Per Podcasts

 • I vårt mest offensiva avsnitt hittills kör vi ett kavallerianfall med blankt stål rakt in i den svenska krigshistoriens kanske killmysigaste förband: Karl XII:s drabantkår – ett faktiskt elitförband!


  Mattis försöker hålla tillbaka pojkaktigheterna genom att fokusera på organisation och förbandskultur, men ger till slut vika för den glädje han känner inför drabanterna genom att redovisa punkten ”generell ära”. Per har å sin sida grävt ner sig i uniformer, spetsar, guldtråd och vapen; men tar även sin vana trogen chansen att orera om hästar samt varför kavalleri är häftigt.


  Dessutom: galna män, elitförband, John Wick på 1700-talet, Pers orimliga jämförelser med Nazityskland, anfall över tid, meningen ”jag vet inte om hästar läser sånt”, dådkraft, klacken och en uppmaning till vår riksdag.

  Stötta oss på Patreon!

  Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden.


  Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.

 • Rysslands invasion av Ukraina har satt frågan kring Europas energisäkerhet och beroendet av rysk energi högst upp på EU:s och de europeiska ländernas agenda. I poddens 77:e avsnitt gästas vi av Per Högselius, teknikhistoriker och professor på KTH, där vi går på djupet kring hur värdekedjorna kring olja, kol och gas har byggts upp över tid — och vad de innebär för Europas möjligheter att minska beroendet av ryska energiimporter.

  Vi börjar med att skruva tillbaka klockan ordentligt. Med utgångspunkt i Pers artikel The European energy system in an age of globalization pratar vi om hur Europas beroende av importerade bränslen byggdes upp; vi får höra om hur kol spreds i England under 1500-talet och sedan successivt över Europa under de fyra sekel som följde; om hur koloniala strategier och ambitiösa infrastrukturprojekt banade väg för oljans tidsålder — och om kärnbränslets komplexa, multinationella, värdekedja.

  Men allra djupast dyker vi ner i historiken kring naturgas i Europa, som på allvar tog fart under efterkrigstiden. I boken Red Gas, som Per skrev för några år sen, beskrivs hur handel av naturgas mellan Europa och Ryssland började under kalla kriget och under de kommande decennierna kom att utökas till att stå för en allt större andel av europeiska gasimporter. Vi pratar om lärdomarna därifrån, bl.a. om vad som låg till grund för att handeln började, hur Europas gasinfrastruktur fungerar, om vilka samhällssektorer som framförallt använder gas, och hur Ryssland har använt sina gasexporter som “energivapen” i tidigare konflikter.

  Avslutningsvis pratar vi om de europeiska planerna att fasa ut energiimporter från Ryssland. Per går igenom de strategierna som omfattas av EU-kommissionens REPowerEU-paket — där man slår fast att rysk olja ska fasas ut helt, och ryska naturgasimporter med två tredjedelar, under 2022 — och hans farhågor kring vilka kostnader det kan innebära.

 • Polisen Per Gustafsson och hans kollega åker ut på ett larm till resecentrum i Skövde. Känslan är att det handlar om ett vanligt rutinuppdrag. Men det slutar med att Per misshandlas så svårt att han inte klarar av att komma tillbaka till polisyrket igen.

