Avsnitt

 • Efter 54 år på SVT har Tom Alandh nu gjort sin sista film. Vad har format den person som så skickligt skildrat andra?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Tom Alandh fyller snart 80 år, men har oförtrutet fortsatt att göra dokumentärfilm, år efter år. Men nu är det slut. I veckan som kommer sänds hans sista film på SVT, ”Min död är min”, om ALS-sjuke kompositören Stefan Nilssons val att avsluta sitt liv.

  Hur är det att sluta arbeta, för en rutinmänniska som Tom Alandh? Vad drömmer han om nu? Och vad är det för berättelse om Sverige han berättat under alla år?

  ”Farsan går aldrig ur sonen”

  Tom Alandhs personliga historia är – precis som hans filmer – en historia om Sverige, och om livets stora frågor. Pappa Hardy beskriver han som en drömmare, fosterföräldrarna Oscar och Greta som strävsamma vardagsmänniskor.

  Och i hela sitt liv har Tom försökt leva efter sina fosterföräldrars råd och föredöme, och hålla sina drömmar i styr.

  Söndagsintervjun med Tom Alandh är säsongens sista. Vi är tillbaka igen i slutet av augusti.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Hon är världens snabbaste simmare. Men i jakten på hundradelar tar hon det mesta med ro. Vad är hemligheten?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Den 4 augusti klockan 18:30 är det dags för final i 50 meter frisim, i OS i Paris.

  Mycket talar för att Sarah Sjöström, 30, står på en av startpallarna.

  Men det är en avslappnad simstjärna som tänker på sommarens viktigaste tävling. Pressen och förväntningarna får finnas där, precis som de negativa tankarna.

  ”Löser inga problem att simma bra”

  Ända sedan det stora genombrottet 2008, som 14-åring, har Sarah Sjöström tillhört världseliten, och hon kan redan räknas till en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna.

  Hennes meritlista är svår att ens överblicka.

  94 medaljer på VM, EM och OS. Maximalt antal tillåtna bragdguld (två). Två Jerringpris. Och så många, många världsrekord – däribland nio i långbana.

  Just nu har Sarah Sjöström de fyra kanske mest prestigefyllda världsrekorden, på sprintdistanserna i frisim och fjärilsim. Vad mer vill hon uppnå?

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Hon var den leende, folkkära programledaren. Varför tycker Stina Dabrowski att det var en befrielse att bli utkastad av SVT?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  När Stina Dabrowski stod på toppen av karriären kunde hon ha fotbollsikonen Diego Maradona som gäst i sitt eget program ena veckan, och Libyens diktator Muammar Kadaffi nästa.

  Kanalerna slogs om hennes långa intervjuer, och tittarna röstade fram henne till århundradets svenska kvinnliga tv-profil.

  ”Osäker på om lyckan är sanningen”

  Men på 2000-talet svalnade kanalernas intresse, och tids nog fick hon sluta, vilket kastade henne in i en kris.

  Men i den här Söndagsintervjun berättar hon om sin tacksamhet för att ha blivit utkastad, och om lyckan hon nu funnit i sin pensionsärsbubbla, som 73-åring.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Han är ett självutnämnt geni och skitstövel. Varför tvivlar Stig Larsson nu för första gången på sig själv?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Stig Larsson är författaren som få har läst, men som många har en åsikt om.

  Han har blivit symbolen för en mansgris, eller en skitstövel, som upprört med kontroversiella uttalanden under många år. Av någon anledning ofta om sex och unga kvinnor, eller till och med flickor.

  Senare i vår släpper han sin första bok skriven efter metoo-upproret. Vad tänker han om sina tidigare uttalanden? Och hur är det att se tiden springa ifrån en?

  ”Jag kanske gjorde fel, okej?”

  Stig Larsson föddes 1955 i Skellefteå, och flyttade under uppväxten till Umeå. Som vuxen flyttade han till Stockholm, blev filmregissör och författare, och slog igenom med debutromanen Autisterna 1979.

