Manhattan Podcasts
-
Är det omöjligt att kombinera dikt och politik? Med författarparet George och Mary Oppen som exempel reflekterar David Zimmerman över relationen mellan liv och konst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den 11 juni 1950 passerar det amerikanska författarparet Mary och George Oppen gränsen mot Mexiko. De är oroliga. Sonoraöknen är så här års otroligt het, omkring 50 grader. Inte bara deras dobermann och papegoja ser vissna ut inne i bilen, mest ängslas de för sin tioåriga dotter Linda. De frågar varandra: vad ska ske med oss nu? Hur länge ska vi bo i Mexiko? Kommer FBI att lämna oss ifred?
Väl i Mexiko blir Linda och Mary matförgiftade och familjen tvingas dela på sig. En vecka senare ses de igen i ett hotellrum i Mexico City. Alla somnar omedelbart, Mary och Linda i sängen, George i badkaret. De klarade sig, den här gången.
George och Mary Oppen var beredda att offra ovanligt mycket för sina konstnärliga och politiska övertygelser. Denna typ av heroism har jag själv aldrig varit i närheten av, vilket nog gäller många av oss som grunnar på hur man egentligen bör leva ett liv med skapardrömmar. Av någon anledning hamnar nämligen idén om att ”leva gott eller rättfärdigt” ofta i konflikt med ”att skapa konst”. Så var det också för makarna Oppen, innan de mot slutet av sitt liv faktiskt verkade hitta en lösning. Kanske kan deras historia därför lära oss något om relationen mellan liv och konst.
Under sin exil tänker nog varken George eller Mary Oppen på att skapa. De är 42 år, har övergett konsten för politiken och förklarats vara nationens fiender. Det har gått sexton år sedan George publicerade en kort diktsamling och det ska dröja innan han blir en storfavorit både hos avantgardepoeter och mer traditionella lyriker som Louise Glück. Det dröjer också innan Mary återupptar sitt måleri och skriver den rafflande självbiografin Meaning a Life, som kommer att göra berättelsen om parets liv till en amerikansk legend.
Det är en berättelse som börjar romantiskt. De träffas på college och bestämmer sig som artonåringar för att bryta upp tillsammans. De liftar genom USA och gifter sig hux flux på vägen, för att slippa polisens misstänksamma frågor.
I Michigan skaffar de sig en segelbåt och seglar mot Manhattan. Så fort de hoppat i land rusar de oanmälda in i en spirande litterär sammanslutning kring poeterna Charles Reznikoff och Louis Zukofsky. Gruppen kallar sig för ”objektivister” och upprättar stränga krav på poesins saklighet. De vill att dikten i någon mån ska vara sann mot poetens konkreta erfarenhet av världen. I en källare trycker de böcker, bland annat Georges debutbok Diskret serie. George Oppen förklarar sin strävan på följande sätt: ”Om ingen utmanade mig, skulle jag kalla poesin ett prov på sanning. Om någon ändå gjorde det, skulle jag säga: ett prov på uppriktighet”.
Det är kanske denna empiriska poetik som tvingar makarna Oppen att omvärdera sina liv radikalt i början på 30-talet, när världen hastigt förändras och den konstnärsbubbla som de lever i spricker. Bestörta bevittnar de hur människor omkring dem plötsligt saknar bostad och arbete, och hur fascismen vinner mark. Att ställa konsten i politikens tjänst strider mot deras stränga estetiska krav. De förstår att de skulle behöva ta till retoriska knep och förenklingar för att bli hörda på ett politiskt möte. Är det möjligt att i detta skede i stället ägna sig åt en apolitisk konst? Nej. De lägger ned sina pennor och går med i kommunistpartiet. Nu inleds ett mångårigt socialt arbete, och när kriget kommer tar George värvning och reser till Frankrike. Som jude och kommunist ser han det som sin plikt att slåss mot fascisterna.
Många av oss hade tänkt och gjort annorlunda. Är det verkligen omöjligt att kombinera poesi och politik? Nej, vill jag protestera. Inte minst med tanke på att den poesi George Oppen senare skrev i mångt och mycket kan kallas politisk. Parets drastiska beslut kastar ändå ljus över en fråga som jag i vanliga fall försöker förtränga – är inte konsten ibland blott en undanflykt?
