Senegal Podcasts
-
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Pretoria onsdag.
Bara häromdagen var herr Lavrov på besök här i staden. Jag talar om den ryske utrikesministern Sergej Lavrov som togs emot av sin sydafrikanska kollega Naledi Pandor. Besöket beskrevs som mycket vänskapligt med idel glada miner. Det väckte inga större reaktioner, en liten demonstration med mest ukrainare hölls i stan. Inte mer. Sydafrika, som har vägrat att fördöma Rysslands invasion av Ukraina, har också avstått från att rösta för flera olika resolutioner i FN som går emot Ryssland.
Senare i februari kommer det också hållas en stor marinövning utanför de sydafrikanska vattnen med fartyg från Kina och Ryssland. Möjliga förklaringar som anges är att ANC känner sig positivt inställt till Sovjetunionen, som en gång hjälpte befrielserörelsen, och där ser man Ryssland som en direkt arvtagare, och liksom glömmer att Ukraina också var en del av Sovjet. Andra cyniker pekar på det faktum att en rysk oligark gett ganska mycket pengar till ANC, ett parti i finansiell kris. Men det är inte bara Sydafrika som sticker ut här. Ryssland är populärt på många håll i Afrika.
Särskilt den fransktalande delen. Jag har under mina resor där insett att det alltid funnits aversioner mot den gamla kolonialmakten Frankrike, det har bara varierat över tid. Nu är den skyhög, och en del menar att det beror på en medveten påverkanskampanj från Ryssland, som skickligt spelat på de antikoloniala känslorna. Vid demonstrationer i Burkina Fasos huvudstad mot Frankrike dök det plötsligt upp en mängd ryska flaggor. En del undrade: var kom de ifrån? Ryska flaggor har det inte direkt drällt av där.
Malis militärdiktator Assimi Goita drev ut de franska förband som var där för att bekämpa islamistiska terrorgrupper, och ersatte det med Wagnergruppen. Nu pekar alltmer på att Burkina Faso går samma väg. Men Wagnergruppen har visat sig vara helt hänsynslös i Mali och Centralafrikanska republiken, där den också finns sen flera år. Och i Malis fall har hotet från islamisterna inte blivit mindre, snarare värre. Hur resonerar då den 35-årige Ibrahim Traoré, den unge kaptenen som tog makten i Burkina Faso förra året, har inte sett det här?
Jag tror det finns en genuin vilja att bryta med koloniallandet, visa sitt oberoende, men jag tror också att det finns nåt annat. Den lockande tanken att Wagner är en quick fix. En snabb lösning. Mot ett gruvkontrakt eller nåt liknande, är den beredd att kliva in direkt. Men problemet med snabba lösningar är att det sällan är det, och kanske snarare motverkar sitt eget syfte, särskilt på längre sikt. Men uppenbarligen lockar det. Frågan är vem som står näst på tur att bli Ryssland nya kompis på kontinenten? Elfenbenskusten, Senegal? Vem vet?
Richard Myrenberg Pretoria
[email protected] -
de fyra första åttondelarna är spelade och det som varit skrällarnas VM i gruppspelet blev till idel favoritsegrar, även om det satt långt inne för Messis Argentina. Kylian Mbappé har återigen visat sig ostoppbar i matchen mot Polen och frågan är nu hur England, som rullade ut Senegal, ska kunna stoppa honom. Argentina ställs mot Nederländerna och vi tittar framåt mot det som komma skall. Med Makoto Asahara, Patrik Syk och Frida Fagerlund
-
Patrik Syk och Makoto Asahara ringer upp Sportbladets London-korre Frida Fagerlund för att dyka ner i grupperna A och B.
Grupp A
Qatar
Ecuador
Senegal
Nederländerna
Grupp B
England
USA
Iran
Wales
-
Nu startar fotbolls-VM! Iallafall Expressens VM. Podden Mundial är din vän under hela mästerskapet och rivstartar med att djupdyka i alla VM-grupper. Först ut: grupp A med Qatar, Ecuador, Senegal och Nederländerna.
