Danmarks Radio Podcasts
-
Vi har besökt Danmark för att skildra hur en ombytlig dansk mediepolitik präglat public service-bolaget Danmarks Radios ställning och oberoende. Reporter: Martina Pierrou.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Louise har drömt länge om att sända direkt från Köpenhamn, och NU HÄNDER DET! Allt om danska valet, om den danska maten, om det danska språket, och om de danska människorna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi sänder direkt från borggården utanför det danska Folketinget inför dagens danska val.
Med oss har vi Samuel Larsson, Sveriges Radios Danmarkskorrespondent som förklarar hur Venstres tidigare partiledare Lars Løkke Rasmussen kan gå så urstarkt i opinionen med sitt nya parti Moderaterne.
Med oss har vi också Ann-Sophie Dahl, statsvetare och docent i internationell politik, som pratar om blockpolitikens död i den danska politiken.
Sedan undrar vi vad det egentligen är som gör att danska är så svårt för oss svenskar att lära oss. Med oss är Stefan Ketelsen, adjunkt i danska och retorik Göteborgs universitet.
Och så har vi EN DANSK i programmet, nämligen Danmarks radio P3:s programledare Rune Stürup Hansen som undersökt vad de unga danska väljarna egentligen prioriterar i årets val.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Nästa vecka går Danmark till val. Sieps Podcast gästas av Lykke Friis, direktör för Tænketanken Europa i Köpenhamn och Ole Ryborg, Brysselkorrespondent för Danmarks radio och TV. Det blir ett livligt samtal om den spännande valrörelsen, Europapolitiken och den skandinaviska grannsämjan.”Den mest öppna och spännande valrörelsen på mycket, mycket länge.” Så beskriver Lykke Friis, direktör för Tænketanken Europa i Köpenhamn, det som just nu pågår i Danmark. Utgången är oviss in i det sista och det politiska landskapet präglas av en tilltagande volatilitet.I detta avsnitt av Sieps Podcast bidrar Friis tillsammans med Ole Ryborg, Brysselkorrespondent för dansk radio och TV, med perspektiv på valrörelsen. Samtalet kretsar kring nya partier, gamla kungamakare och naturligtvis en utblick på de europapolitiska frågorna. Och vad har egentligen hänt med Dansk Folkeparti? Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Skulle digital röstning kunna vara en smidig lösning för att slippa långa köer i nästa val? Eller är risken för manipulation fortfarande alldeles för stor?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäst: Johan Hellström, docent i statsvetenskap Umeå universitet.
Fullt ös i dansk politik
Tidigare idag öppnade det danska folketinget och Danmarks Radio började direktsända tidigt i morse. Det är nämligen inte vilket öppnande som helst. Ett av regeringens stödpartier socialliberala Radikale Venstre har hotat att fälla regeringen om statsminister Mette Fredriksen inte utlyser val senast i morgon. Vad handlar det här om egentligen? Samuel Larsson, Sveriges Radios korrespondent i Danmark, reder ut det.Ny kurs för folkvalda
I höst startar en helt ny utbildning som ska förbereda folkvalda på vad uppdraget innebär. Förhoppningsvis kan ökad kunskap bidra till att avhoppen i förtid minskar menar Sveriges kommuner och regioner som utformat utbildningen. Varför behöver man ha en realistisk uppfattning om uppdraget när man ger sig in i politiken? Gäst: Lena Langlet, chef för demokratisektionen på Sveriges kommuner och regioner SKR.Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman -
En söndagskväll i juli 2022 bryter plötsligt panik ut i ett köpcenter i Köpenhamn. En kille med gevär skjuter mitt bland kunderna. Just den här söndagen är många tonåringar i köpcentret, på väg till en Harry Styles-konsert. Om du själv, eller någon i din närhet mår dåligt eller har psykisk ohälsa. Kan du vända dig till organisationen Minds jourtelefon, 08-34 70 65.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären gjordes av Olivia Runsala i juli 2022. Producent: Simon Sarnecki.
Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, Danmarks radio, danska tv2, Ekstrabladet och norska VG. -
Flera svenskar har blivit lurade på pengar i en jättelik internationell bedrägerihärva som just nu utreds av tysk polis. Hör Eva Nilssons berättelse om hur hon hamnade på existensminimum.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Jag tänkte att jag kanske kunde få en bättre pension. Jag är 62 år, blir 63 år, så jag tänkte att det kunde… Jag förstår att jag blir en sån där fattigpensionär ändå, för jag har inte jobbat hundra procent, jag har varit hemma med barn och varit ensamstående. Så då tänkte jag att jag kanske kunde leva lite bättre.
Eva Nilsson är undersköterska och fick upp ögonen för möjligheterna att investera, i till exempel bitcoin, när en kollega berättade om sina investeringar. Eva anmäler sitt intresse på en hemsida, och snart är det någon som ringer från ett brittiskt telefonnummer. Han säger sig vara baserad i London och jobba för företaget Qteck.
– Som berättade om det och att man skulle investera med 2.500 kronor. Och då tänkte jag att ”det är inte så farligt, det har jag till.”
Qteck fjärrstyr Evas datorQtecks personal tar ibland över kontrollen över hennes datorer med programvaran Anydesk. Där visar de hur hennes pengar har investerats. Eva övertygas om att investera mer – och att låna pengar för att ha råd. Det är Qtecks personal som fyller i låneansökningarna, berättar hon. Det första privatlånet görs på 182.000 kronor.
– Och de lovade mig då att jag skulle få tillbaka mycket, mycket mer. Och ”vad vill du göra med pengarna?” och sådär. Man drömmer om vad man skulle kunna tänka sig. Att jag skulle vilja bjuda mina barn på en resa tillsammans.
Kurvorna på skärmen går uppåt, tills de inte gör det längre. Qtecks personal ringer Eva varje dag, berättar hon, och övertygar henne till slut om att hon måste låna mer.
– För att få tillbaka. Och då tänkte jag ju redan hur ska jag kunna betala tillbaka detta? Och då kände jag att det enda jag kan göra är att låna mer pengar då ju. Fastän att jag inte ville. För de lovade mig att jag skulle få så att jag kunde betala tillbaka.
"Ville ta livet av mig"I slutet har Eva skulder på 900.000 kr. Telefonnumret som Eva använde för att nå Qtecks personal har plötsligt inte längre någon abonnent. Eva förstår att pengarna är borta, och att hon har lån som hon aldrig kommer kunna betala tillbaka.
– Jag trodde jag skulle svimma och kände att jag ville ta livet av mig, men som tur är kom jag till sans och tänkte på mina barn och pratade om det för min väninna. Man känner ju sig så jättedum för att man har gått på en sån nit liksom. Jag polisanmälde ju, för det ska man göra.
Men polisen inleder inte någon förundersökning. De skriver att det inte finns ”anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.
Minst 42 polisanmälningar rör QteckPolisen i Sverige har fått in åtminstone 42 anmälningar som gäller Qteck. I de flesta har förundersökningen lagts ner, ofta inom bara några dagar. I nio fall har det inte inletts någon förundersökning alls. Men när polisen i Västmanland fick in en anmälan om att en person blivit lurad på 1,6 miljoner så valde de att i alla fall försöka spåra pengarna. Björn Sidenhjärta är polisiär förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Västerås.
– Jamen den skyldigheten tycker jag att man har som polisiär FU-ledare. Man måste ju utröna om det finns pengar att säkra upp någonstans. Man kan inte bara ta för givet att pengarna har gått utomlands och att vi inte kan göra något.
Men i det här fallet har pengarna – just det – försvunnit utomlands, till konton i ett Londonbaserat företag som genomför internationella penningtransaktioner.
