Avsnitt

 • Hans filmer har hyllats och kultförklarats, men själv har regissören och manusförfattaren Lukas Moodysson aldrig sökt etablissemangets gunst. Varför inte?

  I sin senaste film, ”Tillsammans 99”, låter han karaktärerna från kollektivkomedin Tillsammans (2000) återse varandra 24 år senare. Idén lockade Lukas Moodysson, 54, som själv är i en särskild fas i livet. En fas där allt skulle kunna omprövas. Eller inte.

  1998 debuterade han med tonårsskildringen Fucking Åmål, som rev ner hyllningar och kammade hem flera tunga priser. Som svar klev Lukas Moodysson upp på scenen iklädd kaninöron och ägnade sitt tacktal åt ”några personliga vendettor”. En strulig och bångstyrig röst i filmsverige som alltid gått sin egen väg. Hur kommer det sig?

  ”Jag orkar inte vara i mörkret för länge”

  I flera av hans filmer är det ungdomens blick på en oförstående, ibland rovdjurslik, vuxenvärld som står i fokus. Och även de mest plågade och felande karaktärerna behandlas med omsorg och kärlek. Varifrån kommer den förlåtande blicken på människan? Och varför ligger humorn alltid så nära till hands för honom, även i de mörkaste av historier?

  Hör Söndagsintervjun med Lukas Moodysson om att vara punk men kanske inte riktigt så punk, om passionen for nose work, och om att drabbas av skriv-, och livskramp och lyckas ta sig ur den.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Fanny Hedenmo

  Kontakt: [email protected]

 • Han är mångsysslare av rang, men alltid trollkarl i själ och hjärta. Men varför väcktes längtan till magin för den unge Carl-Einar Häckner?

  12 år gammal blev han den yngste medlemmen någonsin i Göteborgs magiska klubb, och några år senare slog han igenom med dunder och brak efter ett uppmärksammat kondomtrick på SVT. Sedan dess har Carl-Einar Häckner – trollerikonstnär, varietéartist, sångare och komiker – trollbundit sin publik i tv och på scener över hela Sverige, men också utomlands.

  Ändå har det funnits stunder då han bara velat slå sönder alltihop. Då magin förlorat sin... magi. Vad beror det på? Och hur hittar man den igen?

  ”Man kan inte bara fly till scenen”

  Det var när farmor trollade fram en kapsyl bakom örat som passionen för trolleriet väcktes i den unge Carl-Einar Häckner, eller Charlie, som han länge kallade sig själv. Men i den här Söndagsintervjun grubblas det kring om det inte finns en till anledning.

  Om inte behovet av sagan och magin också väcktes i barnets längtan till sin pappa, och i sorgen över en syster som aldrig riktigt fick chansen att leva.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Fanny Hedenmo

  Kontakt: [email protected]

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Efter genombrottet i På Spåret 2018 har karriären gått spikrakt uppåt. Men hos sångerskan och låtskrivaren Sarah Klang dröjer sig tanken kvar tänk om all framgång bara är ett utstuderat skämt?

  Kritikern Jan Gradvall beskrev hennes album ”Love in the Milky way” som det bästa svenska debutalbumet – någonsin. Hennes röst har kallats “knäckande” och hennes texter som skrivna av en livserfaren 75-åring. Det har kort sagt östs beröm över Sarah Klang, som i höst släpper sitt fjärde album.

  Och den här gången har hon lagt tjugoåringens grubblerier och krossade hjärtan på hyllan. Nu står moderskapet i centrum. Och blicken är riktad framåt.

  ”De som skulle vara lyckliga var inte det”

  Barndomen var kärleksfull men kringflackande. Som ung slets hon ofta upp med rötterna och lärde sig att läsa rum och bli omtyckt, men kanske inte så uppmärksam på sig själv. Och i huvudet river katastroftankarna. Men ändå har hon nog aldrig varit “the saddest girl in Sweden”.

