The Latin Kings Podcasts
-
Äntligen kryssdags igen! Duka fram frukosten, höj volymen, öppna upp kryssplanen och utmana dina vänner i musik tillsammans med Jörgen Lötgård. Gäst är Joanna Korbutiak från P3 Musikdokumentär som bjuder på Fem Fantastiska Fakta om The Latin Kings.
Skicka in ditt svar senast lördagen den 20 november kl.23:59 om du vill vara med och tävla. -
Det här är historien om gruppen som gick emot strömmen och började rappa på svenska, blev utsedda till representanter för hela den svenska förorten och la grunden för svensk hiphop som den låter idag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
17-årige Douglas León rör sig med bestämda steg över scenen. Han har en röd bandana på huvudet, ringar i öronen och en intensiv blick. Det är tidigt 90-tal och det är dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som fångar Douglas rapp. Men det är inte för att prata om sin musik som han är med i filmen.
Douglas, som har en pappa från Venezuela och en mamma från Sverige, är med för att berätta om hur det är att vara invandrare och leva i förorten.
– Fittja är också farlig nu, men jag trivs där, jag har bott där i 15 år, jag kommer alltid bo där.
– Vilka är det som bråkar?
– Turkar, greker, svenskar mot…Man håller ihop, latinamerikaner håller ihop, syrianer håller ihop, turkar håller ihop. Man blir som en familj, man hjälper varandra.
Sverige befinner sig mitt i en ekonomisk kris och det politiska samtalet är mer polariserat än på länge. Lasermannen sprider skräck bland personer med utländsk bakgrund, nazister demonstrerar på gatorna och det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Ny Demokrati sitter i riksdagen.
Dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som sänds på SVT våren 1993, följer främst ett gäng unga skinheads. Intervjuer varvas med konsertscener med deras favoritband Ultima Thule, i publiken ser man killarna heila till musiken. Men då och då dyker Douglas och hans kompisar, bröderna Christian och Hugo Salazar Campos, upp i bild.
– Jo men det har man varit med om att polisen kallar en jävla svartskalle, n***r och sånt. Jo det har man varit med om, säger Douglas in i kameran.
Det här är en av dom första gångerna som hiphoparna Douglas, Christian och Hugo får illustrera det nya Sverige och agera motvikt åt rasister. Men det kommer att bli långt ifrån den sista.
Trion som så småningom ska göra succé som The Latin Kings kommer att uppmärksammas lika mycket som symboler för förorten, som för sina insatser som artister. Trots att dom själva bara vill hålla på med musik.
P3 Musikdokumentär om The Latin Kings är historien om en hiphopgrupp som bryter ny mark och lägger grunden för svensk hiphop som den låter idag.Medverkande: Douglas "Dogge Doggelito" Leon, Salla Salzar, Rodrigo Pencheff och Marimba Roney.
Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2021.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent var Lars Truedsson.
Slutmixen gjordes av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Rasist, javisst?, SVT:s Gomorron Sverige (1994) och Bullen (1993), Sveriges Radios Ekot (1993), 1995 års Grammisgala som sändes i SVT, Dogge Doggelitos youtubekanal och Elgigantens reklamfilmer från 2005 och 2007.
-
Douglas Dogge Doggelito Leon växte upp i förorten Alby, Botkyrka. Hans uppväxt präglades av fattigdom, brott och mångkultur där han beskriver det som livets hårda väg. Bilbränder, kriminalitet och våld är en del av förortslivet som samhället tycks ha svikit. Motgångar, utanförskap, segregation och förluster har gett insikter om anpassning, förändring och eget ansvar där det mångkulturella har gett social kompetens och förståelse för hjälpsamhet och kärlek.
Doggelito var med och tog svensk rapp och hiphop från fritidsgården och tunnelbanan till The Latin Kings och framgång inom musiken. Hårt arbete, att våga följa sin dröm, ta tillvara på sin tid och stå emot kritik och fördomar är viktiga egenskaper för att lyckas. Inget kommer gratis och det finns inga genvägar.
Vi pratar om kändisskap, hur det är att vara känd och offentlig person som kan innebära mobbing, näthat, negativa åsikter och kommentarer som ofta bottnar i att andra inte mår bra och är avundsjuka. Doggelito är en positiv själ som inte lägger någon energi på negativ energi då det skulle äta upp honom.