  Polisers utsatthet har hamnat i fokus efter påskupploppen då poliser fruktade för sina liv medan stenar haglade mot dem och polisbussar som kapades och sattes i brand. Runt 300 poliser kom till skada på olika orter i landet i samband med upploppen.Rikspolischefen Anders Thornberg berättar för I lagens namn om samtalen han hade med poliser som utsattes för våld under påsken. Det var oerhört gripande. De här samtalen kommer jag aldrig glömma i hela mitt liv. Det kanske är de viktigaste samtalen jag har haft, säger han.I Polisförbundets rapport med namnet Polisman i tjänst ska tåla svarade nästan 900 av drygt 2 000 tillfrågade poliser att de upplevt hot eller våld i tjänsten under fjolåret. Å i den mest utsatta gruppen - ingripandepoliser - var siffran betydligt högre - 71 procent. Jag ser ju att våldet blivit mycket mycket grövre. Det kommer närmare inpå poliser, man angriper mer fysiskt, hoten å våldet riktar sig inte bara mot mig som polis utan även mot min familj och mina anhöriga. Det här är en utveckling som går åt helt fel håll, säger Patrik Danielsson som är nationellt huvudskyddsombud utsedd av polisförbundetDen första juli trädde en ny lag i kraft som ger poliser utökad rätt till skadestånd. Förslaget kom redan innan påskupploppen.En av de poliser som råkat illa ut i tjänst är Per Gustafsson. Han och hans kollega Magnus åkte ut på ett till synes vanligt rutinuppdrag till resecentrum i Skövde 2018. De skulle lugna ned några berusade män på platsen. Men allt gick snett. Per misshandlades så pass allvarligt att han blev liggande livlös på stengolvet. Han överlevde men har inte kunnat arbeta som polis sedan dess.I lagens namn berättar om Pers liv efter misshandeln, hur ledningen och facket ser på polisers säkerhet i dag och vad som måste göras för att situationen ska bli bättre.Programledare: Martin Wicklin. Reporter: Pernilla Wadebäck. Ljudtekniker: Fredrik Nilsson. Producent: Linus Lindahl.

 • I vårt längsta och svartaste avsnitt hittills så går vi igenom HELA andra världskrigets östfront i ett avsnitt och i en sittning. Eftersom detta oundvikligen kommer att ses som en uppföljare till vårt avsnitt om hela första världskriget så får du själv avgöra om det här är motsvarigheten till Gudfadern 2 (dvs. ungefär lika bra som ettan), Terminator 2 (dvs. avsevärt bättre än ettan) eller Matrix: Reloaded (dvs. ett fullkomligt clusterfuck).


  Mattis vadar ner i ett svart kärr av folkmord, krig och obscent våld som han aldrig riktigt lyckas ta sig upp ur medan en peppig Per försöker muntra upp stämningen en smula. Vi går igenom hela kriget år för år, slag för slag; men nöjer oss naturligtvis inte med det. Är det HELA östfronten som gäller så är det, varför vi även tar upp sexualitet, stridsvagnsutveckling, officersutbildning, sovjetiska kvinnliga soldater, uppdragstaktik och det mesta som vi kan komma på.


  Dessutom: enorma mängder siffror, in/kompetenta tyskar, trattiga ryssar, jättehöga dödstal, groteska mängder mörker, funderingar om förskräckligheter, tyska trollolololol-jinglen, Stalin spelad av Tim Curry, död och elände, Pers geografifrågor, Mattis käpphästar och mycket mer!


  Det här avsnittet kom till tack vare våra Patreons. Gillar du det vi gör och vill ha fler liknande avsnitt? Bli vår Patreon idag!


  OBS! Eftersom det här avsnittet är över åtta timmar långt så får du här lite timestamps om du vill lyssna på en särskild del av kriget:


  43:27. 1941

  2:47:47. 1942

  4:06:25. 1943

  6:04:45. 1944

  7:24:48. 1945

  Stötta oss på Patreon!

  Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden.


  Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.

 • Vissa samtal är en balansgång över en tunn lina spänd över manegen. En enda nyck, ett fel valt ord kan göra att allt stjälper. Det krävs mod och fullständig närvaro.