Kort före krigsslutet letar sig en tysk granat in i det rävgryt där George Oppen gömmer sig tillsammans med två kamrater. Han är den enda som klarar sig och återvänder hem, skadad och traumatiserad. Där har den så kallade McCarthy-eran börjat, vilket innebar att FBI vänder på varje sten i jakt på misstänkta kommunistsympatisörer. De knackar på hos makarna Oppen. Ställer frågor. Söker upp grannar och släktingar. Var familjen än går följer agenterna efter, alltmer påträngande, hotfulla. När kamrater fängslas ser familjen ingen annan utväg än att fly landet.
De bor i Mexiko i åtta år, umgås med andra radikaler i exil och brödjobbar. George arbetar exempelvis med att bygga hus. Men snart börjar det krypa i dem, det är något som saknas. En psykiatriker får dem att inse: de behöver konsten! Nu genast. Raskt flyttar de till Brooklyn och George publicerar den ena diktsamlingen efter den andra. Mary målar och tar upp skrivandet. De håller fast vid sitt ideal att konsten ska vara grundad i egna erfarenheter. Och nu har de fått ett rikt register av upplevelser att ösa ur. George Oppens bok Of Being Numerous får Pulitzerpriset 1969. Denna exceptionellt märkliga och känsliga anti-krigsdikt inleds just med orden:
Det finns saker
som omger våra liv, och ”att se dem
är att känna oss själva”.
Förtrogenheten med det praktiska livet är en av styrkorna i såväl Georges poesi som Marys memoar. Sakerna och människorna omkring dem var avgörande byggstenar i konstverken. I en central passage skriver Mary Oppen att ”vi sökte efter en estetik enligt vilken vi kunde leva”. Att leva, oavsett om det är ett konstnärligt eller politiskt liv, är alltså en estetisk fråga.
Kanske kommer sig min egen skuldkänsla av en fixering vid det färdiga konstverket. Jag tänker mig att en konstnär i första hand ska producera något. Men vad som framgår när jag läser makarna Oppens texter är att den konstnärliga slutprodukten aldrig varit deras huvudsakliga mål. Det är det livslånga skapandet av mening som är poängen med ett estetiskt liv. Dessutom har människan ”valt meningen / i att vara talrika”, som George skriver i Of Being Numerous. Det innebär att vi måste förhålla oss till det gemensammas bästa.
Till sist tycks makarna Oppen landa i att liv, politik och konst inte är åtskilda, trots allt. Estetik handlade för dem inte bara om att iaktta världen noggrant, utan också om att våga dra slutsatser av vad de såg. Insikter som flera gånger krävde obekväma uppoffringar. På så vis blir estetiken en fråga som innefattar alla livets aspekter, inte bara dem som utspelar sig vid skrivbordet. Jag tvivlar på att de själva skulle rekommendera alla att leva på exakt samma sätt, men finner ändå något djupt uppfordrande i Oppens livsestetik. Lev genom konsten, inte för den.
David Zimmerman, poet och redaktör för tidskriften Lyrikvännen
-
När Brasilien hamnar i Portugisiska händer följer snart inkvisitionen efter och gör tillvaron outhärdlig för de judar som funnit en tillflykt i den nya världen. En grupp på 23 judar bordar båten St Charles och beger sig norrut till New Amsterdam. De bildar Nordamerikas första synagoga och är delaktiga i uppbyggandet av den expansiva ön - mer känd som Manhattan. När USA till slut blir självständigt blir det den första verkliga fristaden för judar sedan andra århundradet och deras inflytande är än idag en självklar del av ’the land of the free’.
-
När Brasilien hamnar i Portugisiska händer följer snart inkvisitionen efter och gör tillvaron outhärdlig för de judar som funnit en tillflykt i den nya världen. En grupp på 23 judar bordar båten St Charles och beger sig norrut till New Amsterdam. De bildar Nordamerikas första synagoga och är delaktiga i uppbyggandet av den expansiva ön - mer känd som Manhattan. När USA till slut blir självständigt blir det den första verkliga fristaden för judar sedan andra århundradet och deras inflytande är än idag en självklar del av ’the land of the free’.
