Avsnitt

  • Förr sågs psoriasis som enbart en hudsjukdom. Idag vet man att det är en inflammation som påverkar också andra organ i kroppen, som hjärtat och kärlen.

    Professor Mona Ståhle är gäst i podden “Alexandras - nära ditt hjärta” och berättar om varför psoriasispatienter är “överlevare”.


    I nya avsnittet av 1,6 miljonerklubbens podd med Alexandra Charles, ska vi prata, hjärta och diabetes - men framför allt hud!


    Mona Ståhle är professor i dermatologi och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset och expert på bland annat psoriasis. Vi är säkert många som tänker att “vad har en hudsjukdom som psoriasis, med vårt hjärta att göra”? Jodå, mycket mer än vad vi lekmän trott.


    -Ja, psoriasis har gjort en karriär, tidigare trodde man det var en hudsjukdom, men nu vet man att den inflammation vi ser på huden kan finnas i andra organ, säger Mona Ståhle.


    Samsjuklighet är vanligt och personer med psoriasis kan också drabbas av såväl hjärt- kärlsjukdom, diabetes, reumatiska problem, men även psykiska problem.

    Psoriasis debuterar ofta i yngre år, och kan till exempel uppstå efter en infektion i kroppen som halsfluss. Men en svår livskris senare i livet kan trigga igång sjukdomen. Psoriasis är genetiskt betingat, du måste alltså ha en viss gen för att utveckla sjukdomen.


    -Men vi tror också att den genen har skyddat oss under evolutionen mot olika infektioner. Personer med psoriasis kan ha klarat pesten bättre.

    -Jag brukar kalla mina patienter för överlevare! säger Mona Ståhle.


    Lyssna på hela podden och hör Mona Ståhle berätta om vilken forskning som pågår och vilken hjälp det idag finns för psoriasis-patienter.


    Podden är framtagen i samarbete med UCB Pharma

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Missa inte det bästa ur vår succépodd!


    I podden “Alexandras - nära ditt hjärta” har vi under våren fått möta så många inspirerande och intressanta personer, och nu har vi samlat de mest spännande samtalen i en “best of”-podd. Vi har delat upp den i två delar.


    Del 2:


    Christina Schollin, skådespelare, avslöjar varför hon hamnade på scenen:

    -Jag tror att orsaken var att jag var ett så ensamt barn. Jag var sladdbarn med fem äldre syskon och hade svårt att hävda mig. Genom teatern ville jag bli någon annan än “lilla tråkiga jag” som ingen brydde sig om. Jag ville bli värd att lyssna på.


    Carl Jan Granqvist, gastronomiprofessor, håller på och “dödstädar” berättar han, och avslöjar att han skänker bort sitt livsverk, Saxå bruk, som nu förvandlas till en stiftelse.


    Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, berättar om sin privata “hälsorevolution” och varför det är så viktigt att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra.


    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • Missa inte det bästa ur vår succépodd!


    I podden “Alexandras - nära ditt hjärta” har vi under våren fått möta så många inspirerande och intressanta personer, och nu har vi samlat de mest spännande samtalen i en “best of”-podd. Vi har delat upp den i två delar:


    Del 1:


    Miia Kivipelto, professor inom alzheimer och Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor, berättar hur avgörande vår livsstil är för hälsan:

    *80-90 procent av hjärtinfarkterna i medelåldern skulle kunna förebyggas.

    *Minst 40 procent av all demens är kopplat till livsstils- och miljöfaktorer.


    Lisa Nilsson, artist, möter vi i ett starkt och personligt samtal om att vara mamma, om att se sin egen mamma bli sjuk i Alzheimer och om varför hon inte är rädd att stå på scenen längre.


    Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och biokemist och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och medicine doktor i fysiologi är utsedda till årets folkbildare och krossar här några av våra vanligaste hälsomyter. Vilka av alla hälso- och kostråd fungerar?


    Anna Maria Corazza Bildt, tidigare ledamot i Europaparlamentet, berättar om sitt engagemang för flyktingar från kriget i Ukraina “ Barn och kvinnor är de största offren i krig”.


    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  •  Maria Borelius:

    -Må bättre med “ The joy of missing out”!

     

    Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, har gjort succé med sina böcker om en antiinflammatorisk livsstil. Första boken hette “Hälsorevolutionen” och har följts av flera andra som “Bliss” och “Förundran”.


    Nu möter hon Alexandra Charles i podden “Alexandra - nära ditt hjärta” och det blir ett samtal om vikten av att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra - två nycklar till hennes personliga hälsorevolution.


     Starka känslor som ger wow-upplevelser, påverkar oss på flera sätt och forskning har visat att det kan sänka inflammationsnivåerna. Det handlar om att söka de upplevelser där vi går nästan lite utanför oss själva.

    -Att unna sig förundran varje dag är läkande, säger Maria Borelius. Att njuta av en vacker solnedgång, av musik som du älskar, att sjunga i en kör… 

     Samma effekt får du också genom att göra gott och ge av dig själv till en större sak.

     -Att göra något för andra är direkt ångestdämpande, säger Maria Borelius.

     Istället för “Fear of missing out”, Fomo, borde vi  hitta Jomo, “Joy of missing out”.

    -Den ständiga stressen över att aldrig stanna upp, att känna att livet hela tiden pågår någon annanstans, påverkar vår inflammation i kroppen och i sin tur vår helhetshälsa, säger Maria Borelius.

     -Ge dig tillåtelse att vila i allt det vackra som finns runt omkring dig! 

    Men det är svårt att stänga av ett digitalt beroende.

     -Det gör mig sktiförbannad att det sitter 10 000 ingenjörer i Silicon Valley,  utbildade i beteendemanipulation. De vet precis hur de ska gå in i vår hjärnkemi och trycka på rätt knappar för att skapa ett beroende, kopplat till digital teknik.