  Men det finns dem som vågar, som vigt sina liv åt att försöka nå andra människor genom samtal. Hur får man en människa att välja livet framför döden eller att upphöra med ett våldsamt beteende? Vad säger man till någon om orden kommer bli de sista i personens liv? Och hur är det att vänta på ett samtal som aldrig blir av?Psykologen Anna Kåver har under många år bedrivit samtal med med suicidala patienter.- Min uppgift blir då att på olika sätt försöka få patienten in i en ambivalens kring sitt rigida beslut. Jag vill dö, men kanske vill jag också leva, lite. Det fröet vill jag fånga och försöka få att blomma upp, säger hon.Christer Tessman har lång erfarenhet som förhandlare hos polisen, han har pratat gärningsmän ur situationer där de hållit gisslan eller barrikaderat sig.- Man går in i någon slags bubbla med den här personen. De vill ju ha makten, de vill ju ha kontrollen. Det är ju de som vill ställa kraven hela tiden. Men deras krav har ingen annan kanal ut än till mig, berättar han.Jeanette Reiskog jobbar på SOS alarm. Ibland händer det att personen hon pratar med avlider på andra sidan linjen.- Jag kan ju bara hoppas att de kände nån viss tröst i samtalet med mig. Man har till och med fått ett gott skratt ibland ska du veta, berättar hon.Polisen Per, som egentligen heter något annat, stämmer träff med hotaktörer, män som förföljer eller trakasserar kvinnor. Genom samtal får han dem att hitta en egen vinning i att sluta.- Jag måste visa med kroppsspråket att jag inte är något hot. Röst och tonläge måste bjuda in till ett samtal. Vissa individer har ju löst alla sina konflikter med våld, eller verbala hot och kan gå nära en eller ta i en. Då får man inte gå, man måste sitta kvar, berättar Per.Lenas dotter växer upp i ett fosterhem. Kontakten har varit sporadisk genom åren. Men Lena vill inte vänta längre, hon vill berätta för dottern om varför det blev som det blev.- När man inte visste hur man skulle vara som mamma så var det ju inte lätt att vara det. Men jag var det ändå. Jag gjorde så gott jag kunde, säger Lena, som egentligen heter något annat.Gäster i programmet: Anna Kåver, psykolog, Christer Tessman, förhandlare hos polisen, Jeanette Reiskog, SOS Alarm, Per, polis, Lena, privatperson.Programledare är Clara Lowden. Producent Alice Lööf. Programmet är förinspelat.Hit kan du vända dig angående självmord eller om du mår dåligt:· Jourhavande medmänniska 08 702 16 80· Bris Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatta på bris.se· Självmordslinjen tillgänglig via chatt och telefon 90 101· Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60· Riksförbundet SPES - SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, 020-18 18 00 kl 19-22 kvällstid· Vårdguiden 1177, ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vårdHär hittar du en lista på flera stödlinjer:https://mind.se/hitta-ratt-kontakt/jourer-och-linjer-om-du-behover-prata/

 • Ett år har gått sedan polisen Andreas Danman mördades i tjänsten. Nu berättar hans familj om saknaden, sorgen och hatet.

  Polisen Andreas Danman skjuts ihjäl en junikväll 2021 i Biskopsgården i Göteborg. Strax därefter får hans familj telefonsamtalet som slår deras liv i spillror. De hade köpt tomt, de skulle bygga sitt hus, de skulle bilda sin familj, men allt det blev det stopp på, säger Andreas mamma Birgitta Danman. För när ett år snart passerat har hon, pappa Per och storebror Johan bestämt sig för att berätta sin historia för P4 Göteborgs reporter Emilie Lindholm. En berättelse om en son full av liv, en polis som älskar sitt arbete och om de starka känslorna när de mötte gärningsmannen under rättegången. Programledare:Nadia Mattsson Reporter:Emilie Lindholm Producent:Eskil Lundgren Ljudmix:Tova Östman Kanal:P4 Göteborg Ansvarig utgivare:Mats Ottosson

 • Svensk Digital Handels VD Per Ljungberg gästar podden Framtidens E-Handel och delar med sig av hur man skalar en verksamhet. Vilka problem finns inom e-handel just nu? Och vad kan gamification göra för kundupplevelsen? Ta del av Pers tankar i detta avsnitt i Framtidens E-handel.


