Avsnitt
- Avsnitt 205 från 2018 handlar om den store författaren Hjalmar Söderbergs äktenskap med Märta. Det var varken lyckat eller lyckligt. Att skilja sig var inte heller aktuellt, så Hjalmar försökte tänka ut alternativa lösningar.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Stadsbränder är något som historien gång på gång har inträffat i historien. Varje stad har sin egen brand som ödelagt områden och förstört människors liv. Men ur askan har nya stadsdelar växt upp. I det här avsnittet fokuserar vi på specifikt två stora bränder i internationellt perspektiv. London 1666 och Chicago 1871. Vid senare tillfälle riktar vi säkerligen brandsprutan mot andra städer bland annat i Sverige.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Saknas det avsnitt?
- Även detta hundrade avsnitt försökte vi hitta på något särskilt, det slutade med att vi hamnade bakom mickarna med ingen mindre än Herman Lindqvist! Vad vi pratade om? Självklart var ämnet historiens topp tunnor rosenrasande kungar som skummat av vrede. Det blev helt enkelt ett rasande bra avsnitt.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- I det här arkivavsnittet från 2019 får vi veta mer om hur djur tolkades och användes i bondesamhället. Det blir ekorrar, igelkottar, fladdermöss...och en hel del ormar. Mycket gemytligt avsnitt.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
I nordvästra Tyskland ligger handelsstaden Münster. I svallvågorna från Luthers reformation och de tyska bondekrigen kom denna stad att på 1530-talet övertas av en radikal och sekteristisk grupp anabaptister.
I detta, deras nya Jerusalem, utsåg man sin egen kung David, införde månggifte och förhöll sig så drakoniskt till brott och straff att den tyska furstemakten i jämförelse ser progressiv ut.
Det är en fascinerande och fruktansvärd berättelse om en stad och en tid i häftig förändring. Men det är en berättelse som vi också känner igen från IS kalifat eller moderna sekter som Folkets tempel.
Mycket nöje!
—
Läslista
”In pursuit of the millennium” Norman Cohn
”Frihet, jämlikhet, reformation!” Per Svensson
”Anabaptister - tysk sekt införde månggifte” Världens historia
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Nu ger vi oss på att avhandla Finlands utrikespolitik under efterkrigstiden. Efter krigen med Sovjet hade den ett enda övergripande mål, att inte hamna i krig igen. Därför skapades och odlades goda relationer österut, vilket medförde stabilitet, fred och demokratins bevarande. Samtidigt fick det inrikespolitiska konsekvenser på olika sätt.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Vi blickar inte bara bakåt utan också uppåt, i det här fallet mot världens topp på Mount Everest. Avsnittet är från 2019 och var nr 254 i ordningen. Det blir bakgrund från britternas kartering av Indien under 1800-talet och utforskningarna av berget och de första försöken att nå toppen på 1920-talet. Det blir stela britter och charmiga schweizare. Men i synnerhet blir det fokus på expeditionen som lyckades 1953. häng med oss upp!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Följande skedde: Efter århundraden som den kända världens självklara centrum började det gå illa för det Bysantinska riket. Den arabiska orkanen kunde inte stoppas och slutligen stod de utanför Konstantinopels dörrar och bankade på. Varför? Frågade sig kejsarna, teologerna och mannen på gatan.
Svaret var lika självklart som traumatiskt. Det måste nämligen bero på dyrkan av bilder - ikoner. Den stora bildstriden härjade i över hundra års tid på 700- och 800-talen och dess följder kan kännas in till våra dagar. Inte minst blev det början på schismen mellan östlig och västlig kristendom.
I detta avsnitt berättar vi om årtusendenas kulturbråk. Nu kör vi!
—
Lästlista:
”Det bysantinska riket” Judit Herrin
”Bildstriden” Dick Harrison i SvD 2013
”Det romerska rikets nedgång och fall” Gibbon
”Byzantinsk historia” Alf Henrikson
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Vi önskar Glad påsk med ett avsnitt om det självklara ämnet, människor som lagt ägg! Ja det är inte så vanligt numera, men på 1600-talet gick en våg av äggläggande kvinnor i särskilt norra Europa. Detta för oss in på ämnet kuriosakabinett, där mystiska och märkvärdiga ting samlades på hög av nyfikna och bildningsintresserade höjdare. Det blir en del medicinsk historia under 1600-talet också, för att försöka förklara de där äggläggningarna. Det KAN inte bli mer påskigt än så här :).