    -Varje gång vi knäpper på Facebook gör de allt för att vi inte ska stänga av! 

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Carl Jan skänker bort Saxå bruk 

    Carl Jan Granqvist “dödstädar” som han säger. Det innebär att ett av hans livsverk, Saxå bruk, nu förvandlas till en stiftelse. Hela egendomen, 200 hektar, 13 hus, alla inventarier, ska bli ett centrum för kulturell och måltidsanknuten utveckling.


    Alexandra Charles intervjuar i nya poddavsnittet av “Alexandra - nära ditt hjärta” sin goda vän och tillika gastronomiprofessor Carl Jan Granqvist. Vi får höra hur han byggde upp sitt Grythyttan till ett framgångsrikt gästgiveri, men framför allt till en högskola för måltidskunskap. Många år senare brinner han ännu lika starkt för måltidens betydelse:

    -Måltiden är ett socialt kitt som stimulerar alla sinnen. Samtalen runt bordet är grunden för empati och empati är grunden för demokrati.

    Men nu vid 76 år ålder håller han dödstädar som han säger. I samråd sonen Carl Johan skänks därför hans mångåriga paradis Saxå bruk, utanför Filipstad, till en nybildad stiftelse.

    -Stiftelsen ska sprida kunskap om nordisk och svensk gastronomi och utveckla gastronomin som konstart, men också främja utbildning och forskning inom området, säger Carl Jan.

    Arbetet med att bilda stiftelsen kommer att ta mycket tid, men Carl Jan vore inte Carl Jan om han inte också hade massor med andra projekt på gång.

    2023 ska Stockholm bli Europas gastronomiska huvudstad och det ska märkas över hela landet om Carl Jan får som han vill.

    -Ja, varje landskap ta ska fram en unik landskapsmeny, men också en ny dukning med nya bestick, glas, dukar osv. I samarbete med Folkets hus och parker ska menyn också serveras hos dem, så att alla kan ta del av den.

    Maten ja. Trots sitt dokumenterade intressen för god mat och goda viner har Carl Jan gått ner 30 kilo de senaste åren och i podden avslöjar han hur han lyckades.

    -Det gäller att behärska hungerkänslan, säger han och tipsar om en meny på mycket kaffe, många ägg och en hel del skaldjur. Vi får förstsås lite drycketips också:

    -Visste du att Sverige dricker mest champagne i världen per capita, säger han nöjt.


    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Alexandra Charles möter Christina Schollin i podden Alexandras - nära ditt hjärta.

     

    Christina Schollin, 84, hyllas just nu för sin roll som drottningen i Dramatens “Macbeth”.

    I nya avsnittet av podden “Alexandra - nära ditt hjärta” berättar hon varför hon valde att göra comeback, om skälen till att Elvis Presley fick nobben och inte minst - om sina framtidsplaner.

     

     Christina Schollin är en av våra största skådespelerskor och med ålderns rätt hade hon inte alls tänkt att stå på en teaterscen igen.

    -Nej, det ingick absolut inte i mina planer - att utsätta sig för den typen av prestationsångest som det är... jag hade sagt “aldrig mer”.

    Men efter att ha läst manus beslöt hon sig ändå för att återvända till sin gamla arbetsplats efter 25 år. Resultat blev ren teatermagi. Christina Schollin har hyllats av enig kritikerkår för sin roll. 


    I podden berättar Christina att det aldrig var givet att hon skulle hitta till teatern och filmen. Med en pappa som var kamrer och en mamma som var lärarinna, fanns det inget arv att falla tillbaka på.

    -Jag har gjort en egen liten psykolanalys av mig själv med hjälp av mina dagböcker, säger Christina och jag tror att orsaken till att jag ville bli skådespelare, var att jag var ett så ensamt barn. Jag var sladdbarn med fem äldre syskon och hade svårt att hävda mig.

     -Genom teatern ville jag bli någon annan än  “lilla tråkiga jag” som ingen brydde sig om. Jag ville bli värd att lyssna på.

    Christina sjöng också mycket som barn, och till slut tog hennes storasyster med henne till radiotjänst, där Christina antogs till deras flickkör.

    -Inte heller i sången trodde jag på mig själv, trots att jag sjöng bra. Jag har dragits med dåligt självförtroende hela livet.

    - Ändå ville jag till teatern. Det var som en drift.


    Efter Dramatens elevskola 1958 blev det många klassiska roller både på film och teater. “Käre John” med Jarl Kulle fick en Oscarnominering, och på plats i Hollywood fick Christina flera erbjudanden. Bland annat ett om att  filma mot Elvis Presley.

    -Men jag sa nej. Det var ju inte att tänka på, jag hade två barn och fullt upp hemma. Det kunde  jag inte bara ge upp, för att gå på en badstrand med Elvis. Och så tyckte jag väl ärligt talat att det var lite under min värdighet, han var ju inte någon riktig skådis.

    -Jag var ju på Dramaaten, ironiserar  hon.


    Drottningen i Macbeth blir Christinas sista stora teaterroll, det har hon bestämt.

    Nu ser hon istället fram emot ett liv där hon ska påta i jorden och på sikt flytta in i det nybyggda huset på tomten, ett krypin på 54 kvadrat.

    -Där ser jag mig i framtiden. Jag ska sitta i en gungstol och brodera mina änglatavlor medan barnbarnsbarnen springer in och ut och äter bullar och dricker saft.

    -Och så ska jag skriva en bok till! Jag har så många olika tankar som jag vill formulera ner på ett papper.

     

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Anna Maria Corazza Bildt i krigets skugga:

    -Barn och kvinnor är de största offren i krig.


    I podden “Alexandras - nära ditt hjärta" möter vi Anna Maria Corazza Bildt, som hjälpt flyende kvinnor och barn vid ukrainska gränsen.