  Under 1980-talet lyftes Stig Larsson fram, både av sig själv och andra, som ett ”geni”. En person som tvärsäkert kunde svara på allt, och hävdade att han var en av få, om inte den enda, i Sverige som kunde bedöma litterär kvalitet.

  I den här Söndagsintervjun framträder dock – allteftersom – en person med stråk av självrannsakan, som inte längre ens kan svara på frågan om han litar på sig själv.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Hånad, kritiserad och anklagad för att använda spökskrivare. Men också hyllad, snuskigt rik och till slut tagen på allvar. Hur är det att vara Camilla Läckberg?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Camilla Läckberg är bästsäljande författare och har efter framgångarna blivit ekonomiskt oberoende. Men hennes uppväxt var allt annat än rik på pengar. Klassresan hon gjort är minst sagt påtaglig. Och hennes syn på pengar och ekonomi har ofta lett till debatt.

  Precis som hennes skrivande, nu senast när hon i nättidsskriften Kvartal anklagades för att ha använt sig av spökskrivare i flera böcker.

  I den här Söndagsintervjun avslöjar Camilla Läckberg att hon nu faktiskt funderar på att använda sig av spökskrivare i framtiden.

  ”Blir för första gången tagen på allvar”

  Camilla Läckberg debuterade som författare 2003 med Isprinsessan, som sedan dess följts av ytterligare tio böcker i den så kallade ”Fjällbackaserien”.

  Hennes böcker har sålts i över 35 miljoner exemplar och översatts till över 40 språk, och hon har förnyat både sitt eget berättande och deckargenren genom åren.

  Men hennes författarskap har ofta kritiserats i offentligheten, och hon har som få andra utsatts för påhopp under de senaste decennierna.

  När hennes debutroman förra hösten hamnade på Time Magazines lista över ”tidernas bästa spänningsromaner och deckare” var det därför många som höjde på ögonbrynen.

  Hur var det att få den upprättelsen? Hur påverkas deckargenren av våldsutvecklingen i samhället? Och varför har hon efter många år bett Josefine ”Little” Jinder om ursäkt?

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Hon har börjat tveka på sitt beslut att vara så självutlämnande. Men i den här intervjun väljer hon ändå att fortsätta på den inslagna vägen. Har det med en nyvunnen stolthet att göra?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Evelyn Mok är komikern som gått en annorlunda väg på den svenska humorscenen. Efter genombrottet i Sverige i början av 2010-talet så lämnade hon för England, som ibland beskrivs som en av världens tuffaste humorscener.

  Efter flera år lyckades hon göra sig ett namn även där - med kritikerrosade shower, framträdanden i brittisk tv och den populära podden ”Rice to meet you”.

  Men i den här Söndagsintervjun berättar Evelyn Mok om hur åren i England präglades av en lång depression, där hon bland annat gick upp i vikt för att ”bli mer osynlig”.

  Hur hänger det där ihop? Och hur vände hon skammen över sitt ursprung, till en stolthet?

  Om Evelyn Mok

  Evelyn Mok är född 1987 i Mariestad, men växte upp i Hammarkullen i Göteborg. Mamman är kinesisk-indisk och pappan från Hongkong, så identitet och kultur har varit teman genom hela livet, både privat och på scen.

  Hon passar därmed perfekt som panelist i SVT-programmet Invandrare för svenskar, IFS, frågesporten där etniska svenskar får tävla om vem som vet mest om invandrarkultur.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Teoretiska fysiker är vår tids huvudrollsinnehavare, i alla fall i populärkulturen. Ändå hävdar Ulf Danielsson att han är född i fel tid. Varför då?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Filmen Oppenheimer, som handlar om utvecklingen av atombomben, dominerade årets Oscarsgala. Netflixs nya storserie 3 Body Problem är strömningtjänstens mest sedda just nu.

  Gemensamt för dem båda: teoretiska fysiker är hjältar och/eller skurkar. Där vidden av deras upptäckter är omöjliga att överblicka.

