Jonas Hinnfors Podcasts
-
Panelsamtal med statsvetaren Jonas Hinnfors och ledarskribenterna Dick Erixon, Samtiden, Amanda Sokolnicki, DN, Linda Jerneck, Expressen och Lisa Pelling, Dagens Arena om den tillträdande regeringens politiska överenskommelse.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En dryg månad efter valet presenterade M, KD, L och SD igår Tidöavtalet som beskriver vilken politik som regeringsunderlaget ska föra under mandatperioden. Lördagsintervjuns panel analyserar avtalets politiska innehåll och formen för samarbetet.
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Elin Hagman -
Hur vill finansminister Mikael Damberg (S) hantera den höga inflationen? Hur ska han skapa ordning i budgetprocessen? Och är tystnad om förtryck i Turkiet priset man får betala för Nato-medlemskap?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I onsdags yrkade regeringen avslag på sitt egen budgetförslag eftersom kompromissförslaget om höjda pensioner hade stoppats av oppositionen. Två dagar senare lämnade regeringen in ett nytt budgetförslag där pensionsförslaget ingick.
För att regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen nästa vecka behöver de stöd från den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Hon har kommit med nya krav för att hon ska rösta ja nästa vecka, att Sverige lovar att inte exportera vapen till Turkiet och mer pengar till arbetet mot hedersförtryck. Hur säker är Mikael Damberg på att han får igenom sin budget?
Inflationen i Sverige steg till 7,2 procent under maj månad. Det är den högst uppmätta nivån sen 1991. Regeringen har fått kritik för att man lagt många extraändringsbudgetar och fört en mycket expansiv finanspolitik även efter att pandemikrisen tagit slut och ekonomin fått fart. I Ekots lördagsintervju kritiserar Finansministern i sin tur andra partier för att de kommer med löften till väljarna utan att tala om hur de ska finansieras.
– Det blir ett ganska brutalt och kallt uppvaknande efter valet, vi går mot tuffare tider, då måste vi i politiken prioritera mellan olika utgifter och medborgarna är alltmer plågsamt medvetna om att de också kommer att få en tuffare ekonomi framöver.
För att finansiera ökade försvarssatsningar vill han se en beredskapsskatt. Mikael Damberg efterlyser nu en diskussion med övriga partier om hur satsningen på försvaret ska finansieras, han har själv föreslagit en beredskapsskatt.
Om Mikael DambergNamn: Mikael Damberg, finansminister
Ålder: 50 år
Bakgrund: Uppväxt i Solna, läste förvaltningslinjen vid Stockholms universitet. 28 år gammal blev han ordförande i SSU. Valdes in i riksdagen 2002. Tio år senare blev han gruppledare för Socialdemokraternas riksdagsgrupp. 2014 utsågs han till närings- och innovationsminister, 2019 till inrikesminister och när Magdalena Andersson blev statsminister 2021 fick han efterträda henne som finansminister.Gäst: Mikael Damberg, finansminister
Kommentar: Jonas Hinnfors, statsvetare Göteborgs universitet
Programledare: Erika Mårtensson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Jesper Timan -
I Godmorgon världen denna vecka även reportage från Irland, om svensk frivilligverksamhet och kulturkriget i Floridas skolor. Och så panelen, Public Service och krönika av Göran Rosenberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur mår Socialdemokratin?Socialdemokratin har kärngruppsväljare sedan 60-talet och är inte den stora organisation som man en gång var, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Nu, i enpartiregering, står socialdemokratin friare och kan fokusera på frågor som passar S bättre, säger Hinnfors.
Bröllopsvåg i KievKriget har förändrat vardagen för invånarna i Ukraina på många sätt - livet ställs på sin spets när gränsen mellan liv och död tunnas ut. Angelina och Oleh träffades för bara tre veckor sen och nu gifter de sig. Oleh har fått permission från armén för att gifta sig, sen ska han tillbaka.
Alltfler söker sig till frivilligverksamhetJämfört med andra länder har frivilliga haft en relativt undanskymd roll i svensk krisberedskap. Men i tider av kris ökar vår vilja att engagera oss. Det finns ett slags momentum för frivilligverksamheten just nu, säger statsvetaren Veronica Strandh vid Umeå Universitet.
Hela innehållet i programmet:Timme ett
Utrikesminister Ann Linde om Nato
Det är den 1 maj - hur mår socialdemokratin?
