Dagens Industris Podcasts
-
Kvartalsrapporterna har fortsatt ända in i kaklet och vi har tittat till sex bolag varav en nykomling i Alligo (32:10). De övriga bolagen är: AQ (45:49), Bahnhof (61:30), Kitron (70:53), Svedbergs (83:20) och Waystream (96:06). Utöver detta blir det en hel del aktuellt och lite annat smått och gott. Välkomna!
Vår huvudsponsor hittar ni på: www.kavaljer.se
Dagens Industris fina erbjudande hittar i på: http://www.di.se/kvalitetsaktiepodden
Årets Bank Nordnet hittar ni på: http://www.nordnet.se
Börsdata hittar ni på: www.borsdata.se/terminal
Sverige för UNHCR. Hjälp till Ukraina!: https://www.sverigeforunhcr.se/stod-oss/gava-ukraina?gclid=Cj0KCQiA4aacBhCUARIsAI55maHw-0ZZpcLipwoUNf6r3X9s4bIvll5xggribcKjBAXo6eAT5C3gQDkaAg00EALw_wcB
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är juletider och till denna helg har Mediernas programledare plockat ihop tre riktigt fryntliga julreportage från Mediernas arkiv. Om den så kallade julsäcken på redaktionerna, om satiren som avslöjade Uppdrag Granskning och om julresan som ifrågasatte oberoendet hos Dagens Industris chefredaktör.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
I detta avsnitt blir det lite aktuellt, lite bolag och några lyssnarfrågor som vi tidigare utlovat efter rapportperioden. Under aktuellt idag tar vi bl a upp Kindreds kapitalmarknadsdag (27:05) men också mycket annat. Bolagen är: Duni (41:46), nykomlingen Harvia (51:00), Nekkar (71:06), Nolato (82:39), Ogunsen (96:45) och slutligen VBG (102:40). Välkomna!
Vår huvudsponsor hittar ni på: www.kavaljer.se
Dagens Industris fina erbjudande hittar ni här: di.se/kvalitetsaktiepodden
Börsdata hittar ni på: www.borsdata.se/terminal
Röda korsets insamling för Ukraina hittar ni här: https://www.rodakorset.se/var-varld/har-arbetar-vi/ukraina/skank-pengar-till-vart-arbete-i-ukraina/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sista rapportavsnittet i den här rapportperioden kommer här, efter lite inledande aktuellt avhandlas följande bolag i avsnittet: Bahnhof (19:27), Björn Borg (28:30), Brdr A & O Johansson (44:00), Catella (51:00), Fenix Outdoor (67:00), Raketech (81:04) och slutligen nykomlingen Scandi Standard (90:45). Välkomna!
Vår huvudsponsor hittar ni på: www.kavaljer.se
Dagens Industris fina erbjudande hittar ni här: di.se/kvalitetsaktiepodden
Börsdata hittar ni på: www.borsdata.se/terminal
Röda korsets insamling för Ukraina hittar ni här: https://www.rodakorset.se/var-varld/har-arbetar-vi/ukraina/skank-pengar-till-vart-arbete-i-ukraina/
Ola i #Sparpodden: youtu.be/Sx7hbPT5V90
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Detta är en inläsning av en essä från EPHI.
Trots att daglig fysisk aktivitet troligen är något av de bästa man kan göra för att hålla sig frisk anses det vara något som man får sköta om helt och hållet efter eget huvud. Det gäller såväl vuxna som barn och pensionärer. Är det verkligen rimligt att det ska vara så?
I vår essäserie TEMA HÄLSA hävdar Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson att liberalismen är ett bra skrivbordsunderlägg och en grundsten för varje lyckat samhälle men en ofta misslyckad utgångspunkt i folkhälsoarbetet.
