Potsdam Podcasts
-
Vi riktar strålkastarljuset mot första halvan av säsongen – från SSL till division 4 – och reder ut hur vårens kval fungerar. Vi pratar också om Magnus Gustafssons comeback, Ica-hallen i Potsdam, nya serieupplägget, månadens femma (för december) och David Hoffs unika fredag.
-
Översiktsserien fortsätter. Det kommer att handla om kalla krigets bakgrund, konferensen i Potsdam, när järnridån föll, Harry Truman, supermakter, ockupationszoner i Tyskland, kommunistiska satellitstater och atombombsdilemmat.
Glöm inte att prenumerera på podcasten! Ge den gärna betyg på iTunes!
Följ podden på Facebook (facebook.com/stjarnbaneret), twitter (@stjarnbaneret) eller Instagram (@stjarnbaneret)
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Johan Rockström är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och professor i jordsystemforskning vid universitetet i Potsdam samt chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning.
Nyligen gav han ut boken Jorden - vår planets historia och framtid tillsammans med kollegan Owen Gaffney. Där beskriver de vår planets fascinerande historia - från den anhopning av gaser och partiklar som kretsade kring solen och som gjorde livet möjligt på vår planet, till honom sapiens angrepp på detta liv och denna planet.
Enligt Johan Rockström är det nu bara åtta år kvar av det årtionde som enligt honom är avgörande för vilken framtid vi går till mötes. Utsläppen av växthusgaser måste halveras till 2030, vilket innebär utsläppsminskningar på 7 procent per år.
– Vi har inte börjat ännu och det finns alldeles för lite som pekar på att vi kommer att klara det. Ord går ännu inte till handling och det gör mig djupt oroad, säger Rockström.
Om du vill stötta arbetet med att göra Klimatpodden så är du välkommen att sätta in en valfri summa på Klimatpoddens swishkonto: 123 396 2974. -
Sergej Lebedevs senaste roman heter "Debutant" och handlar om ett påhittat ryskt nervgift med verklig förlaga. Fredrik Wadström har besökt författaren i Tyskland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det var med debutboken "Vid glömskans rand" som Sergej Lebedev fick sitt stora internationella genombrott, en roman om ondskefulla hemligheter med djupa rötter i Stalintiden. I Lebedevs nya roman "Debutant", den femte på ryska, handlar det om ett extremt farligt gift som framställts i sovjetiska laboratorier och som nu används mot ryska avhoppare och regimkritiker.
Fredrik Wadström åkte till Potsdam i Tyskland där Lebedev bor sedan några år tillbaka för att höra historien om en roman som blivit än mer aktuell efter verkliga giftattentat mot ryska oppositionella.
Uppläsare: Ulph Nyström
Reporter och producent: Fredrik Wadström
Programledare: Marie Lundström
"Debutant" är översatt till svenska av Nils Håkanson.
Musiken är hämtad från soundtracket till filmen "Tinker, tailor, soldier, spy" från 2011.
Ordinarie säsong av Lundströms Bokradio startar lördag 19 februari 2022.
-
Landets utbyggnad av förnyelsebar energi kan snabbt få stor effekt även på den svenska elmarknaden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Exempelvis ska solkraften inom åtta år trefaldigas, och två procent av hela landets yta ska reserveras för vindkraft.
Reportage av Marcus Hansson från ett Tyskland i en dramatisk klimatomställningstid för att lämna fossilsamhället, och där fjolårets översvämningskatastrof fortfarande är i färskt minne.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
Vi möter boende i Ahr-dalen, grundare av medborgarvindparken Reussenköge och vindkraftsanalytikerHörs i programmet: Lu Näkel, översvämningsdrabbad i Ahr-dalen i Tyskland, Johannes Fuhrmann, boende i Ahr-dalen. Johan Lilliestam, professor för energipolitik vid universitetet i Potsdam i Tyskland. Robert Habeck, vicekansler och minister för näringsliv och klimatskydd. Dirk Ketelsen, grundare av medborgarvindparken Reussenköge i Schleswig Holstein. Frank Sondershausen, analytiker på organisationen Fachagentur Windkraft am Land. Gudrun Bode, informationsansvarig på Vattenfalls idag nedlagda stenkolskraftverk Moorburg i Hamburg. Volker Quaschning, professor i förnybara energisystem vid Berlins tekniska högskola, HTU. Andreas Zedler, pensionär och del i en projektgrupp som vill bygga ett lokalt fjärrvärmenät i byn Mayschoss i Ahr-dalen. Heribert Jeandrée, husägare i Ahr-dalen som snart flyttar in i sitt nyrenoverade hus som svårt skadades vid översvämningen 2021.
-
En professor som blivit en fixstjärna för miljö- och klimatrörelsen med sina medryckande, men dystopiska berättelser om jordens tillstånd. Finns det någon risk med att bli en alltför stor profil?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun får du möta personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Om Johan RockströmProfessor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och professor i jordsystemforskning vid universitetet i Potsdam samt chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning. Han har hållit fyra TED-föredrag om tillståndet på vår planet och är ofta en av talarna vid World Economic Forum.
Johan Rockström är 55 år, född i Finspång, uppvuxen i Sao Paolo och Karlskrona och bor idag i Berlin.
-
Tyska klimatforskare varnar för att Golfströmssystemet kan vara på väg att kollapsa. Men oceanografer som mäter strömmens styrka ser inga sådana tecken. Hur kan de nå så olika resultat?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Golfströmmen transporterar varmt vatten från Karibien till Nordatlanten där vindar fångar upp värmen och ger oss i Skandinavien vårt för breddgraderna milda klimat.
I flera år har klimatforskare hävdat att Golfströmmen och hela den atlantiska cirkulationen, AMOC, som strömmen är en del av, har försvagats. Och klimatmodeller visar att det är en trend som kommer att fortsätta i takt med den globala uppvärmningen.
Men de kontinuerliga mätningar av själva strömmen som görs sedan några år visar inte ännu på någon försvagning, inte heller den rekonstruktion av Golfströmmens utveckling sen år 1900 som gjorts av oceanografer i bland annat Stockholm.
Hur ska man tolka forskarnas olika resultat när det gäller Golfströmmens framtid?Medverkande: Leon Chafik, oceanograf Bolincentret Stockholms universitet, Levke Caesar, klimatfysiker Maynooth University, Irland, Niklas Börs, klimatfysiker PIK-institutet Potsdam, Tyskland, Thomas Rossby, professor oceanografi, University of Rhode Island, USA.
Programledare
Mats Carlsson-Lénart
Producent
Peter Normark
[email protected]