  Hör Sarah Klang i Söndagsintervjun om att hitta sin inre eld på en musiktävling i Eskilstuna, om att vara killtokig och om att lära sig hur personlig man kan vara på instagram.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Fanny Hedenmo

  Kontakt: [email protected]

   

 • För utsålda hus har hon skämtat om rasism, om sin sexualitet och om sin kristna bakgrund. Men en kamp har varit svårare att prata om än någon annan det livslånga kriget mot sockret.

  Hur kan begäret av en bulle bli så starkt att det slår ut allt annat, att det blir som ett avgrundsdjupt hål?

  För komikern Marika Carlsson, som utnämnts till Sveriges roligaste kvinna två gånger, programlett Melodifestivalen och gjort flera hyllade standup-turnéer är det en central fråga som hon länge inte vågade röra vid. Det har funnits för mycket skam där. Vad beror hennes oförmåga att hantera mat och sockret på? Vad har hon försökt bedöva med maten under alla dessa år?

  Och går det att skämta om det, utan att skämta bort det?

  ”Skicka tillbaks mig, ingen vill ha mig här”

  Knappa året gammal hittas hon svårt undernärd och en hårsmån från döden i ett dike i norra Etiopien, mitt under pågående svältkatastrof som skördar hundratusentals liv. Långsamt återvänder den lilla Marikas liv i den svenska biståndsarbetaren Ernas varma famn. Men adoptionen till Sverige blir lika livsavgörande som den blir krävande - mötet med de vita klasskamraterna, mellanförskapet och den både trygga och stränga gemenskapen i pingstkyrkan.

  Hör komikern Marika Carlsson i Söndagsintervjun om att en gång för alla bestämma sig för var hon hör hemma, om att hitta kärleken i London men sedan försöka glömma den i tjugo år, och om att acceptera sitt eget inre mörker.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Fanny Hedenmo

  Kontakt: [email protected]

 • I Sameh Egyptsons doktorsavhandling anklagas han för att vara Muslimska brödraskapets hemliga språkrör i Sverige. Hur svarar Mahmoud Khalfi på det?

  Avhandlingen ”Global politisk islam?” blev våren 2023 veritabelt sprängmedel i den svenska debatten. I den över 700 sidor långa boken säger sig Sameh Egyptson, som i 20 år kartlagt Islamiska förbundet och dess dotterorganisationer, veta att den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet finns i Sverige. Och att dess anhängare verkar i det fördolda, med svenska politikers goda minne.

  Mahmoud Khalfi, imam och direktör vid Stockholms stora moské på Södermalm, nämns över 30 gånger i boken. Själv hävdar han att han aldrig försökt gömma sina åsikter, och sin syn på Muslimska brödraskapet som en inspiration, en ”gyllene medelväg”.

  Men vilken plats har egentligen politisk islam i ett svenskt, sekulärt samhälle?

  ”Jag kämpar från vaggan till graven”

  Mahmoud Khalfi föds på en gård på den fattiga tunisiska landsbygden i mitten av femtiotalet. Att få chansen att utbilda sig är på intet sätt självklart, och för sexårige Mahmoud är det slumpen - och ett par för små skor - som avgör hela hans framtid. Eller är det ödet?

  Hör Mahmoud Khalfi i Söndagsintervjun om flykten från diktaturens Tunisien med ett hemmasnickrat pass, om att motta både hat och kärlek som imam i Sverige, och om varför en brinnande koran kan göra så ont.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Fanny Hedenmo

  Kontakt: [email protected]

 • I höst både manus- och regidebuterar han med långfilmen "En dag och en halv". Men hos Fares Fares anas ingen nervositet. Varifrån kommer hans tilltro till sin egen förmåga?

  Runt millennieskiftet var det inte ovanligt att folk skrek "Jalla Jalla!" efter honom på stan. Lillebror Josefs kulturkrockskomedi som gjorde Fares Fares till den frihetstörstande Roro med hela svenska folket, och som fick honom att kallas lika betydelsefull för integrationen som Zlatan.