Läs essän på https://ephi.se/publikationer/motionsplikt/ -
Mellan 1996 och mitten av 2021 har antalet miljardärer stigit med 1 700 procent och deras samlade förmögenhet med 3 000 procent. De senaste 24 månaderna har det tillkommit 330 nya miljardärer. Och vad gäller dollarmiljardärer, där man alltså är god för minst en miljard dollar, har antalet ökat med 14 varje månad under samma tidsperiod. Antalet dollarmiljardärer är i dag 542, som tillsammans förfogar över 3514 miljarder, vilket är 30 gånger med än 1996 och en fördubbling de senaste två åren.
De svenska dollarmiljardärernas tillgångar i procent av BNP landar på 49 procent. Detta kan jämföras med Ryssland där motsvarande andel är 40 procent, i Indien och USA är det 20 procent, i Frankrike 17 procent och i Kina 15 procent. Sverige toppar ligan alltså. Mäter man jämlikhet har Sverige gått från att ligga i topp, till att ligga på plats 12 – räknat bakifrån. Bara Bahamas, Bahrain, Brunei, Botswana, Brasilien, Förenade Arabemiraten, Jemen, Laos, Ryssland, Sydafrika och Zambia är mer ojämlika. När blev Sverige ett skatteparadis för superrika?
I sin nya bok – Girig-Sverige: så blev folkhemmet ett paradis för de superrika (Natur & Kultur)– besvarar ekonomireportern Andreas Cervenka den frågan. Idén föddes när återvände till Sverige efter att ha bevakat Silicon Valley för Dagens Industris räkning mellan 2017 och 2019. Väl hemma igen insåg han att något hade hänt och höll på att hända i Sverige. Inte av någon naturlag, utan till följd av politiska beslut och en Riksbank som stirrat sig blind på ett slags inflationsmått. De senaste 25 åren har inneburit att de som redan ägde aktier, fastigheter eller andra fasta tillgångar har blivit avsevärt mycket rikare, medan lönearbetare, hyresgäster som saknar egendomar har förlorat i relativa tal. Om detta och mycket annat handlar dagens podd.
(Jag arbetar även på en text med utgångspunkt i bland annat denna bok.)
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribeHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi träffar Jane Walerud, serieentreprenör och investerare. Hon beskrivs ibland som kvinnan bakom Klarna och en av 2000-talets främsta investerare med flera världssuccéer i sitt bagage. Förutom Klarna finns exempel som Tobii och Lensway. Jane finns dessutom med på Dagens industris lista över näringslivets mäktigaste kvinnor där hon kallades för Sveriges okrönta riskkapitaldrottning.
I avsnittet djupdyker vi i ämnet deep tech och hur det går att använda investeringar för att påverka jorden till det bättre. Jane och hennes familj är engagerade i endast ett fåtal bolag åt gången och går in med mer än pengar. De investerar tid och ett stort engagemang. I samtalet delar Jane med sig av sina tankar kring såväl komplex teknologi som den skillnad det kan göra för miljön.
Samtalet leds av Robin Askelöf, CMO på Hypergene, som med podden är på ständig jakt efter nya perspektiv på beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap.
Avsnittets boktips är ”Deep tech” av Eric Redmond. I den går han igenom vad han menar är förändringar av samma storlek som den industriella revolutionen. Och bakom det ligger sju tekniker, som alla ryms inom begreppet deep tech – och som han går igenom och förklarar i den här boken. Spännande läsning, med andra ord.
Kom ihåg att prenumerera på Konkurrenskraft så påminns du om när nya avsnitt finns att lyssna på - för vi har många fler spännande gäster som kommer! -
Kommentariatet är samlat. Sverige har en ny statsminister, och hon är kvinna! PM Nilsson på Dagens Industris ledarsida ser en seger för meritokratin och en knockout på genustjafset. Vi läser också en rasande Per Gahrton, som vill återinföra monarkin för att skydda svenska folket från moderaterna. Gästar oss gör kulturkritikern Lyra Koli och kolumnisten Oisín Cantwell.