Anders Thornberg Podcasts

  • Centerpartiet ayaa maanta doortay hoggaamiye cusub oo baddelay Guddoomiyii hore Annie Lööf. Laga bilaabo jimcaha lixda subaxnimo ayey laanta saadasha hawadu, SMHI ka digaysaa in gobolka Halland uu baraf badani ku habsan doono. Xisbiga Sverigedemokraterna ayaa shuruudeeyay inuu madaxa ciidanka ammaanka Anders Thornberg jagada iska casilo.

  • När Joakim Söderström jobbade inom polisen var han drivande för att få på plats bättre lagstiftning om kameraövervakning. Till slut fick han rätt, även om utvecklingen stannat av på senare tid. Sedan några år arbetar han inom säkerhetsbranschen, i dag som VD på Svensk Bakgrundsanalys. Men frågor om polisen engagerar honom fortfarande.

    I en uppmärksammad debattartikel i Dagens Industri skriver han:

    Under Anders Thornbergs snart fem år som rikspolischef har han fått vad andra myndighetschefer bara kan drömma om; mångmiljardtillskott, tusentals nya anställda, utökade befogenheter och över 50 lagskärpningar. Dessvärre har resultaten uteblivit och på avgörande områden försämrats.

    En liknande kritik förs även fram av Anna Dahlberg på Expressens ledarsida:

    Det förväntade resultatlyftet har uteblivit trots mångmiljardsatsningarna. Tvärtom uppvisar polisens kärnverksamhet allvarliga brister. Men i stället för att idka självkritik har polisledningen skickligt riktat sökljuset mot andra. Rikspolischefen Anders Thornberg talar ständigt om att skolan, socialtjänsten och kommunerna i största allmänhet måste göra mer. Det är förvisso helt sant, men det fråntar inte polisen ansvaret för att lösa sin egen uppgift.

    Är det en rättvis kritik? Frågar man Anders Thornberg, vilket SVT gjorde i går kväll, finns inget fog för kritiken. Polisen är på rätt väg, replikerar Thornberg på Dahlbers kritik. Vilket han förvisso brukar säga.

    I dagens podd pratar jag med Joakim Söderström om hans kritik mot Anders Thornberg, om hur polisen är organiserad, om verktygen som behövs och om det verkligen är rimligt att polismyndigheten har runt 200 kommunikatörer och PR-strateger.

    Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

    Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe
  • Kriminal-vård - att vårda kriminella som de guldgäss de är, inom ramen för ett system som bygger på evigt växande skuld...

    Så mycket tjänar myndighetscheferna inom rättsväsendet
    Rikspolischefen Anders Thornberg toppar listan över de bäst betalda myndighetscheferna vars lön sätts av regeringen, det visar en kartläggning som Publikt gjort.

    Efter lönehöjningen på 1,8 procent tidigare i år ligger Thornbergs månadslön nu på 176 800 kronor.

    Tidigare i år beslutade regeringen om ny lön för bland andra generaldirektörer och landshövdingar. Löneökningarna för de cirka 220 personerna uppgick i sin helhet till 1,8 procent.

    Tidningen Publikt har listat myndighetschefernas löner efter årets lönerevision. Listan toppas av rikspolischefen Anders Thornberg, som nu tjänar 176 800 kronor i månaden.

    Bland övriga myndighetschefer inom rättsväsendet placerar sig Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren på 11 plats med sina 145 000 kronor i månadslön, Säpochefen Charlotte von Essen på plats 14 med en månadslön på 140 000 kronor,

    Domstolsverkets Thomas Rolén på plats 22 med 132 400 kronor i månaden och Riksåklagaren Petra Lundh på plats 34 med sina 127 500 kronor i månadslön. Lite längre ned på listan återfinns även EBM-chefen Monica Rodrigo med en månadslön på 122 100.

    Se hela listan följ länk:

    https://www.publikt.se/nyhet/man-i-topp-nar-regeringen-satter-chefsloner-24518?fbclid=IwAR0OmOwv7lnohQfc-pFKi4SOSWeRhqh8odMebl1bY8ZS4V6ky_QPd5cOjtM

