EM Podcasts
-
Kumlakillen Jacob Ahlsson som är tvåfaldig och regerande svensk mästare i cyklingens tempodisciplin och som var elva på EM i fjol avslöjar varför han hoppade av Motalas internationella satsning för att i stället satsa allt på just tempo i år. Han berättar också om de tuffa förutsättningarna som cyklist i Sverige, om att tvingas leva på mamma och pappa och tankarna och om sin rekordkorta (!) längsta löptur.
-
Gibraltargänget med nya påhitt! Zlatan till EM? Nytt pris instiftas! Rörigt och skoj avsnitt!
-
Archibald Casteel har gjort fantastiskt bra tider på alltifrån 10 km upptill maraton. Under 2022 sprang han EM i maraton, tog SM-brons på distansen och så sent som bara några dagar innan denna intervju gjordes slog han nytt personbästa på 10 km landsväg. Men han har inte tidigare hörts i så många poddar därför är det extra kul att han tackade ja till att vara gäst i Möt löparen. Det blev ett härligt samtal där han berättar mer om sin löparkarriär, det här med att springa dåligt och mycket annat. Samtalet leds som vanligt av Marcus Åberg.
Trevlig lyssning!
-
Skall vi ha VM eller EM i Sverige? SOK:s testbatteri är föråldrat påstår experterna! Ryssland med eller inte i de Olympiska Spelen 2024? Luxemburgtävlingarna. Handbollens VM vad har det gett oss? Idrott/pengar/TV - mekanismen plus lite till !!!
-
Om att vara den tredje bästa kvinnliga mångkamparen i Sverige genom tiderna och om tiden efter pappa Börje Salmings bortgång. Bianca Salming, 24 år gammal, är friidrottare med inriktning på mångkamp. Hon har 12 SM-guld och blev åtta på EM i München i somras. Första guldet i sjukamp kom 2016.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid och Margret Atladottir
-
Alexander Axén utlovar Hammarbyvärvningar, Weghorst till Man United, Ronaldos Saudiflytt, Zlatan med sikte på EM 2024, supertalangen Adrian von Heijne - och vi minns Gianluca Vialli tillsammans med Kristina Kappelin.LÄNKARDetta är en förkortad version. Avsnittet i sin helhet hittar du här: https://youtu.be/Y751e0uwtToTIDSKODER(0:00) Intro(10:24) Alexander Axén(34:52) Adrian von Heijne(44:12) Weghorst till United och Ronaldos Saudiflytt(50:55) Kristina Kappelin om Gianluca Vialli(1:00:05) Zlatans väg till EM 2024
-
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Washington, måndag morgon
I en sport som amerikansk fotboll där smällarna är hårda och skadorna många under en säsong, ser allt först ut som vanligt. Under Monday Night Football för en vecka sedan, fälls Buffalo Bills försvarsspelare Damar Hamlin till marken under en kollision med en motståndare. Han reser sig snabbt upp, men faller sen handlöst bakåt igen, till synes livlös, och plötsligt är ingenting som vanligt.
Det som följer är skräckfyllda minuter där miljontals amerikaner i direktsändning kan följa hur sjukvårdspersonal kämpar för att rädda 24-åringens liv, med hjärt- och lungräddning. Det hela för tankarna till när danska Christian Eriksen kollapsade med hjärtstopp på planen under EM 2021.
Samma scener utspelar sig nu på NFL-arenan i Ohio. Gråtande lagkamrater som kramar om varandra och chockade åskådare. Men snart sker något annat också. Hela laget knäböjer tillsammans, precis som motståndarlaget Cincinnati Bengals, för att be till Gud. Från läktaren sprids klipp på Bengalsfans som i en stor grupp läser Herrens bön, och sociala medier svämmar över av uppmaningar om att be för Damar, #prayfordamar. Vid sjukhuset dit han förs och vårdas på intensivvårdsavdelning i kritiskt tillstånd, efter att hans hjärta stannat två gånger, möts både Bills- och Bengalsfans med tända ljus och huvudena sänkta i bön.
Att amerikaner vill skicka sina tankar och böner efter en hemsk händelse, är i sig inget oväntat, det är ett slags talesätt, en gemensam ritual som alla förstår. Och det är inte heller märkligt att många amerikaner själva vänder sig till bönen, på läktaren eller hemma i tv-sofforna. Enligt mediehuset PBS uppger ungefär 45 procent i landet, att de ber dagligen. Trots att USA blir allt mer sekulärt.
Men på det sätt som bönen och tron den här gången präglat den kollektiva reaktionen på Damar Hamlins kollaps, är enligt experter till flera medier, ovanligt även för USA. Till exempel händer det inte varje dag att en kommentator på ESPN, landets största sportkanal stänger sina ögon och ber i direktsändning. Men klippet på hur Dan Orlovsky i tv vänder sig till Gud med orden: Vi kommer till dig för att vi tror på att det gör skillnad att komma till dig" har blivit viralt.