  Idag är han en av Sveriges mest framstående skådespelare på den internationella scenen, med filmer som Safe House och Zero Dark Thirty, och tv-serier som Westworld och Chernobyl på meritlistan. De senaste åren har han spelat huvudroller på arabiska i vännen Tarik Salehs hyllade filmer, The Nile Hilton Incident och Boy from heaven.

  Nu tar han för första gången steget bakom kameran. Ändå finns inga premiärnerver. Varför inte?

  "Livet sattes hela tiden på paus"

  Sommaren 1987 flydde familjen Fares Sverige från krigets Libanon, efter att redan fyra gånger nekats uppehållstillstånd och utvisats. 14 år gammal blir Fares Fares nya projekt att bli svensk, så fort som möjligt. Lära sig språket och förstå den nya ungdomskulturen i ett Örebro där Depeche Mode och U2 är det enda som gäller.

  Ändå har han aldrig tvivlat på sig själv och sin förmåga. Och aldrig ångrat valet att vaska skolan, och låta sig slukas av teatern.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Fanny Hedenmo

  Kontakt: [email protected]

 • Mitt under sitt stora genombrott födde skådespelaren Sanna Sundqvist en son med Downs syndrom. Idag önskar hon att hon kunde resa tillbaka i tiden och viska till sig själv: "Allt kommer att bli bra".

  "Har du sett att han har vissa utmärkande drag?"

  Frågan ställs av en läkare på BB vintern 2019. På Sanna Sundqvists bröst ligger Vide, hennes andra son. Med lite kortare ben än vanligt, en lite mjukare kropp och en tunga som gärna sträcker sig utanför munnen. För Sanna kommer beskedet som en chock, och kroppen blir tung som bly. För hennes inre fladdrar bilder som hon inte kan placera, bilder på vuxna män med Downs syndrom, främlingar för henne.

  I rädslan finns också en skam, och en sorg över en kärlek och en kontakt som aldrig ska uppstå. Men så händer något, som får allt att vända.

  "Det finns en frihet i att klä av sig"

  Hon har uppmärksammats för sitt stora fysiska register och förmågan att använda och förvrida kroppen för komisk effekt. 2019 nomineras hon till en Guldbagge för rollen som Niki i dramakomedin Ring Mamma, och 2022 utnämns hon till årets bästa kvinnliga komiker. Trots att hon tampas med självkänslan, vet hon att hon kan om hon bara släpper taget. Och att det, i den nakna och utlämnade kroppen, finns en frihet.

  Hör Sanna Sundqvist i Söndagsintervjun om rädsla och sorg som byts till gränslös kärlek, och om vad som händer när det plötsligt säger "pang".

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Fanny Hedenmo

  Kontakt: [email protected]

 • Hon skriver för att bli fri, och känner sig som en "usel människa" när hon inte når sitt eget språk. Men finns det någon gräns för hur mycket Agneta Pleijel kan utlämna sig själv och andra?

  Hennes liv kan delas in i två akter. En första akt där Agneta Pleijel, dramatiker och dåvarande kulturchef på Aftonbladet, mest fanns till för andra. Anpassade sig efter omgivningens krav, accepterade kvinnans lott.

  Och en andra akt, där hon vågar ta plats och göra det hon själv allra helst vill. Som hon uttrycker det: Skriva. Vara fri. Få orgasmer.

  Sedan debuten med diktsamlingen "Änglar, dvärgar" 1981 har hon skrivit ett dussintal böcker, vunnit många priser och utmärkelser. I höst kommer den tredje och sista delen i en självbiografisk romansvit, boken "Sniglar och Snö". Idag är hon 83 år, men har den där andra akten verkligen inträtt än? När blir man egentligen klar?