Här slutar den svenska polisens arbete. Men också i Tyskland får tusentals människor liknande samtal som Eva, men från ett annat företag, FX-leader. De som ligger bakom FX-leader – som tyska myndigheter har jagat i två år - är också de som ligger bakom Qteck. Om det hör du i nästa avsnitt av Kaliber.
Granskningen är ett samarbete med Danmarks Radio.
-
USA ertappades att med hjälp av Danmark avlyssna svenska försvarsintressen och politiker. Hör om spelet bakom signalspaningen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tidigare i år avslöjade Danmarks Radio och SVT att USA med hjälp av Danmark har avlyssnat svenska politiker. Vem eller vilka den här avlyssningen var inriktad mot, är fortfarande inte klarlagt.
USA:s avlyssning av SverigeHistorien har många frågetecken, och det har aldrig kommit någon officiell version av vad som hände.
Men avlyssning, eller signalspaning som man säger, pågår egentligen i den här världen mer eller mindre hela tiden.
Sverige håller också just nu på att få en ny lagstiftning i de här frågorna. Något som i framtiden kan förbättra Sveriges position på marknaden för underrättelseinformation.
Nyhetsljud i programmet är taget från: Sveriges Television och France24
Medverkande:
Lisbeth Quass, journalist på Danmarks Radio
Knut Kainz Rognerud, journalist på SVT
David Lindahl, it-säkerhetsforskare vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut
Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet
Jan Thörnqvist, viceamiral och tidigare insatschef i Försvarsmakten
Ett program av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, reporter
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Ansvarig utgivare: Nils Eklund
-
I mitten av juni 2020 upptäcker man en muterad variant av coronavirus hos minkar i Danmark. Flera människor bär på den muterade minkvarianten och miljontals minkar avlivas utan lagstöd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande:
Peter Hindbo, minkuppfödare
Katarina Sundberg, Vetenskapsradion
Arkivklippen i dokumentären är hämtade från Al Jazeera, Danmarks Radio, Sveriges Radio, SVT, TV2, WHO, Good Morning America och Danska Minkavlare.Den här nyhetsdokumentären är gjord i december 2020 av Lova Nyqvist Sköld och Paloma Vangpreecha.
-
Biljettlänk till livepodden i Uppsala: https://billetto.se/e/lilla-drevet-livepodd-i-uppsala-endast-for-studenter-biljetter-311618Ola Söderholm pratar om vänsterns eftervalsdebatt som mycket har handlat om längtan efter en folkrörelse.Jonatan Unge förklarar, apropå nedskärningarna på Danmarks Radio, hur man ska göra för att spara in pengar på Public Service.Nanna Johansson har ett förslag för hur man ska få kidsen mer intresserade av att jobba med radioaktivt avfall.Dessutom blir det världspremiär för uppföljaren till Jonatans Inger Arenander-jingel.
-
Mordet på tonårsflickan Nanna Birk-Larsen naglade fast danska tv-tittare. I tjugo avsnitt visades mordhistorien som också var ett familjedrama, en thriller med politiska inslag och en berättelse om ett strävsamt och konfliktfyllt polisarbete.
Brottet fick en stadig publik även i Sverige. En av många trogna tittare var Kulturradions Kerstin Berggren som efter sin upplevelse av Brottet började fundera över vad som gör de danska krim-serierna så fängslande. Hon åkte till Köpenhamn för att finna svaret.Sophie Gråböl som spelade Sara Lund i Brottet och Cecilie Stenspil och Thomas W Gabrielsson som gestaltade Jasmina och Leon i Livvakterna berättar om sina strapatser och Brottets producent Piv Bernth ger fler ledtrådar liksom de eftersökta manusförfattarna till Livvakterna, Mai Broström och Peter Thorsboe. De är trefaldigt Emmy-belönade och har bidragit till att sätta Danmarks Radio på världens TV-karta genom de oerhört framgångsrika serierna Mordkommissionen och Örnen.