    Anna Maria Corazza Bildt har just kommit tillbaka från att ha besökt flera olika flyktingmottaganden vid polsk-ukrainska gränsen. Hon var fram till 2019 en av Sveriges ledamöter i Europaparlamentet och har sedan länge arbetat med internationella humanitära frågor och mänskliga rättigheter. När kriget i Ukraina bröt ut ville Anna Maria Corazza Bildt snabbt göra en insats.

    -Jag är en “field person”, och kontaktade genast gamla kollegor i Europakommissionen, bland annat flera samordnare kring trafficking och människohandel, berättar hon i podden.

    Snart var Anna Maria på plats nära den ukrainska gränsen och besökte bland annat ett mottagningscenter för föräldralösa barn, många av dem med funktionshinder.

    -De var hjärtskärande med alla dessa ensamma barn, som behövde så mycket vård och omsorg.

    -Det polska folket har varit fantastiskt i sitt mottagande och stöttat på så många vis. Men nu gäller det att hitta en långsiktig lösning för de här barnen.

    För även om den stora majoriteten är hjälpsamma människor som ställer upp med såväl mat som kläder och bostad, så finns det också en risk att flyende barn och kvinnor hamnar hos cyniska människohandlare.

    -Det är så viktigt att varje flykting registreras för att förhindra att de utnyttjas i trafficking. Och barn måste registreras för att kunna återförenas med sina föräldrar. Där måste vi gå in och stödja med resurser. Polen klarar det inte längre, miljontals människor är på flykt just nu och blir bara mer och mer traumatiserade.

    Till skillnad från de senaste stora flyktingvågen, så är det bara kvinnor och barn vi möter. Männen är kvar hemma och slåss.

    -Ja, på så sätt att det annorlunda än de andra flyktingströmmarna. Jag har inte mött en enda man som flytt, säger Anna Maria Corazza Bild.

    -Men är det någon lärdom jag har från min tid i Bosnien, så är det att kvinnor och barn alltid är de största offren i krig, säger hon.


    Lyssna mer på Anna Mara Corazza Bildt om kriget i Ukraina och varför hon kallades för det "lilla röda korset" som barn.

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Årets folkbildare krossar hälsomyterna 


    Det går inte att fuska sig till att bli frisk.

    I podden “Alexandra - nära ditt hjärta” möter vi årets folkbildare Maria Ahlsén och Jessica Norrbom. Hör dem krossa en rad med hälsomyter.


    Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och biokemist,och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och medicine doktor i fysiologi, har den populära podden “Frisk utan flum”, (samma namn som deras succébok). Med sin vetenskapliga bakgrund tar de sig an våra vanligaste hälsomyter och går igenom vad det är som får oss att må bra - egentligen. Vilka av alla hälso- och kostråd fungerar?

    Detta gör de så bra att de utsågs till Året folkbildare 2021, av Föreningen Vetenskap och folkbildning. 

      I boken “Frisk utan flum” följde de 16 personer som fick leva enligt de allra senaste forskningsrönen om hälsa, mat och träning. Efter fyra månader kontrollerades deras hälsa.

    -        Vi fick övertygande bevis på hur lite du behöver förändra i ditt liv för att må mycket bättre! säger Maria Ahlsén och Jessica Norrbom.

    Men trots att många vet att vi borde träna mer och äta nyttigare, så är det ändå så svårt att komma igång med nya vanor. Varför?

    -       Jag tror att du måste tänka efter “vad är min anledning till att göra det?” Du måste landa i att du gör det för din egen skull, och utgå från vem du är just nu, inte från vem du vill vara, säger Maria Ahlsén. 

    Att sätta upp mindre delmål är ett smart sätt för att komma igång.

    - Ja, börja kanske med att gå två gånger per vecka i en månad, en halvtimme per gång, säger Jessica Norrbom. Målet ska vara enkelt att uppfylla och gärna mätbart.

    I boken “Frisk utan flum”, krossar de en rad hälsomyter, och flera väckte Alexandras förvåning. Lyssna på poden för ännu fler exempel:

    Barn blir hyperaktiva av socker

    Fel - det är en seglivad myt. Det har forskningen vetat länge! De blir inte hyperaktiva, det är de vuxnas förväntan som gör att man uppfattar det så. Hjärnan tar inte upp mer socker och blodsockret regleras snabbt. Du blir tvärtom trött av att äta socker! Däremot kanske barnen blir glada, eftersom de får godis.  

     C-vitamin botar förkylning. 

    En myt som hänger kvar, kanske för att vi så gärna vill tro det. Vi kan inte förhindra förkylning med hjälp av c-vitamin om vi inte har brist på det, vilket vi inte har i Sverige. Det är en vattenlöslig vitamin, vi skapar helt enkelt ett dyrt kiss.

    Ett glas vin varje dag är bra

    En myt, det är det inte! Forskningen vet att alkoholmolekylen i sig har negativa effekter och är cancerframkallande. Ett glas vin varje dag ökar risken för bröstcancer.

    Sedan kan du så klart njuta någon gång av lite vin, men inte varje dag.

    Detox är nyttigt för kroppen.

     Fel - det finns ingen forskning som visar att det skulle hjälpa att  “rena kroppen”. Det sköter din lever och dina njurar om så bra på egen hand. “Här är det någon som tjänar en liten hacka och skrattar hela vägen till banken.

    Men det viktigaste budskapet som både Maria Ahlsén och Jessica Norrbom vill förmedla är att små förändringar räcker.

    -Ja, bara genom att ändra små saker i din vardag så får du stor hälsoeffekt. Och det är aldrig försent att börja, det spelar ingen roll hur gammal du är.