I studion: Noa Bachner, Philip Gadd och Petter Landén. -
Johan minns sina proffsboenden och hur han brukade snoka runt i dem. Anders vill ge ett gäng 15-åringar chansen att ratta Sveriges sämst skötta fotbollsklubb.
Dessutom: Självgod straffguru, Pärlans glädjebesked, skriva på näsan-rubriker, Arbroath FC, Senegals laserpekare, raffel i Premier League, supportrar som har det för bra och Marcus Leifbys gåshud efter en Mats Olsson-ingress från 1992. -
Anders Svensson är i sitt livs form när Sverige genom att vinna Dödens grupp skaffat sig ett kanonläge att gå riktigt långt i VM 2002.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter sitt drömmål mot Argentina i gruppspelet är Anders Svensson uppmärksammad av hela världen inför Sveriges VM-åttondelsfinal mot Senegal. Han och lagkamraterna har sett slutspelsträdet och känner att det nu finns ett kanonläge att få spela om medaljer.
Programledare, producent: Richard Henriksson.
Producent, mixning: Martin Marhlo.
Slutmix: Patrik Falck.
Exekutiv producent: Ulla Svensson.
Referenter: Lasse Granqvist och Ralf Edström, Radiosporten.
Arkivljud: Sveriges Radio.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.
-
I vilket Simon och Johanna gör en analys av förlusten mot Polen och grottar ner sig i sina tankar kring Sveriges missade VM-plats. Dessutom lite gott och blandat om fina, fina Nordmakedonien, om Senegal, om poeten Erling Braut Haaland, om Louis van Gaals talfel. Och mycket mer!
-
Hur kommer man undan i ett polisförhör? Varför hatar vi fortfarande Senegal? Vad blir det för doft för våra luktljus? Allt i veckans avsnitt av Tom Pitt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Miljöerna i såväl romaner som reseskildringar omsluter stora delar av världen. Det kan vara Norra ishavet eller Söderhavet. Det kan vara Indien, Kina, Senegal, Marocko eller Turkiet. Både romaner och reseskildringar speglar kolonial erfarenhet och röjer författarens starka dragning till och stora intresse för islams värld.
Ulf Peter Hallberg, författare och översättare, upptagen av flanören och resenären som personlighetstyp, samtalar med Peter Luthersson. -
Det var en gång en flicka som hette Bintou. Hennes släktingar tar över farfars hus och Bintou och hennes syskon får göra allt jobb. Då träffar barnen en stor fisk vid floden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sagan om Bintou och fisken är en klassisk folksaga från Senegal med musik som framförs av gruppen Dinn Dinn Bulo.
Bearbetning och översättning: Nadina Pundins och Moustapha Ndiongue Regi: Mikael Dahl Musik: Moustapha Ndiongue och Lansana Sane Illustration: Sara Gimbergsson Exekutiv producent: Linda Belanner, Barnradion
-
Det var en gång en flicka som hette Bintou. Hennes släktingar tar över farfars hus och Bintou och hennes syskon får göra allt jobb. Då träffar barnen en stor fisk vid floden. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Sagan om Bintou och fisken är en klassisk folksaga från Senegal med musik som framförs av gruppen Dinn Dinn Bulo. Bearbetning och översättning: Nadina Pundins och Moustapha Ndiongue Regi: Mikael Dahl Musik: Moustapha Ndiongue och Lansana Sane Illustration: Sara Gimbergsson Exekutiv producent: Linda Belanner, Barnradion
-
I den åttonde och avslutande gruppen, Grupp H, hittar vi ett Colombia redo att charma oss en gång till, ett Senegal som kanske hittat sin gyllene generation, Polen med Lewandowski i spetsen och Japan som hoppas att det senaste bytet av förbunskapten ska få spelet att lyfta.
-
Tre Kronor förlorar mot Vitryssland i kvartsfinalen i OS i Salt Lake City - där en dopad Johann Mühlegg också knäcker Per Elofsson på tremilen. På sommaren tar sig Sverige vidare från "dödens grupp" i fotbolls-VM, men åkte sedan snöpligt ut mot Senegal. Carolina Klüft slår igenom på senironivå. Reporter: Alexander Lundholm
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.