  "Hon sa: Jag duger inte ens till att föda pojkar"

  Hon växte upp i ett hem med två föräldrar som talade olika språk. Pappa var matematiker, lugn och trygg; mamma konstnärssjäl, lynnig och känslostyrd. Sedan dess har klyftor mellan människor gäckat Agneta, relationer som skakar och brister. Som ung förstod hon att modern bar på drömmar som aldrig infriats, och att skulden för det delvis fallit på henne som dotter.

  Hör Agneta Pleijel i Söndagsintervjun om att skriva för att förstå, om att sluta vara andra till lags, och om vad som får henne att hela tiden sätta en spegel mot sig själv och sina närstående.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Fanny Hedenmo.

  Kontakt: [email protected]

 • Jonas Wahlström tycks alltid ha en orm i väskan. Går det överhuvudtaget att skilja honom från djuren?

  Han var ett sladdbarn i storstan som hellre sprang i djurparken än gick i skolan. Och där blev han kvar hela livet, efter grundandet av det egna Skansenakvariet 1978. Var det tillfälligheternas lycka, eller har vägen alltid varit utstakad för den självständige pojken med det kolossala djurintresset?

  I decennier har Jonas varit en folkkär djurexpert med en självklar underhållningsådra och vänligt grepp om både publik och programledare. Själv menar han att han inte har sökt rampljuset, men välkomnat varje tillfälle att lyfta fram djuren.

  "Förr eller senare kommer någon att vilja sänka dig"

  Han är ständigt aktuell, ibland kontroversiell och på senare tid allt mer granskad och ifrågasatt. Han tycks alltid landa på fötterna, men i spåren av krokodilattacken 2019 och kungskobrarymningen 2022 har Skansenakvariets grundare fått anledning att skapa en egen strategi för att hantera medier. På sätt och vis känner han att vinden har vänt vad gäller hans popularitet hos journalister. Men han är ändå fast besluten att fortsätta vara lika tillgänglig som alltid.

  Hör Jonas Wahlström i Söndagsintervjun om en unik uppväxt, vägen till hans livsverk och hur han hanterat de senare årens dramatik på akvariet.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Anna Johannessen

  Kontakt: [email protected]

 • Han har släppt en skiva om året i 30 år, och är nästan tiofaldigt utgiven poet. Men Luleåsonen Mattias Alkberg ser sig fortfarande som en underdog. Varför då?

  När Grammisgalan 2010 nominerade indierockbandet The Bear Quartet i kategorin Årets manliga pop fick de ett ilsket brev tillbaka där, signerat frontmannen Mattias Alkberg, som tackade nej till nomineringen.

  "Vi vill inte ha med Er att göra. Vi tycker att en ursäkt vore på sin plats. Säg förlåt. Vänligen, The Bear Quartet".

  Och så har det ofta varit med Mattias Alkberg. Iallafall den offentliga bilden. Han anpassar sig inte, ställer sig aldrig in. Han gör som han vill och står gärna vid sidan av, retas och skapar dålig stämning. Men är det verkligen hela bilden?

  "Jag kan inte gå runt och tänka att jag betyder något"

  I över 30 år har han ständigt producerat ny musik, som soloartist eller med bandet Mattias Alkberg BD. Men trots att kritiker älskar honom har den stora kommersiella succén uteblivit, och pengar är ett ständigt huvudbry. Ett faktum som, visar det sig, döljer både smärta – och skam.

  Självkänslan och att stå i vägen för sig själv blir ett tema i den här Söndagsintervjun, som börjar på Norrbottensteatern i Luleå, där han i sommar spelar Barbro Lindgrens Loranga. Men också att välja humor över ilska, och att sväva mellan liv och död – och ta sig tillbaka.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Fanny Hedenmo.

  Kontakt: [email protected]

 • Han fick ökända krigsförbrytare på Balkan att backa, men lyckades inte försona grannar på den skånska landsbygden. Hör FN-bataljonchefen Ulf Henricsson om våldets logik, om ledarskap och mod.

  "There is a new sheriff in town. And he is Swedish".