  Ulf Danielsson är fysikern som lyckas göra det här svåra fältet begripligt. Vad tänker han om det moraliska och kunskapsmässiga gränsland hans skrå rör sig i, åtminstone i populärkulturen? Och kan man säga att teoretiska fysiker har blivit vår tids präster?

  Om Ulf Danielsson

  Han föddes 1964 och växte upp i den lilla byn Klenshyttan i Dalarna.

  Sedan 2000 är han professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, och har tidigare studerat vid Princeton University och CERN. Han är också ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

  Han har skrivit flera böcker, och syns ofta i SVT, nu senast i frågesportprogrammet Muren, eller hörs i Sveriges Radio.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Hon vågade bryta tystnaden - om gängen, rädslan och alla som dött. När hon tog klivet ut i offentligheten frågade hon sig om det skulle vara värt risken. Var det det?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Faysa Idles självbiografiska bok ”Ett ord för blod” slog ner med full kraft hösten 2023. Det var en skakande skildring av ett liv i våldets skugga.

  Med en bror som drogs in i kriminalitet när konflikten i Järvaområdet i Stockholm bröt ut 2015. Med en annan bror som mördades. Med ständig oro och skräck.

  Hon har förlorat vänner, grannar och klasskamrater. När hon sökte hjälp vintern 2021 insåg hon att hennes liv inte var normalt, och att hon var medberoende i gängkriminalitet.

  Hennes skildring målar också upp bild av en uppväxt i ett samhälle med tydliga patriarkala struktur, med heder och med våld. Och av ett Sverige där hon levt i ett land, där tystnadskulturen är stark, och där ”det andra Sverige” är något annat.

  ”Jag vill vara som Pippi för alla små Faysor”

  Men mitt i allt mörker i Faysa Idles liv finns också mycket ljus.

  I litteraturen finner hon kraft, och brister ut i bubblande skratt när hon berättar om sitt nya liv.

  Nu har hon nyligen satt upp en poesiföreställning på Södra teatern i Stockholm, och hennes bok lanserats i Danmark och i Norge.

  I den här söndagsintervjun pratar hon om alla som försvunnit ur hennes liv de senaste åren, var modet att våga bryta tystnaden kommer ifrån och om att hitta sin inre Pippi.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Han är Svenska kyrkans senaste ärkebiskop, och fylld av förundran inför livets alla mysterier. Men vad menar egentligen Martin Modéus, när han säger att solnedgången är ett mysterium?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”Det vet väl inte jag”.

  Så svarade en leende ärkebiskop, Martin Modéus, på frågan om hur Jesu uppståndelse gick till, i SVT:s intervjuprogram 30 minuter i vintras.

  Svaret väckte folks intresse. Inte bara för det innerliga, raka tilltalet, utan också för hur han förundrat fortsatte hylla livets alla mysterier, och nämnde kärleken och solnedgången.

  Men i en tid när vi genom vetenskap förstår allt mer om världen omkring oss, var befinner sig tron och mysterierna då?

  ”Det är ett misslyckande och ett sår”

  Martin Modéus är född 1962 i Jönköping. Föräldrarna var lärare, och engagerade i kyrkan. Men mycket tidigt skapade Martin Modéus sin egen relation till den kyrka han sedan dess varit trogen.

  Det gjorde också en av hans två bröder, Fredrik Modéus, som är biskop i Växjö stift. I senaste ärkebiskopsvalet, 2022, ställde de båda upp.

  Vad är det för familj som fostrat två så framträdande kyrkliga ledare? Och hur har valet påverkat brodersrelationen? 

  I den här Söndagsintervjun berättar Martin Modéus också om vad han gör när han möter en tiggare på gatan, om sitt livs tyngre perioder och om hur han håller igång en dialog med Gud, när ingen säger något.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • De flesta känner igen honom som Adam Tensta. Nu är han tillbaka efter ett långt uppehåll, men nu utan Tensta. Vem är den här versionen av Adam Taal?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  För 17 år sen slog han igenom stort, med albumet It’s a Tensta thing och hiten My cool. Han vann en grammis för Årets dans/hiphop/soul, och spåddes en internationell karriär.

