Roslagen Podcasts
-
Norrtälje ligger i en urgammal kulturbygd belägen vid en viktig farled på vikingatiden. Då färdades man med båtar som fördes fram med hjälp av stora roddarlag. Roslagen har fått sin namn efter dessa roddslag. Norrtäljes första hamn vaktas av S12 som är...
-
Att driva ett hållbart yogaföretag handlar delvis om att hantera pengar. Vi behöver kunna ta emot betalningar, men också kunna betala räkningar, göra inköp, kanske låna pengar, spara för framtiden och försäkra oss i takt med att företaget utvecklas. Precis vad en bank kan hjälpa oss med.
I dagens poddavsnitt delar jag mina tips om hur du kan ta hjälp av din bank och så får du höra delar av min intervju med företagsrådgivaren Camilla Westerberg från Roslagens Sparbank.
Jag frågar hur vi Yogaprenörer ska tänka när vi väljer bank och vilka tjänster banken erbjuder som vi kan ha nytta av både när vi ska starta, driva och växa våra företag.
Detta är avsnittet för dig som vill lyckas som hållbar Yogaprenör genom att ta hjälp av din bank.
Det här avsnittet är också en del av projektet ”Vi pratar pengar”. För yogavärlden är bra på så många sätt - men många saknar att prata om just pengar eftersom det är en av grunderna till ett hållbart Yogaprenörskap.
Det vill jag ändra på och har därför intervjuat intressanta och kunniga personer som delar värdefulla kunskaper om både privat- och företagsekonomi för oss Yogaprenörer och delar dem med dig här på yogaprenor.se/pengar
Där hittar du hela intervjun med Camilla Westerberg men också intervjuerna med:
Madeleine Sandquist, Skatteverket Kristin Enlund Svensson, Redovisningskonsult Ekonomi Roslagen Mathilda Vernersson & Emelie Westbring, från podden Slut på kontot.Du kan redan nu lyssna på dessa intervjuer - gratis - genom att gå in på yogaprenor.se/pengar
Jag önskar dig en fin lyssning på dagens avsnitt!
Varma hälsningar från Angelica, Yogaprenör
Hjälp mig hjälpa fler genom att sprida Yogaprenörpodden:
✨ Prenumerera på Yogaprenörpodden i t.ex. Apple Podcaster eller Spotify så du inte missar något avsnitt.
✨ Hjälp mig sprida Yogaprenörpodden - dela att du lyssnar i dina sociala medier och tagga @yogaprenor så får jag tacka dig.
✨ Lämna gärna en recension i Apple Podcaster eller sätt betyg i Spotify så hjälper du fler hittar att hitta podden. 🙏❤️
-
Argentina är världsmästare efter att ha slagit Frankrike i en ovanligt dramatiskt final. Var det den bästa finalen genom tiderna och är Messi nu större än Maradona?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag leder Hélène Benno programmet med Louise Epstein som bisittare.
Tidernas bästa VM-final?
Argentina är världsmästare – efter det som kallats tidernas bästa och mest dramatiska fotbollsfinal. Vad var det som gjorde att det blev ett sånt drama? Och vilka är de stora vinnarna efter ett VM som kritiserades innan det började – är det Argentina eller Qatar? En av kvällens stora vinnare var också Messi som gjorde sitt femte mästerskap, han låg bakom flera mål och förde laget tillguld. Nu frågar sig många – vem är den störste – Messi eller Maradona?Gäster: Olof Lundh, sportjournalist på TV4 och Manuel Cubas, dramatiker och journalist.
Flygande matleveranser
Just nu pågår ett projekt med att leverera mat till skärgårdsbor med hjälp av drönare. Det handlar om ett test där kunder kan klicka i sina varor och sedan flygs det ut. Hur funkar det och är det här framtiden?Gäst: Peter Horwitz, ICA-handlare från Roslagen.
Därför är granen viktig för mångfalden
Idag avslutades FN:s artskyddsmöte COP15 i Kanada där världens länder enats om en ny räddningsplan för naturen. I Sverige är granen ett viktigt träd för att bevara den biologiska mångfalden. Granen bidrar till att hjälpa andra arter. Vilka kryp handlar det om ? Varför väljer krypen just granen? Och hur viktig är den för biologiskt mångfald?Gäst: Mats Jonsell, lektor i skogsentomologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Dessutom: Kvasten Nimbus 2000 från Harry Potter har sålts för miljonbelopp på ett aktionshus – varför köper man den och vilken typ av kultursouvenir skulle Louise helst vilja ha? El-priserna gör det dyrt att duscha i framförallt södra Sverige – vi undrar om det är dags att börja duscha som danskar, alltså lite mindre och smartare.
Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
Att göra ett stelt ämne som privatekonomi lite roligare - ja det är Emelie och Mathildas idé med podden "Slut på kontot".
De vill inspirera andra till att ta kontroll över sin ekonomi bland annat med hjälp av "Kontotricket" - en metod baserad på enkel företagsekonomi som Mathilda jobbade fram som ung, ensamstående mamma och som du idag kan lära dig mer om via Instagramkontot @overtillannat
Jag menar ju att grunden till ett hållbart yogaprenörskap ligger i att ha stenkoll på sin privatekonomi och är därför så glad över att Emelie och Mathilda i dagens poddavsnitt vill dela sina bästa tips om just detta. Hur vi, med relativt små insatser, kan få kontrollen över privatekonomin som vi behöver för att lyckas som hållbara Yogaprenörer.
Om du vill ha handfasta tips för att förbättra din privatekonomi så är detta avsnittet för dig.
Det här är också inledningen till mitt projekt ”Vi pratar pengar”. För yogavärlden är bra på så många sätt - men många saknar att prata om just pengar eftersom det är en av grunderna till ett hållbart Yogaprenörskap.
Det vill jag ändra på och har därför intervjuat intressanta och kunniga personer som delar värdefulla kunskaper om både privat- och företagsekonomi med oss Yogaprenörer:
Madeleine Sandquist, Skatteverket Camilla Westerberg, Roslagens Sparbank Kristin Enlund Svensson, Redovisningskonsult Ekonomi RoslagenDu kan redan nu lyssna på dessa intervjuer - gratis - genom att gå in på yogaprenor.se/pengar
Jag önskar dig en fin lyssning på dagens avsnitt!
Varma hälsningar från Angelica, Yogaprenör
Hjälp mig hjälpa fler genom att sprida Yogaprenörpodden:
✨ Prenumerera på Yogaprenörpodden i t.ex. Apple Podcaster eller Spotify så du inte missar något avsnitt.
✨ Hjälp mig sprida Yogaprenörpodden - dela att du lyssnar i dina sociala medier och tagga @yogaprenor så får jag tacka dig.
✨ Lämna gärna en recension i Apple Podcaster eller sätt betyg i Spotify så hjälper du fler hittar att hitta podden. 🙏❤️
-
Berättelser om Östersjöns miljö brukar ofta vara dystra med beskrivningar av övergödning och kollapsande fiskbestånd. Men nu finns det hopp om att delar av havet kan få ett ljusare framtid, genom forskningsprojektet Levande vikar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gräsöbon Agneta Loge André berättar om hur vattnet i viken Östanfjärden förut var klart och fullt med löja. Nu är det grumligt och det är ont om fiskyngel. Men ekologerna Linda Kumblad och Sofia Wikström från Stockholms universitet arbetar med att försöka ta reda på hur man kan få vattenmiljön i den här viken i Roslagen, och många andra liknande vikar, att må bättre igen.
Medverkande: Agneta Loge André, boende på ön Gräsö; systemekologen Linda Kumblad, Stockholms universitet; marinekologen Sofia Wikström, Stockholms universitet.
Reporter: Sara Sällström
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Vad gjorde Elin uppflugen i grannarnas träd under valvakan? Nu är hon i alla fall tillbaka nere på jorden och försöker tillsammans med Kattis kraftsamla för att hitta fruktbara vägar framåt i det nya politiska landskapet.
Omvälvande saker har även skett i det lilla livet (inga andra jämförelser) och Kattis har köpt sina drömmars sommarhus! Var det missionshuset som valde dem, som den tidigare ägaren menar, eller Kattis första försök med visualisering som gjorde att renoveringsobjektet i Roslagen blev deras? Och var ska de börja? Det hittills bästa rådet hon har fått är att göra så lite som möjligt, och kanske är det vägen framåt (både i huset och livet). Duon sjunger långsamhetens lov, men undrar varför det är så svårt att göra rätt.
Allt om detta och mycket mer får du i dagens avsnitt. Trevlig lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Återigen har vi ett avsnitt som sticker ut. Paret Per och Madelene Strandberg driver Beachmountain Brewing i Väddö en bit öster om Uppsala. Även om byggeriet officiellt grundades 2018 så har de bryggt i drygt 10 år. Idag består bryggeriet av 75 m2 i garaget. Det bryggs 2-3 batcher i månaden vilket ger ca 4000 stycken producerade burkar per månad. Per har en enkel prisfilosofi och kör efter mottot ”göra dyr öl billig”. Per kör med raka rör, är frispråkig och har mycket att säga om dagens svenska alkoholpolitik. Vi får höra om utrustningen i bryggeriet, varför Beachmountain Brewing valt att inte sälja sin hantverksbira på Systembolaget. Samt historien bakom deras otroligt fräcka burkdesign. Efter att ni har lyssnat på detta avsnittet kommer ni direkt vilja sätta er i bilen, åka upp till Roslagen och testa deras fantastiska hantverksöl.
