Japans Podcasts
-
P3 Nyheters Viola Gad berättar för oss om Moonrörelsen och deras kopplingar till mordet på Japans förra premiärminister. Vår isländska drottning Margret Atladottir premiär-dubbelquizzar med Hanna. Veckans filosof är skådespelaren Ulf Stenberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Torbjörn Averås Skorup och Hanna Hellquist.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En fjärde minister har lämnat Japans regering efter anklagelser om kopplingar till den ökända Moonrörelsen. Frågan om hur kopplingarna mellan rörelsen och regeringspartiet ser ut har väckts till liv efter att en Moon-kritiker skjutit den tidigare premiärministern Shinzo Abe på öppen gata i somras.
Sen dammar vi av den gamla 00-talsdebatten om Eurons vara eller icke vara som svensk valuta. 20 år senare har nämligen flera tidigare Euro-motståndare svängt i frågan, och en av dem efterfrågar en runda till i debatten.
-
Anna berättar den otroligt spännande historien om Monstret med 21 ansikten, som terroriserade Japans godisföretag på 80-talet. Ja men ni hör ju. GOD JUL!
Lyssna på Mord Mot Mord redan på onsdagar i Podplay-appen eller på podplay.se. Mord Mot Mord är en vanlig snackig podd, fast om mord. Det är lättsamt prat i ett försök att hantera världens värsta ämne. -
Idag är den tionde december. På den här dagen 1969 lyckades en man genomföra ett av de största rånen i Japans historia med hjälp av lite färg, en utklädnad och lite tur. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Landstigningen vid Okinawa i april 1945 blev ett av de blodigaste och mest kontroversiella av de amerikanska amfibieoperationerna i Stilla havet under andra världskriget. De amerikanska förlusterna var enorma med upp till 50 000 soldater, varav ca 12 000 döda. Den japanska styrkan blev utraderad, liksom många av de civila.
Okinawa var också platsen för en av de största anfallen med Kamikazepiloter. Dessa självmordsbombare anföll i hundratal och orsakade enorma förluster för USA.
I det förra avsnittet av Militärhistoriepoddens andravärldskriget-serie gick vi igenom de inledande amfibieoperationerna i Guadalcanal, offensiven mot Rabaul och den andra infallslinjen via Marianaöarna och framförallt Saipan. I detta avsnittet pratar professorn i historia Martin Hårdstedt och idéhistorikern Peter Bennesved om den fortsatta offensiven, med fokus på händelseutvecklingen i Filippinerna, Iwo Jima och Okinawa.
Efter att Marianaöarna hade fallit kunde offensiven mot Filippinerna fortsätta ostört. Rabaul var inringat och neutraliserat, och via Marianaöarna kunde transporterna i nord-sydlig riktning kontrolleras och förhindras. Från stilla havets mitt kunde den amerikanska flottan också anfalla med sina B-29:or direkt mot de japanska huvudöarna.
För de amerikanska befälhavarna MacArthur och Nimitz hade målet från början varit att försöka möta den japanska flottan i en slutgiltig sjöstrid nånstans i närheten av Filippinerna, och det var också det som snart skulle hända.
I oktober 1944 utspelades antagligen världens största sjöslag runt öarna Luzon, Samar och Leyte, från vilket slaget har fått sitt namn. Slaget vid Leytebukten skulle involvera hundratusentals sjömän och tusentals fartyg och innebar en amerikansk seger och återtagen kontroll över Filippinerna.
Det var också vid Leyte som den japanska flottan förlorade slagskeppet Musashi, ett av världens största. Det skulle krävas dussintals torpeder och flygbomber för att sänka den enorma tingesten.
Efter Leyte förlorade japanerna alla möjligheter att operera fritt mellan de öar som de ockuperat och fortfarande hade under sin kontroll. De hade dock inga intentioner om att lägga ner vapen, utan striden fortsätte i nästan ett år till. Ungefär 6 månader efter Leyte, i april 1945, inleddes dock det som skulle bli den sista landstigningen på japanskt ockuperat område. Landstigningen vid Okinawa.
Okinawa blev ett av de blodigaste och mest kontroversiella av de amerikanska amfibieoperationerna i stilla havet. De amerikanska förlusterna var enorma med upp till 50000 soldater, varav ca 12.000 döda. Den japanska styrkan blev utraderad, liksom många av de civila. En stor andel, lite mer än en tredjedel av de amerikanska förlusterna var sjömän som drabbades av Japans sista huvudlösa försök att slå tillbaka amerikanska fartyg och förhindra en fortsatt offensiv. Precis som vid Leyte skulle ett annat känt slagskepp, Yamato, möte sitt öde här i ett sådant anfall.
Bild: Två marinsoldater från 2:a bataljonen, 1:a marinregementet under striderna vid Wana Ridge under slaget vid Okinawa, maj 1945. Till vänster tillhandahåller Davis Hargraves (1925-) täckande eld med sin M1 Thompson maskinpistol som Gabriel Chavarria (till höger; 1926-), med en Browning Automatic Rifle, förbereder sig för att bryta skyddet för att flytta till en annan position.
Foto: Sergent Walter F. Kleine - Forskning vid National Archives: Pictures of World War II Identifikationsnummer: 127-N-123170, Wikipedia, Public Domain.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi reder ut det senaste som hänt i VM i Qatar. Flera favorittippade lag har åkt ut, en kvinnlig domare blir historisk och hur ser utvecklingen i Iran egentligen ut efter att de slagits ut? Dessutom får vi höra ett legendariskt jubel efter Japans skrällvinst.
