Isabell Höjman Podcasts

  • I Sverige 1908 råder en hätsk stämning mellan arbetare och arbetsgivare. På grund av de dåliga arbetsförhållandena har Sveriges alla hamnarbetare gått ut i strejk. Arbetsgivarna sätter hårt mot hårt och tar in strejkbrytare från England.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Aktionen provocerar arbetarna och med knutna nävar diskuteras konflikten högljutt i de ungsocialistiska klubbarna i Malmö. På Café Utposten sitter tre unga män och planerar ett attentat mot strejkbrytarnas bostad, fartyget Amalthea. Engelsmännen ska bort.

    Sommarnatten i Malmö den 11 juli 1908 är varm. Nere i hamnbassängen ror en ung man en eka mot det stora fartyget Amalthea. Med sig har han en bomb som ska komma att döda en engelsman och skada ett tjugotal.

    Attentatsmännen grips och döms hårt- både av rättsväsendet och överheten. 
    Arbetarrörelsen växer sig starkare och med den en amnestirörelse för de tre fångarna.

    Amaltheadådet kom att förändra det svenska rättsväsendet och ge en tydlig bild av de stora motsättningarna mellan de rika och fattiga.

    Producenter: Isabell Höjman och Manuel Cubas

    Genuint tack till Roger Johansson som varit en viktig källa för dokumentären. I "Ekot från Amalthea" och "Elbogen" kan ni läsa mer om Amaltheadådet, författare är bl.a. Roger Johansson, Lars Bergren och Kerstin Martinsdotter.

  • 1995 står Mona Sahlin inför att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Men så kommer Tobleroneaffären. Hon går från att vara Socialdemokraternas kronprinsessa till att avgå ur regeringen och ta politiskt timeout.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Ingvar Carlsson avgår som statsminister. I diskussionen om efterträdaren finns en klar favorit. Mona Sahlin är omtyckt av både media och folket. Hon bryter en stark socialdemokratisk tradition när hon officiellt kandiderar till partiordförande. ”Jag tyckte det var bra för partiet att någon kunde säga som jag gjorde, jag vill. Men det togs inte väl emot av alla. Jag var ung, kvinna och hade mage att säga att det här var något jag ville inte något man skulle förtjäna”, säger Mona Sahlin.

    Den 7 oktober publiceras den första artikeln i Expressen om Mona Sahlins privata inköp med regeringens kontokort. Fem dagar senare exploderar historien och hon granskas grundligt.

    Mona Sahlin var en kontroversiell politiker som inte alltid var helt populär i de egna leden. Hon hamnade mitt i Socialdemokraternas stora politiska kris i början av 90-talet och blev
    ansiktet utåt  när det gällde flera impopulära förslag. ”Många av de äldre blev rädda och tysta. De gömde sig bakom vad jag tyckte var mina kjolar som var väldigt korta.” säger Mona Sahlin. Hade hon haft större stöd i partiet hade hon kunnat rida ut stormen, säger Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet.

    En dryg månad senare, 10 november, avgår hon ur regeringen trots att förundersökningen inte är klar. I januari 1996 läggs den ner. 1998 kommer hon tillbaka till politiken. 2007 blir hon partiordförande.

    ”I den senaste valrörelsen bedrevs det en oerhört smutsig kampanj mot henne som målmedvetet försökte trycka på henne stämpeln av Tobleroneaffären”, säger före detta statsministern Ingvar Carlsson om en av vår tids största politiska skandaler.

    Producenter: Manuel Cubas och Isabell Höjman