Serbien Podcasts
-
Vem spökar via tvn och vad hände i Serbien?
-
Idag får ni följa med på en spännande skattjakt i en soptunnan, då vi tar oss an en saga som önskats av Ludvig, Aron, Ian, Colin och Simon. I godnattsagan får vi möta Krister, en modig pojke som älskar att lösa mysterier. Genom en magisk diamant får han förmågan att flyga och rädda staden från skurkar som planerar att stjäla all metall.
Dessutom så blir det fakta om Serbien. Så sätt på hörlurarna och följ med på en magisk godnattsaga!
Stötta podden och få tillgång till nya sagor även lördagar och söndagar! Gå med i Magiska Godnattsagor-klubben! Skicka gärna in egna förslag på vad nästa saga ska handla om via www.magiskagodnattsagor.se Följ oss på Facebook & Instagram.Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt.
-
Herulerna är ett av de mest gåtfulla germanfolken, som rörde sig från Västkusten i dagens Sverige ända till Krim vid Svarta havet. De dök även upp i dagens Serbien och Tunisien.
Herulerna kan under folkvandringstiden uppgått till runt 30 000 människor av ett blandat ursprung. Och det verkar som de underhållit minnet av sitt ursprung i dagens Sverige.
I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med arkeologen och författaren Jonathan Lindström som är aktuell med boken Sverige långa historia – människor, makt och gudar under 14 000 år.
Germanerna var heterogena grupper med stormän, krigare, familjer, tjänare och slavar. Vi känner till många olika germanska grupper där goter, visigoter och vandaler är några av de mest kända.
Folkvandringarna handlade om allt från mindre krigarföljen till hela folk och ett folk på vandring kunde ha en mycket varierad sammansättning. Men det kunde finnas en kärna av stormän, som värderade att ha en gemensam identitet och historia för sammanhållningens skull. Hade folket varit på vandring under flera generationers tid kunde de vårda minnet av sitt ursprung, som fick gälla för hela gruppen.
Romarriket fungerade som katalysator för germanvandringarna på två sätt. Närheten till Roms nordgräns ledde till ekonomiska och politiska förändringar i Nordeuropa som innebar ökade sociala klyftor och oro, alltså skäl att lämna. Samtidigt lockade rikedomarna och stabiliteten i Romarriket.
Den heruliska huvudgruppens historia sträcker sig över 300 år. Under flera århundraden har gruppens ledande familjer underhållit minnet av sitt skandinaviska ursprung. Kunskapen om ett avlägset mål förklarar germanfolkens märkliga förmåga att under ett sekel befinna sig på en plats, och seklet därpå långt därifrån, utan att någon har sett dem däremellan. Förflyttningen, ofta hundratals mil, sker under relativt kort tid, i ett svep.
Lyssna också på Det första Svearikets uppgång och fall
Bild: Germaner så som romarna såg dem – här på Marcus Aurelius-kolonnen från år 180. Bilden föreställer troligen ett germanskt rådslag. Wikipedia, Public Domain.
Musik: Electra to the Baltic Sea (Full) av Giuseppe Rizzo
Klippare: Emanuel Lehtonen
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
K har utsatt sin dotter för oönskad intimitet och Jonatan har märkt hur kroppen tar allt större plats i hans liv.
Det handlar om allt som är bra med Vm i Qatar, en otäck historia från det forna Jugoslavien, hur man löser en konflikt samt hur Iran egentligen ska uttalas.
På söndag kommer ett nytt avsnitt av pappa- och kompispodden Della Papa. Kom in i värmen och lyssna du också, det är du värd! underproduktion.se
-
Utrikeskrönika 1 december 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bogotá, torsdag.
Till skillnad från Sverige kan politiken i Latinamerika vara så nära liv och död att känslorna lätt tar över.
Därför blir sport och politik här ofta en härlig blandning i vardagssamtalen, särskilt nu när herrarnas VM-fest i fotboll pågår i Qatar.
I Argentina kan man inte undvika frågan vem som är bäst, Messi eller Maradona. Meningarna bland argentinarna är delade och inte sällan dyker argument upp som handlar om saker som inte har med själva fotbollen att göra.