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • -Jag är en ensamvarg av naturen

    Artisten Lisa Nilsson möter Alexandra Charles i nya poddavsnittet “Alexandra - nära ditt hjärta”. Det blir ett starkt samtal om att vara mamma, om att se sin egen mamma bli sjuk i Alzheimer och om varför Lisa Nilsson inte är rädd på scenen längre.


    Lisa Nilsson är en av våra största artister, men också en av ambassadörerna för 1,6 & 2,6 miljonerklubbben.

    Hon har ett starkt engagemang i både psykisk ohälsa och Alzheimer, en sjukdom som hennes egen mamma gick bort i förra sommaren.

    -Jag tror att hon var sjuk mycket längre än vi begrep, säger Lisa Nilsson. Det var många tecken som jag misstolkade.

    -Jag upplevde till exempel att hon var ointresserad och frånvänd, och vi hamnade i en lång och svår konflikt kring det.

    -I efterhand har jag ju förstått att det var sjukdomen.

    Idag är Lisa Nilsson själv mamma till två döttrar, och det har gjort henne ödmjuk, menar hon.

    -Jag hade ju försonats med att jag inte skulle få några barn. Jag hade fått ett tidigt missfall när jag var yngre, och nu var jag 37 år och hade bestämt mig för att flytta till Rio de Janeiro. Men så träffar jag på en gammal musikerkompis.... Och vi blev blixtkära.

    -Det var verkligen i sista minuten. Det fanns ingen tvekan, det var bara köra. Livet valde åt oss.

    Efter pandemin väntar ett nytt kapitel.

    -Jag kan absolut inte gå tillbaka till den jag var innan. Livet nu är spännande och trevande, men jag kommer alltid att gå vidare, orädd.

    Lisa Nilsson berättar också varför hon inte vill gå in i en ny relation just nu.

     -Först vill jag stå stadigt förankrad i vem jag är.. . Och så har jag ett omåttlig ensamhetsbehov.  


    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Allt som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan.

    Så kan deras samarbete sammanfattas - Miia Kivipelto, professor inom alzheimer och Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor.

    I podden “Alexandra- nära ditt hjärta" berättar de hur avgörande vår livsstil är för hälsan:

    *80-90 procent av hjärtinfarkterna i medelåldern skulle kunna förebyggas. 

    *Minst 40 procent av all demens är kopplat till livsstils- och miljöfaktorer. 


    Det blir en lärorik timme när Alexandra Charles samtalar med Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius.

    Tillsammans har Miia och Mai-Lis skrivit boken “Hjärnhälsa - på dina fem fingrar” och det är slående hur mycket vi själva kan göra för att både må bättre och minska risken för demens.

    -Vi har underskattat livsstilens betydelse för vår hälsa, säger Mai-Lis Hellénius.


    Miia Kivipelto som är professor inom alzheimer och klinisk geriatrik, förklarar att det aldrig är för tidigt att förebygga minnesproblem eller demens.

    -Vi vet att processen som leder till alzheimer kan börja 20-30 år innan vi kan göra en diagnos, säger hon.

    Samtidig är det heller aldrig för sent att göra något, påpekar hon. I studier visar det sig att den så kallade FINGER-metoden hade stor effekt på de med lindrig alzheimer.


    FINGER-studien, som Miia Kivipelto leder, är den första studien i hela världen visar att livsstilen kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan. Detta genom att åtgärda flera delar samtidigt. De fem delarna ( lika många som en handens fingrar!) är:

    *fysisk aktivitet

    *hälsosam balanserad kost

    *hjärngymnastik

    *social aktivitet

    *ta hand om alla riskfaktorer för hjärtat


    -Vi har fått fantastiska resultat av FINGER-studien, berättar Miia Kivipelto. Kroniska sjukdomar minskade med 60 procent och risken att hamna på sjukhus minskade 20 procent. Det ger också stora hälsoekonomiska effekter såklart, och 45 olika länder är redan med i studien.

    Att Mai-Lis och Miia skrivit en bok tillsammans är ingen slump.

    -Hjärt- och kärlsjukdomar och minnesproblem hänger ihop, säger Mai-Lis Hellénius. Att förändra våra vanor har stor effekt både på vanliga hälsan och hjärnhälsan.

    Och det bästa är att det inte behöver var några stora förändringar. Att ändra flera vanor lite grann ger dessutom en mångdubblerad hälsoeffekt.

    -Varje steg för hälsan har betydelse. Som att välja växtbaserat fett på sin smörgås till exempel, säger Mai-Lis Hellénius som tycker att vi ibland stirrar för mycket på vågen i Sverige. 

    - Hellre rund och rörlig än smal och stillasittande, säger Mai-Lis.

    Ett exempel på hur stor betydelse en liten förändring har, visar Mai-Lis Hellénius berättelse om mannen som på Mai-Lis uppmaning provade att istället för ta hissen till tredje våningen till sin bostad, valde trapporna. 

    - På sex veckor hade han normaliserat sitt blodsocker med den lilla förändringen.

    -Det fungerar sjävklart lika bra på kvinnor också! lägger Alexandra Charles till.

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Anders Hansen om varför vi har ångest

     

     

    -Det konstiga är inte att det finns människor som har ångest, utan att det finns människor som inte har det!

    Det förklarar läkaren och psykiatrikern Anders Hansen i nya avsnittet av podden “Alexandra - nära ditt hjärta”.

     

     

    Anders Hansen är läkaren och psykiatrikern som blev fick ett stort genombrott med boken “Hjärnstark”. Där fastslog han att fysisk aktivitet är en av de bästa medicinerna mot bland annat depressioner. När han nu gästar han Alexandra Charles fortsätter diskussionen kring vår fascinerande hjärna, och varför vi idag mår så dåligt när vi borde ha det så bra.

    Som vanligt är det evolutionen vi kan skylla på. Eftersom vi i tusentals år levt i en livsfarlig värld, där hälften av oss dog innan tonåren, överlevde de förfäder som såg katastrofer överallt. Kort sagt - de som målade fan på väggen och hade ångest!

    -Ja, känslor finns inte för att vi ska må bra, känslor finns för att putta oss till ett beteende som hjälper oss att överleva, säger Anders Hansen.

    Ångest är alltså inget tecken på en trasig hjärna, utan på en stark hjärna. En stark hjärna som gör allt för att klara livhanken.

    -Det är en tröst för många av mina patienter som inser att “jag är alltså inte skadat gods eller trasig på nåt vis”, säger han.

    I vår hjärna finns också amygdala som är konstruerad för att skanna av faror.

    -Och den är som en brandvarnare, den älskar att signalera fara. Så att den spökar ibland är helt normalt. Att förstå det dämpar också ångesten.

    Vi är alltså inte skapade för att vara ständigt lyckliga, helt enkelt?

    -Nej, evolutionen vill föra generna vidare, och det var inte de lyckligaste förfäderna som gjorde de, utan de som överlevde, säger Anders och fortsätter:

    -Att uppleva kontinuerlig lycka är alltså orealistiskt. Då slutar vi att utvecklas och går under. Att vara nöjd hela tiden är att lägga ribban på en ouppnåelig nivå.

    Att allt fler unga mår dåligt idag, skylls ibland på sociala medier. Där finns ännu inga bevisade orsakssamband, förutom att man vet att tonårstjejer som lägger mycket tid på sociala medier riskerar att må sämre.

    -Det farliga är vad sociala medier tar tid ifrån, säger Anders Hansen. Det tar timmar från vår sömn, från fysisk aktivitet, från sociala kontakter. Vi berövas våra skyddsfaktorer.

    Han tror att om 20 år så kommer vi att se tillbaka och inse att vi var oerhört naiva som implementerade sociala medier så okritiskt.

    -Det är ett enormt hyckleri av eliten i Silicon valley, när de sätter sina egna barn i skolor som har få digitala verktyg. Forskningen vet idag att barnen lär sig läsa sämre på en skärm än med hjälp av fysisk bok. Att slänga ut böckerna och bara läsa på skärmen funkar alltså inte.

    Gränser är därför bra. Under två år inga skärmar och upp till fem år max en timme om dagen, uppmanar WHO, Världshälsoorganisationen. Bra, menar Anders Hansen.

    -Vi kan inte riskera att chansa med en hel generation.

    Det viktigaste är att vi lär oss att använda tekniken på ett smartare sätt. Vi måste kontrollera den och inte tvärtom.

    -Vi måste komma ihåg att några tjänar mycket pengar ta vår uppmärksamhet ifrån oss, säger Anders Hansen.

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Mat är underbart - men för alla som lider av IBS också en utmaning. 

    I nya avsnittet av “Alexandra - nära ditt hjärta”- pratar Årets mästerkock Christin Kashou och dietisten Sofia Antonsson om matglädje - och magkänsla.


     Poddvärden och kocken Alexandra Zazzi har bjudit in två olika matproffs till dagens avsnitt. Sofia Antonsson är dietist och expert på IBS (Irritable Bowel Syndrome), en magtarmsjukdom som drabbar så många som 15-20 % av  befolkningen. Det kallas ofta  för orolig mage, ballongmage eller stressmage. 

    Christin Kashou är juristen som segrade i Årets mästerkock och som idag har tagit en paus från juridiken och jobbar som kock och matprofil på heltid.

    -Jag tänker att jag jobbar med mat nu i 5-10 år, för just nu är det så himla roligt. Jag hinner ju ändå arbeta som jurist efter det i många år, säger hon. 

    Christins vinnarkokbok handlar om asiatisk mat, något som hon älskar. Nudlar och ramen (japansk nudelsoppa) skulle hon kunna äta varje dag i veckan.

    Men hur gör man då en riktigt god ramen-buljong? Ja, det är nu som det blir svårt för alla som lider av IBS. Lök och vitlök är nämligen något du ska undvika om du har problem. Det hjälper inte hur länge du låter löken steka eller koka.

    -Nej, tyvärr inte förklarar Sofia. Men ett knep är att låta löken mjukna i olja, med sedan plocka bort bitarna och bara använda den smaksatta oljan.

    -Men gräslök och ramslök går annars bra. Eller det gröna på salladslöken, tipsar Sofia.

    Att ha IBS är både jobbigt och kan bli ett svårt socialt handikapp. 

    -Därför är det så spännande med all forskning på vår tarmflora som är på gång. Vi håller mer och mer på att bena upp hur vårt inre ekosystem funkar och hur man göder sina bakterier för att må så bra som möjligt, säger Sofia och fortsätter:

    -Tarmhälsa och hjärnhälsa hör ihop. Det börjar komma studier som pekar på att rätt kost kan hjälpa mot depression.

    Det viktiga är att du inte går runt och har problem i onödan med IBS. För det finns hjälp, att äta efter en kallad FODMAP är en beprövad lösning.

     -Över 75 % av de som går behandlingen får kontroll på sin krånglande mage och upplever minskade symtom, säger Sofia.

     Vad tror då en nybliven mästerkock om kommande mattrender?

    -Under pandemin ökade intresset för att laga mat från grunden. Därför tycker jag det är roligt att det också är många yngre som upptäckt glädjen i att laga riktig mat, säger Christin. Jag ser ju hur många tittar på Youtube och lär sig.  

    Ja, så vad sägs om ett matlagningskurs med hälsosam matglädje med, Alexandra, Sofia och Christin?

    -        En utmärkt idé, tycker Alexandra Zazzi - hos 1,6 och 2, 6 miljonerklubben såklart. 


    Fotnot: Både Sofia Antonsson och Alexandra Zazzi är ambassadörer för 1,6 och 2,6 miljonerklubben som producerar podden. Den är döpt efter föreningen ordförande Alexandra Charles som vanligtvis också är poddvärd.

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • -Vi måste synliggöra våldet för att det ska upphöra

     

     

    Mycket skratt, men också mycket allvar blir det i nya avsnittet av “Alexandra - nära ditt hjärta”.

    Gäster är Paula Ternström och Nanne Grönvall som bland annat berättar om sina erfarenheter av våld i nära relationer.

     

     

    Att det börjar lacka mot jul märks i senaste podden när kocken Alexandra Zazzi är poddvärd  tillsammans med Alexandra Charles. Det blir en hel del tips på både god julmat och gott julgodis, men framför allt blir det också ett viktigt samtal om olika typer av våld i en relation.

    Skådespelaren och  producenten Paula Ternström har nyligen lämnat en destruktiv relation, ett beslut som vuxit fram över tid.

    -Det var en person jag tyckte väldig mycket om, men han var som Dr Jekyll och Mr Hyde. 

    Jag älskade Dr Jekyll, men när han blev Mr Hyde var han ett monster, berättar Paula.

    Processen har varit lång och smärtsam, men Paula säger att hon fått mycket hjälp. Ända sedan februari har hon fått stöd av relationsvåldscentrum i Stockholm. 

    -För när man lever i en sådan här relation är det som att ha ett ständigt stresspåslag. Hjärnan kan inte tänka klart, säger hon.

     Det som fick Paula att ta det avgörande steget var när hon fick en revbensfraktur.

    -Då insåg jag på riktigt att det inte kunde fortsätta.. Ska kärleken hindra mig från att göra det jag älskar - att spela teater…

     Även sångerskan Nanne Grönvall har erfarenhet av våld i familjen.

    -  Det fanns en miljö med alkohol och tablettmissbruk när jag växte upp och jag såg min mamma misshandlas. Det är så viktigt att vi pratar om det här för att bryta cirklarna. Att vi inte känner skuld och skam för att ha varit utsatta, säger hon.

    Och Paula Ternström håller med.

    -Vi måste synliggöra våldet för att det ska upphöra, säger hon.

     Nu läker sig Paula genom att stå på scenen igen.

    - Och springa!. Det är bästa medicinen - förutom att skratta med vänner

    Just vänskap handlar också Nanne Grönvalls debutbok bok om,  “MeloDrama Queen”.

    -Ja, i centrum står Mimmi och hennes vänner, som hänger ihop i vått och torrt. Här tror jag alla kan känna igen sig, oavsett yrke, säger Nanne.

    Mimmi tvingas dessutom ut på en nostalgiturné med värsta konkurrenten Pirjo, så det är laddat för ett drama mellan divor!

     -Jag hoppas man ska skratta mycket när man läser den. Men här finns också ett allvar - att som kvinna bli äldre i ett yrke som är väldig åldersfixerat. säger Nanne Grönvall.

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Christina Schollin om sin oväntade comeback!

      

    Tack och lov har det hänt mycket i forskningen kring kvinnors hjärthälsa på 20 år.

    Men ännu är det långt ifrån tillräckligt.


    I podden “Alexandra - nära ditt hjärta” möts hjärtläkaren Karin Schenck-Gustafsson och skådespelerskan Christina Schollin för att prata hälsa - och om att göra comeback efter 80!

     

    Professor Karin Schenck-Gustafsson har varit med ända sedan starten av 1,6miljonerklubben. Det var när Alexandra Charles 1998 hörde Karin berätta om den ojämlika vården som hon fick idén till att starta föreningen. 


    -Jag hade lärt mig att hjärtinfarkt var en manlig sjukdom, berättar Karin. Men när jag blev chef på hjärtintensiven på Karolinska sjukhuset i Stockholm, så märkte jag att det inte stämde. Hälften av hjärtinfarkt-patienterna var ju kvinnor! 


    Dessutom hände det att när kvinnor sökte hjälp för sina hjärtproblem, så avfärdades de som simulanter! 


    -Deras problem syntes inte på den kranskärlsröntgen som man gjorde då, berättar Karin. På den tiden visste man inte att man kan ha hjärtinfarkt utan synliga förträngningar i de stora kranskärlen. Detta är nu aktuell forskning. Så vissa läkare trodde att kvinnorna låtsades vara sjuka. 

    Visst finns det en större medvetenhet idag, säger Karin, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. 


    Med i podden är också Christina Schollin, som har egen erfarenhet av hjärtproblem. Det var faktiskt tack vare 1.6miljonerklubben som hon fick hjälp. 

    -Ja, jag fick ingå i den så kallade Coala-studien 2018. Då upptäcktes det att jag hade förmaksflimmer. Jag hade ingen aning om det. 

    Just förmaksflimmer är en lite lurig diagnos, eftersom man inte alltid har symptom, precis som det var i Christinas fall. Men det är viktigt att behandla. Genom att få blodförtunnande medicin minskar risken för stroke och betablockare tar ner pulsen. 


    Christina Schollin ligger annars i en sorts hårdträning just nu. Eftersom hon drabbats av artros följer hon ett strikt träningsprogram med hjälp av appen Joint Academy. 

    -Den hjälper mig väldig, väldigt bra. 


    All rörlighet behövs när Christina Schollin lite oväntat  gör comeback på Dramaten i Stockholm, 83 år gammal. Hon ska spela drottningen i Macbeth, med premiär i februari 2022. 


    -Jag hade för länge sedan bestämt mig för aldrig mer stå på en scen igen. Pressen, nervositeten och prestationsångesten… Nej fy, jag ville ta  det lugnt  och ta hand om barn och barnbarn.  


    -Men så läste jag manus och insåg att jag inte kunde säga säga nej till ett sådant fint erbjudande. Det blir dessutom precis 25 år sedan jag senast var på Dramaten. 

    Christina avslöjar också att drömmen om ett generationsboende ute i familjens hus på Värmdö håller på att bli verklighet. Äldsta sonen flyttar hem och Christina och maken Hans bygger ett nytt hus på tomten. 


    -Jag tänker mig att det får bli vår undantagsstuga i framtiden!

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  •  -Min kropp trodde jag höll på att dö

     

    Sångaren och författaren Maria Wells gästar podden “Alexandra - nära ditt hjärta”.

    Det blir ett öppenhjärtigt samtal om allt från Marias nya utbildning till lektör, makens frieri och Marias kollaps efter sonens födelse.

     

    Det var två jobb som Maria Wells drömde om som liten: simhoppare eller sångerska.

     –Men trampolinen i Säffle var alldeles för låg, så jag hade inget val, skojar Maria Wells.

    Idag vet alla att hon valde rätt. Maria Wells har en framgångsrik karriär som sångerska, skådespelerska och författare. Hos 1,6 & 2,6miljonerklubbens Alexandra Charles och Alexandra Zazzi berättar Maria om hur hon och maken Robert hanterat corona-epidemin, om senaste country-skivan och om karriären som författare. Idag har det blivit många böcker, men det började med personliga berättelser om mammalivet.  

    Paret har två barn och yngste sonens födelse blev dramatisk. Efter en vansinnesfärd till sjukhuset med Robert vid ratten, föddes Teddy 10 veckor för tidig med akut kejsarsnitt. Som tur var gick allting bra, men ett år senare, när oron börjat släppa, kom Marias reaktion på allt som hade hänt.

    – Jag fick ångest, svårt att andas, fick för mig att jag hade dödliga sjukdomar, det tryckte över bröstet, världen började snurra, berättar hon i podden.

    Efter flera sjukhusbesök fick hon till slut förklaringen. Via deras stiftelse för för tidigt födda barn, kom Maria i kontakt med läkaren som förlöst henne.

      –Hon förklarade att det som hänt kring förlossningen gjorde att min kropp ställde in sig på en dödskamp. Jag kunde slappna av mentalt, men kroppen mindes. Den förberedde sig på att dö.

     –Det var en enorm lättnad att förstå varför, då kunde jag hantera det på ett annat sätt.

    Under året har Maria Wells blivit färdig med en utbildning till lektör, som hjälper författare med deras texter,

      –Och så längtar jag efter att få återvända till Nashville såklart. Att återigen få förmedla glädjen i musikens helande kraft. Det ska bli underbart.

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vi kan aldrig sluta strida! 


    Från p-pillrets 60-tal till dagens förlossningskris. Det blir ett spännande samtal med stort kvinnohistoriskt perspektiv när jämlikhetspionjären Barbro Westerholm och överläkaren Helena Kopp Kallner möts i ett engagerat samtal om kvinnors rätt till sina egna kroppar. 

     

     Visste ni att kvinnor fick köpa p-piller svart i Kungsträdgården i Stockholm? Jodå, och Barbro Westerholm var en av dem som var med och drev igenom att kvinnor skulle kunna få det på recept. I podden “Alexandra - nära ditt hjärta” möter hon lika engagerade överläkaren Helena Kopp Kallner, känd för sitt engagemang i preventivmedels- och abortfrågor. Samtalet leds som vanligt av 1,6miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles och journalisten Pamela Andersson. 

    -Motståndet från mina manliga chefer var stort, berättar läkaren Barbro Westerholm som då arbetade på medicinalstyrelsen. 

    -Men i juni 1964 blev det tillåtet. 

    -P-pillret var en riktig gamechanger, håller Helena Kopp Kallner med om och fortsätter: 

    -Idag jobbar vi för att p-piller utan östrogen ska kunna säljas receptfritt! 

    Det blir ett engagerat samtal om hur viktigt det är att hålla historien levande. 

    -Rätt som är går det bakåt, titta på abortlagen i Polen, säger Helena Kopp Kallner. Förr var det svenskorna som åkte dit för att få hjälp, nu är det tvärtom. Det går aldrig att slå sig till ro. 

    Både Helena och Barbro berättar i podden att de tagit emot hot för sina åsikter. 

    -Men jag tänker fortsätta att stå på barrikaderna! säger Helena Kopp Kallner. 

    “Om att aldrig ge upp” heter lämpligt nog Barbro Westerholms nya bok. Under mer än fem decennier har hon påverkat och förändrat det svenska samhället i en mängd sociala frågor. 

    Idag slåss hon framför allt mot ålderismen, som enligt WHO är den svåraste formen av diskriminering att göra något åt. 

    -Sverige är tyvärr en av de mest fördomsfulla länderna när det gäller ålder, fastslår Barbro Westerholm, som också avslöjar att hon kommer att sluta i riksdagen för att satsa ännu mer tid på att lyfta fram vikten av att vara "årsrik". 

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • En professor med spring i benen, som är expert på hur vi kan leva mer hälsosamt.


    Det är veckans gäst i podden "Alexandra - nära ditt hjärta",  där livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius bjuder på kloka må bra-råd, och piggproteiner.

    -Släng vågen och skaffa ett måttband, tipsar hon om.


    Det blir en hel del knäböj i studion är 1,6 och 2,6 miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles  och kocken Alexandra Zazzi, möter Mai-Lis Hellénius. Det är en professor som lever som hon lär, i 44 år har hon till varit gympaledare varje torsdag. Annars är trappor hennes bästa vardagsknep för att få motion.


    -Det är perfekt. Dessutom brukar jag ta ett varv i trappan när jag är sur eller trött. Det hjälper! Att alltid ta trappan, att prioritera sömn och återhämtning, att inte vara rädd för vare sig kolhydrater eller fett, att välja grovt bröd istället för vitt och olja istället för smör, och att minnas att alkohol är en kalorifälla, är en bra början.


    -Men det bästa är att det aldrig är för sent att börja tänka på sin hälsa. Kroppen reagerar snabbt om du byter livsstil, och den har en fantastisk förmåga att återhämta sig, säger Mai-Lis Hellénius. Det är också viktigt att tänka på var fettet sitter. Du kan vara en smal person, men ändå ha farligt bukfett.

    -Det är därför jag brukar uppmana alla att slänga vågen och skaffa ett måttband istället!


    De generella råden lyder: Över 88 cm runt midjan för kvinnor och över 102 cm för män-  då räknas det som bukfetma.

    Att vara igång och inte fastna i  stillasittande kan vara svårt för många med kontorsjobb. Men då är det dags för "Kiruna-knepet" minst en gång i timmen:

    -10 ordentliga knäböj, det ger en omedelbar effekt och tusentals piggproteiner börjar strömma ut i kroppen. Ställ en äggklocka, så du inte glömmer att ta paus, säger Mai-Lis Hellénius.

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Alexandras - nära dig hjärta avsnitt 3


    I nya avsnittet av "Alexandra - nära ditt hjärta" möter vi till synes evigt unga artisten Lill Lindfors. 

    Hon avslöjar hur hon hon håller sig i form, bland annat med "skink-knepet". Miia Kivipelto, professor som forskar i Alzheimer, delar Lill Lindfors goda idéer och berättar också hur du håller din hjärna ung.


    Alexandra Charles och journalisten Pamela Andersson bjuder in till ett spännande samtal, där två begåvade och ständigt aktuella kvinnor är gäster. Vi får höra hur Lill Lindfors spenderat pandemitiden på Öland med "h-gruppen", det vill säga, "höns, hund och husbonn", men nu längtar tillbaka till scenen. Miia Kivipelto fyller i, för ett av de bästa sätten att hålla hjärnan ung är just att båda utöva och lyssna på musik och delta i en social gemenskap.

    Att röra på sig är självklart också nyttigt för både kropp och själ, och där har Lill Lindfors hittat sin alldeles egna metod.

    -Jag går fort, säger hon. En snabb promenad med riktigt kraftfulla steg är min motion.

    Lill menar att genom att stega med hälen först, så får även musklerna i låren och skinkorna rejält med träning, och genom det blir promenaden betydlig mer effektiv.

     -Nu blir det "skink-promenader" på schemat, lovar Alexandra.

    Miia Kivipelto är en av såväl Sveriges som världens främsta forskare på Alzheimer och hon berättar i podden om nya spännande studier.  "Sjukdomen går att förebygga", menar Miia. Hör henne berätta mer om "FINGER-studiens" fem olika delar.



    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I nya avsnittet av "Alexandra - nära ditt hjärta" blir det ett uppsluppet och engagerande samtal om kvinnors hälsa, feminism, p-piller, sex - och en hel del mat. Camilla Läckberg och Alexandra Zazzi funderar i podden över varför kvinnor är så hårda mot sig själva. “Varför kan jag inte bara få vara kock? Varför måste jag vara snygg också, undrar Alexandra som precis som författaren Camilla Läckberg har svårt att släppa sina tankar över vad det står på vågen.

    -Mitt självförtroende dalar i takt med varje kilo jag lägger på mig, säger Alexandra Zazzi.


    -Ja, jag vill verkligen inte att det ska vara en issue hur mycket jag väger. Jag vill kunna tycka lika mycket om mig själv oavsett om jag går upp eller ner 20 kilo, berättar Camilla som också gått i terapi för att bli av med sina negativa tankar.


    Det blir också en diskussion om blodproppar och vaccin, där Camilla är irriterad över varför ingen tar upp faran med att kvinnor som äter p-piller har en mycket högre risk att få en blodpropp, än vad en eventuell biverkning av vaccinet ger.


    Till sist avslöjar Camilla Läckberg varför hon hoppas att hennes nacktatuering "Snille och smak" kan reta Horace Engdahl lite extra, medan Alexandra Zazzi drömmer om att tatuera ett hjärta på sin mage för att visa att hon gillar den, oavsett hur magen ser ut.

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Första avsnittet i nya podden Alexandras - nära ditt hjärta.

    Programledare Alexandra Charles

    Programledare Pamela Andersson Alselind

    Gäst Kerstin Brismar

    Gäst Shirley Clamp


    "Inte kan jag vara deprimerad? Jag som alltid är så glad".


    Artisten Shirley Clamp berättar om sin tuffa depression - och hur hon läkte -  i podden "Alexandra - nära ditt hjärta". 


    Den 13 oktober har Alexandra Charles nypremiär för sin podd. Nytt namn och ännu mer personliga och spännande samtal. Premiärgäster är artisten Shirley Clamp och professor Kerstin Brismar, expert på en av de vanligaste kvinnosjukdomarna, sköldkörtelproblem.


    I ett samtal med Alexandra Charles och poddkollegan Pamela Andersson berättar Shirley Clamp om hur hon länge trodde att hon led av prestationsångest. Det var först när hon träffade en terapeut som hon förstod att hon var deprimerad. 


    -I flera år orkade jag inte göra någonting, jag var bara med min dotter och gjorde några få jobb. Bara en så enkel sak som att åka in till stan var omöjligt, berättar hon.

    Lösningen blev en "tårtterpi", där Shirley fick lära sig att fylla sin "tårta" med de bitar som var viktiga för just henne själv. Hör henne berätta mera i podden.

    Medverkar gör också professor Kerstin Brismar, senior professor i endokrinologi vid Karolinska Institutet. Hon vill ha ett nationellt vårdprogram för att hjälpa patienter med sköldkörtelproblematik.

    -En fjärdefel av alla sköldkörtelsjuka blir inte hjälpa av standardbehandligen, berättar Kerstin Brismar.


    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.