Håll till godo!
-
Butler, (no Ribbing) och Westerlund i full frihet.
Nu vill vi åka på turnè i Roslagen så hör av dig om du har något bra ställe.
Avsnittet presenteras av www.enkomiker.nu
-
Butler, Ribbing och Westerlund i full frihet!
Ett specialavsnitt där Nordens största motorcykel fest Cutom Bike Show avhandlas. Dessutom studentfirande, Engelska kungahuset och självklart lite hets om muralmålningen.
Podden presenteras av enkomiker.nu
Ni får gärna stötta Roslagens roligaste podd på Swish nr. 123 678 4300
-
På 12 minuter får du det senaste om ny svensk vågkraftsteknik och ett internationellt perspektiv om energislaget.
Havet är stort och rikt på vågor och strömmar. Alla som har farit över hav vet vilka starka krafter som finns där. Kan den energin utvinnas för att ge elektricitet, och bli en förnybar energikälla?
Havsbaserad vindkraft är ju en realitet men hur är det med vågkraft? Kan det bidra till att klara det ökande elbehovet i världen?
I Åkersberga i södra Roslagen testar företaget Novige en prototyp om 1 kW, med en flytkropp som mäter 5,20 meter. Novige är ett av flera svenska bolag som utvecklar vågkraft.
Potentialen för energikällan är stor, globalt – men ännu finns inga storskaliga anläggningar som levererar el.
Ny Tekniks energireporter Linda Nohrstedt är med i avsnittet och berättar om de nya svenska testerna och om hur energislaget utvecklas.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
På 12 minuter får du det senaste om ny svensk vågkraftsteknik och ett internationellt perspektiv om energislaget.
Havet är stort och rikt på vågor och strömmar. Alla som har farit över hav vet vilka starka krafter som finns där. Kan den energin utvinnas för att ge elektricitet, och bli en förnybar energikälla?
Havsbaserad vindkraft är ju en realitet men hur är det med vågkraft? Kan det bidra till att klara det ökande elbehovet i världen?
I Åkersberga i södra Roslagen testar företaget Novige en prototyp om 1 kW, med en flytkropp som mäter 5,20 meter. Novige är ett av flera svenska bolag som utvecklar vågkraft.
Potentialen för energikällan är stor, globalt – men ännu finns inga storskaliga anläggningar som levererar el.
Ny Tekniks energireporter Linda Nohrstedt är med i avsnittet och berättar om de nya svenska testerna och om hur energislaget utvecklas.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt pratar Malin Butler, William Ribbing och Janne Westerlund om Tiktok, Kakan och gårdagens DARK SHOW event mm.
Avsnittet presenteras av Roslagen Live och House of Comedy.
-
Aktualitetspodd med Malin Butler, William Ribbing och Janne Westerlund.
Jonny Depp, Elon Musk och Pannkaka mm. avhandlas.
Podden presenteras av Roslagen Live och House of Comedy.
-
Ett specialavsnitt med Janne Westerlund, Malin Butler och William Ribbing.
Ämnen: Muralmålningen, Paddel-bögar och Thorsten Flink.
Avsnittet presenteras av Roslagen Live.
-
Universalgeniet Olof Rudbeck skrev i Atlantica på 1600-talet att Sverige var alla folks urhem. Det fanns en vilja att legitimerade svenskarna sin nyvunna stormaktsställning genom att hänvisa till sitt påstått gotiska förflutna.
På 800-talet kom ruserna från det svenska Roslagen till Kiev och grundade Ryssland. Allt enligt den ursprungsmyt som Vladimir Putin använder sig av för att underbygga sitt påstående om att Ryssland och Ukraina egentligen är samma stat.
Historien är inte bara berättelser om det förflutna. Den kan också användas som ett vapen i konflikter av olika slag. Kanske kan Putin lära sig något av Olof Rudbeck?
I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om hur historien har använts för att legitimera och rättfärdiga politiska handlingar. Samtalet rör sig från kung Arthur och riddarna kring det runda bordet, via myten om det svenska Atlantis som goternas urhem till de uppländska vikingarnas påstådda grundande av den första ryska statsbildningen.
Vad innebar göticismen och när och hur uppstod den? Finns det någon sanning i berättelsen om vikingahövdingen Rurik och hur väl står sig de historiska myterna då de konfronteras med verkligheten?
Lyssna också på Dannebrogen vs Gamle Erik och Ukraina – Självständighet med förhinder i Rysslands skugga
Bild: Titelblad till atlasbandet av Atlantica. Gravyr som avbildar författaren utförd av Dionysius Padt-Brugge, Wikipedia, Public Domain.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler