Solna Podcasts
-
Hur vill finansminister Mikael Damberg (S) hantera den höga inflationen? Hur ska han skapa ordning i budgetprocessen? Och är tystnad om förtryck i Turkiet priset man får betala för Nato-medlemskap?
I onsdags yrkade regeringen avslag på sitt egen budgetförslag eftersom kompromissförslaget om höjda pensioner hade stoppats av oppositionen. Två dagar senare lämnade regeringen in ett nytt budgetförslag där pensionsförslaget ingick. För att regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen nästa vecka behöver de stöd från den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Hon har kommit med nya krav för att hon ska rösta ja nästa vecka, att Sverige lovar att inte exportera vapen till Turkiet och mer pengar till arbetet mot hedersförtryck. Hur säker är Mikael Damberg på att han får igenom sin budget? Inflationen i Sverige steg till 7,2 procent under maj månad. Det är den högst uppmätta nivån sen 1991. Regeringen har fått kritik för att man lagt många extraändringsbudgetar och fört en mycket expansiv finanspolitik även efter att pandemikrisen tagit slut och ekonomin fått fart. I Ekots lördagsintervju kritiserar Finansministern i sin tur andra partier för att de kommer med löften till väljarna utan att tala om hur de ska finansieras. Det blir ett ganska brutalt och kallt uppvaknande efter valet, vi går mot tuffar tider, då måste vi i politiken prioritera mellan olika utgifter och medborgarna är alltmer plågsamt medvetna om att de också kommer att få en tuffare ekonomi framöver. För att finansiera ökade försvarssatsningar vill han se en beredskapsskatt. Mikael Damberg efterlyser nu en diskussion med övriga partier om hur satsningen på försvaret ska finansieras, han har själv föreslagit en beredskapsskatt. Om Mikael DambergNamn: Mikael Damberg, finansminister Ålder: 50 år Bakgrund: Uppväxt i Solna, läste förvaltningslinjen vid Stockholms universitet. 28 år gammal blev han ordförande i SSU. Valdes in i riksdagen 2002. Tio år senare blev han gruppledare för Socialdemokraternas riksdagsgrupp. 2014 utsågs han till närings- och innovationsminister, 2019 till inrikesminister och när Magdalena Andersson blev statsminister 2021 fick han efterträda henne som finansminister.Gäst: Mikael Damberg, finansminister Kommentar: Jonas Hinnfors, statsvetare Göteborgs universitet Programledare: Erika Mårtensson Producent: Maja Lagercrantz Tekniker: Jesper Timan -
Teologerna Petra Carlsson och Susanne Wigorts Yngvesson tar sig an fyra 1900-talsprofiler som alla har gått sin egen väg. Hur ser de på livets stora frågor och vad har de att säga oss idag?
I det tredje avsnittet av Att söka sin egen väg går radioteologerna i dialog med konstnären Hilma af Klint. Petra Carlsson är professor i systematisk teologi och Susanne Wigorts Yngvesson professor i etik, båda verksamma vid Enskilda högskolan i Stockholm.Hilma af Klint - bakgrund och historiaHilma av Klint föddes 1862 på Karlbergs slott i Solna. Under perioden 18821887 studerade hon vid Konstakademien i Stockholm. Hon var starkt inspirerad av det andliga och sökte sig tidigt till spiritistiska rörelser som teosofin, antroposofin, Rosenkreutzarna och Edelweissförbundet. 1906 målade hon sin första abstrakta serie med 26 målningar. Hilma af Klints tavlor är inte bara estetiska konstverk, utan fyllda av symboler. Verken kan betraktas som blickar ut mot andra dimensioner eller som budskap från andevärlden. Bland återkommande motiv finns snäckan och spiralen, som står för evolution och utveckling. 1986, visades några av hennes abstrakta verk för första gången i en utställning i Los Angeles. Utställningen kom att bli Hilma af Klints internationella genombrott. Hilma av Klint dog 1944 och efterlämnade omkring 1200 konstnärliga verk och 124 anteckningsböcker på runt 26.000 sidor. Programledare: Tithi Hahn Producent: Marie Liljedahl -
Psykoser som leder fram till schizofreni är komplexa sjukdomar. Forskarna har förstått mycket om genetiken, men nu handlar det om att också förstå exakt vad som händer i hjärnan för att kunna skapa bättre behandlingar. Vägen dit går via minihjärnor som odlas fram i provrör med hud från personer med psykos.
