Maria Ahlsén Podcasts

  • Kraftverk - hantverk i en ny tid

    ”Utställningen KRAFTVERK – HANTVERK I EN NY TID är ett samarbete med Sven-Harrys konstmuseum. Stockholms Hantverksförening fyller 175 år och vi firar med en jubileumsutställningen. Den belyser hantverkets historiska betydelse, dess känsla och alla de hantverkare som fortsätter hålla gamla traditioner vid liv och om ett unikt yrkeskunnande. Besökarna välkomnas in i deras (tillfälliga) verkstäder på museet för att få uppleva kraften och känslan i modernt svenskt hantverk. Ett hantverk som för vidare traditioner men som samtidigt är fast förankrat i sin samtid.”

    Alla medverkande hantverkare i utställningen
    Yxmakare: Julia Kalthoff
    Tatuerare: Sofie Needles, Ronny Hill
    Florist: Atelier Fleur, Jill Windahl, Johanna Larsson
    Skräddare: Remake, Marie Teike, Andreas Mehrstedt
    Tapetmakare: Mats Qwarfordt, Sara Lundström
    Illustratör: Erica Jacobson
    Papperskreatör: Sofia Vusir Jansson
    Muralmålare: Sthlm Murals
    Skomakare: Matilda Sandström, Younés Othman
    Dockmakare: Arne Högsander

    Stort tack till Maria Ahlsen för rundvandringen och till Stockholms Hantverksförening för möjligheten av att spela in på utställningen. Inte minst personalen Sven Harrys konstmuseum för sin vänlighet.

    Lyssna på avsnittet på Spotify, följ på instagram och glöm inte att dela med dina nära och kära!

    Säsong 4 sponsras av:

    #Hantverkardagboken

    Instagram

    @hantverkardagboken  

    Hantverkardagboken är sponsrad av:

    Sjöbergs arbetsbänkar

    Tormek sharpening innovations 

    @slojddetaljer

  • I sjunde avsnittet av Sjuka i huvudet pratar Soran med doktorerna och forskarna i fysiologi Maria Ahlsén och Jessica Norrbom. De har skrivit boken och driver podden Frisk utan flum - en vetenskaplig väg till bättre hälsa som handlar om vilka beteenden som egentligen påverkar vår vikt. Alla känner någon som kan äta nästan hur mycket som helst utan att gå upp i vikt, medan andra har väldigt lätt för att gå upp i vikt. Vad beror det på egentligen? Varför är vitamintillskott slöseri med pengar och vad tänker de om Karls juice detox?

    Stötta oss på www.patreon.com/sjukaihuvudet

    Maila oss på [email protected]


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kulturinslag: Wolfgang Amadeus Mozart, Requiem: Dies Irae
    Vad utmärker stressresponsen rent fysiologiskt? Vi reder ut begreppen med Lotta Arborelius, farmakolog och lärare på Karolinska Institutet och Maria Ahlsén, fysiolog vid Karolinska Institutet och i sitt eget företag Fortasana, och dessutom en av årets folkbildare. Vi fokuserar denna gång på autonoma nervsystemets och ämnesomsättningens roller i stressresponsen, för att i ett kommande avsnitt fokusera på kortisolsystemet.

  • Missa inte det bästa ur vår succépodd!


    I podden “Alexandras - nära ditt hjärta” har vi under våren fått möta så många inspirerande och intressanta personer, och nu har vi samlat de mest spännande samtalen i en “best of”-podd. Vi har delat upp den i två delar:


    Del 1:


    Miia Kivipelto, professor inom alzheimer och Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor, berättar hur avgörande vår livsstil är för hälsan:

    *80-90 procent av hjärtinfarkterna i medelåldern skulle kunna förebyggas.

    *Minst 40 procent av all demens är kopplat till livsstils- och miljöfaktorer.


    Lisa Nilsson, artist, möter vi i ett starkt och personligt samtal om att vara mamma, om att se sin egen mamma bli sjuk i Alzheimer och om varför hon inte är rädd att stå på scenen längre.


    Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och biokemist och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och medicine doktor i fysiologi är utsedda till årets folkbildare och krossar här några av våra vanligaste hälsomyter. Vilka av alla hälso- och kostråd fungerar?


    Anna Maria Corazza Bildt, tidigare ledamot i Europaparlamentet, berättar om sitt engagemang för flyktingar från kriget i Ukraina “ Barn och kvinnor är de största offren i krig”.


    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Årets folkbildare krossar hälsomyterna 


    Det går inte att fuska sig till att bli frisk.

    I podden “Alexandra - nära ditt hjärta” möter vi årets folkbildare Maria Ahlsén och Jessica Norrbom. Hör dem krossa en rad med hälsomyter.


    Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och biokemist,och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och medicine doktor i fysiologi, har den populära podden “Frisk utan flum”, (samma namn som deras succébok). Med sin vetenskapliga bakgrund tar de sig an våra vanligaste hälsomyter och går igenom vad det är som får oss att må bra - egentligen. Vilka av alla hälso- och kostråd fungerar?

    Detta gör de så bra att de utsågs till Året folkbildare 2021, av Föreningen Vetenskap och folkbildning. 

      I boken “Frisk utan flum” följde de 16 personer som fick leva enligt de allra senaste forskningsrönen om hälsa, mat och träning. Efter fyra månader kontrollerades deras hälsa.