-
I säsongens femte avsnitt förlänger vi halloweentiderna med att kolla på den åttonde delen av Fredagen den 13:e-filmerna. Den som handlar om när Jason intar Manhattan - men gör han verkligen det? Och är filmen ens inspelad i NYC? Ja men, typ.. Litegrann. I mitten av podden pausar vi för att kolla på filmen - gör gärna det med ni med vetja och låt oss veta vad ni tyckte om filmen.
Berätta om dina minnen med denna film och om minnen kring Fredagen den 13:e rent allmänt. Såg du den när den släpptes kanske? Vilken är bäst och vilken är sämst? Och framförallt, vilken ska vi ses nästa gång och varför? Skriv till oss på Instagram eller på [email protected]!Följ oss på Instagram: instagram.com/skrapkulturpodden
Länkar:
Jason på Talkshow - https://www.youtube.com/watch?v=hCDz0tFpOy4
Avsnittet där vi kollar på del 2 - https://open.spotify.com/episode/01sRoIkXQnAHgrP4IGp6A4?si=ae27d58e5cd24d01
Biotrailer för filmen: https://www.youtube.com/watch?v=w5fc43O3ynE
Nya series "Crystal Lake": https://bloody-disgusting.com/tv/3738834/crystal-lake-friday-the-13th-prequel-series-coming-soon-from-bryan-fuller-and-peacock/ -
I säsongens femte avsnitt förlänger vi halloweentiderna med att kolla på den åttonde delen av Fredagen den 13:e-filmerna. Den som handlar om när Jason intar Manhattan - men gör han verkligen det? Och är filmen ens inspelad i NYC? Ja men, typ.. Litegrann. I mitten av podden pausar vi för att kolla på filmen - gör gärna det med ni med vetja och låt oss veta vad ni tyckte om filmen. Berätta om dina minnen med denna film och om minnen kring Fredagen den 13:e rent allmänt. Såg du den när den släpptes kanske? Vilken är bäst och vilken är sämst? Och framförallt, vilken ska vi ses nästa gång och varför? Skriv till oss på Instagram eller på [email protected]! Följ oss på Instagram: instagram.com/skrapkulturpoddenLänkar: Jason på Talkshow - https://www.youtube.com/watch?v=hCDz0tFpOy4Avsnittet där vi kollar på del 2 - https://open.spotify.com/episode/01sRoIkXQnAHgrP4IGp6A4?si=ae27d58e5cd24d01Biotrailer för filmen: https://www.youtube.com/watch?v=w5fc43O3ynENya series "Crystal Lake": https://bloody-disgusting.com/tv/3738834/crystal-lake-friday-the-13th-prequel-series-coming-soon-from-bryan-fuller-and-peacock/
-
Larry Cohen-bonanzan fortsätter i Salong 3 med två av auteurens mest ikoniska filmer i ett och samma avsnitt! Det handlar om två klassiska New York-filmer med vissa tematiska likheter. I thrillern "God Told Me To" (1976) ställs polisen inför en serie oförklarliga vansinnesdåd och anar religiösa motiv. I monsterrullen "Q" (1982) härjar en flygödla på Manhattan och ställer om möjligt till än värre problem för de plågade newyorkarna.
Martin Degrell och Sara Bergmark Elfgren snackar oorganiserade dödskulter, tunna kvinnoporträtt och Cohens prioritering av dynamik framför logik.
Hemsida: https://martindegrell.com/
Soundcloud: https://soundcloud.com/salong3
Instagram: salong3pod
Email: [email protected] -
P4 Världen sänder från Battery Park på Manhattan och försöker få svar på frågan: Hur mår svenskarnas amerikanska favoritstad?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
New York är staden som kanske flest svenskar genom tiderna har drömt om. Men det är också en stad som gång på gång drabbats hårt av tragedier. Den senaste, covidutbrottet i början av pandemin, skördade tiotusentals New York-bor på bara några månader 2020. Och den här gången har staden haft svårare att resa sig än väntat.
Kriminaliteten ökarNew York bor beskriver det som att man befinner sig i någon typ av posttraumatisk stress efter pandemin där kriminaliteten och fattigdomen ökar. Samtidigt vidhåller många att New York alltid kommer att förbli möjligheternas stad.
P4 Världen som spelas in i Battery Park på södra Manhattan gästas av bartenderdrottningen Elsa Rapp som beskriver hur utelivet har påverkats, fotografen Pontus Höök som bott på Manhattan i över 25 år och idag saknar den forna energin. Vi möter chefen för svensk-amerikanska handelskammaren Anna Throne Holst som följer svenska företags kamp för att komma in på marknaden i New York - och som också sett amerikansk politik från insidan. Dessutom berättar USA-kommentator Ginna Lindberg och New Yorks betydelse för hela USA.
Och så får vi höra om både gästernas och vanliga New York-bors favoritplatser i drömmarnas stad.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Joar Jonsson
-
Direkt från New new new (etc) York anländer Doktorn och Martha till 1930-talets gamla New York där det är depression, cabaret och fattiga människor som tvingas bygga världens då högsta byggnad Empire State Building. Vad historien glömt att berätta är det var Daleks som låg bakom bygget Empire State Building för att använda den som en elektrisk ledare och väcka liv i en ny ras av Daleks i människoform. Vi ställer oss frågan varför Doktorn vill hjälpa detta horribla experiment att lyckas och varför Daleks vill göra om människor till grisslavar och varför Andrew Garfield är med men särskilt varför Dalek Sec i sin hybridform är designad som en hemsk sexdocka ur ett av internets mörkaste hörn. Inte alla frågor får ett svar. Men lyssna gärna ändå!
-
En klar morgon den 11 september år 2001 kraschar ett plan in i ett av tvillingtornen på Manhattan i New York. Strax därefter dyker nästa plan upp och kraschar rakt in i det andra tornet. Tvillingtornen på Manhattan är symboler för handel, makt och kapital. Den 11 september faller de, i en av kanske världens kända terrorattacker. En attack som skakar en hel värld där ingenting någonsin mer blir detsamma. Avsnittet förklarar extremism och hur politiska och sociala förhållanden kan leda till terrorism.
-
Det är äntligen fredag igen och idag ska vi jazza fram ett underbart avsnitt. Vi tar oss till New York's mörka gränder till en stimmig bar och dricker Manhattan med en svensk sångare, kompositör, sångtextförfattare, munspelare,- nämligen Sveriges Bluesdrottning Louise Hoffsten!
-
Det här är berättelsen om Grimes - indieartisten som hyllats för sina egenproducerade album och sina anti-kapitalistiska ideal, ända fram tills hon trädde fram som techmiljardären Elon Musks flickvän.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här programmet innehåller en beskrivning av ett självskadebeteende. Har du tankar på att skada dig själv, få stöd av föreningen Shedo via deras chatt https://sjalvskadechatten.shedo.se/. Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08-702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
I Metropolitan Museum of Art på Manhattan hörs det smattrande ljudet från kameror. Det är en majkväll år 2018 och det har blivit dags för ett av årets största evenemang - the Met Gala.
Världskändisar, artister, skådespelare och modepersonligheter poserar på den utrullade beigea mattan. Temat för kvällen är “Himmelska kroppar: Mode och den katolska fantasin”.
Men det är inte modet som kommer vara huvudnyheten den här kvällen.
Bara timmar innan galan sprids rykten om att en av världens rikaste människor, mannen som skapat bilmärket Tesla, har börjat dejta en ny tjej. Ryktena är obekräftade, men så plötsligt står de där tillsammans framför kamerorna.
Elon Musk och den 17 år yngre Claire Boucher, mer känd som indieartisten Grimes.
Det har gått sex år sedan Grimes slog igenom med det kritikerrosade albumet Visions, ett album som hon gjorde själv i det enkla musikprogrammet Garageband, under tre veckor, hög på amfetamin.
