Nationellt kunskapscentrum Podcasts
-
Kina och Sverige har historiskt sett haft goda relationer. Men de senaste åren har något hänt. Dessutom arbetar kommunistpartiet på flera sätt för att påverka det svenska samhället. Men varför bryr sig det mäktiga Kina om lilla Sverige? Och hur går det här till?
Medverkande:
Erika Staffas Edström, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina, även kallat NKK.
Gustav Sundqvist, även han analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina.
Programledare och redaktör: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
2022 har varit ett turbulent år för nästa hela planeten. Pandemi, inflation och krig. Men vilka händelser kommer att skrivas in i historieböckerna? I det här avsnittet berättar tre av UI:s mer seniora medarbetare vad de tycker är de mest signifikanta händelserna från året som gått. De ger oss också tips på vad vi ska hålla utkik efter under 2023.
Medverkande:
Elin Jakobsson, forskare på UI:s program Global politik och säkerhet.
Patrik Andersson, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina.
Fredrik Löjdquist, chef över Centrum för Östeuropastudier, SCEEUS.
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Direkt efter att Ryssland invaderat Ukraina började det politiska spelet.
Kina har utåt sett hållit ganska låg profil medan tydligare signaler kommit både från amerikanskt- och EU-håll.
Hör Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina på Utrikespolitiska institutet och Björn Ottoson, USA-forskare på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.
Från P1 Morgon 2 december 2022.
Ansvarig utgivare P1 Morgon: Klas Wolf-Watz. -
Den senaste veckan har vi sett de största gatuprotesterna på decennier i Kina. Det började med ilska riktad mot de strikta covidrestriktionerna men blev snart protester som även krävde president Xi Jinpings avgång. Så vad innebär det här? Det berättar två av våra analytiker på NKK, Nationellt kunskapscentrum om Kina, om i det här avsnittet av Utblick Extra.
Medverkanden:
Erika Staffas Edström, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina
Björn Cappelin, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina
Programledare och redaktör: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tre år av tuffa covidrestriktioner får ekonomiskt pressade kineser att kräva kommunistregimens avgång. Uttalande av det slaget är extremt ovanligt. Men vad kommer protesterna att leda till och hur reagerar president Xi Jingping? Vilka likheter och skillnader finns det med demokratirörelsen 1989? Gustav Sundqvist, analytiker på Nationellt kunskapscentrum om Kina och lektor vid Mälardalens universitet medverkar i podden. Redaktör: Patrick Sjöholm.
-
Folket i Kina översköljs av partiets propaganda. Budskapen som pumpas ut ska få dem att avguda Xi Jinping. Personkulten odlas nu så intensivt att vissa börjar jämföra med Nordkorea.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kommunistpartiets budskap dominerar fullständigt informationsflödet i dagens Kina. Oavsett om du bokar en taxi i mobilen, slår på TV:n, åker tunnelbana eller går in i en hiss – propagandan möter dig överallt.
– Det är så mycket propaganda. Det är jättesvårt att värja sig, man blir exponerad för det överallt, säger Kinakorrespondent Björn Djurberg.
På senare år har innehållet tagit en delvis ny riktning. Alltmer av propagandan går ut på att hylla Xi Jinping och bygga upp myter kring hans person.
Påminner om personkulten i NordkoreaI påkostade videos och TV-produktioner förmedlas budskapet att Xi Jinping är en trygg ledare som förstår människor och bryr sig om minoriteter. Vidare upprepas att Xi Jinping står upp för Kina, hanterar svårigheter och navigerar i en allt mer osäker omvärld. I det närmaste religiösa myter om Xi odlas på ett sätt som för tankarna till Nordkorea.
– Kinesiska oppositionella säger att ”vi lever numera i Västkorea”. Och med det menar man ju att personkulten påminner mer och mer om den runt familjen Kim, säger Kinakommentator Hanna Sahlberg.
Medverkande: Erika Staffas Edström, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Joachim Persson -
Xi Jinping, som precis valdes till president i fem år till, styr Kina med järnhand. Hans makt är kolossal och hans parti, Kinas kommunistiska parti, har nästan hundra miljoner medlemmar. Men den stora makten till trots, så är Xi Jinping ändå inte nöjd. Han vill nämligen ha Taiwan och på kommunistpartiets partikongress sa att han inte utesluter våld för att få det som han vill ha. Vad händer mellan de två länderna just nu? Har Kina fortsatt att skjuta robotar över Taiwan? Vad händer med de som försöker protestera mot Xi Jinping i Kina? Hur är relationen mellan Xi Jinping och Vladimir Putin egentligen? I dagens Aftonbladet Daily dyker vi ner i det senaste kring Xi Jinping och konflikterna med omvärlden.
Gäst: Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina på utrikespolitiska institutet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Kina pratar allt mer om Nato och tonen har skärpts. Kritiken tar ofta sikte på USA, men även Sveriges Nato-ansökan kommenteras. Hör om de officiella markeringarna och propagandan i kinesiska medier.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nato-medlemskapet kommer allt närmare för Sverige och Finland, nu återstår bara två länder som ska godkänna ansökan. Samtidigt går kinesiska medier på högvarv om Nato. Där har man trappat upp sitt tonläge rejält och det har även förekommit kommentarer som direkt siktar in sig på det svenska medlemskapet. Det här visar en rapport från Nationellt kunskapscentrum om Kina. En talesperson för det kinesiska utrikesministeriet har till exempel sagt att "relevanta länder" bör iaktta försiktighet.
Kinesisk satir utmålar USA som ett land i förfallI Kina utmålas Nato ständigt som USA:s förlängda arm och verktyg. Därmed kan Kinas Nato-kritik i mångt och mycket ses som ett uttryck för den spända relationen mellan Kina och USA. Hör om satirteckningarna i kinesiska medier som ständigt tar fasta på Nato och USA och där USA utmålas som ett land som slits isär av inre motsättningar.
Hör också i avsnittet om hur journalistvisum används i spelet mellan stormakterna och om helgens plötsliga ryktesspridning i sociala medier om en kupp i Kina.
Medverkande:
Hanna Sahlberg, Ekots Kinakommentator
Ginna Lindberg, Ekots USA-kommentatorHillevi Pårup, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Joar Jonsson -
Hur klimatanpassar vi Sveriges landsbygder?
Den sista februari släppte FN:s klimatpanel IPCC sin klimatbedömning. Rapporten lyfter bland annat det ökade behovet av just klimatanpassning - åtgärder vi kan göra för att hantera klimatförändringarna. Men det konstateras också att det finns gränser för anpassningen – vi kan inte anpassa oss till allt - och att det också finns risk för missanpassning.
I avsnitt #140 av podden Landet diskuterar vi vad IPCC-rapporten betyder för Sveriges del och vad vi bör ta fasta på när det gäller klimatanpassningen av svenska landsbygder.
Medverkar gör Jens Berggren, hållbarhetsexpert på LRF och Karin Hjerpe, analytiker på Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI. Samtalet leds av Håkan Montelius. -
I den kinesiska ledningen kan man mycket väl vara missnöjd med Rysslands invasion av Ukraina. Det verkar som om man inte har fått full information på förhand. Men Kina kommer inte att ta ställning mot kriget. I takt med att relationerna med USA, Europa, Japan och Indien blivit allt sämre har partnerskapet med Ryssland blivit viktigare. Kina kommer dock knappast att rycka ut för att rädda den ryska ekonomin. Kina ser till sina egna intressen. Det menar Björn Jerdén, chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
-
I det här avsnittet av Utblick Extra pratar vi med forskare och analytiker på UI om läget i Ukraina och försöker vi ge några perspektiv som kanske inte får så stor plats i annan rapportering.
Medverkande:
Fredrik Löjdquist, chef över Centrum för Östeuropastudier, ger ett vidare perspektiv
Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid UI, om repritionen i Ryssland och om Putin
Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum, om Kinas ovilja att fördöma Rysslands invasion
Andreas Umland, analytiker Centrum för Östeuropastudier, om diskussionen i Tyskland om vad som hänt i Ukraina och kärnkraftverk i krigszonen.
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, om Putins ställning, tidigare analyser och om vad vi kan förvänta oss de kommande dygnen.
Reporter: Ola Westerberg
Reporter och redaktör: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I utrikespolitiken talar man återkommande om röda linjer. De kan utgöras av en geografisk gränsdragning eller av en plats, av handlingar eller av ord. I alla fall är det linjer som inte ska korsas om man inte vill provocera sin motståndare. Men fungerar den här taktiken och vad har den för plats i dagens utrikespolitik och diplomati?
Medverkande:
Viking Bohman, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina
Kjell Engelbrekt, professor vid Försvarshögskolan
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.