Sovjetunionens upplösning Podcasts

  • Putin har kallat Sovjetunionens upplösning för det förra århundradets största geopolitiska katastrof och förlusten av ett tusenårigt rike. Plötsligt skulle 15 länder styra och sköta sig själva, förhålla sig till varandra utan ledning från Moskva, och klara av den smärtsamma omställningen till nya politiska och ekonomiska system. Så hur gick det egentligen? Och hur står det till idag? Vad innebär det att vara en postsovjetisk stat i Rysslands skugga?


    Medverkande:


    Jakob Hedenskog, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier


    Stefan Ingvarsson, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier


    Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Här kommer den efterlängtade föreläsningen om etableringen av det kalla kriget.

    Vilka intressen  har egentligen verkat ledande för den geopolitiska och ekonomiska utvecklingen sedan dess? 

    Det blir som vanligt en spännande resa, med nya perspektiv och analyser av de historiska händelser och individer som format vår omvärld.

    Häng med när Carl och Conny tar oss med genom historien, med start i slutskedet på andra världskriget.

    Detta är den inspelade finalen på Circus i Stockholm, som avslutade den föreläsningsturné som Carl och Conny gav sig ut på under mars 2022.

    Turnen var en stor succé med ett fantasiskt engagemang hos er som följt oss på resan.

    Vi vill ge er alla ett stort tack för en fantastisk resa genom Sverige!

    Ställ fram kaffet och spänn fast er, så kör vi!

    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! 

    0:00:00 - Introduktion
    0:04:15 - Boschaffären
    0:08:30 - AB Cryptograph - Crypto AG
    0:11:35 - Familjen Palmes kopplingar
    0:23:00 - Oliver "Tucker" Carlsson
    0:25:04 - Andra världskrigets slutskede
    0:33:20 - Etableringen av det kalla kriget
    1:04:24 - Krigen från 1945 - 1970
    1:06:19 - Krig och offentlig konsumtion
    1:17:44 - Skuldmättnad och Petrodollarn
    1:21:50 - Iranska revolutionen
    1:27:05 - Krigen under 70-talet
    1:27:52 - Kreditavregleringen
    1:31:18 - Sverige
    1:38:20 - Lockerbieaffären
    1:45:45 - Krigen under 80-talet
    1:47:05 - Berlinmurens fall
    1:51:55 - Sovjetunionens upplösning
    1:57:52 - Sverige
    2:00:12 - Valuta-attacken 1992
    2:06:21 - Sverige - M/S Estonia 1994
    2:08:20 - Krigen under 90-talet
    2:09:04 - Kriget mot terrorismen
    2:17:40 - Finanskrisen 2007-2008
    2:20:57 - Barack Obama
    2:22:16 - Hillary Clinton
    2:27:14 - Skuldmättnad och flyktingströmmar
    2:27:20 - Edward Snowden
    2:28:20 - Donald J. Trump
    2:31:17 - Victoria Nuland
    2:33:38 - Ukraina
    2:37:22 - Avslutning

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se
    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Den 24 februari 2022 kommer leva kvar som det datum så efterkrigstidens Europa övergick i något annat. Vi lever i en ny epok, en ny världsordning. Vi är just nu inne i krigets dimma och kan inte förutsäga vad som komma skall, men att det inte finns någon väg tillbaka är tydligt.

    På en säkerhetskonferens i München 2007 lade Vladimir Putin fram sina ambitioner, vilket han sedan satte kraft bakom i kriget i Georgien 2008 och annekteringen av Krimhalvön 2014. Det gick alltså att förutse delar av skeendet, om än inte exakt när och var. Men kan man spåra dagens krig längre bakåt än så? Vilka krafter släpptes loss av Sovjetunionens upplösning?

    I en ny bok – Det fallna imperiet – Ryssland och väst under Vladimir Putin (Fri tanke) – beskriver Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) och seniorforskare vid UI, vägen fram till det ödesdigra datumet för några veckor sedan. Han vänder sig mot att det skulle ha varit ödesbestämt att Ryssland och västvärlden återigen blev fiender. Det fanns möjlighetsfönster, men dessa har genom åren stängts ett efter ett:

    Utvecklingen har varit kumulativ. Nya ärrbildningar och förlorad ömsesidig tillit har följt i spåren på varje enskild kris. Människor har en förmåga att välja sina tragedier och stora segrar. Båda utgör bärande element i formeringen av länders nationella identitet. Putin har gjort det sovjetiska imperiets fall till sitt lands stora tragedi. Andra världskriget till sin stora seger. I detta hänseende finns det inget överraskande med hans förda politik. Enligt en rysk opinionsmätning i mars 2021 önskade 67 procent av respondenterna att Sovjetunionen aldrig upphört att existera. En absolut majoritet av befolkningen delar uppfattningen om segern 1945 som sitt lands noblaste ögonblick. Det ryska ensamhetssyndromet – känslan av att vara utsatt av hot inifrån och utifrån – har inte saknat inslag av såväl stolthet som sentimentalitet och tragedi. Å ena sidan en formidabel stormakt med ansvar för den globala säkerhetsarkitekturen. Å andra sidan ett land som är hotat och nödgas vidta åtgärder för att skydda sina legitima intressen.

    Den som vill kan förhandsbeställa Martin Kraghs bok här (den släpps 31 mars). Jag rekommenderar den varmt för alla som vill få en djupare förståelse av Putins Ryssland, och beslutet att invadera Ukraina.

    PS. Några rader angående de närmaste två veckorna här på Rak höger. Jag är just nu igång med ett kortvarigt projekt som tar mycket tid av mig. Mer tid än jag trodde när jag började med det. Därför kommer jag skriva lite mindre här under två veckor, om jag utgår ifrån att arbetsbördan under projektets första vecka kommer vara relativt oförändrad under de två kvarvarande veckorna. Däremot blir det två poddavsnitt den här veckan. Och snart är jag igång som vanligt igen. DS.

    Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

    Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe
  • För 30 år sedan inträffade den kupp som snabbt skyndade på utvecklingen mot Sovjetunionens upplösning samma år. Kuppens syfte var dock det rakt motsatta, att återgå till gamla tiders stabilitet och diktatur. Det blir en rafflande resa där generalsekreterare Gorbatjov buras in i husarrest samtidigt som kuppmakarna skickar in stridsvagnar mot Moskva. På tv får befolkningen hålla till godo med baletten Svansjön.

    Lyssna på våra avsnitt fritt från reklam: https://plus.acast.com/s/historiepodden.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.