    -        Vi fick övertygande bevis på hur lite du behöver förändra i ditt liv för att må mycket bättre! säger Maria Ahlsén och Jessica Norrbom.

    Men trots att många vet att vi borde träna mer och äta nyttigare, så är det ändå så svårt att komma igång med nya vanor. Varför?

    -       Jag tror att du måste tänka efter “vad är min anledning till att göra det?” Du måste landa i att du gör det för din egen skull, och utgå från vem du är just nu, inte från vem du vill vara, säger Maria Ahlsén. 

    Att sätta upp mindre delmål är ett smart sätt för att komma igång.

    - Ja, börja kanske med att gå två gånger per vecka i en månad, en halvtimme per gång, säger Jessica Norrbom. Målet ska vara enkelt att uppfylla och gärna mätbart.

    I boken “Frisk utan flum”, krossar de en rad hälsomyter, och flera väckte Alexandras förvåning. Lyssna på poden för ännu fler exempel:

    Barn blir hyperaktiva av socker

    Fel - det är en seglivad myt. Det har forskningen vetat länge! De blir inte hyperaktiva, det är de vuxnas förväntan som gör att man uppfattar det så. Hjärnan tar inte upp mer socker och blodsockret regleras snabbt. Du blir tvärtom trött av att äta socker! Däremot kanske barnen blir glada, eftersom de får godis.  

     C-vitamin botar förkylning. 

    En myt som hänger kvar, kanske för att vi så gärna vill tro det. Vi kan inte förhindra förkylning med hjälp av c-vitamin om vi inte har brist på det, vilket vi inte har i Sverige. Det är en vattenlöslig vitamin, vi skapar helt enkelt ett dyrt kiss.

    Ett glas vin varje dag är bra

    En myt, det är det inte! Forskningen vet att alkoholmolekylen i sig har negativa effekter och är cancerframkallande. Ett glas vin varje dag ökar risken för bröstcancer.

    Sedan kan du så klart njuta någon gång av lite vin, men inte varje dag.

    Detox är nyttigt för kroppen.

     Fel - det finns ingen forskning som visar att det skulle hjälpa att  “rena kroppen”. Det sköter din lever och dina njurar om så bra på egen hand. “Här är det någon som tjänar en liten hacka och skrattar hela vägen till banken.

    Men det viktigaste budskapet som både Maria Ahlsén och Jessica Norrbom vill förmedla är att små förändringar räcker.

    -Ja, bara genom att ändra små saker i din vardag så får du stor hälsoeffekt. Och det är aldrig försent att börja, det spelar ingen roll hur gammal du är.

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Oavsett om du tränar regelbundet eller inte är det här avsnittet för dig. Maria Ahlsén och Jessica Norrbom som båda har en fysiologisk bakgrund och skriver och föreläser om träning och hälsa är våra ciceroner.


    Programledare: Fritte Fritzson

    Producent: Ida Wahlström

    Klippning: Gustav Wulff

    Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark


    Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/

    Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson

    Twitter: @frittefritzson


    Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!

    Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Runt lunch- och fikabord pratas ofta om bra och dålig mat. Men vad stämmer och vad är bara trender? Jessica Norrbom och Maria Ahlsén vill hjälpa oss vara friska baserat på forskning, utan flum.

    De har gedigen bakgrund inom molekylärbiologi (Jessica Norrbom) och biokemi (Maria Ahlsén) och har det senaste decenniet studerat och forskat om fysiologi på Karolinska Institutet. De har också utbildat sig inom personlig träning och kostrådgivning.

    De ville bemöta myter Efter att ha hört allt för många märkliga påståenden och läst allt för många uppskruvade löpsedlar om mat som de inte tyckte stämde kände de att det var dags att bemöta myter och missförstånd. Det blev en bok som heter Frisk utan flum som har fått stor uppmärksamhet. Den har även resulterat i en del ilska och arga kommentarer eftersom det här med vad vi äter kan väcka väldigt starka känslor.

    Många är rädda utan anledning Jessica och Maria vill bemöta det som de beskriver som myter, till exempel att vi är försurade, att socker är ett gift, att gluten och kolhydrater är farligt. Och så vidare. I sin bok och när de föreläser hänvisar de till rådande forskning och menar att många av oss går runt och är rädda för att äta fel utan anledning. Diskussioner om vad vi äter blir ofta snedvridna för att vi stirrar oss blinda på någon enskild beståndsdel i maten istället för att se hela sammanhang.

    Rör på dig och ät mycket grönsaker och frukt Maria och Jessica vill lyfta fram att för hälsans skull behöver vi framför allt bryta stillasittandet och röra på oss några gånger i timmen. Det är bra om vi tränar oss svettiga några gånger i veckan. Vad gäller kost så vet vi att det är bra att äta varierat med mycket grönsaker och frukt, gärna 500 gram om dagen, och att hålla igen på rött kött och charkprodukter. Svårare än så är det inte.

    Det viktigaste är att börja där man är. Allt räknas. Tro aldrig att det inte är "någon idé" om du inte når upp till diverse rekommendationer. Alla förändringar i positiv riktning gör dig gott!

    Vår samarbetspartner Twitch Health vill gärna lyfta hur viktigt är att satsa strategiskt på hälsa. Långsiktigt och med fokus målstyrt strategiskt arbete. Då ökar chansen att få effekter. Med nulägesanalys och ett kunnigt och engagerat genomförande är Twitch Health en fantastisk partner i det här arbetet. Läs mer här.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.