Tromsö Podcasts
-
Kärnvapen, militärbaser, smältande isar och outnyttjade naturresurser. Världens stormakter positionerar sig och Rysslands krig ritar om den geopolitiska kartan norr om polcirkeln.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Suget efter blottlagda naturtillgångar och nya handelsvägar till sjöss får stormakterna att intressera sig alltmer för Arktis. Ryssland, USA, Kina och Europa – alla vill spela en aktiv roll och få del av kakan. Men intressena i regionen kolliderar på flera områden och stormaktsrivaliteten blir allt mer påtaglig. Rysslands invasion av Ukraina har kullkastat förutsättningarna för samarbeten och exempelvis Arktiska rådet sattes snabbt på paus. Från Rysslands sida märks en militär upprustning i regionen med nygamla militärbaser, bland annat för att skydda strategiska kärnvapen vid Kolahalvön.
Så ritar klimatförändringarna om kartanDen globala uppvärmningen, som enligt forskning går snabbare i Arktis än någon annanstans, ritar bokstavligen om kartan. Samtidigt pekas Arktis ut som ett hett område för att klara av den gröna omställningen. Här vill även EU vara med och dra nytta av sina nordligaste områden och de senaste tio åren har EU börjat bedriva en mer aktiv politik för Arktis. Hör också om hur de arktiska staterna i Norden var och en tacklar det nya säkerhetspolitiska läget.
Medverkande: Samuel Larsson och Carina Holmberg, Nordenkorrespondenter på plats i Tromsö. Susanne Palme, EU-kommentator. Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Christer Tjernell -
Vi möter två personer som var nära att dö begravda i snö. Nu ägnar de sina liv åt att jobba mot lavindöden. Den ena som forskare, den andra som lavinexpert och fjällräddare vid Sveriges högsta berg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fler och fler människor är ute och rör sig i brant terräng i fjällen. Snön kan bli en dödsfälla. Under de senaste 20 åren har omkring 50 personer dött i svenska lavinolyckor.
Andrea Mannberg var nära att dö i en lavin i februari 2014. Hon åkte hon från hemstaden Umeå till Kittelfjäll en helg tillsammans med två vänner för att gå på topptur på skidor. Trots tydliga varningssignaler fortsätter vännerna uppåt, de vill så gärna få åtminstone ett litet skidåk.
"När jag tittar upp över fjällsidan ser jag en två meter hög våg så kommer rusande emot oss, säger hon".
Idag är Andrea Mannberg lavinforskare vid Universitetet i Tromsö. Hon undersöker hur människor tar beslut i lavinterräng. I sin forskning följer hon flera tusen personer i Sverige och Norge under lång tid. Hon söker alla från erfarna skidåkare till skoterförare och nybörjare i fjällen, som får svara på frågor och dela med sig av sina GPS-spår. Hon tror att det kan rädda liv om vi kan lära oss att ta bättre beslut i lavinterräng.
"90 procent av alla olyckor med dödligt utfall blev utlösta av offret eller någon i offrets grupp. Det tyder på att det här handlar om beslut. I de flesta fall har vi gjort misstag, det betyder att vi kan bli bättre, säger Andrea Mannberg.
Jenny Råghall var 23 år och nybliven skidpatrullör i Tänndalen när hon dras med i en lavin.
"Jag tänker: Oj, jag är med i en lavin – är det såhär jag ska dö, eller?
Hon lyckas få upp höger handflata ovanför snöytan, resten av henne är begravd under hårt packad snö. Med handen gräver hon sig ner till munnen tills hon får luft. Hennes erfarna kollega Jocke omkommer.
"Jag tänkte i ambulansen samma kväll att usch, ska jag hålla på med det här mer? Men jag svarade mig själv direkt att jo jag kommer säkert att jobba med det här resten av livet."
I takt med klimatförändringarna kan laviner bli vanligare framöver, enligt en kartläggning från Fjällsäkerhetsrådet. Med temperaturer som allt oftare växlar mellan plus och minus ökar faran.