Våra hjärnor har mer än hundra miljarder nervceller. Varje nervcell kan skicka signaler till tusen andra nervceller och kontaktas av lika många. Kontakten sker via synapser där nervsignaler förs vidare från en cell till en annan. Den ytan där det sker kallas synapser. I början av våra liv har vi fler kontaktytor än vad som behövs. När hjärnan mognar så tas vissa synapser bort för att hjärnan ska kunna bli specialiserad. Men hos vissa tar kroppen bort för många synapser. Det tycks kunna leda till schizofreni.De gör minihjärnor av nervceller för att förstå schizofreniNu har forskare på Karolinska institutet kunnat visa hur det här går till. Detta genom att i ett forskningsprojekt ta hud från personer som fått psykos och senare diagnosen schizofreni. Huden backas tillbaka till att bli ursprungsceller, och programmeras sedan om till att bli nervceller. Från det skapas konstgjorda nätverk av nervceller som blir som minihjärnor i provrör. Inga riktiga hjärnor, men modeller som gör att forskarna nu verkar hitta vägar för möjliga nya behandlingar. Det handlar om vad som styr beskärningen i hjärnan och hur det kan påverkas via mikroglia. Medverkande: Carl Sellgren Majkowitz, överläkare i psykiatri och forskningsledare på institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet, Funda Orhan,postdok vid institution fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet i Solna och Susmita Malwade doktorand vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet i Sola. Reporter Annika Östman Producent Annika Östman [email protected] -
Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfria direkt efter inspelning. Bli medlem här!
Det har varit en fullspäckad helg och Studio Allsvenskan tar er med på hela resan!
Vi börjar i Solna och matchen med tusen ansikten, AIK-Sirius. 2-2 med mersmak för de blåsvarta från Uppsala.
Och varför släpper AIK in så många mål?
Vi flyger sedan till Helsingborg och undrar vem som tar över HIF efter Lennartsson som fått sparken. Hur ser egentligen Helsingborgs självbild ut?
Hatten för Värnamo som sannerligen är att räkna med i år.
Sedan blir det Stockholm och Bajens solklara 3-0 mot IFK Norrköping. Birro menar att detta var det sista nödvändiga kvittot på att Bajen valt helt rätt tränare. Cifuentes gör det mesta rätt just nu.
Vi rullar sedan hela vägen till Borås och är besvikna på att Blåvitt inte kan stå upp bättre mot Elfsborg som vinner relativt enkelt med fina 3-1.
Motorvägen från Göteborg till Varberg är en av de vackraste i Sverige och väl där orkar Degerfors inte punktera matchen trots en man mer i nästan en halvlek utan de tre blytunga poängen dundrar in på Jocke Perssons konto.
I Malmö förlorar MFF sin tredje raka match och BK Häcken bevisar för alla att man sannerligen är ett lag för toppen i år. Intensiv debatt i studion om hur vi bör se på Malmös vaga inledning. Ryker Milos?
Vi rundar av vår resa i vackra Kalmar där Djurgården får ta den långa vägen hem med 0-1 och Rydström knyter ännu en skalp i bältet.
Dessutom räknar vi iskallt med att GIF Sundsvall kommer skimra efter texten på den egna hemsidan inför kvällens match mot Mjällby.
Studio Allsvenskan hittar du överallt och avsnittet finns ute för alla nu.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
I detta avsnitt samtalar Tristan Tempest, skolpolitisk talesperson MED & Anders Grandell, MED Solna & riksdagskandidat, om politisk filosofi.Normer och värderingar.Moral och etik."Godhetskorruption" och dygdsignalering.För att stödja vår poddverksamhet kan du göra det på Swish 123 094 0197.
-
Diskussion runt derbyt mellan Hammarby och Aik på en resa mot Solna. Det var en inbiten Gnagare som gästade min bil. Som den söder om söder ortenmorsa jag är, så är ju Hammarby mitt självklara favoritlag. Resultatet visade sig sen på söndagen bli 3-3 ! Ett helgalet Derby!!