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- I det arkivavsnittet från 2016 blir det växter, djur och sjukdomar som erövrar kontinenter de tidigare inte befunnit sig på. Tanken att ingen italienare före 1492 ens visste vad en tomat var är svårsmält. Men det svenskaste vi har i form av potatis var heller inget som någon på vår kontinent kände till före detta. Det var dock åt andra hållet som den stora lavinartade exporten gick. Våra växter, särskilt alla slags ogräs, störtade fram över de nya kontinenterna i en hiskelig fart och konkurrerade snabbt ut de amerikanska varianterna som hade få chanser att klara sig. Det här är ett intressant avsnitt om när mänsklig aktivitet ger biologiska effekter även utan egentliga avsikter, missa inte detta!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Hörde jag ett äntligen?
Robin spenderar stora delar av föräldraledighetens tupplurar (sonens, inte hans!) med att läsa böcker om Norrlands historia. Ett och annat Norrlandsavsnitt kan lyssnare alltså förvänta sig.
Vi börjar från början. Hur länge har människor bott i norra Sverige? Hur levde de? Dessa frågor närmar vi oss i detta avsnitt. Men vi pratar kanske framförallt om hur människor de senaste århundradena har förhållit sig till den norrländska forntiden. Ett avsnitt om arkeologi, om nationalism, om vetenskap, om renar, om kulturgränser och om mycket annat!
Mycket nöje!
—
”Norrlands forntid” Baudou, Evert
”Vilka var först?” Wallerström, Thomas
”Staten blir till” Lundholm, Kjell
”Leva i skogsbygd” Magnusson & Segerström
”Rengenetik - tamrenarna och renskötseln kom från öst” Aronsson, Kjell-Åke i Populär arkeologi
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Vi pratar om hur grekerna under främst 400-talet levde sitt vardagsliv. Vad de åt och hur de beryktade symposierna då de drack och diskuterade gick till. Det blir också ganska många jämförelser och passningar till nutida livsstil, våra egna förfest-symposier förr i tiden råkar komma upp. Det blir Sokrates, Aristofanes, Platon, Xenofon, Alkibiades och andra förnäma filosofiska gubbar som var glada i karaffens innehåll. Bra grejer alltså.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Vi tar upp en riktig favorit från 2017. Gustav III:s bror hertig Karl ska gifta sig och valet fallet på en flicka från Holstein Gottorp, Hedvig Elisabeth Charlotta. Hon gjorde oss i eftervärlden en enorm tjänst genom att flitigt skriva ned allt som hon upplevde, tänkte och kände - det blir intriger, åsikter och...ja slutligen en statskupp. Målande återgav hon sin version av hur det gick till när Gustav IV Adolf avsattes, det är som att man själv var där. Med detta blir hon när maken intar tronen själv Sveriges drottning. Allt hon skrev var också för oss, inte för hennes samtid. Det är svårt att komma närmare någon som levde för 200 år sen än en så noggrann skribent. Häng med oss till sekelskiftet 1800!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Detta avsnitt var planerat som ett vaccin mot den nazistiska totalitära ideologi som vi nyligen avhandlande. Men så sammanföll det med den mycket obehagliga utvecklingen i Ryssland och Ukraina. "Vad skulle Orwell ha sagt?" kanske några människor där ute tänker. Det kan vi såklart inte veta men åsikter, det hade han haft. George Orwell är en av förra seklets största författare. Han avskydde imperialismen, totalitarismen och hyckleri i alla former. Han gillade djur och natur. I stormiga tider kan det vara tryggt att vända sig till människor som genomlevt historiskt ännu stormigare tider och kommit ut på andra sidan med hedern i behåll.