New York Times lyfter också fram den unikt starka kopplingen mellan just den amerikanska fotbollen och religion, sprungen ur sportens enorma popularitet i det amerikanska bibelbältet. Och allt detta förstärktes och spreds genom sociala medier under veckan. (Till exempel beslutade NFL om en gemensam kampanj där alla lagen publicerade Be för Damar-inlägg.)
Och i torsdags kom det storartade svaret på alla böner. Damar Hamlin hade vaknat upp ur koman. Hans första ord var: Vem vann? Och läkaren svarade förstås: DU vann Damar, DU vann livet. Ett meningsutbyte så amerikanskt filmiskt som det kan bli. Och för alla, är förstås det faktum att Damar Hamlin lever, det enda som betyder någonting i sammanhanget.
Men som för att riktigt försöka överbevisa alla om Guds makt, förstärktes miraklet lite ytterligare, sent igår kväll. Då spelade Buffalo Bills sin första match sedan Hamlins kollaps. Hela ligan hade förberett olika hyllningar till honom i en känslosam stund. Och i den allra första minuten, på hemmaplan gör Bills en Touchdown efter en så kallad kickoff-return, ett mycket dramatiskt mål, till ett öronbedövande jubel i publiken där Hamlins namn syntes överallt. Uppjagade kommentatorer beskrev det som ett sagoslut på en omskakande vecka eller som ödet. Och det var faktiskt en avslutning så triumfatoriskt att en och annan som inte redan gör det kanske börjar tro på högre makter.
Cecilia Khavar i Washingon
-
Simpanelen tycker till om nomineringarna till Idrottsgalan. Hur fel ute är man i galakommittén? Nya U-23 EM - bra eller dåligt? Årsplaneringen 2025-28 - hur kommer Open Water att integreras i bassängprogrammet? Vilken eller vilka har inspirerat dig mesta i ditt jobb med simningen? Favoritplats för läger i Sverige och utomlands.? Många frågor och ännu fler svar! I dagens Simpodden Hultén & Jansson med Simpanelen!
-
Årets första avsnitt berör på flera olika sätt. Nadine berättar om hennes utmaningar med ätstörningar och stress men också om hennes enorma styrka i att aldrig ge upp och att alltid försöka se det positiva i livet. Det blir bland annat en hyllning till det svenska landslaget i bodybuilding & fitness och vi får följa med på hennes resa fram till EM i Acrobatic Fitness. Samtalet avslutas med att Nadine berättar som sin sjukdom Alopecia och om hur det kändes att raka av sig håret.
Det här avsnittet är fyllt med så mycket POWER att det räcker till er alla. Varsågoda att ta del av årets första avsnitt, med hopp om ett starkt 2023!
Tycker du om podden och vill ha uppdateringar om vilka avsnitt som släpps är du varmt välkommen att följa mig på instagram @strongbytuva för mer information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Malin Baryard tog sin första individuella guldmedalj på EM redan som 15-åring och idag är prisskåpet fullt av medaljer frän såväl SM,EM,VM och OS.
Hon har redan en lång och otroligt framgångsrik karriär och nu full satsning mot nästa mästerskap.En unik idrottare och förebild!
Hör henne berätta här i Hästfolkpodden om sina hästar och deras personligheter, och om hur hon kände och tänkte under OS i Tokyo där laget tog det historiska guldet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Elsa Marin Karlsson, 22 år från Spanien, men sedan 2010 mera straight out of Orust. Elsa har tävlat sen 2017. På de åren har hon vunnit ungdoms-SM, junior-SM, Junior-NM och Junior-VM i bänkpress. Nu 2023 gör hon sitt sista år som junior, men går för att vinna Senior-SM och slåss med seniorerna på EM och VM.
Elsa är en av få toppblänkare i Sverige som gynnas av de nya reglerna i bänkpress. Detta gör att chanserna för SM-guld växer och då även möjligheterna att tävla internationellt. Hör Elsa berätta om sin flytt till Sverige, sin träning, skador och syn på motståndare i dagens avsnitt.
Tyngre Bänkpress är en podcast om lyftet bänkpress och allt runt det. Podcasten leds av Josef Eriksson som är en välmeriterad bänkpressare nationellt som internationellt.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att värden blir glad.
-
Linus, Lif & Prästen
-Halshuggning
-Fotbolls EM
-Baddräkt
-GOD JUL!
och mycket annat!
Patreon:
https://www.patreon.com/tappadsombarn
Facebookgruppen:
www.facebook.com/groups/tappadsombarnpodcast/
Instagram: @tappadsombarnpodcast
Youtube: "Tappad som barn"
Twitch: "TappadSomBarnPodcast"
Podcast: "Life of SWK"
Blev du tappad som barn?
TSB-KLÄDER FINNS I VÅR WEBSHOP!
www.tappadsombarn.se -
Valter Chrintz slog igenom i landslaget vid EM 2020, var med och tog VM-silver 2021 och blev folkkär tack vare den avgörande straffen i en måstematch mot Norge vid EM 2022 där Sverige sedan tog guld.
