Avsnitt
-
Vilken roll spelar bönen, den kristna tron och en mystiker som mäster Eckhart för Jon Fosse? Läsarpodden tar sig an 2023 års nobelpristagare i litteratur och förundras över ett författarskap som inte liknar något som de tidigare läst.
-
Vad betyder avgudadyrkan i ett modernt, sekulariserat samhälle? Teologen William Cavanaugh menar att det är ett ord som hjälper oss att förstå vårt förhållande till pengar, politik och status i dag. Läsarpodden diskuterar hans bok ”The Uses of Idolatry” och får också chansen att fråga Cavanaugh själv om vilka som är hans avgudar.
-
Saknas det avsnitt?
-
Varje år kalhuggs en yta av Blekinges storlek i Sverige. Det påverkar den biologiska mångfalden, hotar klimatet och är inte ens särskilt lönsamt. Ändå är det en metod som förespråkas av skogsföretag, myndigheter och vissa forskare. Läsarpodden har läst Lisa Röstlunds bok "Skogslandet" och pratar om trädens skönhet och värde – och hur Svenska kyrkan ska vårda sina skogar.
-
Är AI på väg att göra våra liv bättre, eller bör vi oroa oss för att den här tekniken en dag kommer utplåna mänskligt liv? Läsarpodden har läst Brian Christians bok "The Alignment Problem" och funderar på vad vi kan lära av datorerna samtidigt som de gör sitt bästa för att imitera oss människor.
-
Var Jesus kommunist? Och är socialismen en slags religion? Eller hur ser egentligen förhållandet mellan kristendomen och socialismen ut. Läsarpodden har läst boken "Röd tro" av religionsvetare Stefan Arvidsson, som diskuterar socialism och religion under 200 år.
-
Det pågår just nu en läsarrevolution där den tryckta boken allt mer ersätts av telefoner och skärmar. Vad betyder det för vår läsning av romaner och heliga texter? I det här avsnittet samtalar Läsarpodden för första gången om en bok som en i duon har skrivit.
-
På några år har gangsterrappen blivit Sveriges mest lyssnade och kontroversiella musikgenre. Politiker menar att den göder våld och konflikter medan andra hävdar att den bara speglar ett samhälle fyllt av hopplöshet och orättvisor.
Går det att ha ett nyanserat samtal om en så laddad musik? Denna vecka pratar Läsarpodden om boken ”Svensk gangsterrap” av Emil Arvidson
-
Hur finner man egentligen kärleken? Jane Austens böcker filmatiseras ofta som lättsamma romantiska komedier, men rör frågor djuplodande som om dygd, karaktär och självkännedom. Läsarpodden har läst "Övertalning" och funderar på varför Austens datingtips har hållit i tvåhundra år.
-
Har vi förlorat förståelsen för vad dygd är och betyder? Det hävdade filosofen Alasdair Macintyre in sin numera klassiska studie "After Virtue" som kom ut år 1981. Läsarpodden har läst boken som förklarar varför debatterna i vår tid blir allt högljuddare och samtidigt allt mer innehållslösa.
-
Har arbetet blivit vår tids religion? Det hävdar sociologen Carolyn Chen i sin bok "Work, Pray, Code". Där studerar hon it-företagen i Silicon Valley och visar hur de erbjuder sina anställda gemenskap, mening och religiösa tjänster som yoga och meditation – allt för att de ska orka jobba mer.
-
I detta bonusavsnitt av Läsarpodden samtalar Patrik Hagman och Joel Halldorf med skribenten Nathan Hamelberg och Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson om JRR Tolkien, myter och religion. Avsnittet är inspelat live hos NAV.
-
Hur mår dagens unga, egentligen – och hur tänker de? Under hösten har högervågen bland unga förvånat politiska experter och i kyrkorna diskuteras det varför unga vuxna lämnar församlingarna. Läsarpodden har läst “Gen Z, explained. The Art of Living in a Digital Age” av sociologerna Roberta Katz, Sara Ogilvie, Jane Shaw och Linda Woodhead och diskuterar autenticitet, identitet och humor hos den unga generationen.
-
Richard Rohr är en av vår tids mest lästa andliga vägledare – och dessutom en av dem som lyft fram det populära enneagrammet. Läsarpodden har läst hans bok The Universal Christ och samtalar om konservativ och liberal katolicism, för- och nackdelar med personlighetstester och om att finna Kristus över allt.
-
Krig, urlakade jordar och klimatförändringar hotar i dag matförsörjningen på jorden. Redan nu märker vi av stigande priser och hör rapporter om svält på det södra halvklotet. Samtidigt leder ett allt intensivare jordbruk till stor miljöförstöring. Hur kan vi föda jordens växande befolkning utan att utarma vår planet? Denna ödesfråga tar George Monbiot sig an i sin bok "Regenesis", som Läsarpodden diskuterar detta avsnitt.
-
Varför har vi så svårt att koncentrera oss? Författaren och journalisten Johann Hari träffar psykologer, tech-ingenjörer och professorer i viljestyrka för att svara på denna fråga. Han konstaterar att vi lever i en tid av så mycket distraktioner att vi har svårt att vara närvarande i våra egna liv. Och att detta på sikt hotar såväl demokratin som vår förmåga att de stora problem som vi som civilisation står inför. Läsarpodden har läst "Stolen Focus" av Johann Hari.
-
Rysslands invasionskrig i Ukraina har orsakat stor förödelse och skakat om hela världen. Läsarpodden har läst två böcker om det moderna Ryssland, för att försöka förstå den utveckling som har lett hit: ”The Return of the Russian Leviathan” av Sergei Medvedev och ”Det fallna imperiet” av Martin Kragh. Joel och Patrik diskuterar vilka idéer Putin inspireras av och vilken roll religionen spelar för dagens Ryssland.
-
Hur kommer det sig att de evangelikala, som betonar familjevärderingar och sexuell avhållsamhet, sluter upp bakom Donald Trump: en presidentkandidat med grovt språk och flera skilsmässor? Historikern Kristin Kobes Du Mez menar att det den naturliga kulminationen av många decenniers testosteronstinn actionkristendom. I detta avsnitt samtalar Läsarpodden om evangelikaler och exvangelikaler utifrån hennes bok Jesus and John Wayne: How White Evangelicals Corrupted a Faith and Fractured a Nation.
-
Går det att rädda världen, eller är det för sent? I romanen "The Ministry for the Future" berättar Kim Stanley Robinson om hur mänskligheten drabbas av stora klimatkatastrofer men börjar det mödosamma arbetet med att vända utvecklingen. Läsarpodden har läst en science fiction-roman med hög samtidsaktualitet.
-
Hur är det att leva extremt mycket på nätet? I Patricia Lockwoods roman "No one is talking about this" möter vi en kvinna som blivit känd genom sociala medier, och vi får se vad som händer när livet självt tar hål på hennes filterbubbla.
-
Från ljusbärare i kyrkan till Frälsarkransen: Frågan är om någon har påverkat fromhetslivet i Svenska kyrkan så mycket som biskop Martin Lönnebo. Men hur ser egentligen hans teologi ut? Läsarpodden har läst "Religionens fem språk" och samtalar om teologi, vetenskap och mystiska erfarenheter.
- Visa fler