--
Lästlista (bl a)
"Stöveln i ansiktet" Augustsson och Hansén
"Orwell's roses" Solnit
"Orwell underbart oförutsägbar" Anders Sundelin i SvD
"Orwell vad Burmas ofrivillige poet" Pernilla Ståhl i SvD
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Det gör ont när knoppar brister, som det står i Boyes dikt. Och smärtan i hjärtat var påtaglig hos det unga paret Ebba Brahe och kungen Gustav Adolf under åren 1612-1615. De ville ha varandra men omgivningen var motsträvig. I det här avsnittet pratar vi om kampen för att få det hela att gå i lås, den största motståndaren var kungens egen mamma, änkedrottning Kristina. Brevväxlingen mellan Ebba och Gustav Adolf varvas med intensiva tjatanfall och argumentation gentemot den ståndaktige drottningen. Lyssna när vi går igenom en av de mest beryktade romanserna i svensk historia.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Vi backar bandet till 1966 och 2016. Det första årtalet inträffade en av många afrikanska militärkupper men den första i Nigeria. Det andra årtalet var förstås då vi pratade om det hela. Vi avhandlar hur britterna konstruerade ett land som bestod av många olika folk, hur korruptionen grasserade och att militärer med ambitioner att överta makten gjorde slag i saken. Det hela mynnar ut i att landets olika etniciteter drabbar samman i ett inbördeskrig, det beryktade Biafrakriget. Sedan dess har stabiliteten alltjämt varit svajig i detta folkrika och resursrika land.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
I förra seklets värsta brott har förintelselägret Auschwitz intagit en särställning. Det är och förblir symbolen för förintelsen. Detta läger drevs av Rudolf Höss. Den man som efter kriget kom att väcka stor uppmärksamhet genom att öppet inför Nürnbergrätten berätta om sin roll i förintelsen.
Han skrev en självbiografi medan han väntade på att dödsdomen mot honom skulle verkställas. Denna bok är en klassiker i nazistgenren. Men det är också ett verk som har förbryllat många. Han framstår som en helt vanlig person. I dag vet vi att självbiografin är fylld av sanningar, halvsanningar och rena lögner. Men inte alltid lögner om det man tror att en massmördare borde ha intresse att ljuga om.
Den svenske författare som har gått på djupet i Höss-affären är journalisten Niklas Sennerteg. Vi har läst hans bok om Rudolf Höss.
—
Lästlista:
”Allt jag känner är att mina fötter gör ont” Sennerteg, Niklas (2020)
”Rudolf Höss - massmördare inför rätta” Sennerteg i Populär historia nov 2020
”Rudolf Höss byggde Hitlers dödsfabrik” Världens historia
”Tredje rikets uppgång och fall” Shirer, William.
”Kommendanten i Auschwitz” Hedling, Erik axess.se
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Det här avsnittet om det Kievrusiska riket spelades in två dagar före invasionen av Ukraina 24/2. Det avhandlar hur vikingar från dagens Sverige spelade roll i uppbyggnaden av ett rike söder om sjön Ladoga som sedermera fick sin bas i Kiev. Sju härskare och deras kontakter med Konstantinopel och araber från mitten av 800-talet till 1000-talet är den röda tråden. Det här är den ursprungsberättelse och arv som dagens Ryssland och Ukraina delar.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Vi har kommit ut från arkivrummet med porten märkt "andra världskriget". På hyllan för "märkliga och hemliga operationer" blåste vi bort dammet på ett band som innehöll den här episoden. Det handlar om hur britterna försökte vilseleda tyskarna inför landstigningen på Sicilien 1943, med hjälp av ett lik och en påhittad karaktär. En makaber och spännande berättelse.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Det kanske inte är bokslut för pandemiåren vi levt igenom riktigt än men mot bakgrund av de slopade restriktionerna är det ändå lätt att börja tänka tillbaka på de erfarenheter dessa år givit en. Vi gick tillbaka till den äldsta pestpandemi som går att belägga. Den justinianska pesten som drabbade trakterna runt Medelhavet dramatiskt vid åren kring 540. Hur förklarade man sjukan? Hur bemötte man den? Vilka följder fick den?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Visa fler