Att Maradona öppet tog ställning för vänstern, blev kompis med Fidel Castro och Hugo Chavez ses av en del argentinare som en del av hans storhet, av andra ses det snarare som naivitet.
Messi har aldrig uttalat sig om politik. Han har heller inte haft problem med droger, brukar fansen påminna.
Då kontrar Maradona-fansen: Nej, Messi talar inte politik, men han GÖR politik, reaktionär politik, säger de –- och pekar på att Lionel Messi får betalt från monarkin Saudiarabiens turistbyrå för att marknadsföra landet.
I grannlandet Brasilien, lika fotbollstokigt och genompolitiserat som Argentina, blir också fotboll politik.
Den högerkonservative Jair Bolsonaros anhängare har gjort landslagströjan och den gröngula flaggan till sina symboler, vänstern – som vann presidentvalet för en månad sen – försöker återerövra flaggan och tröjan. den tillhör oss alla, säger de.
På sistone har striden gällt de två landslagsspelarna Neymar och Richarlison.
Megastjärnan Neymar kampanjade öppet för Jair Bolsonaro inför valet. Han, och flera andra i landslaget samt tidigare brasse-stjärnor så som Romario, Ronaldinho och Kaká.
Halva Brasilien, de som röstade bort Bolsonaro i valet, vill inte att Neymar gör mål i VM … än mindre efter det att fotbollsstjärnan sagt att hans första mål i Qatar kommer han att tillägna just Bolsonaro.
För denna halva i Brasilien blev det en stor lättnad att den som gjorde målen i öppningsmatchen mot Serbien blev en annan spelare – och inte vilken annan spelare som helst.
Det var Richarlison … som är den ende spelaren i landslaget som har stått upp mot Bolsonaro.
Richarlison, som startade en kampanj för inköp av covid-vaccin när presidenten vägrade köpa och hans landsmän höll på att dö som flugor under corona-pandemin …
Richarlison, som stått upp för Amazonas och hbtq-personers rättigheter som han ansåg var under attack under fyra år med Bolsonaro.
En brasiliansk skribent skrev i spanska tidningen El Pais efter öppningsmatchen: Att det var Richarlison och inte Neymar som gjorde målen är kanske ett hoppfullt tecken för framtiden i vårt land.
Ja, fotboll kan vara på blodigt allvar här i Latinamerika, där politiken ofta är på liv och död.
Ivan Garcia, Bogotá
[email protected] -
I dagens djupdykning i alla VM-grupper: grupp G med Schweiz, Serbien, Brasilien och Kamerun.
I studion: Noa Bachner, Philip Gadd och Petter Landén. -
Avsnitt 14 handlar om weekendstäder - men inte de där vanliga utan ett par mer udda val. Linda berättar om Belgrad i Serbien och Cornelia om Gent i Belgien.
När Linda varit i Belgrad åkte staden upp på listan över hennes absoluta favoritstäder tillsammans med bland annat New York och Hanoi, inget dåligt betyg till Belgrad alltså!
När Cornelia åkte till Gent gjorde hon det på en överraskningsresa och tog först på Arlanda reda på vart hon skulle.. Men det blev en riktig match made in heaven.
Dessutom har Linda varit både i Köpenhamn och på Öland. Och vi får flera härliga tips från Danmarks huvudstad. Cornelia har varit på slottsweekend, roadtrip i Östergötland och i stenhögarnas paradis - Sigtuna.Mer info och länkar till allt vi pratar om i avsnittet hittar du alltid på vår hemsida jordenruntpodden.se eller på vårt Instagramkonto.
Linda kan du följa på Fröken Globetrotter på Instagram och Paulina hittar du också på Instagram.
Vill du komma i kontakt med oss? Maila oss gärna på [email protected] eller skicka ett meddelande på Instagram. Vi älskar att höra från er!
Linda & Paulina -
Samtal med den serbisk-isländska översättaren, akademikern och poeten Ana Stanicevic. Ett avsnitt om allt från isländsk och nordisk litteratur, till hur man lär sig nordiska språk i Serbien.
