något mycket märkligt.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
P1 Kultur skärskådar spåren av Elizabeth den andra i kulturlivet. I musik, film, mode och tv - och talar med specialister som populärkulturjournalisten Andres Lokko och modeexperten Susanne Ljung.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
KULTURPOLITIKEN FÖRE OCH EFTER VALET
Vad har kulturpolitiken betytt i valrörelsen? Och vad kan den komma att betyda efter valet? Samtal i studion med Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet och Björn Wiman som är kulturchef på DN. Dessutom får förläggaren Andreas Johansson Heinö på marknadsliberala tankesmedjan Timbro berätta om hur han ser på kulturpolitikens roll efter valet.
VENEDIGS FILMFESTIVAL GÅR IN I SLUTHELGEN
Hur är då årets upplaga? Vi får en rapport från Jan Lumholdt, utsänd filmkritiker och mångårig besökare på Venedigs filmfestival - som ger oss guldkornen ur filmflödet.
NYSTART FÖR KULTURLIVET
Programledaren Gunnar Bolin kommer in i studion och tipsar om nystarten för programmet "Kulturlivet", där en kulturperson berättar om en annan kulturperson som har varit deras största inspirationskälla, förr som nu.
Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg. -
Dagens podd handlar om varför det är så få män på kultursidorna, och i kulturlivet i stort. I synnerhet unga män är det tunnsått med. I början av året skrev Karin Pettersson, Aftonbladets kulturchef, att:
[…] medelklassens kvinnor är de nya maktgubbarna på parnassen, köttberget. En ny jätteproppen Orvar fast nu snarare med namnen Karin/Åsa/Anna som bräker och vältrar sig i gamla oförrätter, skriver om relationer, skönhetsingrepp och väninnemiddagar och tycker att de förtjänar allt för att de (vi) minsann har fått kämpa. Som samtidigt och därmed inte längre ser vilka röster som inte hörs.
Nu har debatten blossat upp igen, efter en krönika av Johanna Frändén och en av Victor Malm. Båda efterlyser fler män i kulturdebatten. Jag skrev själv om det på Svenska Dagbladets kultursida häromdagen, efter att ha varit och lyssnat på Jordan B Peterson. Finkulturen har blivit alltmer av ett kvinnoreservat, men det betyder inte att män saknar intresse för kulturen. Såhär svarade Peterson på en fråga från mig om det:
Det är samma fenomen vi ser i den engelsktalande världen. De unga männen är helt klart intresserade, men de lyssnar på podcasts, ser på Youtube, diskuterar på Reddit och andra forum.
Gäst i dagens podd är Joel Halldorf, som är teolog, författare och kulturskribent, som vidareutvecklade Petterssons tankar tidigare i år i Fokus. Min andra gäst är Ludvig Köhler – poet, skribent och redaktör – som skrev i går i Kvartal om att män visst skriver och deltar. Det är bara det att deras böcker och tankar ignoreras i allt större utsträckning. Vilket ju för övrigt både Johanna Frändéns och Victors Malms krönikor bevisar, eftersom de ignorerar inlägg av män i just de frågor de vill se fler män i. Är det underlåtenhet eller att det är fel sorts män som skriver? Detta och mycket annat pratar Halldorf, Köhler och jag om.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme 1
Samtal om Ukraina, USA och Ryssland med Anna Wieslander, Nordenchef på den amerikanska tankesmedjan North Atlantic Council.
Reportage av Johanna Melén, Rysslandskorrespondent, från gränsen mellan Ryssland och Ukraina.
Hur förhandlar man med människor som begått obeskrivliga krigsbrott? Hör bla Jan Eliasson, fd toppdiplomat och ordförande i FN:s generalförsamling.
Hejdå pandemin! Enligt WHO kan pandemin vara slut efter omikronvågen. Hur ser slutet ut egentligen? Och vad gör hopp med oss människor?
Krönika om fransk politik med Katarina Barrling.
Panelen med Maria Ludvigsson, SvD, Daniel Swedin, Arbetet, och Heidi Avellan, Sydsvenska dagbladet, om bl a regeringsbeslutet om slutförvar av kärnbränsle.
Timme 2
Det ät val i Portugal; Sydeuropakorrespondent Marie Nilsson-Boij rapporterar.
Leveransproblem under pandemin gör att företagen försöker få produktionen närmare - är svenska industrijobb på väg tillbaka?
Public service är tillbaka med sin egen version av Karl-Bertil Jonssons julafton, bland annat.
I Serbien växer nationalismen och en muralmålning av den bosnienserbiske krigsförbrytaren Ratko Mladic väcker starka känslor.
Kulturpanel om Palmemordet med Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt och tidigare JO, Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet, och Lena Andersson, författare.
Kåseri med Mark Levengood om kramens dag.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Anna Pandolfi
Tekniker: Johanna Carell
-
I det tredje avsnittet intervjuar Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson Shoshana Zuboff, och diskuterar vad som hänt sedan boken kom ut. Har demokratin någon chans? Detta avsnitt är ett samarbete med Bokmässan i Göteborg, som förste sände intervjun.
Övervakningskapitalismen: vid maktens nya frontlinjer av den amerikanska filosofen Shoshana Zuboff, som nu utkommer på svenska, har beskrivits som den viktigaste boken i vår tid. I tre fördjupande poddar från Aftonbladets kultur går vi igenom bokens innehåll och betydelse.
-
”Övervakningskapitalismen: vid maktens nya frontlinjer” av den amerikanska filosofen Shoshana Zuboff, som nu utkommer på svenska, har beskrivits som den viktigaste boken i vår tid.
I tre fördjupande poddar från Aftonbladets kultur går vi igenom bokens innehåll och betydelse.
I första avsnittet diskuterar Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson, författaren och teknikjournalisten Mattias Beijmo och kulturjournalisten Cecilia Djurberg bokens viktigaste begrepp och argument. Bokens författare, Harvardprofessorn Shoshana Zuboff, presenteras.
-
Är smarta prylar vår tids asbest? Har vi helt gett upp vår personliga säkerhet för att kunna använda smarta telefoner och bo i smarta hem? Vilka är de största riskerna med att stora företag som Facebook och Google samlar information om oss som använder deras tjänster? Behövs det rentutav en digital Genèvekonvention som skyddar rättigheterna för alla oss som lever allt större del av våra liv med hjälp av internet.
I detta avsnitt får vi höra Anne-Marie Eklund Löwinder som är säkerhetsexpert och säkerhetschef på Internetstiftelsen. Hon är också en av sju personer i världen som har nyckeln till internet, vilket betyder att hon i praktiken har makt att faktiskt stänga av en stor del av vår verklighet. I detta avsnitt samtalar hon med Karin Pettersson som dels är kulturchef på Aftonbladet men som också skrivit boken “Internet är trasigt” tillsammans med journalisten och författaren Martin Gelin.
Dessutom får Anne-Marie och Karin bita tag i en fråga från Flygvapenmuseum i Linköping som utgår från Sveriges kanske hemligaste museiföremål, ett flygplan som är 32 meter långt och väger 4 ton.
-
Ali Esbatis nya bok ”Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle”, är tillägnad hans dotter.
En vacker dag kommer hon att få läsa vad som hände på Utøya den 22 juli 2011 då terroristen Anders Behring Breivik avrättade 69 barn och ungdomar eftersom de var medlemmar i det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF.
Men inte än.
Boken har tagit lång tid att skriva.
Dels för att innehållet är så mörkt. Men även för att den politiska utvecklingen efter massakern gått i helt motsatt riktning mot vad han och många andra trodde när mördarens fascistiska ideologi avslöjades.
Den islamofoba terrorismen har fortsatt att växa, och den har hämtat inspiration i Behring Breiviks barnamord. Senast i Christchurch, Nya Zeeland.
Direkt efter dådet uppstod en dragkamp om hur händelsen skulle tolkas och förstås. Arbeiderpartiet var splittrat internt. Skulle de våga ta i den politiska frågan om vilka som skapat konspirationsteorin bakom dådet – att vänstern och socialdemokratin importerat invandrare för att förstöra den norska kulturen? Partiet vågade inte. Och två år senare förlorade de valet. Fremskrittspartiet, som Anders Behring Breivik själv var medlem i, ingick plötsligt i regeringen.
Tio år har gått. Hatet mot muslimer och vänstern har fortsatt växa, till den grad att överlevaren Ali Esbati hånats i den norska offentligheten för sitt hårda ställningstagande mot rasism.
Hur kunde detta bli Utøyas efterbörd? Och går utvecklingen att vända?
I Aftonbladet kulturs podd samtalar Ali Esbati med Karin Pettersson och Martin Aagård.
-
Sven Anders Johansson är professor i litteraturvetenskap och författare till den provokativa boken "Litteraturens slut" (Glänta hardcore, 2021), där han argumenterar för att litteraturen som vi känner den håller på att förpassas till historien.
Vad menar han egentligen? Är moralismen så förkvävande just nu att det inte längre går att skriva romaner? Och är moralismen egentligen ett nyliberalt projekt?
Rebecka Kärde, Martin Aagård och Karin Pettersson ställer honom mot väggen i ett samtal om politik, skapande och en konstform som kämpar för att få syre.
-
Karin Pettersson, Aftonbladets nyblivna kulturchef, om vad man kan förvänta sig av hennes kultursidor, potentiella kulturkrigsfiender och vilken som är världens bästa bok.
- Visa fler