  Och han har turnerat i 35 länder och varit förband till artister som Rihanna och Jay-Z, men sa samtidigt nej till skivkontrakt utomlands.

  Att vara independent, självständig, har varit ett tema genom hela hans karriär. Han var det första affischnamnet att slå igenom i hiphop-kollektivet Respect My Hustle, RMH, som sedan fört fram artister som Silvana Imam, Erik Lundin och Cherrie. De var ett av kollektiven som visade att det går att slå igenom på den svenska musikscenen, utan skivbolag.

  Det lade grunden för hiphopens väg tillbaka till topplistorna, där genren numer dominerar. Bland annat genom den omdiskuterade gangsterrappen, med skildringar av grovt våld och kriminalitet.

  I den här Söndagsintervjun berättar Adam Taal om sin syn på generationerna som kom efter, och om varför han tycker att många gangsterrappare är ”fett lata”.

  ”Jag ser mig själv som en grundsten, en konstant”

  I maj släpper Adam Taal ett nytt album, som bär hans mamma Katarinas namn. Hon gick bort i cancer 2016, och sedan dess har han inte släppt musik.

  I sitt sommarprat 2018 försökte han lära känna sin mamma Katarina. Han berättade att de delade ett tydligt karaktärsdrag, de har svårt att prata om känslor, att dela med sig av sina problem.

  Och precis som i karriären är det privat viktigt för Adam Taal att vara en konstant, säger han, att vara oberoende. Varför är det så viktigt att stå på egna ben?

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Hennes morfar, Johan Märak, var en pionjär som tog jojken in i kyrkan. Barnbarnet Maxida Märaks för hans arv vidare - men med en betydligt hårdare ton. Varför blev det så?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Maxida Märak slog igenom som artist för ungefär tio år sedan, med en blandning av jojk, rapp och elektroniska beats. 

  Musiken har gett henne en plattform i offentligheten, som hon inte tvekar att utnyttja. Framför allt har hon använt den när det kommer till Sveriges längsta gruvkonflikt, den om järnmalmsfyndigheten i Kallak, Gállok på samiska. 

  Kritiken har varit omfattande mot det brittiska bolaget Beowulf Minings (genom dotterbolaget Jokkmokk Iron) gruvplaner - och alla led i processen har dragit ut på tiden.

  Våren 2024 står konflikten dock inför ett möjligt avgörande, när det väntas en dom i Högsta förvaltningsdomstolen om huruvida det var lagligt av den tidigare regeringen att ge bolaget så kallad bearbetningskoncession.

  En över tio år lång väntan kan alltså vara över. Eller så blir beskedet ytterligare ett led i en fråga Maxida Märak sagt att hon tänker viga sitt liv åt... 

  ”Jag kan stå för vartenda ord”

  I december 2023 uppträdde hon i På spåret med bandet Johnossi. De tolkade där ”Killing in the name” av Rage against the Machine.

  Den ursinniga tolkningen gavs ännu mer tyngd av plagget Maxida Märak bar på scen, den traditionella samiska dräkten kolt. Ett plagg hon aktivt valt att inte bära på scen under många år.

  Efter framträdandet fick hon frågan, i SVT, om varför hon nu till slut valde att ha på sig kolten. Hon gav inte något tydligt svar då. 

  Men i den här Söndagsintervjun berättar hon om budskapet hon ville framföra, hur det är att vänta på beskedet om gruvan - och om saknaden efter morfar Johan.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Sami Said är författaren som får sina böcker att sjunga, och hans boksläpp har kantats av hyllningar. Senaste boken Satansviskningar har han beskrivit som sin mest självutlämnande hittills. Hur då?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Sami Said kom till Sverige som tioåring, efter att hans föräldrar ursprungligen flytt från Eritrea.

  Väl i Sverige hittade han läsandet, och därefter skrivandet. Och när hans debutroman Väldigt sällan fin släpptes 2012 häpnade både kritiker och läsare.