Då beskrevs hon som indievärldens nästa stora framtidslöfte - en nytänkande visionär.
Långt ifrån alla vet vem Grimes är när hon nu står bredvid Musk. Ändå sprids nyheten om det udda paret som en löpeld.
Men många är genuint besvikna på att Grimes - underground-artisten som kallat sig anti-imperialist - blivit tillsammans med en labil techmiljardär som vill kolonisera Mars.
Kvällen på The Met blir en vändpunkt. Grimes går från att betraktas som ett musikaliskt geni till att ses som ett skämt.
P3 Musikdokumentär om Grimes är berättelsen om det kanadensiska indielöftet som blev ett Twitterskämt.
Dokumentären gjordes av Anna Lillkung i september 2022.
Producent Siri Hill.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Effie Karabuda, Mia Arias Tsang och Joachim Voss Sundell.
Ljudklipp i dokumentären kommer från: Lex Fridman Podcast, The Zane Lowe Interview Series, Entertainment Tonight Canada, Youtube-kanalen “lok”, The Interview Show with David Scott, POOF! The pop show och Youtube-kanalerna Intro Magazine, The Nomenklaturist, Pop Trigger, KEXP, Access Video TV och advancedfirefly,
-
Måndagen den 10 september 2001 valde den 31-åriga läkaren Sneha Anne Philip att strosa runt bland hyllorna inne i ett varuhus på Manhattan i New York. Vid det här tillfället fångas hon på bild av en övervakningskamera, och det här är det sista bekräftade spåret av hennes existens. Efter det här kom hon aldrig hem igen, och morgonen efter, tisdagen den 11 september år 2001 så inträffade en av de värsta terrorattackerna i amerikansk historia. Det här adderade ytterligare komplexitet till utredningen och Snehas plötsliga försvinnande. Blev hon kidnappad eller kanske till och med mördad redan under kvällen den 10 september? Dog hon i samband med attacken vid World Trade Center tillsammans med tusentals andra? Eller kan det ha varit så att hon frivilligt valde att försvinna för att starta upp ett helt nytt liv någon annanstans?Det här avsnittet släpptes ursprungligen på vår Patreonsida i oktober 2021.
Det här är sista avsnittet för säsong 6. Håll gärna utkik här samt på sociala medier kring släppdatum för säsong 7!
Följ oss på Instagram:https://www.instagram.com/rysarpodden/ Följ oss på Facebook:https://www.facebook.com/rysarpoddenMaila oss:[email protected] -
I denna andra del av en längre serie avsnitt tar Magnus och gästen Oskar sig an del fem, sex, sju och åtta i den välkända slasher-skräck-serien Fredagen den 13:e! Vi lämnade serien sist med The Final chapter vilket visade sig vara början på något alldeles fantastiskt trashigt! I detta avsnitt pratar vi om den helgalna Friday the 13th A New Beginning (1985), den skämtsamma Friday the 13th: Jason Lives (1986), den konstiga Friday the 13th: The New Blood (1988) och besvikelsen Friday the 13th: Jason takes Manhattan(1989)!
Ki-ki-ki-ma-ma-ma . . .
Spoilers för de olika delarna:
Friday the 13th: A new Beginning: 8 min 45 sek
Friday the 13th: Jason Lives: 40 min 50 sek
Friday the 13th: The New Blood: 1h 18 min 29 sek
Friday the 13th: Jason takes Manhattan: 1h 52 min 14 sek
Rättigheterna till alla klipp och all musik som spelas i avsnittet tillhör respektive skapare och ägare.
Intromusik: Hackers av Karl Casey
℗ Casual Joy Records
All rights reserved -
VINNAREN ÄR KORAD! Era trogna poddare utsatte sig för 26 (!!) olika whiskydrinkar och utsåg en värdig vinnare. Vilken blir din favorit? David efterlyser sin hemliga bokdonator, vi hälsar på Inverleven och kör en snabb sightseeing av groningen — nej, inte den Nederländska staden. Och så lite torv på det.Alla dessa drinkar…De drinkar vi smuttade oss igenom, i ungefär den här ordningen:Lynchburg Lemonade (Jack Daniel´s); Whisky Sour x 3 (på Jack Daniel’s, Blind Seal rye och Buffalo Trace bourbon); Mint Julep på Buffalo Trace bourbon; Horse’s Neck x 2 (en på Buffalo Trace, en på Jack Daniel’s); två Manhattan (en på Hvenus rye, en på Rittenhouse rye); Penicillin x 2 (en på Ardbeg Dark Cove Committee Release, en på Bowmore Devil’s casks III); tre Scotch & Soda (Agitator blended, Glentauchers 15, Kilchoman Loch Gorm); två Goldrush (Buffalo Trace bourbon och en skitgod på Michter’s 10 YO); Irish Coffee på Jameson; Espresso Martini på Glentauchers 15 och en på Absolut vodka; Rusty Nail (Glentauchers 15 igen); Bourbon Lift (Rittenhouse rye); Boulevardier (Buffalo Trace bourbon); Ginger Joy (Buffalo Trace bourbon); två olika Old Fashioned (en på Rittenhouse rye, en på Michter’s bourbon; och så förstås: färdigblandad Statesman & cola.Med tanke på det omfattande pimplande får ni lov att googla själva efter recept – det blir för galet många länkar…!Vem har gett David denna bok? Ludvig B Falkmans Om de svenska bränntorfmossarna från 1869:https://libris.kb.se/bib/2640300Falkman föddes 1808 och dog 1891 och här har ni en del av hans övriga alster:https://libris.kb.se/hitlist?q=WFRF%3A%28Falkman+Ludvig+B.+1808+1891%29&r=&f=&t=&s=r&g=&m=50Veckans ord: groningDavids ultranörddetaljerade skildring av mältning hittar ni här:https://tjederswhisky.se/ur-bokmanus-maltning/http://tjederswhisky.se/wp-content/uploads/2020/10/Bowmore-Kainen-tidigt-under-groningen-scaled.jpgSe vidare till exempel här:https://www.whisky.com/information/knowledge/production/details/malting.htmlVeckans destilleri: Inverlevenhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2051/inverleven/https://www.malt-whisky-madness.com/maltmadness/whisky/inverleven.htmlHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
Olle Linderholm - En I resa tillbaka i tiden till tiden innan grungen slog till i rockvärlden.
En värld då Olle var på KISS-konsert 1990 i USA och Johan Falk, men inte tillsammans. En tid då Bernts KISS-ångest har blommat ut ordentligt.
Olle har minnen från en Peter Criss-konsert året efter. Han får svar på frågan av Debra Svensk om hur många i den familjen som kan svenska.
Spännande historier från rockens Los Angeles kring gitarrer, Paul, Vinnie och Metallica samt Olles "fem saker".
Alla ämnen vi pratar om:
New York, Manhattan, Albany, Rikard Göransson, West 23rd St, Glickman/Marks, Knickerbocker Arena, DestroyerAlive, Grand Central Station, resecheckar, Hot in the shade-tour, Slaughter, Gary Corbett, Peter Criss, Led Zeppelin, Carmen Appice , C C De Ville, Peter Criss "Bakom Maskin", bror, Alex Bergdahl, Peter Criss bok, Johan Carlén, Guitars'r'us, Firebird gitarr, Paul Stanley, Vinnie Vincent. Ibanez GS-10, Revenge, Gene Simmons, Rickenbacker, Alice in Chains, Slash, Duff, Rainbow (Los Angeles), Metallica, Lars Ulrich, Nirvana, Spies, Cold Gin (Kiss tribute band), Tommy Thayer, Forrest Gump, Yngve Malmsteen, Ace Frehleys hus, Paul Stanleys hus och kläder, Revenge, Bob Ezrin, 55:ans skivbörs, Gene Simmons, Stone Temple Pilot, 8th street, Revolver Records, Alan Voss, Samuari Son, Boken "Snöret" av Lars Peterson (1978), "Got my KISS records out" (Cheap Trick), minianalys av albumet "KISS", boken "Kiss i Sverige", "Titta vi rymmer".
Länkar och bilder finns på vår Facebooksida.
- Visa fler