Närke Podcasts
-
Birgitta Birgersdotter (1303-1373), senare Heliga Birgitta, var en person som vann ryktbarhet och respekt i hela Europa. Född in i högadeln drog hon sig inte för att läxa upp kungar, försöka förmå påvar att flytta och medla i krig på kontinenten. Hennes drygt 600 uppenbarelser gjorde att hon helgonförklarades arton år efter sin död.
Birgittas uppenbarelser och skrifter har också blivit ett titthål in i den vardagliga medeltiden med kritik av böndernas seder att ställa ut gröt till tomten och kvinnornas syndiga klädsel.
I den nymixade reprisen av avsnitt 103 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet som har skrivit ett sjuttiotal böcker, både fack- och skönlitteratur. Han är aktuell med boken Sveriges medeltid.
Birgitta Birgersdotter föddes år 1303 i Finsta i Uppland. Hon var dotter till lagmannen Birger Persson och modern Ingeborg Bengtsdotter som tillhörde den berömda Bjälboätten i Östergötland. Redan som elvaåring flyttade Birgitta sin moster Katarina på Aspanäs gård vid Sommen efter moderns död.
13-åring gammal blev Birgitta bortgift med Ulf Gudmarsson, senare lagman i Närke. De fick åtta barn. Mest känd av dem är Katarina, som blev föreståndarinna för Vadstena kloster. Birgitta var också hovdam hos kung Magnus och drottning Blanka på Kungsgården i Vadstena. Det var här som Birgitta fick en uppenbarelse om att stifta ett kloster.
För att kunna grunda ett kloster måste Birgitta få påvens godkännande. Därför beger hon sig år 1349 till Rom. Rom vid denna tid vara bara en spillra av sitt fornstora jag och påven befinner i Avignon i Frankrike. Birgitta arbetar sedan målmedvetet på att få sin klosterorden godkänd och att påven ska återvända till Rom. Först 1370 ger påven Urban V sitt godkännande till att två kloster grundas i Vadstena: ett för kvinnor och ett för män.
Birgitta dör i Rom år 1373 efter att hon just har kommit hem från en pilgrimsresa till Det heliga landet. Året efter fraktas Birgittas kvarlever genom hela Europa till Vadstena. Överallt längs vägen möter vördnadsfulla människor upp. 18 år senare helgonförklaras Birgitta.
Bild: Heliga Birgitta på ett altarskåp i Salems kyrka, Södermanland, Wikipedia
Musik: The Blessed One 01 av Augustine Sumo, Soundblock Audio.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nyårsgudstjänst från Glanshammars kyrka i Närke, med Simon Åberg, Jenny Nordström och församlingens ungdomar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Jag ser upp emot bergen: varifrån skall jag få hjälp?
Medverkande:
Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord."
(Psaltaren 121)Simon Åberg, predikant, liturg
Texter:
Charlotte Bergman, textläsning, förbön
Jenny Nordström, kantor
Angelika Mårtensson, textläsning
Rebecka Lindvall, textläsning
Daniel Björnmo, gitarr
Henrik Nordén, saxofon
Körsångare: Rebecka Lindvall, Laura Camacho Espinoza, Annéa Eklöf, Tilde Pihlgren, Agnes Svensson
Håkan Persson, vaktmästarePsaltaren 121
Musik:
Apostlagärningarna 10:42-43
Johannes 2: 23-25Auld Lang Syne/Ser du månen (trad/T Stenström)
SvPs 817b Med hjärtats tillit (D Bonhoeffer/E Sommer)
Stella By Starlight (V Young)
SvPs 217 Gud för dig är allting klart (E Malmeström)
There's No Greater Love (I Jones)
Tänk dig (D Zanyar, P Kvint)
Hallelujah (L Cohen, P Bäckman)
SvPs 831 Lägg i varandras händer fred (F Kaan, P Harling/engelsk trad)
Välsignelse (A Lennartsson/J Nordström)
A Child Is Born (T Jones)Producent Katarina Josephsson
Tekniker Björn Söderholm, May-Britt Rylander
[email protected] -
Historier från Hälsingland presenterar årets julkalender – I väntan på Hustomten. I väntan på hustomten är en programserie i 25 delar, ett avsnitt varje dag ända fram till juldagen. Avsnittsteman varierar med allt från folktro och väsen till märkliga livsöden och kallblodiga mördare. Varje avsnitt innehåller en eller flera historier vars gemensamma nämnare är landskapet Hälsingland.
I dagens avsnitt binder vi samman två landskap och möter två olika rådare, Ysätters-Kajsa från Askers socken i Närke och Stormor i Hälgberg från Järvsö socken. Producent och programledare Robert Fors. Inläsare Fredrik Bäck. Grafiker Thomas Evensson. Vi vill också rikta ett stort tack till bibliotekarie Johan Arvidsson för ett fint mottagande på Odensbackens bibliotek.
Vill du stödja podden? SWISH 1235672431 Bankgiro 5111-9261
Ett nytt avsnitt av julkalendern släpps varje dag kl. 06:00 ända fram till juldagen. Följ oss gärna på Instagram och facebook samt besök vår hemsida historierfranhalsingland.se
ERBJUDANDE! Den 3 februari 2023 släpps boken "Gåtfulla Hälsingland" vilket är en fristående uppföljare till succéboken ”Mytomspunna platser i Hälsingland”. Boken är en guide till några av landskapets mest mystiska, hemsökta och sägenomspunna besöksmål. Vi besöker spökhus och avrättningsplatser, tar del av lokala sägner och märklig folktro. Dessutom innehåller boken också ett avsnitt om smältgummor från Alfta.
Erbjudande 1. Boken ”Gåtfulla Hälsingland” + bonushäfte (fler besöksmål) 280 kr.Erbjudande 2. Boken ”Gåtfulla Hälsingland” + bonushäfte (fler besöksmål) + boken ”Mytomspunna platser i Hälsingland” 450 kr. Frakt ingår i priset. Köper du båda böckerna levereras båda samtidigt.SWISH 1235672431 Bankgiro 5111-9261 (glöm ej namn + adress) Mer info pp vår hemsida.
Vill du boka en berättarkväll för dig, din förening eller företag? Mejla oss på [email protected] eller ring 0739937451
-
Fanny Schulstad berättar om vägen från att vara snudd på landslagsmässig i innebandy till att bli Närkes snabbaste maratonlöpare genom tiderna, om funderingarna på att testa 100-kilometersdistansen och om att det var pojkvännen, förre Örebro Hockey-spelaren Robin Olsson, som lurade in henne i löpningen – och om prestigen i att numera slå honom.
-
Vi tog en pratstund med Närkes Kils enda Världsartist,.
-
Kollektivt åkande, offerter och Närke.
-
Ibland är det onödigt att dra ut på saker som går att uttryckakort och koncist, det är liksom inte alltid det behövs en himla massaomständiga ord och formuleringar för att uttrycka något som lika gärna kan sägas med mycket färre och kortare ord. Kort och gott: korta sagor kan vara lika bra som långa sagor.
Sagor i detta avsnitt:
De egna ungarna är de vackraste – hittad av mig i Folksagani Sverige 3 – berättelserna- Där uppges den vara från Närke
Den modige bocken - hittad av mig i Folksagan i Sverige 3 –berättelserna- Där uppges den vara från Småland och upptecknad av P.G. Vistrand
Den lille räven i gryten – hittad av mig i I Norrskenslandet,Folksagor från norra Sovjetunionen, där uppges att den är korjakisk
Fiskaren och vattenanden - hittad av mig i I Norrskenslandet,Folksagor från norra Sovjetunionen, där uppges att den är tofalarisk
Saltkvinnan – hittad av mig i American Indian Myths andLedgends, upptecknad av Ruth Benedict, sagan är från Cochiti-stammen
Vad som händer när det blir mörkt, hittad av mig i FearlessGirls, Wise Women & Beloved Sisters. Där uppges den vara från Kwangtung iKina
Att göra alla nöjda – hittad av mig i Yiddisch Folktales,sammanställd av Beatrice Silverman Weinreich
-
Åke Pettersson, en av Närkes verkliga fågelprofiler, guidar bland morgonens fåglar vid sjön Kvismaren. Och vi tar en skidtur i nationalparken Muddus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi sänder från den klassiska fågelsjön Kvismaren utanför Örebro. Där hänger fältreporter Lena Näslund tillsammans med en man som belönats för sitt envisa arbete med att hålla koll på upp- och nedgångar i fågelvärlden: Åke Pettersson. I 43 år har han inventerat Rysjön som är en del av Kvismaren. Lite extra fokus blir det på en efterlängtad vårfågel, tofsvipan. Vi ska också få höra mer om den osannolika kopplingen mellan Kvismaren och artisten och ordkonstnären Povel Ramel.
Vi får också följa med reporter Ingela Östlund på en skidtur in i lappländska Muddus snöiga vintervärld.
Trandans har många hört talas om, men nötväckedans är en betydligt ovanligare syn. En lyssnare i Göteborg har lyckats fånga sådan på film. Fågelkännaren Niklas Aronsson hjälper oss bena ut vad det är som pågår.
Och så berättar Göran Holmström varför just citronbin är så särskilt älskvärda.
I veckans kråkvinkel undrar Lisa Henkow vem som kommer att leva längst här på jorden - människan eller hästkoräkan.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Hej och välkommen till vårt första avsnitt av Gubben Med Hatten med Hov-Mästaren Henrik Alling.Jag heter Mikkel också kallad Gubben med hatten och den här podcast är en ström av samtal jag har med olika personer, profiler och experter inom hästvärlden och personlig utveckling.
Vi kommer prata om allt från hästpsykologi, beteendevetenskap och hur hästar fungerar till personlig utveckling av oss, såsom ledarskap, kommunikation, emotionell fitness och mycket mera.
Vi går även på djupet med allt inom hästhälsa, hovar utrustning och träning och utveckling av hästar.
Grundläggande allt vi kan behöva för att bli den bästa partner för våra hästar och för att vi ska utveckla oss själva och våra hästar så vi kan få mycket mera glädje i våra relationer.
Så följ med, sitt bakåt och hoppas du kommer gilla det.
Hur skulle det känns att ha en djupare kunskap kring hästars hovar, deras hälsa och vad de behöver för att må bra och leva naturligt?Henrik Alling har genom en del år nu studerar just detta och är här för att dela med sig av sin kunskap.
Så vem är Henrik.
Henrik är som en bror för mig och vän genom många år. Han är en framgångsrik certifierad Hovformsspecialist med en fullbokat kalender.
Han har studerat hästar och framförallt deras hovar och hälsan som hör ihop med hovarna. Henrik har en av de mest trevliga rösterna jag har hört och är en otroligt välbalanserad och intressant människa att prata med och lyssna på.
Han har en bredd kunskap och starka, logiska och funderingar och argument för att just du bör tänka över din häst hovar.
Henrik utgår ifrån Karlstad och är verksam i hela Värmland, Närke och Västra Götaland. VIll du ha kontakt med Henrik då gör du det lättast via Messenger på Facebook. (Sök på Henrik Alling eller Alling Western) Annars kan du kolla på hans hemsida: www.allingwestern.se
VIll du veta mera om barfotaverkningen som Henrik pratar om så kan du undersöka det här: www.sanhcp.se
Slutligen vill jag bara tacka dig för din tid och hoppas att du tycker om det. Tänk på att detta är vårt första avsnitt. Framöver kommer det att bli högre och högre kvalitet...
För att veta mera om oss och följa vår övriga verksamhet så kan gå in på vår Facebooksida, vår Youtubekanal eller vår hemsida.
Hearts & Horses Hästakademi Facebook
Hearts & Horses Youtube
WWW.HEARTSANDHORSES.SE
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varje dag i december fram till jul kommer det varje dagkomma ett avsnitt av podden med en saga. I år har kalendern dessutom ett tema,varje avsnitt utgår från ett av Sveriges 25 landskap, och sagan i avsnittet haren anknytning till landskapet.
Dagens landskap: Närke
Dagens landskapsdjur: Hasselmus
Dagens landskapsblomma: Gullviva
Kända orter i landskapet: Örebro, Kumla, Laxå
Dagens saga: Riddar Bonde, hittad av mig i Svenska folksagorVI, där uppges att den upptecknats av Gabriel Djurklou i Närke
-
När fågelsjön Tysslingen i Närke höll på att växa igen, såg bröderna Eriksson möjligheten att slå in på en ny väg för familjens jordbruk. Idag håller hundratals betande kor markerna öppna och bidrar dessutom med högkvalitativt kött som gården säljer. Naturlyckas Ola Jennersten och Lisa Tallroth ger sig in i hagen med Torbjörn Eriksson för ett samtal om naturbeten, köttproduktion och naturlyckan i en komocka.
-
Skillnaden mellan geni och galenskap ska ju vara hårfinsäger de. Och sagorna i dagens avsnitt talar onekligen för det. För antingen ärhuvudpersonerna riktigt kloka, eller så är de helt tokiga.. Eller kanske bådeoch? Bedöm själva!
Sagor i detta avsnitt
Tvärsäker – hittad av mig i Svenska folksagor VI, upptecknadav Gabriel Djurklou. Sagan är från Närke.
Den ofrivillige läkaren – hittad av mig i Bra böckerssvenska folksagor 3 - Gyckel, där återberättad av Jan Öjvind Swahn. Sagan ärfrån början tysk
Apan och maneten – Hittad av mig i Andrew Langs violettasagobok. Där uppges att sagan är japansk.
-
Gamla gudar i Närke...
Bli medlem i Somna med Henrik PLUS här: https://plus.acast.com/s/somna-med-henrik.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.