  Så skrev den amerikanske krigskorrespondenten Kurt Schork i sin rapport från krigets Bosnien, hösten 1993. Han syftade på Ulf Henricsson, överste i första graden och bataljonchef för den första FN-styrkan i Bosnien, Nordbat 2. Med sin säregna auktoritet och hot om våld lyckades han ta sig in i byn Stupni Do, där över 30 civila massakrerats av kroatiska styrkor. Den svenska styrkan avvärjde också hotet om ytterligare en massaker i staden Vareš, med plundringar, våldtäkter och massavrättningar.

  Smeknamnet "Sheriffen i Vareš" fastnade, och Ulf Henricsson bär det med stolthet. Under hans offensiva ledarskap räddades otaliga civila människors liv. Men varifrån kommer hans mod och beslutsamhet, öga mot öga med ökända krigsförbrytare?

  Och varför blev utfallet så annorlunda i Srebrenica två år senare, när en holländsk FN-styrka passivt såg på medan över 8 000 muslimska män och pojkar fördes iväg och mördades?

  "Äh, det är bara att slå ihjäl gubben"

  Som liten pojke i Järna utanför Stockholm lärde han sig tidigt att inte backa, att sätta hårt mot hårt och att sätta sig i respekt. Våld kan lösa problem, det är hans bestämda uppfattning, och i krigets logik finns ingen plats för sansade samtal.

  Kanske var det därför han aldrig trivdes som medlare i TV3:s program Grannfejden 2007, där Ulf Henricsson tillsammans med programledare Robert Aschberg förgäves försökte lösa bittra konflikter mellan grannar.

  Eller varför han inte tror på någon diplomatisk fred mellan Ryssland och Ukraina.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Fanny Hedenmo.

  Kontakt: [email protected]

 • Med över 60 år på Sveriges allra största scener har hon skrivit in sig i svensk kulturhistoria. Hör Lill Lindfors om uppväxtens humor och sorg, om att hålla i taktpinnen och om konsten att fräsa ifrån.

  Som gymnasist upptäcktes hon av revykungen Hagge Geigert. Sedan dess har karriären gått som på räls för Lill Lindfors. Men själv hade hon alltid en plan B i bakhuvudet. Om det inte blir bra, tänkte hon, kan hon gå tillbaks till högskolan. Bli sjuksköterska, som mamma, eller läkare.

  83 år fyller hon i maj. I över 60 år har hon spelat för slutsålda hus, på de största scenerna, med alla de stora namnen. Karl Gerhard, Beppe Wolgers, Magnus och Brasse, Harry Belafonte. Hon har vunnit Melodifestivalen, tappat kjolen i live-tv. Albumet "Du är den ende" från 1967 betraktas som en av de bästa svenska skivorna någonsin. Men än dröjer sig tanken kvar hos Lill Lindfors – det finns en plan B "om det inte blir bra".

  "Jag har alltid längtat efter att få skydd"

  Uppväxten i Näsbypark var rik – inte nödvändigtvis på pengar, men på humor, musik och kärlek. Pappa spelade luta och sjöng sjömansvisor och Evert Taube, mamma spelade piano när hon hade en stund över. Men i hemmet fanns också en sorg över ett förlorat barn. Och hos unga Lill, en önskan om att få skydd, att någon annan ska ta ansvar.

  Hör Lill Lindfors i Söndagsintervjun om professionalitet och behov av kontroll, om att trivas bäst i manligt sällskap, och om att vilja leva till minst 92.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Fanny Hedenmo.

  Kontakt: [email protected]

 • Hon är artisten och PR-konsulten som stångas både mot den svenska dygdigheten, och mot bilden av sig själv som en "rikssköka". Men varför är tystnaden outhärdlig för Dominika Peczynski?

  Som tonåring ville hon bli känd – och känd blev hon.

  I över 30 år har Dominika Peczynski varit en självklar del av svensk offentlighet. Idag driver hon en PR-firma, men på hennes meritlista finns alltifrån frontfigur för popbandet Army of Lovers till IT-entreprenör, kokboksförfattare och programledare. Bara inför den misslyckade L-kandidaturen till riksdagen i 2022 års val känner hon en viss skam; det var ju aldrig så seriöst menat.