Reportageserien "Vem bryr sig" – om bostadsbristen
Människans bästa vän - i kris, krig och vardag
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen
Timme två
Våra utsända går på bröllop i Kiev
Gudrun Persson, FOI, och utrikesreporter David Carlqvist om kriget i Ukraina
Public service
Kris och krig - allt fler svenskar söker sig till frivilligverksamhet
Ukrainska flyktingar söker sig till Irland - start up-landet
USA-korrespondent Roger Wilson om kulturkriget i Floridas skolor
Kåseri av Helena von Zweibergk
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Anna Pandolfi
Tekniker: Ludvig Widman
-
I skuggan av kriget i Ukraina rustar världen upp och regeringar och partier tänker om kring hur krig och konflikter ska hanteras. Vad betyder det för fredsrörelsen? Är pacifismen död nu?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Jana Puglierin, tysk säkerhetsanalytiker vid Euopean Council on Foreign Relations, Alexander Krone, tysk befälhavare, Fredrik Egefur, forskare om pacifism, Lova Olsson, politisk reporter på Ekot, Martina Skrak, vänsterpartist, Svante Olson, fd vänsterpartist, Jonas Hinnfors, statsvetare, Martin Smedjeback, aktivist, Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds
Programledare: Firas Jonblat
[email protected]Reporter: Caroline Salzinger och Simon Moser
Tekniker: Stina Fagerberg och Alma Segeholm
Producent: Anja Sahlberg
[email protected] -
Vad är framgångsreceptet för socialdemokratin i Europa? En hård invandringspolitik som i Danmark eller tillbaka till klasskampen? Första avsnittet i vår sommarserie om den politiska kartan i Europa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, David Rasmusson, Danmarks-korrespondent, Caroline Salzinger, Tysklands-korresondent.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Ulrika Bergqvist.
-
Hör om Löfvens sällan skådade leende, om striden mellan C och MP och om Kakabavehs lista.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Sara Stenholm
Medverkande denna gång:
Lova Olsson, politiks reporter på Ekot
My Rohwedder. politisk kommentator på Aftonbladet
Jonas Hinnfors professor i statsvetenskap Göteborgs Universitet
Producent Lena Bejerot
-
Dessutom: krönika av Göran Rosenberg och kåseri av Helena v Zweigkberg
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Första timmen:
Senaste om regeringsbildningen med statsvetare Jonas Hinnfors och Maggie Strömberg, politikreporter SvDVad är egentligen en kris? Och befinner vi oss i en sådan med anledning av det politiska läget. Vår reporter pratade med människor på stan och forskareFlykt, fördrivning, försoning - nytt museum i BerlinKrönikaPanelen:Andra timmen:
Utfrågning av v-ledaren Nooshi Dadgostar. Utfrågare Henrik Torehammar. Kommentar Fredrik FurtenbachFrankrike firar kulturens återkomst: Cannes-festivalen invigs på måndagSatir med Utkantssverige "Kulturnätverk"KåseriProgramledare: Sara Stenholm
Producent: Luise Steinberger
Tekniker: Viktor Bergdahl
-
1995 står Mona Sahlin inför att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Men så kommer Tobleroneaffären. Hon går från att vara Socialdemokraternas kronprinsessa till att avgå ur regeringen och ta politiskt timeout.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Ingvar Carlsson avgår som statsminister. I diskussionen om efterträdaren finns en klar favorit. Mona Sahlin är omtyckt av både media och folket. Hon bryter en stark socialdemokratisk tradition när hon officiellt kandiderar till partiordförande. ”Jag tyckte det var bra för partiet att någon kunde säga som jag gjorde, jag vill. Men det togs inte väl emot av alla. Jag var ung, kvinna och hade mage att säga att det här var något jag ville inte något man skulle förtjäna”, säger Mona Sahlin.
Den 7 oktober publiceras den första artikeln i Expressen om Mona Sahlins privata inköp med regeringens kontokort. Fem dagar senare exploderar historien och hon granskas grundligt.
Mona Sahlin var en kontroversiell politiker som inte alltid var helt populär i de egna leden. Hon hamnade mitt i Socialdemokraternas stora politiska kris i början av 90-talet och blev
ansiktet utåt när det gällde flera impopulära förslag. ”Många av de äldre blev rädda och tysta. De gömde sig bakom vad jag tyckte var mina kjolar som var väldigt korta.” säger Mona Sahlin. Hade hon haft större stöd i partiet hade hon kunnat rida ut stormen, säger Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet.En dryg månad senare, 10 november, avgår hon ur regeringen trots att förundersökningen inte är klar. I januari 1996 läggs den ner. 1998 kommer hon tillbaka till politiken. 2007 blir hon partiordförande.
”I den senaste valrörelsen bedrevs det en oerhört smutsig kampanj mot henne som målmedvetet försökte trycka på henne stämpeln av Tobleroneaffären”, säger före detta statsministern Ingvar Carlsson om en av vår tids största politiska skandaler.
Producenter: Manuel Cubas och Isabell Höjman