Ett program av Bertil Isaksson, Magdalena Martinsson och Lars-Ola Marakatt. Tekniker: Björn Nitzler. Hör av dig till programmet på [email protected]
-
Jessica Segerberg är fotografen som faktiskt var ute och cyklade när hon fann sig själv nånstans mellan Tumba och Tromsö. Eller hon fann åtminstone pusselbitar av sig själv, eller rättare sagt kände att lager på lager föll av henne längst vägen vilket tog henne närmre sin inre kärna, sitt riktiga jag, sin renaste form. Nu ska hon upp på cykeln igen och trampa från Nyköping till Tärendö. Så häng med på förberedelserna inför resan när Jessica fortsätter sitt letande vilket rymmer rotlöshet, vikten att vara tydlig och konsten att lyfta andra och väldigt mycket mer. Men först - lite nervositet.
-
Den brittiske geologen och naturalisten Charles Darwin (1809-1882) är en av vetenskapshistoriens största ikoner. Hans banbrytande teorier om evolutionen och det naturliga urvalet visade hur allt liv hängde samman. Idéerna väckte ramaskri i 1800-talets Europa och utlöste vildsinta debatter om tro och sekulärt vetande. Själv höll sig den konflikträdde Darwin helst på behörigt avstånd från all polemik. Men vad var det egentligen som Darwin hävdade? Var fick han sina teorier ifrån? Varför blev världsomseglingen med skeppet Beagle en så betydelsefull upplevelse för den unge naturalisten? Och hur kommer det sig att Darwins tänkande har använts i så radikalt olika syften efter hans egen död? Bildningspodden ger en introduktion till Charles Darwins liv och verk.
Gäster i studion är Emelie Jonsson och Petter Hellström. Emelie är litteraturhistoriker verksam vid Universitetet i Tromsö, Norge, och aktuell med boken "The Early Evolutionary Imagination: Literature and Human Nature" (Palgrave Macmillan, 2021). Petter Hellström är idéhistoriker vid Uppsala universitet, specialiserad på vetenskapshistoria, och och disputerade 2019 på avhandlingen "Trees of Knowledge: Science and the Shape of Genealogy".
Samtalsledare och producent: Magnus Bremmer
Bildningspodden är en del av Anekdot – det digitala bildningsmagasinet. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på Anekdot.se. -
Stolpsparken, offensiv tyngd och en rapport från Spanien. Det och mycket mer i veckans avsnitt av HIF-podden.Mattias Hjälm och Eric Persson installerade sig i poddstudion och ringde vår utsände i Marbella, Sebastian Rönström.I samtalet avhandlar vi bland annat Wilhelm Loepers frustration som resulterade i en smärtsam stolpspark.Efter att ha lagt på med Sebastian Rönström fortsätter Mattias Hjälm och Eric Persson att prata om:* 1–1-matchen mot Tromsö, spelarna som stack ut och hur status är på diverse positioner.* Ryktenas man, fotskadade Anthony van den Hurk. Kan det bli en affär innan den allsvenska premiären?* Hur är egentligen balansen i truppen? Eric Persson undrar hur den offensiva ekvationen ska gå ihop.* Målvaktsfrågan. Är Kalle Joelsson given borta mot Hammarby den 2 april?* Kampen i mittlåset. 50/50 mellan Charlie Weberg och Casper Widell?* Tänk – tänk – om Ulrik Janssons son blir aktuell för premiärtruppen. Kanske hamnar HIF i ett läge där de står och faller med Viktor Lundberg som högerback.* Veckans ex-HIF:are: doldisen Jonatan Olsson.
-
Ett bubblande samtal med en bubblande samesyster. Här river vi direkt av med att snacka om menscykeln som om det är världens naturligaste sak, vilket det kanske också är när man tänker efter. Ylva Pavval, från lulesamiskt område på svensk sida av Saepmie är som så många andra jag känner en mångsysslare deluxe och det är så givande och härligt att prata med henne. Vi fortsätter samtalet om kärleken till MMA och hur det var att hitta den här passionen i kombination med att återta sitt språk. Ylva berättar hur det gick till när hon bytte från svenska till samiska i princip från en sekund till en annan. Hon visar att det är möjligt även om det kräver extremt mycket jobb och även om det många gånger känns som en uppförsbacke. Men å andra sidan så var det precis det som Ylva längtade efter den där dagen i Tromsö när livet kändes lite för lättsamt och Ylva ville ha det lite mer obekvämt. Följ med på ett inspirerande samtal om de tre saker som Ylva brinner mest för i livet; menscykeln, MMA-klubben och samiskan.
Här hittar du hennes hemsida.
Följ gärna Samesystrar på Facebook och Instagram. Gillar du vad du nyss hörde? Ge mig ett hjärta eller 5 stjärnor för att göra min dag!