    #CarlNorberg #DeFria

    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se

    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Kriminal-vård - att vårda kriminella som de guldgäss de är, inom ramen för ett system som bygger på evigt växande skuld... Så mycket tjänar myndighetscheferna inom rättsväsendet Rikspolischefen Anders Thornberg toppar listan över de bäst betalda myndighetscheferna vars lön sätts av regeringen, det visar en kartläggning som Publikt gjort. Efter lönehöjningen på 1,8 procent tidigare i år ligger Thornbergs månadslön nu på 176 800 kronor. Tidigare i år beslutade regeringen om ny lön för bland andra generaldirektörer och landshövdingar. Löneökningarna för de cirka 220 personerna uppgick i sin helhet till 1,8 procent. Tidningen Publikt har listat myndighetschefernas löner efter årets lönerevision. Listan toppas av rikspolischefen Anders Thornberg, som nu tjänar 176 800 kronor i månaden. Bland övriga myndighetschefer inom rättsväsendet placerar sig Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren på 11 plats med sina 145 000 kronor i månadslön, Säpochefen Charlotte von Essen på plats 14 med en månadslön på 140 000 kronor, Domstolsverkets Thomas Rolén på plats 22 med 132 400 kronor i månaden och Riksåklagaren Petra Lundh på plats 34 med sina 127 500 kronor i månadslön. Lite längre ned på listan återfinns även EBM-chefen Monica Rodrigo med en månadslön på 122 100. Se hela listan följ länk: https://www.publikt.se/nyhet/man-i-topp-nar-regeringen-satter-chefsloner-24518?fbclid=IwAR0OmOwv7lnohQfc-pFKi4SOSWeRhqh8odMebl1bY8ZS4V6ky_QPd5cOjtM #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Polisen Per Gustafsson och hans kollega åker ut på ett larm till resecentrum i Skövde. Känslan är att det handlar om ett vanligt rutinuppdrag. Men det slutar med att Per misshandlas så svårt att han inte klarar av att komma tillbaka till polisyrket igen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Polisers utsatthet har hamnat i fokus efter påskupploppen då poliser fruktade för sina liv medan stenar haglade mot dem och polisbussar som kapades och sattes i brand. Runt 300 poliser kom till skada på olika orter i landet i samband med upploppen.

    Rikspolischefen Anders Thornberg berättar för I lagens namn om samtalen han hade med poliser som utsattes för våld under påsken.

    – Det var oerhört gripande. De här samtalen kommer jag aldrig glömma i hela mitt liv. Det kanske är de viktigaste samtalen jag har haft, säger han.

    I Polisförbundets rapport med namnet “Polisman i tjänst ska tåla”  svarade nästan 900 av drygt 2 000 tillfrågade poliser att de upplevt hot eller våld i tjänsten under fjolåret. Å i den mest utsatta gruppen - ingripandepoliser - var siffran betydligt högre - 71 procent. 

    – Jag ser ju att våldet blivit mycket mycket grövre. Det kommer närmare inpå poliser, man angriper mer fysiskt, hoten å våldet riktar sig inte bara mot mig som polis utan även mot min familj och mina anhöriga. Det här är en utveckling som går åt helt fel håll, säger Patrik Danielsson som är nationellt huvudskyddsombud utsedd av polisförbundet

    Den första juli trädde en ny lag i kraft som ger poliser utökad rätt till skadestånd. Förslaget kom redan innan påskupploppen.

    En av de poliser som råkat illa ut i tjänst är Per Gustafsson. Han och hans kollega Magnus åkte ut på ett till synes vanligt rutinuppdrag till resecentrum i Skövde 2018. De skulle lugna ned några berusade män på platsen. Men allt gick snett. Per misshandlades så pass allvarligt att han blev liggande livlös på stengolvet. Han överlevde men har inte kunnat arbeta som polis sedan dess.

    I lagens namn berättar om Pers liv efter misshandeln, hur ledningen och facket ser på polisers säkerhet i dag och vad som måste göras för att situationen ska bli bättre.

    Programledare: Martin Wicklin.
    Reporter: Pernilla Wadebäck.
    Ljudtekniker: Fredrik Nilsson.
    Producent: Linus Lindahl.

  • Den här veckan sänder Anna och Lena live från öjn och Almedalen! Polisförbundet och Rikspolischefen pratar om polisbristen och ger sin syn på sk bluewashing som ett sätt att få ut fler poliser på gator och torg. Politiker från tre partier ställs mot väggen: vilken kompetens ska poliser egentligen ha? Hur ska samhällsutmaningarna lösas och är snabbspår till polisyrket rätt väg att gå? Akademin kommer till tals och pratar om förlängd polisutbildning, yrkets status och tomma studieplatser. Medverkande: Polisförbundets ordförande Lena Nitz, Rikspolischef Anders Thornberg, Martin Marmgren (Mp), Maria Strömqvist (S), Andreas Carlson (Kd) och Ola Kronkvist, Linnéuniversitetet.