-
Hybrisbubblan i Solna. Den totala ångesten i botten. Sanas skeva krishantering. Selmanis måltorka och Bajens insats. Skadekaos 2.0 i Malmö och slaget om Larsson…
-
Ebbe Gerten & Jon Nordström älskade det flexibla MFF som de fick se mot Mjällby i lördags. Hugos definitiva genombrott, massor utav målchanser och ny nolla bakåt! Är det AIK som är vår största utmanare till guldet nu när Hammarby tvingas spela fotboll på gräs? Matchen i Solna kan visa sig väldigt avgörande för säsongen och har potential att ge ordentligt med råg i ryggen inför kommande matcher i huvudstaden. Framåt Malmö!Radio 1910 redigeras av Martin Gustafsson, MpaG Media - [email protected] och produceras av Jon Nordström - [email protected] Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Remmy är ute på inbrottsturné i Solna. Men han har en svaghet som leder hela vägen till fängelset: sockersuget.
Tips på misslyckade brott vi borde berätta om? Hör av dig till [email protected] -
Den här veckan är podden på plats på Friends arena i Solna utanför Stockholm. Här finns elbiltillverkare och laddföretag som visar upp den senaste tekniken och de senaste elbilsmodellerna. Podden gästas av Ny Tekniks elbilsexpert Felix Bjöklund som ger sin syn på de nya elbilarna (flera av har Sverigepremiär) från Polestar, Audi, Mercedes, Kia, Xpeng, Mazda med flera. Vi pratar även om Xpengs flygande drönare som finns på plats i arenan och en kinesisk tillverkare som bara har ställt ut en bil. Det finns inga representanter för märket att prata med. Vad är detta?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Den här veckan är podden på plats på Friends arena i Solna utanför Stockholm. Här finns elbiltillverkare och laddföretag som visar upp den senaste tekniken och de senaste elbilsmodellerna. Podden gästas av Ny Tekniks elbilsexpert Felix Bjöklund som ger sin syn på de nya elbilarna (flera av har Sverigepremiär) från Polestar, Audi, Mercedes, Kia, Xpeng, Mazda med flera. Vi pratar även om Xpengs flygande drönare som finns på plats i arenan och en kinesisk tillverkare som bara har ställt ut en bil. Det finns inga representanter för märket att prata med. Vad är detta?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Varmt välkomna till ett otroligt spännande avsnitt om vårt mikrobiom, alla de bakterier, svampar och virus som bor och lever i och på vår kropp. Vi har tagit Lars Engstrand till hjälp som är expert inom detta område. Lars är Professor, överläkare, mikrobiomforskare och grundare till CTMR- Centre for translational microbiome research, Biomedicum- Karolinska Institutet, Solna.
Vad har mikrobiomet för funktion? Varför gör man bajstransplantationer? Hur får vi våra bakterier från start? Vi pratar om ismannen Ötzi som levde för 5300 år gammal isman. Är du förresten nyfiken på vad som blev Ötzis sista måltid? Eller mer nyfiken på framtidens hudvård? Spelar bakterier någon roll för vår hud? Kan man äta något bra för en hälsosam tarmflora? Allt om detta och mycket mycket mer i dagens avsnitt av Huddoktorerna.
Kontakt: [email protected]
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Vi tar oss till Solna i Stockholm och träffar likasinnade på 08 Open. Lyssna på när vi intervjuar handlare, tävlingsdeltagare och andra trevliga människor som deltog på detta fantastiska event!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Vi pratar om Malmö i krossen mot laget från Solna.
Läktarinsatsen, tifo, inte om alla fantastiska insatser men ett par fint utvalda och om en HELT UNIK spaning inför Värnamo (SPOILER: The*n).
Om någon nu läser vad avsnittet handlar om så inleder vi podden aningen konstigt, det har fått ge namnet åt det annars självklara: 108. Huvudvärk?Ha det gott!
-
Podcast 229 är en inspelning av Benjamin Flam som föreläser om European Resuscitation Councils riktlinjer för vård efter hjärtstopp. Föreläsningen hölls den 8 februari 2022 på ett lunchmöte på Karolinska i Solna.
- Visa fler