  Sedan dess har hans böcker fortsatt fascinera och hyllas. Han har tilldelats både Aftonbladets litteraturpris och Katapultpriset, nominerats till Nordiska rådets litteraturpris och till Augustpriset, två gånger.

  Han har släppt romanerna Monomani, Människan är den vackraste staden och Satansviskningar. Och en barnbok, Äta gräs, tillsammans med Sven Nordqvist.

  ”Det hände något, det var mig det hände”

  Den senaste romanen, Satansviskningar, har han skrivit till och från under 20 års tid. Ett utmattande arbete, då han dessutom skriver allt för hand. 

  Han beskriver boken som sin mest självutlämnande hittills. Bakgrunden är en händelse 2018, när hans fru och en vän tvingade honom att åka in till psyket.

  I den här Söndagsintervjun berättar han om satansviskningarna som för Sami Said uppenbarar sig i form av tvångssyndrom. Hur är det att leva med det? Och hur påverkas hans minnen av dem?

  Dessutom berättar han om sista gången han grät, om lustigkurren han nu tar avstånd från - och om hur det finns två berättelser om allt i livet.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Marcus Wandt är tillbaka på jorden. Vad har tiden i rymden gjort med honom?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Efter 22 dagar i rymden och flera efterföljande dagar på europeiska rymdorganisationen ESA:s anläggning i Köln landade astronauten Marcus Wandt på svensk mark söndagen den 18 februari.

  Pådraget var omfattande, men bara ett par timmar senare satte han sig vid Söndagsintervjuns intervjumikrofon för att försöka sätta ord på det han har varit med om.

  Har hans syn på jorden förändrats av att se den utifrån?

  ”Vill ta med mig alla och åka upp”

  Marcus Wandt är 43 år, uppvuxen på Hammarö i Värmland.

  Han har genomgått officersprogrammet vid Försvarsmakten, är utbildad stridspilot i både Sverige och USA, elektroteknikingenjör vid Chalmers och till vardags chefstestpilot på Saab.

  Hösten 2022 valdes han ut bland 22 500 sökande till den europeiska astronautgruppen. Sen utbildades han på rekordtid innan han den 18 januari 2024 inledde sin resa mot den internationella rymdstationen ISS.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Hon beskriver sig som optimist, men hennes syn på samtiden är mörk. Filosofen Åsa Wikforss har blivit en stark röst för demokrati och mot kunskapsmotstånd. Vad tror hon om framtiden?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon är författare, och debattör. Och 2019 blev hon invald som ledamot i ett sargat Svenska Akademin, efter krisen och skandalerna åren innan.

  2017 skrev Åsa Wikforss en hyllad bok: Alternativa Fakta - om kunskapen och dess fiender. En bok om vad kunskap är, och hur vi kan ta till oss fakta och inte lögner.

  Men delar i boken fick också kritik och anklagades för både konkreta faktafel och för att ha ”manipulerat fakta”. Hur ser hon på den kritiken i dag?

  ”Då tror jag inte amerikansk demokrati överlever”

  2024 är ämnet kunskapsmotstånd kanske mer aktuellt än någonsin, med den snabba utvecklingen av fejknyheter och propaganda. 

  Till hösten är det presidentval i USA. Där är Donald Trump en av kandidaterna. Det var hans seger i valet 2016 som fick Åsa Wikforss att från början skriva boken ”Alternativa fakta”.

  I den här intervjun pratar Åsa Wikforss om sin rädsla inför det amerikanska valet, och säger att hon inte tror att amerikansk demokrati överlever om Donald Trump väljs till president. Och så lite om tankens kraft, om snapsvisor och om samtalet från Svenska Akademien.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Hon växte upp i en av Sveriges mest påpassade familjer, men har genom konsten slagit sig fri och skapat sig en egen plattform. Vad vill Charlotte Gyllenhammar säga?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Charlotte Gyllenhammar är en av Sveriges mest framstående konstnärer, med uppmärksammade skulpturer och installationer.

  Flera av dem finns att se i det offentliga rummet. Som fontänerna Child och Mother i Malmö eller minnesmärkena över Raoul Wallenberg och Dag Hammarskjöld i Göteborg och Uppsala.

  Hösten 2023 återvände hon till sitt stora genombrott, verket ”Dö för dig”, en upp och nedvänd ek över Drottninggatan i Stockholm.

  ”Jag måste ut, slippa det här starka ljuset”

  Charlotte Gyllenhammar är dotter till tidigare Volvo-vd:n PG Gyllenhammar och växte därmed upp i en av Sveriges kändaste familjer.

  I den här söndagsintervjun pratar hon om hur det har påverkat henne och hennes konst, och om varför hon så ofta hänger sina verk upp och ner.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • I mer än 20 år har Fredrik Wikingsson ständigt varit aktuell. Men när han fick sätta plus på livet i Aftonbladet nyligen hävdade han att karriären stagnerat. Hur mycket sanning ligger i det?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Fredrik Wikingsson är kontrollmänniskan som slog igenom med gränslös humor på tv, med programmet ”Ursäkta röran (vi bygger om)” på TV4.

  Tillsammans med bästa kompisen Filip Hammar har Filip och Fredrik sedan dess skördat framgångar inom de flesta medier: film, tv, böcker och podcast.

  ”Supit sig till nåt slags apstadie för att stå ut”

  Nu är Filip och Fredrik aktuella med en ny film, ”Den sista resan”, och ännu en gång är det Filips familj den handlar om. Varför tycker Fredrik att sin egen familj är så ointressant?

  I den här Söndagsintervjun pratar han också om ångest och alkohol, och så drar han en lans för den duktiga pojken.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Peje Emilsson, 77, är en dold makthavare. I flera decennier har han varit entreprenör, lobbyist och politiskt engagerad, och stått Moderaterna nära. Vem är han? Och i vilken roll talar han?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Han har utmålats som arkitekten bakom friskolereformen, efter att han som ordförande för privatskolan Enskilda Gymnasiet i slutet av 80-talet testkörde systemet med skolpeng innan det egentligen fanns.

  Och som grundare och ägare av av en av Sveriges största skolkoncerner, Kunskapsskolan, har Peje Emilsson både blivit miljardär och en måltavla för den kritik som riktats mot friskolesystemet.

  I den här Söndagsintervjun bemöter han kritik som riktats mot friskolesystemet och hans koncern, och ger sin syn hur hans trovärdighet påverkas av att han blivit rik på utvecklingen.

  ”När jag var 15 år fick jag en gravplats”

  Som ung drabbades Peje Emilsson av mobbning i skolan. Och när hans föräldrar åkte till Sydamerika flyttade Peje Emilsson till sin mormor Lilly, som spelat en stor roll i hans liv.

  När han var 15 år fick han en gravplats av henne, för att hon skulle vara säker på att han skulle begravas i vigd jord.

  När han nu börjar fundera på sitt arv, med flera företag som ska lämnas över till nästa generation, kommer också tankarna på den där gravplatsen - och på vad det är som har format honom.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Efter frifödseln och en vild graviditet hamnade Rachel Bråthén mitt i en debatt om svensk förlossningsvård. Hur hamnade hon där?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Rachel Bråthén är influeraren som snabbt fick miljontals följare på sociala medier, med yoga på kritvita stränder på den karibiska ön Aruba.

  Nu har ”Yoga Girl” flyttat från stranden, till skogen i Uppland, och blivit en mammainfluerare. Sommaren 2023 födde hon sitt andra barn genom en så kallad ”frifödsel”, hemma, utan barnmorska eller någon tillgång till vård. 

  Även graviditeten valde hon att ha oövervakad, utan kontroller och mödravårdsbesök, en så kallad ”vild graviditet”. Hennes val har väckt stark kritik från flera håll.