  • Efter de så kallade påskupploppen kommer politiska krav på hårdare tag. Är det lösningen nu eller kan det rent av vara kontraproduktivt?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Svensk dialogstrategi efter Göteborgskravallerna
    Konflikt berättar hur den svenska dialogstrategin växte fram efter Göteborgskravallerna 2001, och hur den varit väldigt framgångsrik för att motverka att demonstrationer urartar. Men vid påskupploppen 2022 när högerextremisten Rasmus Paludan, känd för sina koranbränningar, manifesterade blev det väldigt våldsamt – varför?

    Dialogpolisen Johan Heed vill se mer dialog i hela landet
    Konflikt möter dialogpolisen Johan Heed som var på plats i Stockholmsförorten Hallunda när den högerextrema politikern Rasmus Paludan talade och brände koranen. Vad tänker han om politikers krav nu på hårdare tag, till exempel gummikulor, tårgas och vattenkanoner?

    Politiker vill se gummikulor och vattenkanoner efter påskupploppen
    Från politiskt håll har det kommit många reaktioner, från oppositionen – M, KD, SD och L – har det kommit krav på bättre resurser och verktyg för polisen för att bättre kunna stävja upplopp. Till exempel har man föreslagit gummikulor, vattenkanoner, tårgas, buntband och utegångsförbud.

    Frankrikes auktoritära polis misslyckades stävja upplopp 2005
    Frankrike lyfts ofta fram som ett exempel på en mer hårdför poliskår, som inte tvekar för att använda tårgas, vattenkanoner eller gummikulor vid upplopp. Men 2005 inträffade de mest omfattande upploppen i Frankrikes och Europas moderna historia och polisen hade svårt att stoppa våldet.

    Repressiva polismetoder kan bidra till mer våld vid upplopp
    Den amerikanska kriminologen Ed Maguire har under hela sin akademiska karriär studerat polisarbete och våld, speciellt polisstrategi i samband med upplopp. Han är en varm förespråkare av den svenska dialogmodellen, och menar att i USA så agerar polisen oftast för hårt, vilket riskerar att provocera demonstranter och leda till en våldsspiral.

    Medverkande: Anders Thornberg, rikspolischef, Stefan Holgersson, polisforskare, Simon Andrén, Ekots krimreporter, Mathieu Zagrodzki, fransk polisforskare, Fabien, fransk polis, Amine Kessaci, 18-åring i fransk förort, Rudy Manna, fransk polis i Marseille, Ed Maguire, amerikansk kriminolog vid Arizona State university, Johan Heed, dialogpolis, boende Skäggetorp, Hallunda och Husby mfl

    Reportrar: Simon Moser, Simon Andrén, Titti Elm, Peter Johansson och Helena Björk

    Programledare: Firas Jonblat
    [email protected]

    Producent: Anja Sahlberg
    [email protected]

  • Den pågående legaliseringen av det man redan hållit på med i 100 år säger väl egentligen det mesta om vart samhället är på väg, och den metod man använt sig av är Hegels dialektik - skapa ett problem, invänta reaktion, introducera lösningen. Rikspolischef Anders Thornberg handplockades direkt från SÄPO... Vem övervakar egentligen övervakaren?

    Damberg: Hemlig avlyssning börjar utredas inom några dagar

    Den utredning om regeringens förslag att ge polisen möjlighet till hemlig avlyssning påbörjas inom några dagar. Det säger Mikael Damberg (S) i SVT:s Aktuellt.

    – Vi gör en exempellös satsning på att knäcka gängen nu, säger Damberg.
    Mordet på hiphopartisten Einár blev den 21:a dödsskjutningen i Stockholms län under 2021. Därtill har ytterligare 30 personer skottskadats under samma tidsperiod.

    – En alldeles för hög siffra, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Aktuellt.

    – Vi gör en exempellös satsning på att knäcka gängen nu, i form av att ge polisen mer pengar, att skärpa straffen och ge polisen nya verktyg. Men vi måste också bryta nyrekryteringen och orka med att jobba förebyggande, säger han.

    Hemlig avlyssning ska utredas

    Polisen har länge lyft fram att man vill kunna avlyssna gängkriminella i proaktivt syfte, alltså utan att det finns en konkret brottsmisstanke, för att kunna förhindra brott och stoppa mord innan de sker. Den 27 augusti presenterade Mikael Damberg regeringens förslag om att ge polisen effektivare möjlighet att använda hemliga tvångsmedel. Damberg berättade då att saken ska utredas - men utredningen är ännu inte tillsatt.

    – Vi kommer, och vi talar om dagar, inte veckor och månader, att gå vidare med frågan om preventiv avlyssning, så det är definitivt ett prioriterat område, säger han.

    Varför har det dröjt så länge?