  En till synes ostoppbar kraft, ständigt med nya upptåg. Ändå är det numer relationen med förre finansministern, Anders Borg, som är källan till allmänheten och medias omättliga intresse. Varför då?

  "Jag kom hem blodig, med polisen, i bara trosor"

  1977 flyr hon med sin mamma och pappa antisemitismen i det kommunistiska Polen. Uppfostran i barndomshemmet i Bredäng är sträng och auktoritär, och relationen till mamman långtifrån kärleksfull. Dominika Peczynski gör uppror, och flyr in i en våldsam relation som nästan kostar henne livet. Men erfarenheten har gett henne en sak, säger hon – ett utmärkt väderkorn, och ett vaccin mot farliga män.

  Hör Dominika Peczynski om att hålla tystnaden och gravallvaret på avstånd, om att stångas mot bilden av sig själv som "rikssköka", och om en att göra-lista som konstrueras i efterhand.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Fanny Hedenmo.

  Kontakt: [email protected]

 • Efter det uppmärksammade tv-bråket är Bojan Djordjic redo att ge sin version. Det blir ett samtal om barndomssår som fördjupas med åldern, om hat och kritik, och om längtan efter att bli accepterad.

  "Vem representerar du?"

  Orden yttrades i stundens hetta, och kom från Sveriges förbundskapten Janne Andersson, som i Viaplays studio surnat till över fotbollsexperten Bojan Djordjics kritiska frågor. Förklaringen i efterhand? Frågan handlade inte om ursprung. Men för Bojan Djordjic väckte den en välbekant känsla, närvarande sen barndomen – att hela tiden vara ifrågasatt, att betraktas som"den andre".

  Som tioåring flydde han och familjen krigets Sarajevo under dramatiska former. I Husby utanför Stockholm bodde de sex personer i en etta, och gudfaderns snarkningar höll alla uppe på natten. Men trots mobbning och hånfulla skratt från skolkamraterna fanns tryggheten hela tiden i mammans famn, och i morfars varma blick.

  "Det var 17-årige Bojan som stod där i studion"

  Idag har han gjort sig ett namn som en kunnig – och enligt vissa, kaxig – fotbollsexpert. Men det kunde blivit på ett annat sätt.

  Som 17-åring skrev Bojan Djordjic på för topplaget Manchester United; en i tidens mått mätt rekordförsäljning på 14 miljoner kronor. Banan tycktes krattad för en lysande karriär inom fotbollens absoluta toppskikt. Men stämningen i omklädningsrummen var hård och armbågarna vassa. Pressen blev för stor. Själv säger han att han tog sin talang för given, och sumpade sitt livs chans.

  Hör Bojan Djordjic om att våga ta av sig rustningen, om fotbollen som frizon och om varför vi måste bli bättre på att förstå varandra.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Fanny Hedenmo.

  Kontakt: [email protected]

 • Hennes böcker skildrar samisk identitet och trauman som går i arv, ofta berättat genom barnets ögon. För Ann-Helén Laestadius är ilskan den främsta drivkraften, och försoningen omöjlig.

  2016 vann hennes roman Tio över ett Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Iklädd kolt valde Ann-Helén Laestadius att inleda sitt tacktal på samiska och meänkieli, två språk som format henne, men som hon aldrig fick lära sig som barn.

  Hennes mor sattes i nomadskola som barn, ett trauma som för Ann-Helén Laestadius gått i arv. Som ung flicka i Kiruna var det samiska en källa till skam. Idag har skammen bytts till stolthet, men också sorg och ilska.

  "Hur ska jag någonsin kunna förlåta?"