-
Live från Belgrad! (Nåja..) Vi är tillbaka på den internationella teaterfestivalen Bitef i Belgrad, Serbien, som i år har tema arbete och arbetare, under sloganen: "We the heroes of our own labour". Vi pratar bla om Jan Martens "any attempt will end in crushed bodies and shattered bones", om "Gardien Party" av Mohamed el Khatib och Valerie Mréjen, och bråkar lite om den mexikanska wallraff-föreställningen "Tijuana".
Med Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (som också klippt och proddat) -
I veckans avsnitt av Allsvenska podden går Daniel ”Disco” Kristoffersson, och Linn Nordström igenom landslagets fiasko mot Serbien, Janne Anderssons misslyckande och framtid i Blågult, samt hur en startelva kan se ut. Dessutom om en genomgång av guldstriden. Plus mycket annat!
-
Vi finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfria direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!
Den här måndagen öppnar Studio Allsvenskan frågelådan!
I helgen bad vi er lyssnare höra av er med synpunkter, reflektioner, frågor och åsikter.
Idag samlar vi ihop några av alla de frågor som kommit in och svarar uppriktigt på dem.
Hur startade Studio Allsvenskan egentligen? Vad tror vi om resten av säsongen? När får vi se Birro utan tröja?
Plus massor av andra frågor och funderingar.
Utöver det handlar det också om Sveriges förlust mot Serbien och Italiens sköna seger över England.
Missa inte när Studio Allsvenskan för första gången bjuder in lyssnarna och era frågor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Eftersom Pontus har varit i Serbien i veckan får Ludvig uppdatera honom om falukorvens betydelse i valrörelsen: om fallos, potens och kryddstarka korvar. Dessutom tar vi oss an ritualernas betydelse för det mänskliga livet.
-
Företag går på knäna och hushåll får inte pengarna att räcka till elräkningen. Hör om elpriser och elbrist och om vad andra länder i Europa gör för att få sina medborgare att minska elkonsumtionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kampanjen Snäppet svalare uppmuntrar alla finländare att spara energi. Korrespondent Carina Holmberg berättar hur man i Finland reagerar på uppmaningen att sänka temperaturen i bastun. I Marie Nilsson Boijs Spanien vill premiärministern Pedro Sanchez att man kastar slipsen och höjer temperaturen i luftkonditioneringen. Vi hör även Milan Djelevic, Östeuropakorrespondent, om hur Serbien varit nära att gå i konkurs på grund av de höga elpriserna.
Runtom i Europa görs olika initiativ för att minska elförbrukningen. I P4 Världen går vi igenom vad andra länder gör för att minska den elbrist som drivit upp priserna. Louise Ödlund, professor i energisystem vid Linköpings universitet anser att Sveriges ledare måste göra en kraftsamling, som under pandemin. -Vi måste släcka lamporna, frosta av frysen, torka kläderna ute, tvätta i lägre temperatur, sluta torktumla, dra ur laddaren. En kampanj behövs för att hjälpa oss att göra rätt, säger Lousie Ödlund.
Vi hör även Klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola berätta hur ett minskat elanvändande kan påverka klimatet.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Tim Kellerman
-
I detta avsnitt delar Abedin denaj om sin resa till Sverige från Serbien och Tyskland. Han berättar hur smugglarna förde Abedin och hans familj till den svenska gränsen under 90-talet och bemötandet av svenska samhället. Abedin går in djupare i hans arbetserfarenhet inom Gävle kommun, Länsstyrelsen Stockholm och medborgaskolan har breddat perspektivet inom arbetet med romsk inkludering. I avsnittet belyses även det r det olagliga skånepolisens registrering av romer som har haft en enorm påverkat i Abedin relation till sin romska identitet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ljubomir Vranjes, proffstränare.
Ljubomir Ljubo” Vranjes, mångårig spelare och framgångsrik med Bengan boys tiden. SM-guld flera gånger om med Redbergslids IK, utlandsproffs, både i Spanien och Tyskland. Förbundskapten för Serbien, Ungern och Slovenien. Moderklubben är Kortedala IF och det kunde lika gärna ha blivit en fotbollskarriär. I programmet bjuds på både allvarliga och skämtsamma berättelser.
Till kommande säsong väntar ett nytt uppdrag som klubbtränare för Vranjes med franska Nimes
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler