Rise Podcasts
-
Vi svenskar köper i genomsnitt ett klädesplagg i veckan och använder det sen sju gånger. Ohållbart ur ett miljöperspektiv. Inom kort kommer nya EU-krav som kommer att påverka textilindustrin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Cecilia Tall, expert på textilbranschen och programchef på forskningsinstitutet Rise och Kristian Åström, ekonomikommentator -
Brottskod 06: Tema sexuellt våld mot män "Hur kan man hjälpa om man misstänker att någon varit utsatt?"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 11 januari intervjuade Morgonpasset skådespelaren Amed Bozan som spelar en av huvudrollerna i nya P3 serien Brottskod 06. Medverkar gör också manusförfattaren och regissören Emma Janke och generalsekreteraren för RISE (Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen) Hermine Holm.
-
Vi fortsätter att gräva djupare i el- och den bredare energimarknaden. I förra avsnittet fokuserade vi på de nordiska energiproducenterna och den lokala marknadsdynamiken. Nu gästas vi av Jonas Bergqvist, fokusområdesledare Framtidens Energisystem vid RISE, för att förstå kopplingen mellan elmarknaderna och den globala energimarknaden, klimatförändringarnas effekter och den politik som förs för att nå […]
-
Vad gör man när en maskin uppfyller alla godkända krav, men ändå skadar människan?“Du ger mig bra vibrationer” (Kicki Danielsson 1985)Det väletablerade citatet från en av Sveriges mest folkkära artister Kicki Danielsson kanske inte är applicerbart på dagens vibrerande maskiner, och är du en av alla dem som lider av Sveriges vanligaste arbetssjukdom, vibrationsskador kanske det till och med känns provocerande. Men innan vi fördömer Kickis citat (som kanske snarare är en refräng, skriven av Ingela Forsman, Lasse Holm eller Thomas Gsson eller någon) så tar vi ett titt på det senaste inom arbetslivsforskning och teknisk utveckling! För kanske, kanske satt de där i en studio och insåg att forskare på ett statligt institut i samarbete med branschorganisationer och fackförbund inom en framtid skulle lyckas utveckla teknik, påverka EU-parlament, ta ordförandeskapet i standardiseringskommitté och starta ett krig mot Vibrationsskador!
Ett avsnitt som man kan tro enbart handlar om vibrerande verktyg och dess påverkan på kroppen visar sig handla om så mycket mer, för vad gör man när ISO standarden har fel? Vad är en standardiseringskommité? Hur får man företag att gå in med pengar för forskning?Och tusenkronorsfrågan! Hur kan något som kostar så lite att rätta till och som är så skadligt få fortsätta att pågå?
VI träffar Hans Lindell forskare på RISE (Research Institutes of Sweden) och arbetsmiljöhandledaren Robin Alsing från ABF Sydvästra Götaland för att få svar på dessa frågor och mycket därtill!I Svergies mest lyssnade podcast om arbetsmiljö, arbetsrätt och facklig verksamhet.
Bilder och film från Hans bildspel:Hela bildspelet som pdfhttps://mcdn.podbean.com/mf/web/4srbjt/2021-11-09_RS-gruppen5zj70.pdf
Filmen på ATVA-dämpare (AutoTuning Vibration Absorber) https://www.facebook.com/fackyoupodcast/videos/664188531786008
Länkar:NollVibCentrum - RISE https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/natverk/nollvibcentrumNoll Vibrationsskador - Pedagogiska videos på YouTube https://www.youtube.com/watch?v=bYynzZNuBQc&ab_channel=RISEResearchInstitutesofSweden
https://www.youtube.com/watch?v=VvwPraP6kgw&ab_channel=RISEResearchInstitutesofSweden
Hans Lindell - RISE https://www.ri.se/sv/person/hans-lindell
Nu kan även ni bli medlemmar i Fack You Podcast Arbetarkulturella Förening!
Medlemskapet gäller i 1 år och du kan själv välja din medlemsavgift (ex: 500, 100, 200 eller helt valfri summa).
Swisha ditt namn och e-postadress till nummer 123 09 084 26
Gilla dela följ och tävla om ett signerat exemplar av en av Dans böcker på sociala medier:
https://www.facebook.com/fackyoupodcast
http://instagram.com/fackyoupodcast
https://www.tiktok.com/@fackyoupodcast
Ljud och musik:
Introlåt: The WTF Singalong - Melody Sheep198852__bone666138__euphonium-fanfare (freesound.org)
-
Tänk om du kunde visa nästan allt du kan i små snygga pusselbitar som alla visar på hela kartan av din kunskap och erfarenhet? En stor del av vårt lärande är informellt och syns inte alls när den här ”kompetenskartan” ska ritas. Men du som har många kortare utbildningar eller du som saknar komplett formell utbildning - behöver också kunna samla och visa det du kan.
Arbete pågår för att undersöka hur en sån här karta skulle kunna se ut. Både Sverige och EU jobbar med frågan om mikromeriter eller "micro credentials" som skulle kunna koppla ihop din karta av lärande. Hör Björn Flintberg digital strateg på RISE förklara hur. I projektet Kompetenspasset är syftet att ta fram en pilot, en modell och en digital infrastruktur för att synliggöra mikromeriter. Men hur ser de här mikromeriterna egentligen ut och vad kan det handla om för kunskap som syns där? Avsnitt 86 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Björn Flintberg på RISE - om din hela karta av kompetens. Mer om projektet Kompetenspasset hittar du här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/kompetenspasset -
"Det här är helt sjukt och helt underbart!" Det är låtskrivaren Björn Dixgårds första reaktion när han gratuleras av både Sveriges Radios VD Cilla Benkö och Svensktoppens programledare Carolina Norén.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Strövtåg i hembygden” gick rakt in på Svensktoppens förstaplats i november 2012 och är den låt som gjort rockgruppen Mando Diao folkkära. Den är än idag den låt som legat längst på Svensktoppens förstaplats med 86 veckor. Den var också en tidig och tydlig lyssnarfavorit i omröstningen.
- Den gick direkt upp i ledning när vi inledde omröstningen i slutet av augusti. Det är bara ”Håll mitt hjärta” med Björn Skifs som varit nära, berättar Carolina.
Men vägen till förstaplatsen och Svensktoppsframgångarna har inte varit problemfri. Flera skivbolag tackade nej och trodde inte på gruppens satsning på att tonsätta dikter av Gustaf Fröding. Även bandmedlemmarna själva var från början skeptiska till att släppa låten som singel.
- Vi trodde att den kanske kunde duga som en B-sida på en singel eller som utfyllnad på albumet, berättar Björn. Jag var ensam i replokalen och skulle precis gå och hämta mina barn när jag fick den här musikslingan i huvudet. Jag stannade några extra minuter och hann banda den på datorn. Förskolepersonalen blev lite sur, men det var under de minuterna som ”Strövtåg i hembygden” föddes.
”Strövtåg i hembygden” låg totalt 167 veckor på Svensktoppen. Den plockades bort i januari 2016 när en regel om maxbegränsning om 52 veckor på listan infördes. Guppen Mando Diao bestå av Björn Dixgård, Carl-Johan Fogelklou, Jens Siverstedt, Daniel Haglund och Patrik Heikinpieti.
RESULTAT OMRÖSTNINGEN OM BÄSTA SVENSKTOPPSLÅTEN NÅGONSINResultat i procent av rösterna i slutröstningen;
VINNARE:
1. Strövtåg i hembygden – Mando Diao 31 % (tid på listan: 2012-2016)
2. Håll mitt hjärta – Björn Skifs 19 % (tid på listan: 2003-2006)
3. Du är min man – BAO & Helen Sjöholm 15 % (tid på listan: 2004-2009)
4. Lyckliga Gatan – Anna – Lena Löfgren 14 % (tid på listan: 1967-1968)
5. Om du lämnade mig nu – Lars Winnerbäck & Miss Li 11 % (tid på listan 2007-2012)
6. Jag och min far – Magnus Uggla 10 % (tid på listan: 2012-2016)
Inte med i slutröstningen:
7. Till min kära – Streaplers (tid på listan: 1995-1997)
8. Omkring tiggarn från Luossa – Hootenanny Singers (tid på listan: 1972-1973)
9. Guldet blev till sand – Peter Jöback (tid på listan: 1997-1999)
10. Gabriellas sång – Helen Sjöholm (tid på listan 2004-2006)
Laleh och Darin högsta nykomlingar på veckans svensktoppslista (41)Laleh & Darin går rakt in på femteplatsen med ”Vi Är På Riktigt”. Även Agnes är ny på listan med ”Love And Appreciation” som går in på niondeplatsen. Till åttondeplatsen välkomnar vi tillbaka Benjamin Ingrosso med ”Dancing On A Sunny Day”.
Miss Li fortsätter i topp med ”X”. Cornelia Jakobs är nu den melodifestivalvinnare som legat längst på listan med en vinnarlåt, ”Hold Me Closer” är nu uppe i 32 veckor. Bland bubblarna märks också Cornelia som är aktuell med nya singeln ”Rise” och bubblar gör även David Ritschard med ”Nya Slussen” liksom Moonica Mac & Albin Lee Meldau med ”Svårt Att Säga Nej”.
Veronica Maggio får lämna med ”Heaven Med Dig” liksom Eagle-Eye Cherry med ”Rising Sun” och lite förvånande Ghost som avancerade till tredjeplatsen förra veckan med ”Mary On A Cross”.
Svensktoppen med Carolina Norén - programledare och producent
-
Södra Europa drabbades av allvarliga skogsbränder i somras, som kan förklaras både av en svår värmebölja och förändrad markanvändning som gynnar elden. Men i Sverige och i världen har bränderna minskat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klimatförändringarna har gjort värmeböljorna kraftfullare i Sydeuropa, medan de i Sverige lett till varmare men också blötare förhållanden, säger Johan Sjöström, skogsbrandforskare på RISE, och därmed har risken för skogsbränder inte ökat här. Snarare är det sällsynt med stora skogsbränder i vårt land, men somrarna 2014 och 2018 utgör tydliga undantag. Vi besöker den skog i Småland som drabbades av den värsta branden i landet under förra året, men som få hört talas om eftersom elden kunde släckas i tid. Johan Sjöström visar oss tecken på branden, liksom sätt för det svenska skogsbruket att minska brandrisken.
I södra Europa har betande djur tidigare haft en dämpande effekt på brandrisken, men utflyttning från landsbygden till städerna har gjort markerna mer eldfängda. Nu prövas att återinföra får och getter i sydeuropeiska länder just för att de ska beta bort lättantändliga buskar och gräs.
Vi hör också om Kalifornien, som har världens största brandkårer, och världens största flotta av vattenbombande helikoptrar och flygplan, men ändå årligen drabbas av svåra bränder. Enligt brandhistoriken Stephen Pyne måste amerikanerna få bort stora delar av den eldfängda undervegationen i Kalifornien, och kanske ta lärdom av det förebyggande arbete som pågår i Europa för att förhindra okontrollerade skogsbränder.
I Vetenskapsradion På djupet hör vi även att mark- och skogsbränderna i världen totalt sett minskar, och om vad det beror på.
Medverkande: Johan Sjöström, skogsbrandforskare RISE; Stephen Pyne, brandhistoriker Arizona State University.
Reporter: Gustaf Klarin
[email protected]Producent: Björn Gunér
[email protected] -
I det här avsnittet gör vi avstamp i valet till riksdag, region och kommun som gick av stapeln den 11 september. Det har ju framkommit att Valmyndigheten har skickat ut ett felaktigt valmaterial till punktskriftsläsare som därigenom riskerade att rösta på ett annat parti än de avsett. Vi pratar med Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, för att få reda på vad som har gått fel och varför. Vi får även träffa Linus Johansson, som röstade i valet för första gången.
Margareta Persson är författare till boken Styvsystrar. Vi möter henne för ett samtal om kvinnor med funktionsnedsättning förr och nu.
Techpepp handlar om Apples höstevent och senaste IOS-uppdateringen 16.
Manifestationen En av allaArrangeras av föreningen FQ – Kvinnor och funktionshinder. Syftet är att manifestera att kvinnor med funktionsnedsättning är kvinnor – En av alla – och ska synliggöras och finnas med i arbetet för kvinnors rättigheter, för jämställdhet, mot våld och diskriminering. Det blir korta appeller, musik och gemenskap. Konferencierer: Isabel Ekman och Emm Åstrand.
Efterlysning av deltagare till forskningsprojekt
Datum: 2 oktober klockan 13–16.
https://kvinnor-funktionshinder.se/Deltagare sökes till ett forskningsprojekt om arbetslivet under covid-19-pandemin. Projektet syftar till att undersöka hur erfarenheterna från Covid-19 pandemin kan bidra till att förbättra förutsättningarna för personer med olika former av funktionsnedsättningar att delta i arbetslivet. Projektet drivs av Göteborgs universitet, Malmö universitet och forskningsinstitutet RISE. Forskningen har stöd från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE) och pågår under 2022–2024.
Mer information om projektet finns att läsa på projektets webbplats: https://dworklife.uni.mau.se/ (på engelska)
Anmälan: Jörgen Lundälv, projektledare, senast den 1 oktober 2022.
E-post: [email protected]
Uppdateringen till Apple IOS 16Vi har upptäckt några buggar kopplade till de svenska rösterna, särskilt hur de läser upp sifferuttryck. Den som har problem med att talsyntesen missar delar av sifferuttryck kan använda rotorn, ordval där man alltså läser ett ord i taget eller byta till ett annat språk, exempelvis engelska, när siffror ska läsas upp.
Grundproblemet är att Nuance som tillverkar de svenska talsynteserna vägrar att avhjälpa problemet. Det finns även för dem som använder andra skärmläsare, till exempel Jaws. Apple har dock gjort någon sorts temporär lösning, men ibland försvinner den. Den brukar komma tillbaka efter en tid. SRF har en pågående dialog med Apple om dessa problem och vi kommer att följa upp det i kommande Techpepp.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta Synpodden
Ljudtekniker: Jan DahlqvistHar du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
Trailer / Teaser om Kreativa Norrland. En podcast om kreatörer, för kreatörer.
Med podcasten kommer vi rikta ljuset på kreatörer, tillverkare och möjliggörare för det Kreativa Norrland. Vi kommer lyfta kreatörers historier, sprida kunskap om branschen och inspirera fler att våga satsa på de kreativa och kulturella näringarna. Kort och gott: Om kreatörer, för kreatörer.En podcast av eXpression Umeå och RISE inom projektet Design for Longlivity. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, via Tillväxtverket.
-
Biogas är en viktig pusselbit för att möjliggöra fossilfri och cirkulär energi. Vi ser att efterfrågan ökar stadigt både från transport-, och industrisektorn. Flera undersökningar visar att jordbruket och dess substrat har en central roll för att öka svensk biogasproduktion. I detta avsnitt kikar vi närmre på hur stor potentialen är för vanliga men också mer ovanliga substrat. Vi får också höra lantbrukaren Andreas Markusson på Götestorp i Vesene berätta om hur det är att driva en biogasanläggning i praktiken.
Länkar:
Stephanies exjobb: https://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=9090046&fileOId=9090065
RISE potentialstudie biogas: https://www.biogasvast.se/wp-content/uploads/sites/4/2022/05/potentialstudie-for-biogassubstrat-i-vastra-gotaland-halland-och-skane.pdf
Music: https://www.purple-planet.com
-
Gunnar fascineras av hur en tidigare utskälld musikgenre plötsligt hajpas av kritiker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Surströmmingspremiär på torsdag med det blir allt svårare att få tag på delikatessen, leverantörer lägger ner och det är brist i butikerna. Sara Hornborg, som forskar om hållbar sjömat på Sveriges forskningsinstitut RISE, berättar om surströmmingens framtid och sjömatens roll i framtidens mat.
AIK-ikonen Per Karlsson släpper i höst sin självbiografi och den är skriven av svensk fotbolls främsta levnadstecknare just nu. Marcus Birro berättar om varför just han fått hedersuppdraget att bli biograf åt många av våra fotbollsprofilers liv.
Engelska bandet Black Midi är i Sverige och spelar hajpad jazzrock. Andres Lokko berättar om ett band vars referensbank han fostrats till att hata.
Programledare: Gunnar Bolin
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Rille Nerbe -
Internetstiftelsen gör varje år den stora enkätundersökningen Svenskarna och internet. Och när det är valår kommer en valspecial.
Utgångspunkten för avsnittet med Jannike Tillå, Vice President Communications & Public Benefit på Internetstiftelsen, och Carl Heath, senior forskare på RISE, är årets upplaga av valspecialen. Det innebär ett samtal som bland annat handlar om nätet som en plattform för ett politiskt samtal, om vilken roll nya tjänster spelar, hur politiker utnyttjar möjligheterna och vilka förväntningar och förhoppningar väljarna har.
Framför allt bland de unga finns en framtidsoptimism om hur nätet kan spela en roll för demokratisk delaktighet. Men än har inte nätet som en arena för dialog och möte mellan politiker och väljare realiserats:
"För politikerna är internet fortfarande i hög utsträckning en verktyg för broadcasting," säger Jannike Tillå.
Det finns också andra utmaningar att ta sig an, som bland annat tar sig uttryck i självcensur på grund var rädsla för hat och hot. Från lagstiftarens håll, på både nationell och internationell nivå, är det här frågor som det jobbas med.
"Men vi har ingen erfarenhet av att lagstifta i sammanhang som är så rörliga som det här," säger Carl Heath.
Därför, menar han, måste vi jobba med innovation av själva processen för nya lagar och regler.
"Vi behöver hitta sätt att lagstifta inte bara baserat på det som hänt, utan för det som komma skall."
Under försommaren 2022 publiceras Digitalsamtal i samarbete med Future of Democracy. Frågorna ställs som vanligt av Anders Thoresson i sällskap av Future of Democracys projektledare Karin Hübinette. -
I det här avsnittet har Martin Körling, senior forskare på RISE, och Seif Haridi, professor i datorsystem på KTH och forskningsledare på RISE fått en pratstund med Jim Dowling, CEO på Hopsworks. Samtalet rör sig mellan trender inom artificiell intelligens till visionen för Hopsworks och läget för AI i Sverige. Samtalet förs på engelska.
-
Att något är transparent tolkas ofta positivt, som något demokratiskt och öppet. Men hur mycket förstår vi användare av vad som händer på nätet? Algoritmerna förenklar visserligen våra liv, men vet vi hur de använder vår data? Jacob Dexe är industridoktorand vid RISE och KTH. Hans forskning handlar om transparens i algoritmbaserat beslutsfattande.
Programledare är Catta Neuding och Katarina O’Nils Franke. -
I det här avsnittet träffar Jonas Bergqvist, fokusområdesledare för Framtidens energisystem på RISE Lowina Lundström, divisionschef system på Svenska kraftnät, för att diskutera den stora energiutmaning vi står inför, hur elektrifieringen av Sverige ska gå till och hur vi ska bygga framtidens hållbara energisystem.
- Visa fler