Indonesien Podcasts
-
El Niño spås återvända i år och den gasar på den globala temperaturökningen. Kanske passerar vi Parisavtalets 1,5 gradersgräns redan nästa år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fenomenet El Niño är kopplat till extremväder över hela jorden. I utsatta områden förbereder man sig nu för kommande värmeböljor, torka, stormar och översvämningar.
Under La Niña trycker passadvindar runt ekvatorn varmt stillahavsvatten västerut, alltså bort från Sydamerika. Och under El Niño så kommer det varmare vattnet tillbaka och sprider ut sig. Det leder till höjda temperaturer och får stor effekt på vädret över hela jordklotet.
Under El Niño blir det varmare och torrare i Indonesien och Australien. I Indien hålls monsunregnen tillbaka. Och i Södra Afrika blir det också mindre regn. Men det kan bli tvärtom på andra platser. Spanien får mer regn, och Centralamerika, södra USA och Östafrika riskerar att få översvämningar.
På historiskt utsatta platser finns kunskap om hur man anpassar sig till hetta, torka och översvämningar. Och i Sverige satsar man på åtgärder där det finns risk för ytterligare översvämningar.
I Vetenskapspodden hörs: Ulrika Björkstén, SR:s vetenskapskommentator, Sara Sällström, vetenskapsreporter, Camilla Widebeck, vetenskapsjournalist.
Poddledare
Gustaf Klarin
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Kalle Berg pratar om Navid Modiris bok om den bortgångne Björn Natthiko Lindeblad, en bok som anhöriga inte ville skulle släppas. Ina Lundström berättar om varför ingen vet någonting om det oerhört spretiga landet Indonesien. Och så kommer sportreporter Robert Laul och berättar om skrällar, höjdpunkter och vad vi kan förvänta oss av det kommande slutspelet i VM i Qatar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Babs Drougge, Matilda Rånge, Linnéa Beijer och Hanna Nyberg på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad, Kodjo Akolor och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Indonesiens parlament har beslutat om en kritiserad lagändring som bland annat gör det förbjudet med sex före äktenskapet. Människorättsorganisationer menar att det strider mot mänskliga rättigheter och skulle påverka alla indoneser.
-
Linnea Wikblad har tröttnat på trenden med NÄSTOMTAR. Hur får vi David Druid att äta honung med näven som Nalle Puh? Kodjo Akolor rapporterar om brassarnas antirasism-dans från fotbolls-VM. Influencern Sara Jadid om skönhetsoperationen som nästan tog hennes liv och SVTs Dokument inifrån: Priset vi betalar. Hanna Nyberg på P3 Nyheter rapporterar om sexförbudet för ogifta i Indonesien. Dessutom: Linnea Wikblad vill bara ha ensft litensft saksft från tomtensft OCH Johannes Cakar om Kanye West.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Fanny Wijk reder ut en av helgens politiska snackisar: Har nya regeringen slopat stödet till Svenska kommittén mot antisemitism eller inte? Kalle Berg har tittat på den nya SVT-dokumentären Maktspelet som följer Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar innan och efter valet. Och så kommer vulkanexperten Erik Sturkell och berättar om de två pågående vulkanutbrotten på Hawaii och i Indonesien och även om potentiella supervulkaner och hur de hotar vår existens. Glad måndag på er!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utrikeskrönika 30 november 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bangkok onsdag.
Tänk dig följande. Du sitter i en båt som ska ta dig från en Indonesisk ö till en annan. Solens strålar glittrar i det turkosblå havet. På håll ser du den kritvita sandstranden som du närmar dig. Allt ser perfekt ut, till och med bättre än på bilderna du sett på nätet. När båten kommer allt närmare stranden ser du hur solen blänker i något som ser ut som diamanter utströdda längs vattenbrynet.
Men nära stranden ser du flaskor, påsar och annat skräp av plast som ligger i drivor längs vattenbrynet. Det var inte diamanter strösslade över sanden som reflekterade solens strålar. Det är plast.
Sydostasien är en av de platser i världen som drabbats värst av nedsmutsning av haven. Indonesien, Vietnam, Filippinerna, Kambodja, Malaysia och Thailand har alla långa kuster och har de senaste åren sett hur mängden skräp som sköljs upp på ständerna ökat markant.