Kantspelaren Chrintz skadade nyligen korsbandet och 22-åringen missar därmed VM på hemmaplan i januari. Valter räknar med många månader med återhämtning och rehab, men är motiverad att komma tillbaks starkare och ännu bättre förberedd.
00:07:09 – Valter in 01:32:57 – Valter utI Tyngre Sport pratar vi såklart om sport och alltid med kanske lite mer generella idrottsprofiler som gäster. Tanken är att här kunna vältra oss i vårt eget stora sportintresse, både vad avser alla former av racket- och bollsporter, konditionsidrotter och såklart även allt annat kul du kan komma på.
Kort och gott: gillar man sport är det vår förhoppning att man också gillar Tyngre Sport.
Värdar är Alex Danielsson och Andreas Guiance.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
-
Utrikeskrönikan 16 december 2022
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Köpenhamn, fredag.
Ska man förstå Danmark ska man förstå dess mat. Jag måste få berätta om de danska pannkakorna. Men inte pannkakor i största allmänhet, här ska du få höra om de köpenhamnska så kallade rådhuspannkakorna.
Det började med att det landade en inbjudan i min inkorg, den danske professorn Morten Meldal hade fått Nobelpriset i kemi och det skulle såklart firas. Köpenhamns kommun, där han bor och är verksam, var stolta så de nästan sprack och bjöd in till en ceremoni i Köpenhamns pampiga rådhus.
Där skulle det bli tal, bubbel – och pannkakor.
Jag läste igen.
Jo, de skulle servera just pannkakor, och faktiskt inte så mycket annat. Det nämndes liksom i förbifarten, att Morten Meldal firas med rådhuspannkakor. Som om att det var helt normalt att äta pannkakor efter ett Nobelpris, och som att alla var helt med på det. Här låg ju uppenbarligen en bra story begraven.
Mycket riktigt. Efter lite research hade jag lärt mig att rådhuspannkakor är en dansk festrätt som bara får serveras av Köpenhamns kommun och bara vid mycket festliga tillfällen. Rätten uppfanns på 1920-talet av en dansk krögare, som gav receptet till kommunen på villkor att det hölls hemligt och att pannkakan bara serverades i just rådhuset.
Så är det visst än idag, nästan 100 år senare. Även om det finns många försök till kopior därute lär det alltså bara vara i Köpenhamns rådhus du kan äta en äkta rådhuspannkaka.
Där har de å andra sidan ätits många gånger genom åren, har man något att fira eller en viktig gäst så kommer de fram, pannkakorna. Etiopiens kejsare Haile Selassie har ätit pannkakor i rådhuset. Liksom danska handbollslandslaget varje gång de vunnit EM. 1967 serverades 70 000 pannkakor när stan fyllde 800 år, och nyåret 2012 bjöds stans hemlösa på äkta rådhuspannkakor. I somras åts den för att fira danska Tour de France-vinnaren Jonas Vingegaard – och nu har alltså nobelpristagaren Morten Meldal också ätit de legendariska pannkakorna. Liksom jag, för jag nappade såklart på inbjudan och begav mig till rådhuset.
Och där låg de. I en av det pampiga husets många pampiga salar, snyggt uppradade på serveringsfat. Jag försökte se ut som att jag var där för Nobelprisets skull. Borgmästaren höll ett långt tal om forskning i framkant – jag lyssnade inte så noga, glodde mest storögt på de hemlighetsfulla pannkakorna. Belgiens kung Leopold har ätit dem, och världens bästa fotbollsmålvakt Peter Schmeichel. Snart var det min tur.
Jag la upp en på en tallrik och smakade.
En hoprullad pannkaka fylld med vispad *censur*, struken med *censur* och överströdd med rostade *censur*.
Den var såklart utsökt. Jag svalde och gick därifrån med en känsla av att ha tuggat mig ännu en liten bit längre in i den danska folksjälen.
Samuel Larsson, Köpenhamn
-
Nyligen hemkommen från EM i styrkelyft ringer vi upp henne, Anna-Lena Bellqvist. Anna-Lena började med styrkelyft relativt sent och har sedan i fjol varit med i landslaget. Styrkelyft är en sport nu där de unga regerar och elitsatsar hårt! Anna-Lena skiljer sig lite från de flesta andra där.
Han satsar allt hon kan efter sin förmåga, men har mycket att i livet att hålla ihop. Med två barn, en man i militären, ett hus, plugg och skiftjobb som distriktssköterska finns mycket att se till. Anna-Lena berättar hur hon tänker och ser på saker för att få det att fungera. Vad hon tycker är viktigast att prioritera och vad är mindre viktigt.
00:03:18 – Anna-Lena in 00:59:08 – Anna-Lena utTyngre Kraftsport är en extra stark podcast, specifikt för dig som är nyfiken på bänkpress, styrkelyft eller strongman. Din värd är världens bäste Josef Eriksson, som varje fredag möter spännande och inspirerande gäster.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att värden blir glad.
- Visa fler