Elia Wahlberg Podcasts
-
Efter tveksamheterna har nu den tyska regeringen bestämt sig för att skicka stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina. Hör Sveriges Radios korrespondent i Berlin, Daniel Alling, och Alina Engström, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut om beslutet.
Medverkande: Sveriges Radios korrespondent i Berlin, Daniel Alling och Alina Engström, biträdande analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Programledare: Elias Wahlberg.
Producent: Felicia Hassan.
Sändes i P1 Morgon den 25 januari.
-
Två bröder misstänks ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning. I dag klockan 11.00 kommer domen. Hör reportage av Ekots Simon Andrén.
De misstänkta bröderna ska ha försett ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, med topphemliga uppgifter om Sveriges underrättelse- och säkerhetssystem.
Åklagarna vill att den äldre brodern döms till livstids fängelse, och den yngre brodern till tolv års fängelse.
Bägge bröderna nekar till brott.
Medverkande: Bo Torbjörn Ek, programledare för Gräns, Sveriges Radios podd om säkerhetspolitik.
Programledare: Elias Wahlberg.
Reporter: Simon Andrén.
Sändes i P1 Morgon den 19 januari 2023.
-
Nu lyfts kritik om att bedömare ägnar sig åt glädjekalkyler och önsketänkande vad gäller Ukrainas chanser att besegra Ryssland. Hör Magnus Falkehed, frilansjournalist som bevakar kriget för Expressen, och Joakim Paasikivi, överstelöjtnant.
Medverkande: Magnus Falkehed, frilansjournalist som bevakar kriget för Expressen, och Joakim Paasikivi, överstelöjtnant.
Programledare: Elias Wahlberg.
Producent: Håkan Widman.
Sändes i P1 Morgon 17 januari 2023.
-
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reser till USA för att tala i den amerikanska kongressen. Det blir den första resan Zelenskyj gör utanför Ukraina sedan kriget började.
Hör Fredrik Löjdquist, chef för centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet och USA-korrespondent Roger Wilson om resans betydelse.
Programledare: Elias Wahlberg.
Sändes i P1 morgon 21 december 2022. -
I Ukraina inleds nu de så kallade folkomröstningarna som Ryssland har utlyst i ockuperade områden det gäller om invånarna vill tillhöra Ryssland eller inte. Att hålla omröstningar i krigstid är ett krigsbrott, säger Jakob Hedenskog från Utrikespolitiska institutet.
Medverkande: Jakob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet.
Reporter: Felicia Hassan
Programledare: Elias Wahlberg
-
Det ser ut som att högerpartierna får bilda regering och Ulf Kristerssons sida har på onsdagen ett mandat mer än Magdalena Anderssons regeringsalternativ. Det sker nu samtal mellan partierna inför regeringsbildningen, men fortfarande är utfallet högst oklart.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.
Ljudet kommer från P1-Morgon 14 september 2022.
Programledare: Elias Wahlberg
Ansvarig utgivare för P1-Morgon: Klas Wolf-Watz -
Med fyra dagar kvar till riksdagsvalet debatterar Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare och Nooshi Dadgostar, partiledare i Vänsterpartiet om skolpolitik i P1-morgon. Hör även kommentar från Ekots skolreporter Katarina Helmerson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Elias Wahlberg
-
Utrikeskrönikan 25 juli.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
London, måndag.
De senaste veckorna har jag levt två parallella liv. Det ena på hemmaredaktionen i Stockholm, där jag nära och noggrant följt med i vårt svenska nyhetsflöde för att kunna prata om det som är relevant för Sverige i radio. Men på lediga dagar, och vid andra tillfällen då jobbet tillåtit, har jag placerat mig själv här i London och i det brittiska flödet.
Jag har läst nyhetsbrev, morgontidningar, skvallerpress och ändlösa Twittertrådar. Jag har hängt kvar på redaktionsgolvet och stirrat på de stora skärmarna där bland annat BBC-sändningarna rullar ljudlöst, för att åtminstone få en uppfattning om vad som är dagens stora grej. Jag har till och med försökt se ikapp tv-serien The Crown i hopp om att den historiska tillbakablicken ska ge mig plötslig insikt i varför det brittiska samhället blivit som det blivit.
Men, mer än något annat har jag lyssnat på radio. Just BBC:s radiosändningar har fått gå i mina lurar så fort jag fått chansen. Jag har i och för sig under lång tid lyssnat väldigt mycket på brittisk radio och poddar, men nu då jag ska rapportera härifrån under sommaren så är insatserna större. Det är ju inte omöjligt att jag faktiskt behöver kunna förmedla det jag tar in, vidare till er lyssnare.
Tyvärr visar det sig att jag har svårt att fokusera på innehållet eftersom en av få saker som intresserar mig mer än Storbritannien är dialekter. Brittiska dialekter visserligen, men ändå. Det här gör att så fort en ny person hörs i det program jag råkar lyssna på så är min första tanke inte: Vad har den här personen att berätta? Utan: Varifrån kommer den här personen?
Vi tar några exempel på hur det kan låta i mitt huvud:
Hon pratar som fotbollsspelaren Stuart Dallas, Nordirland då. Cookstown kanske jag gissar och konstaterar utan att dubbelkolla att det förmodligen är rätt.
Den här killen har ett sch-ljud där det borde vara ett k-ljud, garanterat en ”scouser”, som Liverpool-borna kallas.
Han låter som Rob Brydon, han från den fantastiska tv-serien ”The Trip” där två komiker åker på en matresa på den engelska landsbygden. Han är från Wales vet jag. I just det här fallet introducerades intervjupersonen också som ”minister för Wales” vilket förstås var en ledtråd, men ett rätt är ett rätt.
Som ni förstår påverkas förmågan att faktiskt ta in vad som sägs av letandet efter ledtrådar i en konsonant eller en diftong, och förståelsen försämras ytterligare då jag sedan febrilt söker i internets tassemarker efter bevis på att någon för mig helt obekant intervjuperson faktiskt kommer från nordvästra England. Jodu, här finns en intervju med BBC Radio Cumbria från 2013, där finns nog kopplingen.
Så trots att jag länge, och med ökad intensitet sedan jag visste att jag skulle åka hit, har lyssnat på så mycket radio att jag borde veta allt om Rishi Sunak och Liz Truss, om skillnaden på Rugby Union och Rugby League och om hertigen och hertiginnan av Cambridges förehavanden, så vet jag faktiskt inte vad som gått in. Vi lär väl märka helt enkelt.
Jag kan i alla fall lova att jag kommer skärpa mig då jag själv åker ut och pratar med folk. Att fokusera på vad de säger och inte hur.
Så att inte alla mina följdfrågor lyder: ”Låt mig gissa... Southampton?”
Elias Wahlberg, London
[email protected] -
"TUMULT" när Jens Veganman gästar P1-morgon i studion. Ännu sämre stämning blir det när Jens tar upp att han är ensam mot två som tackar Public service för sin ekonomiska trygghet. + FÖRSAMTAL MED PRODUCENTPONTUS PÅ P1 och programledaren Elias Wahlberg. För mer info: https://bit.ly/DK_Vs_DrakenSTÖTTA DEKONSTRUKTIV KRITIK på: SWISH 0046768943737 paypal.me/ARONFLAM Patreon: bit.ly/ARONFLAMDK Bitcoin: 3EPQMEMVh6MtG3bTbGc71Yz8NrMAMF4kSH
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hör Kinakorrespondent Björn Djurberg, dessutom Radiosportens Andreas Matz som inte träffat en enda kines förutom "rymdmänniskorna" som varje morgon sticker en pinne i halsen på honom. Och DI:s reporter Johan Nylander berättar om en extrem situation i Hongkong där båda föräldrar inte kan promenera med sitt barn, då bötfälls man, för bara två personer får gå ute tillsammans.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Elias Wahlberg.