Det är framför allt i samband med monsunregnen man ser hur illa det är. De kraftiga regnen spolar då med sig delar av eller hela soptippar ut i floder och vattendrag som sedan hamna i havet där avfallet spolas tillbaka upp längs kusten. På andra håll dumpas allt möjligt avfall, sopor och byggrester direkt på stranden. Tanken är att tidvattnet ska städa stranden under natten. Ett sopsystem som inte håller.
Det är inte bara de områden nära städer och bebyggelse som drabbas.
Raja Ampat i östra Indonesien, är ett glest befolkat område, ändå täcks många stränder av plast och sopor som kommer med vindar och strömmar i havet.
Det vi ser ovan ytan är bara en liten del av vad som finns i haven. Under de senaste åren har jag själv sett när jag dyker hur havsbotten och reven blir allt mer nedsmutsade av sopor.
För en tid sedan dök jag tillsammans med några Indoneser utanför Bali. Under ett enda dyk plockade vi upp sammanlagt 10 kilo skräp. Det är allt från plastpåsar, tandborstar, svarta sopsäckar, flipp-flopps till plastleksaker. Ja, allt du kan tänka dig.
Vi skar bort stora fiskenät av syntetmaterial som fastnat i reven och blir till dödliga fällor för fiskar, sköldpaddor och andra djur som lever bland korallen.
Flera studier har visat att det inte bara är plasten vi ser i haven som är dödlig. Små plastpartiklar, så små att man knappt kan se dem, flyter omkring i vattnet. Fiskar och andra djur tror det är mat och sväljer plasten som blir en dödlig diet. Ett exempel på djur som tydligt drabbas av plasten i havet är sköldpaddor. Nyligen hittades en död sköldpadda på en strand i Thailand. Den lokala veterinären beslutade att göra en obduktion av den 20 kilo tunga skalman. I magen hade sköldpaddan över 2 kilo skräp. Som proppar satt plasten i magen och ledde till en långsam död.
Vid klimatmötet i Egypten nyligen kom inga beslut om hur man ska stoppa nedskräpningen i haven. Men det man kom överens om var bland annat att en fond ska inrättas för skador och förluster, där fattigare länder som är offer för de extremväder som förvärras av de rikare ländernas utsläpp ska kompenseras. Frågan var omtvistad på mötet. Hur mycket pengar som ska gå in i fonden och vem som ska få ta del av dem. Frågan är också hur pengarna ska användas. Jag har en idé.
Om ”fattiga” länder inte får hjälp med utveckling och utbildning av sin befolkning om återvinning och sophantering av de rikare så går det snart åt helvete på riktigt. Och efter att ha sett med egna ögon hur det ser ut under havsytan är jag rädd för att ”Point of no return” redan är passerad.
Peder Gustafsson, Bangkok
[email protected] -
Handelskrig, blockader och vapenskrammel. Kan Xi Jinpings och Joe Bidens möte på Bali kyla ner konflikten mellan stormakterna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Relationerna mellan USA och Kina var sämre än på länge inför Xi Jinping och Joe Bidens möte, öga mot öga på G20-toppmötet på Bali i veckan. Indonesiens president Joko Widodo som står värd för G20-mötet varnade i en intervju med New York Times för att spänningarna mellan de båda stormakterna kan leda till öppen konflikt, till och med krig, om de inte hanteras.
Till mångas lättnad ser det nu ut som att USA och Kina, i alla fall för stunden, valt att bejaka diplomatin och börjat samtala igen. Men hur ser egentligen konflikterna mellan dom ut, bakom toppmötets leenden?
Axel Kronholm, Programledare
Hanna Sahlberg, Kinakommentator
Kristian Åström, Ekonomikommentator
-
Det är dags för Åsskar och Gabriel att resa till ett nytt land, nämligen INDONESIEN! Lär dig allt om världens fjärde folkrikaste land med flera av världens största öar och näst flest språk av alla länder! Där finns även världens högsta berg på en ö och världens största muslimska befolkning, där har världshistoriens största vulkanutbrott inträffat och där bor världens största ödla. Otroligt. Åsskar handlar gurkor för 100 000 och lär sig uttrycka sin kärlek till gurkor på indonesiska och Gabriel berättar om landets historia och mångfald. Dessutom blir det massor av indonesiska skämt!