Hans storasyster dog av droger, hans exfru dog av cancer och vänner hamnade snett. Han har själv gjort ungdomssynder men sett verkligheten att kriminalitet och droger endast leder till fängelse eller döden. Idag vill han hjälpa andra bort från det genom att sprida sin erfarenhet och kunskap.
Douglas berättar om kalla krigets dagar, skjutningen av stadsminister Olof Palme och att det finns en saknad av 80-talet och hiphopkulturen men att överdos på rapp också lett till en musikalisk utveckling. Han är halv viking och halv indian med ett stort hjärta.
Trygghet och samma rutiner kan vara bra, men att vara nyfiken, sökande, upptäcka livet och lära sig nytt är något som Dogge anser som viktigt. Vi är i rörelse, ska hjälpa varandra och anpassa oss till förändringar för framtiden och utvecklingen. Tiden är knapp, man ska ta tillvara på livet och varje dag är en välsignelse.
Stort tack för din medverkan Douglas Dogge Doggelito Leon feat. Hunden Milosh som tassar runt i bakgrunden.
Vill du veta mer eller komma i kontakt med Douglas Dogge Doggelito León:
Youtube: Dogge Doggelito - YouTube
Facebook: https://www.facebook.com/search/top?q=dogge%20douglas%20doggelito%20leon
Instagram: https://www.instagram.com/doggelitoofficial/
Spotify: Spotify – Douglas Leon , Spotify – Dogge Doggelito
Vill du veta mer eller komma i kontakt med mig:
https://www.instagram.com/ettmedvetetsinne/
https://www.ettmedvetetsinne.se/
-
ARTIST. Jag älskade 80-talet, berättar Douglas León, mer känd som Dogge Doggelito, i sitt Sommarprogram: Vi vandrade alla in i framtiden. Tillsammans.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Han berättar om hur mordet på Olof Palme krossade allt detta hopp om en ny värld, annorlunda än den förort han växte upp i.
Vi får följa med Dogge Doggelito på en resa från barndomen där han blir tagen av polisen då han försöker snatta skivor med Samantha Fox; om skolan, där han aldrig kunde sitta still och hur han efter ett framförande av En äkta Nordsjötorsk jag är blir kallad Torsken resten av skolåret. Men också om hans första möten med hiphoppen och den värld som öppnades för honom.
Det är även ett program om kärleken och saknaden. ”Kärleken är ett val man gör”, förklarar Dogge i programmet. Att sakna ett Sverige som inte finns kvar, ett Sverige där det var ordning och reda, och att sakna en död hustru och hund, för att sedan hitta tillbaka till kärleken: kärleken till Gud. Gud, som ibland inte är mycket mer än ett oväntat telefonsamtal.
Om Douglas ”Dogge Doggelito” LeónVeteran inom svensk hiphop som slog igenom 1994 med gruppen The Latin Kings kultförklarade album Välkommen till förorten. Invald i Swedish Music Hall of Fame.
Har skrivit barnböcker, kokböcker, medverkat i flera reklamfilmer och i filmen Förortsungar. Håller föreläsningar, skriver debattartiklar och arbetar extra som skytteinstruktör.
Talar ofta om sin djupa gudstro och har studerat flera terminer på Teologiska högskolan i Stockholm.
Äger fyra hundar och 15 dvärgpapegojor.
Producent: Emelie Rosenqvist
-
Så fort det talas om kunskap och bildning blir stämningen lätt upprörd, eftersom allt urval också är ett rangordnande. Men världen blir allt mer globaliserad och det innebär kanske att innehållet i bildningen måste förändras. Vad skulle hända om vi började läsa något annat än vita män från Sverige, England och USA? Frågorna är många när Louise Epstein samlar skribenten Johan Hakelius, författaren Gabriella Håkansson och litteraturprofessor Lisbeth Larsson.Det blir också poesi med poeten Johannes Anyuru som gärna blandar hiphop med Homeros. Anyuru läser högt ur sin senaste bok och pratar med Mia Gerdin om varför han tycker om att blada högt och lågt och varför Göran Sonnevi och The Latin Kings är lika lätta att inspireras av.Programledare Louise Epstein och Mia Gerdin