    – När man ska utreda någonting måste man ha ett underlag för det, man måste ha definierat frågeställningen så man vet exakt vad man ska utreda.
    Imorgon är det onsdagsmys!

    #CarlNorberg #DeFria #RealNews

    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se

    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Den pågående legaliseringen av det man redan hållit på med i 100 år säger väl egentligen det mesta om vart samhället är på väg, och den metod man använt sig av är Hegels dialektik - skapa ett problem, invänta reaktion, introducera lösningen. Rikspolischef Anders Thornberg handplockades direkt från SÄPO... Vem övervakar egentligen övervakaren? Damberg: Hemlig avlyssning börjar utredas inom några dagar Den utredning om regeringens förslag att ge polisen möjlighet till hemlig avlyssning påbörjas inom några dagar. Det säger Mikael Damberg (S) i SVT:s Aktuellt. – Vi gör en exempellös satsning på att knäcka gängen nu, säger Damberg. Mordet på hiphopartisten Einár blev den 21:a dödsskjutningen i Stockholms län under 2021. Därtill har ytterligare 30 personer skottskadats under samma tidsperiod. – En alldeles för hög siffra, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Aktuellt. – Vi gör en exempellös satsning på att knäcka gängen nu, i form av att ge polisen mer pengar, att skärpa straffen och ge polisen nya verktyg. Men vi måste också bryta nyrekryteringen och orka med att jobba förebyggande, säger han. Hemlig avlyssning ska utredas Polisen har länge lyft fram att man vill kunna avlyssna gängkriminella i proaktivt syfte, alltså utan att det finns en konkret brottsmisstanke, för att kunna förhindra brott och stoppa mord innan de sker. Den 27 augusti presenterade Mikael Damberg regeringens förslag om att ge polisen effektivare möjlighet att använda hemliga tvångsmedel. Damberg berättade då att saken ska utredas - men utredningen är ännu inte tillsatt. – Vi kommer, och vi talar om dagar, inte veckor och månader, att gå vidare med frågan om preventiv avlyssning, så det är definitivt ett prioriterat område, säger han. Varför har det dröjt så länge? – När man ska utreda någonting måste man ha ett underlag för det, man måste ha definierat frågeställningen så man vet exakt vad man ska utreda. Imorgon är det onsdagsmys! #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • RIKSPOLISCHEF, 58 år. Född i Halmstad, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    ”Jag heter Anders Thornberg. Jag har arbetat inom Säkerhetspolisen i 30 år. Sedan den 15 februari i år är jag rikspolischef. I det här programmet tänker jag berätta varför jag tog det här jobbet, hur jag hamnat där jag är och tänker inför framtiden”.

    Rikspolischefens Sommarprogram tar avstamp i julhelgen 2010 och ”Säkerhetspolisens kanske största spaningsinsats hittills”. Operationen slutar med ett gripande av en svensk terrorcell som planerat en attack mot Jyllandsposten i Köpenhamn.

    Anders Thornberg berättar om en trygg uppväxt i Halmstad under 60 och 70-talet, och om vändningen som kom när han ryckte in i lumpen och så småningom fick ta sina ”första stapplande steg som ledare”.

    Han berättar om sina 30 år inom Säkerhetspolisen och om vad attacken mot World Trade Center 11 september 2001 har betytt för deras arbete. Något som blev allt viktigare var till exempel samverkan mellan myndigheter och organisationer och en större öppenhet mot media. Anders Thornbergs idéer om mer kommunikation och transparens ledde till att han blev Säkerhetspolisens första kommunikationschef. Tillsammans med sin stab anordnade han en tävling om myndighetens första tweet, som i slutändan blev ” ”För säkerhets skull finns vi nu på Twitter. Följ oss, för vi följer er”.

    Han pratar om terrordådet på Drottninggatan: ”Nu hände det plötsligt fullt ut. Det som vi hade förberett oss för i alla år” – och om hur han reagerar när det händer något allvarligt.

    Vi får även en inblick i de senaste årens reformer inom polisorganisationen, hur framtiden ser ut och vilka utmaningar och målsättningar som finns för morgondagens poliser.

    Om Anders Thornberg

    Sveriges nye Rikspolischef sedan februari i år. Kom då från posten som generaldirektör för Säkerhetspolisen.

    Började sin polisbana som patrullerande polis. Blev kontaktad av SÄPO 1986 för ett hemligt uppdrag som spanare inom kontraspionaget. Arbetade på olika positioner inom SÄPO, bland annat som informationsdirektör och som operativ chef. Utbildades bland annat av FBI i USA.

    Intresserad av konst, musik, design och segling. Håller på fotbollslaget IS Halmia.

    Producent: Ulla Walldén