  Per berättar om vad som händer med e-handeln just nu i mitten av stormens öga med inflation, krig och supply chain, och vad vi kan lära oss av Kina. Han förklarar även vad som krävs för att ett brand ska vara superrelevant 2022, och vikten av networking. Per berättar slutligen om de hårda kraven på varumärken just nu, och vad vi kan förvänta oss av e-handeln framöver.


  Här hittar du Per:

  https://www.linkedin.com/in/per-ljungberg-a51b5262/ 

   

  Följ Björn på LinkedIn

  https://www.linkedin.com/in/bjornspenger/ 

   

  Följ Framtidens E-handel på LinkedIn

  https://www.linkedin.com/company/framtidens-e-handel/ 

   

  Besök vår hemsida & Instagram

  https://www.framtidensehandel.se/ 

  https://www.instagram.com/framtidens.ehandel/ 

   

  Sponsor

  https://www.fmca.se/ 

   

  Tusen tack för att du lyssnar!


  Support till showen http://supporter.acast.com/framtidens-e-handel.


  Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest kätterska avsnitt hittills så går vi igenom korstågen: de LOL:iga bitarna; med vilket vi i praktiken menar korstågen som sådana (minus att det dog en massa människor i dem av dåliga skäl).


  Mattis inleder vår vandring med den kavalkad av tratterier som var fjärde korståget i vilket de kristna främst bekrigade varandra och stred för högstbjudande p.g.a. att de hamnat i Lyxfällan m/medeltiden. Per fortsätter med sjunde OCH åttonde korstågen där han vällustigt beskriver en fransk kung som hade otur när han tänkte, men hade en sju satans follow through. Mattis avslutar sedan med sjätte korståget vilket nätt och jämnt kan kallas för en militär operation, men som till all glädje innehöll en slags medeltidens Johan Banér; om inte till och med två. 


  Dessutom: mongoler som inte är imponerade, heliga män, bannlysningar, massor med pest, intrikata förvecklingar i Bysans, sluga venetianer, Pers rage om språkundervisning på högstadiet, klavertramp och mycket mer!

  Stötta oss på Patreon!

  Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden.


  Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.

 • Fredagen den 13 i all ära! Men denna vecka tar sig Marcus och Christoffer an Sveriges kanske mest kända (Viktorianska) mord! Yngsjömordet där Anna Månsdotter och hennes son Per Nilsson mördade Pers fru Hanna Johansdotter då hon upptäckt att Anna och Per var mer än bara mor och son. Det blir extrema mängder namn, en hel del småländska och Marcus som nästan gråter över Anna Månsdotter, ni vet hon som mördade sin sons fru men Marcus tycker ändå synd om henne. Stöd Oknytt på Patreon för att öka kvalitén på avsnitten och ta del av bonusmaterial: https://www.patreon.com/oknytt

  Följ Oknytt på sociala medier!

  Insta: @oknyttpod

  Facebook: https://www.facebook.com/Oknyttpod

  Har du en berättelse du vill att vi ska ta upp?Maila den till: [email protected]

 • I veckans avsnitt intervjuas kiropraktor och dietist-studerande Per Bylund om nutrition, metabola faktorer och bakteriella infektioners betydelse för uppkomst av olika smärttillstånd. Per anser att msk-forskning fokuserar på fel områden, när istället mer fokus borde ligga på biologi, ekologi, nutrition, miljö och livsstilsfaktorer.

  Vill du läsa mer om Pers tankar rekommenderas hans blog perbylund.se Han har även författat artiklar på kostdoktorn.se

  Hållpunkter:

  00:11:02 – Per in

  För att stötta vår podcast på ett enkelt sätt så ta del av vårt samarbete med utbildningsplattformen TrustMe-Ed och deras prenumerationserbjudande:

  Månadsprenumeration med 7 dagar gratis prövotid Helårsprenumeration med 7 dagar gratis prövotid

  Följ Tyngre Rehab och värdarna på Instagram: @Tyngrerehab, Daniel Andréasson, Kenneth Färnqvist, Erwin Lindén och Oskar Ek.

  Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

 • I vårt sämst källunderbyggda avsnitt hittills så går vi igenom varför man ska hålla koll på soldater och vad som händer om man inte gör det; dvs. de börjar fakka runt.


  Mattis försöker förtvivlat höja det hela så att det ska bli om vikten av disciplin snarare än ett SM i illa underbyggda anekdoter, men kan samtidigt inte hålla sig ifrån att gå igenom den sovjetiska skrikfyllan, bisarra svartabörsaffärer och en del heeeelt sjuka saker. Per gör å sin sida med illa dold förtjusning det motsatta som Mattis och förkunnar avsnittet vara hans ode till alla grisiga soldater – med allt vad det innebär av lönnkrogar, könsord skrivna på helikopterplattor och stulna kontorsstolar.


  Dessutom: batman, ryska försök att utvinna alkohol ur skokräm, Pers vilda utfall mot militärpoliser som fenomen, ”kapitalistsvinnens stöldmaskiner”, grimdark, de sena Kosovomissionernas basketlag och mycket mer!

  Stötta oss på Patreon!

  Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden.


  Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.

 • Att fly från Ryssland gräns vid Ukraina är något Per Johansson fick göra för några veckor sen. Per har coachat handbollslaget Rostov-Don de två senaste säsongerna men fick drastiskt avsluta säsongen pga av kriget. Han har nu landat ett förbundskaptens jobb som ny tränare för Nederländernas damlandslag. Per har också coachat de svenska damlandslaget och under EM 2010 tog de sin första mästerskapsmedalj någonsin under Pers ledning.

  I det här avsnittet pratar vi om Pers karriär som handbollstränare. Skillnaden mellan att träna lag från öststat länder som Ryssland och Rumänien till att träna lag från Sverige och hans nuvarande uppdrag med  Nederländerna. Vi pratar om Pers ledarskaps filosofi och att bygga en bra kultur i team. Vi kommer in på självförtroende och självkänsla och Per delar sina utmaningar och verktyg i livet kring det. Vi pratar också om prestationsångest och hur Per gillar att ha det i livet. Det här är ett öppet och ärligt avsnitt om Pers karriär som ledare och hans utveckling i livet.

  Hur hanterar du din prestationsångest? Din självkänsla och och ditt självförtroende? Hör gärna av dig med feedback och låt mig och Per veta vad du tyckte om avsnittet. 

  @perglobe

  @kimschoultz

 • I detta avsnitt är Lena Bjurner tillbaka som vikarie och tillsammans med Zorica träffar Per Thilander. Utgångspunkten för samtalet är, precis som Pers forskning, om hur HR-funktioner och HR-professionen behöver utvecklas i en alltmer digitaliserad värld. Per menar att HR behöver ta nya utvecklingskliv in i det digitala området och att det kommer ställa nya krav på kompetens och förändringsförmåga. HR:s dubbla roller, att både driva och stödja verksamhetens utveckling, samtidigt som den egna digitala transformationen inom HR behöver genomföras, är både en utmaning och möjlighet. Per menar vidare att en viktig del för att klara dessa uppdrag är det inre ledarskapet och att HR vågar ge sig in i nya områden för att bidra och skapa mervärde i verksamheten.

  Per Thilander är universitetslektor vid sektionen för Management och Organisation, Företagsekonomiska institutionen, Göteborgs universitet och forskare inom bland annat HR-organisering, samspelet mellan HR och linjechefer, digitalisering och HRM, ledarskap samt organiserionsförändring. Per är också anställd som HR-lektor och senior rådgivare inom Västra Götalandsregionen där har arbetar med olika HR-utvecklingsprojekt.