  ”Jag var lite hjärntvättad i det”

  Flytten till Uppland är inte den första stora förändringen i Rachel Bråthéns liv. Ett exempel är när hon tidigare var vad hon själv kallar en ”veganprofet”, men 2022 gick hon ut med att hon inte längre var vegan. Många av hennes följare lämnade, och blev arga.

  I dag säger Rachel Bråthén att hon inte längre vill predika.

  Men finns det en risk att hon hamnat i samma sak igen, med hennes ”frifödsel”? Och vart är egentligen Rachel Bråthén och ”Yoga Girl” på väg härnäst?

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • Han är Sveriges störste herrfotbollstränare genom tiderna. Nu berättar Sven-Göran Eriksson för första gången om sin obotliga cancer. Hur kan han ändå vara så glad?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  För ett år sedan meddelade Sven-Göran Eriksson att han behövde ta paus från sina fotbollsuppdrag på grund av hälsoskäl. 

  Nu väljer han för första gången att berätta öppet om den obotliga cancern han har i bukspottskörteln, och om tiden han har kvar.

  ”Fotbollen har gått före allt annat i livet”

  I slutet av 1970-talet och början av 80-talet gick Torsbysonen ”Svennis” på bara några år från att vara assisterande tränare i division 3-laget Degerfors till att leda några av världens då bästa klubbar.

  Han har vunnit titlar med IFK Göteborg, Benfica, Roma, Sampdoria och Lazio, och han har haft fotbollsvärldens kanske finaste och tuffaste jobb, som förbundskapten för England. Men utanför planen har han mött många motgångar.

  Hans familj har fått betala ett högt pris för hans karriär. Han har blivit förskingrad på över 100 miljoner kronor, lurad av fejk-shejker och av bluffägare i Notts County, och avlyssnad i flera år av brittiska tidningar. Ändå har tagit alla motgångar med ro, och tycker att livet varit underbart.

  Varför vägrar han att vara en ”grinsäck”? Och varifrån kommer det där självförtroendet, som gjorde att Värmlandspöjken ”Svennis” kunde bli en av världens främsta tränare?

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Filip Bohm

  Kontakt: [email protected]

 • 1983 kom Johan Ehrenberg, grundare av tidningen ETC, ut som Jenny på bästa sändningstid. Men stormen blåste för hårt. Idag, 66 år gammal, är Jenny tillbaka. Vad hände?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”Hej. Jag heter Jenny Ehrenberg. Och jag har sedan ett halvt år tillbaka levt som en kvinna”.

  Intervjun i SVT:s program i Kanal 3 från 1983 slog ned som en bomb i de svenska hushållen. Johan Ehrenberg, som han hette då, vara bara 26 år gammal, och redan då en banbrytande röst inom den svenska vänstern. Tidningsentreprenör och debattör. Men att krossa könsnormerna och komma ut som trans visade sig mycket svårare än trott.

  Kritiken blev stenhård, även från transrörelsen som tyckte att Johan Jenny skulle operera sig för att vara ”äkta”. Och reaktionerna på stan var ofta aggressiva och våldsamma. Jenny försvann in i skuggorna, och stannade där i 40 år. Vad fick henne att ta steget ut i ljuset igen?

  ”Jag är inte man, och inte kvinna. Jag är trans”

  1976 grundar Johan Jenny Ehrenberg tidningen ETC, med målet att ”vara bättre än borgarna”. Tidningen skulle vara rolig och nyskapande, personlig och satsa på bild och form. Idag har ETC vuxit till en koncern, med både pr-byrå, byggbolag och solcellsparker. Johan Jenny är en driftig chef, men ibland kan vänsteridealen krocka med entreprenören. Var det det som hände 2018, när presstödsnämnden kallade tillbaka 8 miljoner kronor som delats ut för ETC:s lokaltidningar?

  Hör Johan Jenny Ehrenberg i säsongsavslutningen av Söndagsintervjun – om att göra det privata till politik, om att jämföra Agnes Wold och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, och om att få ett cancerbesked mitt i livet.

  Programledare: Martin Wicklin

  Producent: Fanny Hedenmo

  Kontakt: [email protected]