Dagens ord: infrastruktur
Produceras av Frälsningsarmén
www.kylskåpsradion.se
-
I detta avsnitt tar vi oss till New York och samtalar med Ida Esmaeili som är skådespelerska, pjäsförfattare och sångerska. Ida bor sedan ca 10 år tillbaka i USA men är uppvuxen i Sverige och Singapore. Ida berättar om hur det är att växa upp utomlands och att “hemma” är där familjen är, även om Sverige ligger henne mycket varmt om hjärtat. Under samtalet pratar vi om hur man behåller sin svenska trots man kanske har lämnat Sverige vid ung ålder. Det som Ida beskriver är exakt det som många utlandsföräldrar kämpar med varje dag. I avsnittet beskriver hon också hur hon som 17-åring tog ett så kallat “gap year”, reste till Indonesien för att försöka hitta sin väg i livet och att det var där hon bestämde sig för ägna sig åt musikalteater. Ida som idag skriver pjäser, berättar om hur hennes teaterstycke Tenderly, som fått 5 stjärnor i tidningen The Independent, kom till och vad den historien handlar om. Vi kommer även in på ämnet SWEA New York och vad SWEA betytt för Ida under hennes uppväxt. Vi avslutar med vad man absolut inte får missa om man besöker The Big Apple, New York!
Ida hemsida
https://www.idaesmaeili.com/
Ida på Instagram
https://www.instagram.com/idaesmiley/
Idas musik
https://open.spotify.com/artist/4SzgIo6cgG1r8fEgpVzC2B?si=4DUz6J5wQXysSH2Ye8UOsA&nd=1
SWEA New York
https://newyork.swea.org/
SWEA-poddens team i detta avsnitt:
Intervju: Anna Frick (SWEA Washington DC) och Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)
Redigering: Stina Bergh Palo (SWEA Zurich)
-
Tommy Åström, Lasse Granqvist och Jens Fjellström med hockeyhöstens snyggaste mål, Jan Lorentzons fotbollshöjdpunkter och idrottens 0,3% av regeringsförklaringen. BK Häcken riskerar straff för spelarnas firade med sina barn, samtidigt som det kastas livsfarlig pyroteknik på derbyt i Stockholm. Vad gör fotbollen för att få ordning på läktarsäkerheten? Publikkatastrofen i Indonesien, med många döda barn, som medierna valde bort. Lyssnarnas främsta allsvenska fotbollsminnen ihop med sponsorn Hantverksdatas egen dribbler, förre Hammarbyspelaren Haris Laitinen. Och så kärleksbombas travsportens gigant, proffset Stig H Johansson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Privatplaceraren Gustav Jonsson intervjuas om sin ovanliga investeringsstrategi. I depån finns bland annat både en sydafrikansk och en indonesisk kakeltillverkare, Litauens största krematorium, Indonesiens största tejptillverkare och ett grekiskt leksaksbolag. Samtalet förs av Karl Lans och Ludvig Löngårdh.
-
Johan känner sig som El-Hadji Diouf när han sumpar en cykel han precis fått tillbaka. Anders reder ut förutsättningarna för Petter Hanssons proffsmiddag i Halmstad 2002. Dessutom: Tragedin i Indonesien, vad hände med-journalistik, Thomas Strunz deppiga domstolsvinst, Yaw Prekos pengainsikt, Jim Leightons hat gentemot Alex Ferguson, spelare som övervärderades och den tidigare landslagsspelaren som hemskolar sina barn på Åland.
-
Tragedin i Indonesien. Haaland, Foden & Grealish. Men framförallt Haaland. Den inofficiella-officiella lagkaptenen Granit Xhaka. Krisen i Inter. Folkliga Mourinho.
-
Stor fotbolls-match i helgen i Indonesien blev stökig, många skadades och flera dog. Flera skjutningar i Södertälje, 14-åriga Sidra som bor där tycker det är läskigt. Melvin Kalosdian, 11 år, berättar hur man blir grym på gokart. Och ett gammalt finger i en grotta ledde till Nobelpris...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Linnéa Wikblad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Minst 125 människor dog efter en fotbollsmatch i Indonesien i helgen efter ett supporterupplopp. Händelsen beskrivs som en av världens dödligaste idrottstragedier någonsin och reaktionerna har varit många.
Sedan snackar vi om kritiken mot Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss efter ungefär en vecka av ekonomisk turbulens i landet. Förutom ris mot regeringens förslag om kontroversiella skattesänkningar, har folk också anmärkt på hur lika Truss svar på kritiken varit.
Senare under morgonen backade Truss från delförslaget, bekräftar finansministern. - Visa fler