  I romanen Stöld, som just nu blir till påkostad långfilm, skildras den unga samiska flickan Elsa, som skräms och hotas till tystnad efter att en av hennes renar dödats. De senaste åren har hatbrotten mot renskötare i Sapmí satts i blixtbelysning, inte minst efter HD-domen i Girjasmålet 2020. Samtidigt sker en försoningsprocess, där Svenska kyrkan offentligt har bett om ursäkt för historiska övergrepp mot samer.

  Hör Ann-Helén Laestadius i Söndagsintervjun om rollen som förebild för en ny generation unga samiska kvinnor, om ilskan mot svenska staten, och om varför ingenting kan få henne att förlåta det förflutna.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Fanny Hedenmo.

  Kontakt: [email protected]

 • Få poliser vet lika mycket om Stockholms gängvärld som Mats Lindström. Som spaningsledare utreder och vittnar han mot de kriminella - men har också deras respekt.

  När spaningsledaren Mats Lindström griper misstänkta i Stockholms kriminella miljö händer det att de kommenterar hans namn. De har hört talas om honom, ibland "sedan de var små".

  57-årige Mats Lindström är serviceteknikern som fick höra att han var för social för att bli polis. Trots det hittade han sin roll i den blå uniformen. Som spaningsledare inom polisens särskilda satsning mot skjutvåld i Järvaområdet jobbar han på högvarv, och betraktas av kollegorna som en ovanligt påhittig och passionerad polis.

  "De som hamnar hos mig ska få det svettigt"

  Mats Lindström ger sällan intervjuer. Men hans gedigna kunskap om gängkopplingarna och mordens natur har i flera fall lett till långa domar. Riskerna finns ständigt närvarande. Men medan få vågar sätta sig i rättssalen för att vittna, anser Mats Lindström att han har ett ansvar. Om inte han vågar, vem ska då våga?

  Hör Mats Lindström i Söndagsintervjun om vad som driver honom att lösa brott, om varför yrket som spaningsledare känns meningsfullt, och om hur det finns plats för både respekt och humor i mötet med de kriminella.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Fanny Hedenmo.

  Kontakt: [email protected]

 • Misär i barndomshemmet, men byn tog hand om honom. Hör Thomas Hammarberg om vreden, fredspriset, Putin och den livslånga kampen för mänskliga rättigheter.

  Amnesty, Rädda Barnen, FN, Sveriges radio och Sveriges Riksdag. Det är svårt att sammanfatta 81-åriga Thomas Hammarbergs karriär när han har varit både diplomat, opinionsbildare, aktivist, politiker och journalist.

  Samtidigt som han tog emot Nobels fredspris 1977 på scen för Amnestys räkning var han reporter på Ekot. Varför har han rört sig så fritt mellan olika roller?

  Det ska visa sig att Thomas Hammarbergs outtröttliga arbete för mänskliga rättigheter – framför allt barns – har en direkt koppling till hemmet han växte upp i. Det var allt annat trygg plats för ett barn.

  "Barbro Westerholm var viktig för mig"

  Dagen före den här Söndagsintervjun spelas in kommer nyheten att Liberalernas tidigare riksdagsledamot Barbro Westerholm har dött. Hon var den äldsta riksdagsledamoten och Thomas Hammarberg den näst äldsta under mandatperioden 2018-2022.

  "Hon var viktig för mig. Vi jobbade tillsammans i frågor om äldres rättigheter. På något sätt trodde jag att hon skulle leva för alltid."

  Sent 60-tal var Thomas Hammarberg ordförande i FPU, men lämnade på 70-talet och blev senare Socialdemokrat. I Söndagsintervjun berättar han varför. Hör också om hans möte med Vladimir Putin 2008 och om varför mänskliga rättigheter idag har låg status.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Hannah Engberg.

  Kontakt: [email protected]

 • Den folkkära skådespelaren Tomas von Brömssen ger sällan intervjuer eftersom han inte har något mörker, säger han. Men det visade sig inte riktigt stämma.

