Madrid Podcasts
-
Olof Lundh rapporterar nerifrån Madrid efter gårdagens stormöte i Champions League, vår egen husläkare och tillika överläkaren, Max Bell, ger oss svaret om Vinicius Juniors nya återhämtningslösning verkligen hjälper en elitidrottare samt vi pratar ner övriga resultat innehållande Hammarbys nya poängtapp.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Olof Lundh om gårdagens gigantmöte nere i Madrid, överläkare Max bell om fotbollsspelares nya sätt för återhämtning och Besaras bakterie. Hammarbys lägsta publiksiffra sedan 2019 och Gustaf Norlin om Blåvitts senaste resultatrad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Liverpool tog blytunga poäng på Anfield trots att Paul Tierney gjorde allt i sin makt för att förstöra kvällen. Det blir lite SVINGAR mot domarna och VAR men mest fokus på att vi bärgade våra tionde poäng av de tolv senaste som serverats och att vi höll ännu en nolla i ligaspelet. Dessutom blickar vi såklart fram mot söndagens stormöte på Anfield och så blir det en väderrapport från Madrid.
-
Magdalena Andersson menar att regeringens uttalanden om Turkiet som en demokrati och avståndstagandet från kurdiska organisationer är att gå utöver överenskommelsen med Turkiet. Och hon ser SD som ett problem i Nato-processen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson intervjuas om Nato-processen, om vad Socialdemokraternas vill med kärnkraften och om vad hon vill göra under tiden i opposition.
I veckan sade Turkiets president Erdoğan att Sverige inte ska förvänta sig Turkiets stöd med Nato-ansökan, efter att först en docka föreställande Erdoğan hängts upp och efter Rasmus Paludan brände koranen vid Turkiets ambassad i Stockholm i lördags. Det har också varit protester mot Sverige i delar av den muslimska världen och uppmaning om bojkott av svenska varor. Hur ser Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på regeringens hantering av Nato-processen?– Jag vill ändå börja med att säga att vi är i ett väldigt väldigt allvarligt läge i Sverige, både med Turkiets reaktion och också med den uppmaning till bojkott som finns. Det är ju ett upptrissat stämningsläge just nu och många människor i Sverige är oroliga. Jag tycker det är viktigt att understryka det faktum att 28 av 30 Nato-länder har ratificerat vår Nato-ansökan, vi har säkerhetsförsäkringar från de stora Nato-länderna och det jobbade ju jag väldigt mycket med att säkerställa när jag var statsminister, säger Magdalena Andersson.
Med det sagt, vad tycker du om hur regeringen har hanterat detta?
– Jag tycker det är väldigt bra att regeringen har fortsatt att arbeta med den överenskommelse som vi slöt mellan Turkiet, Finland och Sverige som vi slöt på Nato-toppmötet i Madrid somras.
– Men nu har vi ju en väldigt väldigt svår situation och det är inte oproblematiskt att vi har ett öppet ordkrig mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna som ju också sitter i det inre kabinettet. Och därför har jag också sagt i veckan att jag tycker att Ulf Kristersson verkligen ska fundera igenom om Sverigedemokraterna är rätt parti att luta sig mot i den här situationen. För mig är det inte uppenbart att Sverigedemokraterna den här veckan har agerat med Sveriges bästa framför ögonen, utan det har väl funnits en viss mått partitaktik i deras agerande.
För ett år sedan när ni påbörjade Natoansökan var ju ni i ett läge där er samarbetspartner, Miljöpartiet, och Vänsterpartiet på er sida var emot Nato-anslutning, och det var också personer som viftade med PKK-flagga, är det någon skillnad mellan det och den nuvarande regeringens samarbete med Sverigedemokraterna?
– Jag kan ju konstatera att vi i juni, med det regeringsunderlag som vi hade då ju nådde den stora framgången i Madrid med den här överenskommelsen som gjorde att vi nådde invitee-status.
En del tycker att regeringen har varit för undfallande gentemot Turkiet, och inte stått upp för yttrandefriheten tillräckligt, tex när Ulf Kristersson fördömde dockprotesten och sa att den var ett sabotage mot Sveriges Nato-process. Tycker du att regeringen har böjt sig för mycket för Turkiet?
– Det är en väldigt svår situation. Det är viktigt att vi har ett gott och nära samarbete med Turkiet i det här läget. Sen har ju regeringen gjort en del uttalanden utöver den överenskommelsen som vi slöt i Madrid, och det är ett val som den här regeringen har gjort som jag kan konstatera tyvärr inte haft den effekt som man skulle kunna önska.
Vad tänker du på då?
– Dels att Tobias Billström så tydligt sagt att Turkiet är en demokrati och också avståndstagande från turkiska organisationer. Sen har å andra sidan en av de fyra i det inre kabinettet sagt att Erdoğan är en muslimsk diktator, så att...
Hur ser du på Turkiet då, är det en demokrati?
– Turkiet är en demokrati på så sättet att man har allmänna val men det är också viktigt att det finns en fri opinionsbildning i en demokrati och där brister det ju i Turkiet, både med fängslade journalister men också oppositionspolitiker som sitter i fängelse.
Vad är skillnaden mellan dina uttalanden om Turkiet och det som Ulf Kristersson har sagt?
Vad vill Socialdemokraterna med kärnkraften?
– Fast där har ju Tobias Billström på ett helt annat sätt liksom slagit fast att Turkiet är en demokrati medan jag har uttryckt mig på ett mer balanserat sätt, jag och den regering som jag ledde.Sveriges elebehov kommer att växa snabbare och mer än man har sagt tidigare - den bedömningen gjorde flera myndigheter före jul. Redan till 2035 kan vi behöva dubbelt så mycket el som idag, och ännu mer efter det. På Socialdemokraternas hemsida står det att det ska ske ”en successiv utfasning” av kärnkraften. Vill Socialdemokraterna bygga ut kärnkraften?
– Det här är en konstruerad konflikt från högerpartierna. Vi Socialdemokrater sade ja till ny kärnkraft i Energiöverenskommelsen som gjordes 2016. De måste ju lämna valrörelsen bakom sig. Nu handlar det inte längre om att komma med förslag som ser snygga ut på Instagram. Nu behöver vi hantera att faktum att vi nu har höga elpriser och här behöver hela den europeiska energimarknaden göras om det förväntar jag mig att Ebba Busch nu tar tag i som ordförande i det rådet. Och vi måste bygga ut vindkraften.
Bör man stödja kärnkraftsinvesteringar?
– Det är ju det som är den stora frågan nu, ska vi gå in med skattebetalarnas pengar eller inte i en kärnkraftsutbyggnad? Här hade ju regeringen förslag på kreditgarantier och vi gick inte emot det i vårt budgetförslag. Det är det vi borde diskutera, hur kan vi långsiktigt trygga en stabil elförsörjning med stabila villkor som näringslivet efterfrågar, säger Magdalena Andersson.
Växande klyftor under Socialdemokraternas tid vid maktenJämlikhet är en bärande idé för Socialdemokraterna. Men i decennier har klyftorna ökat i Sverige, och det skedde också under S:s senaste åtta år vid makten. I veckan visade SCB statistikmyndigheten att inkomstskillnaderna ökade rekordmycket 2021. Andelen i befolkningen med låg ekonomisk standard, omkring 15 procent, har ökat något, men framför allt är det dem som har bäst ställt som har fått det ännu bättre. I valanalysen från det fackliga idéinstitutet Katalys, sägs att socialdemokraterna intog en defensiv linje i fråga om skatter och fördelningspolitik för att inte skrämma bort borgerliga storstadsväljare. Håller Magdalena Andersson med?
Gäst: Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Kommentar: Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Jakob Lalér -
David Druids dyra sängköp! Margret Atladottir vill inte se en till ål! Vi pratar om "camp", MILF manor och att kapa tuttarna! Varför är det så inne att blunda bland influencers? Bianca Salming är den tredje bästa kvinnliga mångkamparen Sverige genom tiderna, vi pratar med henne om framgången, Börjes bortgång och vägen framåt. Marcus Ytter har gjort P3 Dokumentär "Hockeymordet i Västerås" om Peter Karlsson, vi har med f.d. förbundskapten Curt Lundmark på telefon. Dessutom: Alec Baldwin åtalas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid och Margret Atladottir
-
Chelsea behöver få igång målskyttet och har av allt att döma gjort klart med ett lån av Atletico Madrids Joao Felix på ett korttidslån utan köpoption, samtidigt ryktas det om att Simeones tid i Madrid lider mot sitt slut. Manchester United hoppas få ut mer av Wout Weghorst än Burnley fick och Arsenal verkar redo att ta fram den stora plånboken för Mudryk. Dessutom pratar vi lite förbundskaptener och döper om Patrik Syks wifi.
-
Creatures of the night del 3: fem poddar, fem gäster, fem ämnen
Vi får höra om The Elder-turnén som aldrig blev av och om turnén som aldrig kom hit, den som avslutades i Sydamerika men vart skulle den ha slutat egentligen - djupt nördgräv av Roger Nordin, Dagens fråga: Vem tvättar KISS dräkter? Hur lät låtarna live från "Creatures of the Night" - de som vi har glömt bort hur de låter? Var Creatures of the Night turnén fiasko eller en succé - Roger räknar.
Gäst: Roger Nilsson
Detta har vi pratat om:
Roger Nilsson, Natalie Nilsson, Nynäshamn, Creatures of the Night turnén, pyroteknik, Bryssel 1983, Vinnie Vincent, The Elder turnén, kanonrör, Only You, pansarvagn, Destroyer-loggan, Yngwie Malmsteen, Slash, Edward Van Halen, Adam Bomb, Tommy Lafferty, Richie Sambora, Doug Aldridge, Hugh Hunting, Al Romano, Bobby Rondenelli, Jack Starr, Black n Blue, Punky Meadows, Marc Thorin, John Werner, Michael Angelo Batio, Vivo Bratta, Hugh Chiano, Steve Farris, Robben Ford, Roger Fisher, Steve Irons, Bruce Kulick, Adam Mitchell, Warrior, Robin Crosby, Donnie Dacus, Steve Farris, Michael Ray, Ross Bruseman, Robbin Crosby, Ross the Boss, Spencer Sercombe, Roger Romeo, Hässelby, Mr Lordi, Polygram-stämningen, Cutouts, Ozone, I Love It Loud, Stockholm, Blödaren, Åke Eriksson, Hans Hatwig, Oscar för bästa biroll, Gröna gubbar från Yr, Sousikki, VG, Okej, Virgin Mega Store, Amsterdam, Dutch KISS Explorer Army, Ron Huiskes, Madrid, München, Peter Criss, Rom, La Colina - Texas, Deep fake, Simmons tunga, 4 lax på ett plektrum, Rapid City, Bismark (konserten med udda dräkter?), jumpsuit, Rock and Roll Hell, Sioux City, Vinnie convent 2018, Johan Flygare, Patrick Jensen, Nils Brekke Svensson, Keep Me Coming, Rockford Illinois, I Want You & gitarrsolo med Vinnie, Charleston - West Virginia, Strutter, Alex Bergdahl, Dayton Ohio & Quebec (Vinnie spelar inget solo), Pingstkyrkan I Quebec demostrerar, Montreal, skivbörsar på S:t Eriksgatan, Ottawa, West Palm Beach (med Plasmatics), Pine Bluff, King of the Nighttimeworld, Shandi, Radioactive, Heavy Load, Norrtälje, Göteborg, Motley Crue, Calling Dr. Love, konserterna i Brasilien 1983, Monster of Flash, Street Punk, John Montgomery, Italio Disco, scotch - Disco Bend, Radio Rock Fantasy, Falco
-
Creatures of the night del 3: fem poddar, fem gäster, fem ämnen Vi får höra om The Elder-turnén som aldrig blev av och om turnén som aldrig kom hit, den som avslutades i Sydamerika men vart skulle den ha slutat egentligen - djupt nördgräv av Roger Nordin, Dagens fråga: Vem tvättar KISS dräkter? Hur lät låtarna live från "Creatures of the Night" - de som vi har glömt bort hur de låter? Var Creatures of the Night turnén fiasko eller en succé - Roger räknar. Gäst: Roger Nilsson Detta har vi pratat om: Roger Nilsson, Natalie Nilsson, Nynäshamn, Creatures of the Night turnén, pyroteknik, Bryssel 1983, Vinnie Vincent, The Elder turnén, kanonrör, Only You, pansarvagn, Destroyer-loggan, Yngwie Malmsteen, Slash, Edward Van Halen, Adam Bomb, Tommy Lafferty, Richie Sambora, Doug Aldridge, Hugh Hunting, Al Romano, Bobby Rondenelli, Jack Starr, Black n Blue, Punky Meadows, Marc Thorin, John Werner, Michael Angelo Batio, Vivo Bratta, Hugh Chiano, Steve Farris, Robben Ford, Roger Fisher, Steve Irons, Bruce Kulick, Adam Mitchell, Warrior, Robin Crosby, Donnie Dacus, Steve Farris, Michael Ray, Ross Bruseman, Robbin Crosby, Ross the Boss, Spencer Sercombe, Roger Romeo, Hässelby, Mr Lordi, Polygram-stämningen, Cutouts, Ozone, I Love It Loud, Stockholm, Blödaren, Åke Eriksson, Hans Hatwig, Oscar för bästa biroll, Gröna gubbar från Yr, Sousikki, VG, Okej, Virgin Mega Store, Amsterdam, Dutch KISS Explorer Army, Ron Huiskes, Madrid, München, Peter Criss, Rom, La Colina - Texas, Deep fake, Simmons tunga, 4 lax på ett plektrum, Rapid City, Bismark (konserten med udda dräkter?), jumpsuit, Rock and Roll Hell, Sioux City, Vinnie convent 2018, Johan Flygare, Patrick Jensen, Nils Brekke Svensson, Keep Me Coming, Rockford Illinois, I Want You & gitarrsolo med Vinnie, Charleston - West Virginia, Strutter, Alex Bergdahl, Dayton Ohio & Quebec (Vinnie spelar inget solo), Pingstkyrkan I Quebec demostrerar, Montreal, skivbörsar på S:t Eriksgatan, Ottawa, West Palm Beach (med Plasmatics), Pine Bluff, King of the Nighttimeworld, Shandi, Radioactive, Heavy Load, Norrtälje, Göteborg, Motley Crue, Calling Dr. Love, konserterna i Brasilien 1983, Monster of Flash, Street Punk, John Montgomery, Italio Disco, scotch - Disco Bend, Radio Rock Fantasy, Falco
-
14-åriga Junior Brydolf om SM-vinsten och Europamästerskapet han har blivit uttagen till. Vi får höra hur mycket han tränar och vad han har för långsiktiga mål. Vi snackar även om Daniel Windahls otroliga vecka. Erik har haft kontakt med Danne från Amsterdam och berättar vad den svenska padelkungen uppskattar mest med partnern Jose Solano. Dessutom tar vi upp flera fantastiska inlägg från Padelfamiljen och Erik var på plats under SPT6 i Västerås.Tack veckans sponsorer: https://www.aceropadel.se/ och https://smasha.se/
-
I skuggan av Europas växande energibehov finns nu för solkraften planer på allt från små taktäckande enheter till megaparker på tio kvadratkilometer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sveriges Radios klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola har besökt södra delarna av Europa för att söka svar på hur utbyggnad av solceller bör ske utifrån vad som är bäst, såväl för miljön som för ekonomin. Men också hur till exempel de större parkerna ska kunna uppföras utan utdragna konflikter med framför allt lokalbefolkningen.
Medverkande bland andra:
Marlene Coulomb – solkraftsparksmotståndare
Jean-Yves Grandidier – vd för energibolaget Valorem
Joaquin Mas - vd på energikooperativet Enercoop
Bengt Stridh - solcellsforskare Mälardalens universitet
Ana Bareira - chef för internationella miljöinstitutet Iidma i Madrid
Reporter: Marie-Louise Kristola
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Att gå ut och äta har förstås alltid handlat om mer än bara maten som serveras, men frågan är om någonsin varit så fixerade av restaurangens mode, miljö och stil som nu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den som söker “most instagrammable restaurants” får mer än nio miljoner träffar och tips på ställen i New York, London, Madrid, Sydney och Dubai – ja, i hela världen – som är ”Instagramvänliga”. Tidningar och sajter som vänder sig till krögare och caféägare ger därför idag tips om belysning, inredning och hur maten ska vara upplagd för att uppmuntra gästerna till att fotografera sina måltider och sprida dem vidare. Ett återkommande råd är vilken sorts lampor som ger vackrast ljus, men även knep för att göra tex toaletten mer fotogenisk är inget ovanligt.
I veckans Stil beger vi oss in i restaurangens värld, men berättar mindre om maten och desto mer om serveringarnas allt mer genomarbetare estetik. Bland annat om hur modehus i marknadsföringssyfte startat upp sina egna restauranger och cafén.
I inredningen av en restaurang har utsmyckningen en central roll. Vi träffar konstnären Malin Gabriella Nordin som fick uppdraget att fylla en restaurangs fyra tak med muralmålningar. Ett arbete som blev långt mer utmanade än hon kunnat tänka sig.
Vi ringer även upp krögarna PG Nilsson och Agneta Green för att prata om en speciell sorts restaurangmode, som på senare år även det blivit allt mer genomtänkt – men som sällan diskuteras. Nämligen de arbetskläder som serveringspersonalen bär. Från traditionella uniformer har klädseln kommit att bli allt mer avslappnad.
Vi har även tittat på den nya tv-serien The Bear som hyllats för intensiva och trovärdiga skildring av ett restaurangkök. Den har dock också fått stor uppmärksamhet för huvudpersonen Carmys klädstil – både i och utanför köket på restaurangen. Med dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt dissekerar vi ett specifikt plagg, närmare bestämt förklädet.
Veckans gäst är Viggo Cavling, chefredaktör för Travel News och restaurangrecensent.
-
Vi är ute och tågar i Europa! Med våra föräldrar, Opo med sin man och två barn och Asabea med sin 4-åring. Målet för Opo är Portugal där hon ska bo i 6 månader. Vi andra avslutar resan i Madrid efter 11 dagars tåg genom Tyskland, Frankrike och Spanien. Dagens avsnitt är en kort uppdatering dag 6 på resan då vi befinner os i ett gammalt slott strax utanför Paris. Vad har vi sett, hur har vi rest, hur går det att resa med hela familjen och vad tycker barnen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi är ute och tågar i Europa! Med våra föräldrar, Opo med sin man och två barn och Asabea med sin 4-åring. Målet för Opo är Portugal där hon ska bo i 6 månader. Vi andra avslutar resan i Madrid efter 11 dagars tåg genom Tyskland, Frankrike och Spanien. Dagens avsnitt är en kort uppdatering dag 6 på resan då vi befinner os i ett gammalt slott strax utanför Paris. Vad har vi sett, hur har vi rest, hur går det att resa med hela familjen och vad tycker barnen? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter att Sverige slutit ett avtal med Turkiet för få gå med i Nato, är oron stor bland regimkritiker och kurder i Sverige att de ska offras i processen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Turkiet ställer krav för att ge Sverige grönt ljus
Den 28 juni slöts ett så kallat trepartsavtal under Natotoppmötet i Madrid, där Sverige och Finland skrev under på ett antal krav som Turkiet ställer för att säga ja till ländernas Natoansökan, där de viktigaste kraven rör kampen mot terrorism. Men vems definition av terrorism ska gälla, Sveriges eller Turkiets?Det turkiska perspektivet
Konflikt intervjuar Batuhan Takis på den Erdogannära tidningen Daily Sabah, som menar att det var en "framgång för turkisk diplomati" att Sverige skrev under på att inte ge stöd till den så kallade Gülenrörelsen, FETÖ, som i Turkiet anklagas för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket 2016, och grupper i Syrien, PYD och YPG, som har band till den kurdiska gerillan PKK. Turkiet ser de här grupperna som terrorgrupper, men inte Sverige.Turkiets kräver utlämningar
I turkisk media cirkulerar flera namn på personer som Turkiet vill att Sverige ska utlämna. Konflikt träffar läraren Aysen Furhoff och journalisten Bulent Kenes, som båda finns med på den lista, som turkiska medier publicerat
– Jag kan inte vara 100 procents säker på vad som kommer att hända med mig nu, säger Bulent Kenes, som inte är svensk medborgare och som nu känner oro efter att Sverige slutit ett avtal med Turkiets president, som han kallar "despot".Kritik från socialdemokrat
Socialdemokraten Kadir Kasirga tror att oron bland regimkritiker och kurder i Sverige är obefogad, men socialdemokraten Evin Cetin är starkt kritisk, särskilt till punkten i avtalet – att Turkiets och Sveriges underrättelsetjänster ska fördjupa sitt samarbete.– Sverige förbinder sig att samarbeta med ett organ som enligt i svenska myndigheters egna rapporter begår övergrepp och använder tortyrliknande metoder, säger Evin Cetin.
UD förstår oron
Utrikesdepartementets kabinettsekreterare Robert Rydberg säger att han förstår oron bland regimkritiker och kurder i Sverige, men menar att den inte är sakligt motiverad:– Vi tänker inte, och vi kommer inte och vi kan aldrig tumma på grundläggande svenska rättsliga principer, som gör att beslut, åtgärder som gäller enskilda människor som finns i vårt land, de fattas på rättsliga grunder av rättsliga myndigheter, domstolar och andra och inte som politiska beslut på något sätt.
Programledare: Lotten Collin
[email protected]Producent: Anja Sahlberg
[email protected]Reporter: Firas Jonblat
Research: Besir Kavak, Reven Shexo, Beril Eski
Tekniker: Martin Seipel
- Visa fler