Botswana Podcasts
-
Mellan 1996 och mitten av 2021 har antalet miljardärer stigit med 1 700 procent och deras samlade förmögenhet med 3 000 procent. De senaste 24 månaderna har det tillkommit 330 nya miljardärer. Och vad gäller dollarmiljardärer, där man alltså är god för minst en miljard dollar, har antalet ökat med 14 varje månad under samma tidsperiod. Antalet dollarmiljardärer är i dag 542, som tillsammans förfogar över 3514 miljarder, vilket är 30 gånger med än 1996 och en fördubbling de senaste två åren.
De svenska dollarmiljardärernas tillgångar i procent av BNP landar på 49 procent. Detta kan jämföras med Ryssland där motsvarande andel är 40 procent, i Indien och USA är det 20 procent, i Frankrike 17 procent och i Kina 15 procent. Sverige toppar ligan alltså. Mäter man jämlikhet har Sverige gått från att ligga i topp, till att ligga på plats 12 – räknat bakifrån. Bara Bahamas, Bahrain, Brunei, Botswana, Brasilien, Förenade Arabemiraten, Jemen, Laos, Ryssland, Sydafrika och Zambia är mer ojämlika. När blev Sverige ett skatteparadis för superrika?
I sin nya bok – Girig-Sverige: så blev folkhemmet ett paradis för de superrika (Natur & Kultur)– besvarar ekonomireportern Andreas Cervenka den frågan. Idén föddes när återvände till Sverige efter att ha bevakat Silicon Valley för Dagens Industris räkning mellan 2017 och 2019. Väl hemma igen insåg han att något hade hänt och höll på att hända i Sverige. Inte av någon naturlag, utan till följd av politiska beslut och en Riksbank som stirrat sig blind på ett slags inflationsmått. De senaste 25 åren har inneburit att de som redan ägde aktier, fastigheter eller andra fasta tillgångar har blivit avsevärt mycket rikare, medan lönearbetare, hyresgäster som saknar egendomar har förlorat i relativa tal. Om detta och mycket annat handlar dagens podd.
(Jag arbetar även på en text med utgångspunkt i bland annat denna bok.)
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribeHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Etablerade medelhavsfolket fenicierna kolonier i södra Afrika och blev européerna sjuka i amerikanska sjukdomar när Nya världen koloniserades?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Regeln i Kalahariöknen är att aldrig lämna bilen. Jenny och Helene står i det brinnande gräset och inser plötsligt att de inte har någonting kvar: inga kläder, inget vatten och ingen bil.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SVT-medarbetarna Jenny Söderqvist och Helene Åberg jobbar i ett biståndsprojekt i Botswana. På safari i Kalahariöknen börjar deras bil plötsligt att brinna, innan den till slut exploderar.
Nu börjar en kamp för att överleva mot nätternas köld, dagarnas hetta – och mot de vilda rovdjuren.
Räddningen ska bli oväntad, med hjälp från högsta politiska ort – och i form av en konservöppnare.
Programmet är gjort av Anna Hammarén.
Producent: Martin Jönsson
Slutmix: Bengt Pettersson
Göteborg, sommaren 2020.
-
Kristin Lands avhandling om koordinater med rättsverkan för fastighetsgränser är fortfarande högaktuell. Om något så känns den före sin tid. Intervjun handlar dock i huvudsak inte om fastighetsgränser utan om det skrivna språket. Kristin driver nämligen textbyrån Kontexta, där hon hjälper kunderna att nå fram med sina texter. Vad är en bra text? Vad ska man tänka på när man skriver juridiska texter? Vi rör oss under samtalet från Zimbabwe till Botswana och vidare till Malmö. Välkommen att träffa personen bakom rollen – Kristin Land.
-
Nanna berättar om när hon en gång "väldigt odramatiskt" skenavrättades efter en kväll på krogen, och anklagas av Kristofer för att än en gång släta över mäns övergrepp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom har Nanna testat på det nya formatet podcast, och berättar om oroväckande tendenser hos ”dumpa din kille”-feministerna i poddvärlden.
När hela världen lyssnar på Ed Sheeran får man söka bredare för att hitta något spännande. Kristofer har undersökt vad man lyssnar på i Kambodja, Botswana och Mikronesien för att hitta länder som inte slukats av västerländsk monokultur.
Nanna har läst om Kinas ”nya Berlin”, om Courtney Loves bråk med Olivia Rodrigo, och om två nya album i veckan. Dessutom berättar både Nanna och Kristofer om vilken som är den kulturcreddigaste boken att läsa i sommar!
-
Vad har hänt under säsongen i Lundströms bokradio? Det ska vi få veta nu i detta sista program för säsongen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi återser författaren Michelle Magorian, hälsar på hemma hos Torgny Lindgren, åker på poesifestival i Botswana och låter artisten Rebekka Karijord hylla Kurt Cobain.
Och istället för Marie Lundström vi mikrofonen är det programmets producent Lisa Bergström som har ordet.