  I vår fyller han 80 år och kan titta tillbaka på ett halvt sekel på scen. Men blicken är också i allra högsta grad riktad framåt. Både för att Tomas von Brömssen inte vill sluta underhålla, men också för att det inte finns så mycket svärta i livet att blicka tillbaka på, enligt honom själv. Och det skäms han över.

  "Det är därför jag alltid säger nej till intervjuer."

  Men i Söndagsintervjun berättar skådespelaren Tomas von Brömssen om sitt liv och blottar då en annan skam i honom: klasskomplexet.

  Adligt efternamn utan pengar

  Tomas von Brömssen var den första i släkten att studera vidare, men på Östra realskolan i Göteborg kände han inte att han passade in – efternamnet till trots. Klasskompisarna bodde i villor och hade egna rum, men han själv bodde i en "sketen tvåa" och vågade inte ta hem någon på besök.

  Revanschlystnad har varit en drivkraft för honom, men också att få folk att skratta. Hör Tomas von Brömssen om mammans huvudvärk, konstnärspappans ouppfyllda drömmar och om att bli "Hebbe lelle" med hela svenska folket.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Hannah Engberg.

  Kontakt: [email protected]

 • Hon är musikjournalisten som levde för jobbet och nu måste jobba för livet. "Jag är inte här, det här händer inte" är Annah Björks bok om postcovid.

  För många av oss är coronapandemin ett minne blott, men inte för Annah Björk. Varje dag under två års tid har hon haft feber, andningssvårigheter och kroppssmärtor. Livet med postcovid står i skarp kontrast till hur hon levde fram till julen 2020.

  I 20 års tid har musik- och modejournalisten Annah Björk analyserat och recenserat den populärkulturella världen. Hon har skrivit för bland andra Svenska Dagbladet, Elle och Expressen, haft stående spaningar i TV4 Nyhetsmorgon och varit redaktionschef på Bon Magazine.

  Vill leva – förstår inte hur

  Det var ett liv i högt tempo med resor, sena arbetskvällar och intervjuer med världsartister. Nu ligger Annah Björk mest hemma på soffan och "tittar på blommorna". Minsta lilla ansträngning, som att duscha, förstör en hel dag. Och att hjälpa sina två söner med läxorna är snudd på omöjligt. Annah Björk berättar att hon vill leva, men att hon inte förstår hur det ska gå till.

  Hör Söndagsintervjun om vad som blir kvar av en människa som var sitt jobb, men som inte vet om hon kommer att kunna jobba igen.

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Hannah Engberg.

  Kontakt: [email protected]

 • Hon stod på toppen och föll ner. Efter skandalvideon hävdar nu den hårt kritiserade influencern Margaux Dietz att hon är en bättre version av sig själv.

  Den 3 november 2022 publicerar Margaux Dietz en Youtube-video där hennes kamerateam filmar en utslagen man som ligger precis utanför hennes lägenhetsdörr. Hon smyger ut, skrattar och tar en bild medan hennes son petar på mannen. I videon säger hon att mannen är "blodig" och "däckad".

  Kritiken blir massiv trots att mannen är blurrad i videon. Sponsorer hoppar av och hatet mot Margaux Dietz väller ut på sociala medier. Det kommer in orosanmälningar till socialtjänsten och Margaux Dietz polisanmäls för olaga integritetsintrång.

  Polisutredningen läggs ner

  32-åriga Margaux Dietz slog igenom 2017 när hon på Youtube publicerade en video av sin sons förlossning – gensvaret blev enormt. Hon har utsetts till Årets influencer och Årets Mama, fått intervjua partiledare inför riksdagsval, gett ut självhjälpsboken Your best life, skrivit barnböcker, varit programledare och gjort klädkollektioner. 2021 omsatte Margaux Dietz nära 12 miljoner kronor.

  I slutet av februari 2023 lades förundersökningen ner, men frågan är om det finns en väg tillbaka för en av Sveriges mest kända influencers?

  Programledare: Martin Wicklin.

  Producent: Hannah Engberg.

  Kontakt: [email protected]