Sen pratar vi om Ye, tidigare känd som Kanye West, som är i blåsväder igen. Han har i en bisarr intervju med konspirationsteoretikern Alex Jones sagt att han "gillar Hitler". De senaste turerna i kritikstormen innehåller både tjafs med Elon Musk och en ifrågasatt måltid med Trump. -
I veckans avsnitt är det Idas tur att berätta om Japans Enhet 731 som var en enhet inom den kejserliga japanska armén. Enheten är ansvariga för att ha gjort fruktansvärda experiment på människor under andra världskriget.
Har ni tips på ämnen eller olika fall ni vill att vi tar upp får ni mer än gärna kontakta oss på [email protected] eller på Instagram via Stapalspodcast eller via lucasternestal och utt3rclou. Glöm inte att prenumerera på podden så ni får notiser om när nya avsnitt läggs ut och ge oss gärna betyg!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Asienbörserna handlas mestadels nedåt och halvledarbolag fortsätter backa. Japans finansminister har sagt att han bevakar valutamarknaden med en känsla av stark brådska och ska vidta åtgärder vid överdrivna rörelser.
-
Hör hur sekten Aum Shinrikyo gick från yoga och meditation till att genomföra den dödligaste attacken i Japans historia sedan andra världskriget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
1995 hamnar den japanska undergångssekten Aum Shinrikyo på världens löpsedlar. Sektledaren Shoko Asahara menar att världen kommer gå under och bara medlemmarna i sekten kommer överleva. När fem sektmedlemmar placerar ut behållare med nervgasen sarin på fullsatta tunnelbanetåg i Tokyo är katastrofen ett faktum. 13 personer dör och 5000 skadas.
Sektmedlemmen Yoshihiro Inoue som försöker sona sina brottAttacken blev kulmen på sektens mordiska framfart och sektledaren liksom tolv av hans närmaste män dömds till döden.
Reportern Jon Thunqvist träffar en av Asaharas närmaste följare och dödsdömde Yoshihiro Inoue i fängelset i Tokyo som fokuserar på att gottgöra offren och deras anhöriga. Hör även Yoshihiros anhöriga och en stödgrupp som för en kamp mot klockan för att hans dödsdom ska omvandlas till livstids fängelse.
Reporter: Jon Thunqvist.
En dokumentär från 2018.
-
Happy Science grundades på 80-talet av Ryuho Okawa, startskottet för rörelsen var när Ryuho fick meddelanden från buddhistiska munkar från 1200-talet. Det påstås att de har 12 miljoner följare i över 100 länder. Ledaren Ryuho Okawa kan både prata med andar, åkalla döda och levande kändisar. Ryuho är en man med självförtroende som mässar att han är den högsta makten. Dessutom vet Happy Science hur man råder bot på coronaviruset. Gäst i studion: Gunnar Jin Mei Linder lektor i Japans språk och kultur. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Nils tycker om fotpallar, Theo älskar oväntade lyxbilar och Magnus kommer från och med nu bara köra sämre bilar.
Dessutom har vi kört Japans svar på Lexus (va?), Toyota Century!
-
God of war Ragnarök får releasedatum! Hideo Kojima påstås vara inblandad i mordet på Japans företett premiärminister Shinzo Abe men ställer en tidning i Italien och kommer DE-makes bli det nya nu när RE-makes har vart så populärt? Vi har även med oss Björn som är EXPERT på multiplayer spel man helst spelar med några öl, vi får en lista på ALLA de hetaste och bästa spelen just nu! 🥳 Vi svarar också på lyssnarfrågor i vårt Q&A Segment! Detta och mycket mycket mer i veckans fullspäckade upplaga av Snacka Videospel! Trevlig lyssning allihopa! Har du någon gissning på vart veckans spelmusik kommer ifrån eller har du ett förslag eller bara känner för att snacka lite? Hör av dig på Facebook, Instagram, Twitter eller [email protected], om du har ett förslag för samarbete eller sponsring är de bara att maila också! Tack för att DU lyssnar och sprider budskapet om vår lilla podcast, du är bäst! 😊✌️❤️
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ronie Berggren samtalar med Asien-experten Jojje Olsson om mordet på Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Boris Johnsons avgångEfter massavhopp från den egna regeringen tvingades Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till slut kasta in handduken och avgå. Vem efterträder honom och vad händer nu? Sveriges Radios korrespondent Stephanie Zakrisson i samtal med Magdalena Frennhoff Larsén, statsvetare verksam i Storbritannien.
Almedalsveckan avslutades i sorgMordet på Ing-Marie Wieselgren, nationell psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner, satte tonen för Almedalsveckans sista dagar. Vår inrikespolitiska reporter Katarina von Arndt var på plats i Visby under veckan och pratade med besökare om deras reaktioner på dådet – och också om hur den här Almedalsveckan skiljer sig från tidigare.
SAS och de nationella flygbolagens historiaKrisande SAS är ännu mer illa ute efter att bolagets piloter i veckan gick ut i strejk. Men en gång i tiden var det glamoröst att flyga med SAS, och länder ville gärna ha ett flygbolag som speglade den egna kulturen.
Timme ett:
Almedalsveckan i år jämfört med förra valåret 2018
Samtal om Boris Johnsons sista tid vid makten
Allsångssäsongen är igång
Samtal om mordet på Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe
Krönika av Katarina Barrling
Panelen med Olov Abrahamsson, NSD, Bawar Ismail, GP, och Linnea Dubois, SvD.
Timme två:
Samtal om Putins nya offensiv i östra Ukraina
Judiska församlingen i Dnipro, Ukraina
Samtal efter Sveriges första match i fotbolls-EM
Satir med Utkantssverige
Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia, om inflation förr
SAS brottas med samma problem som andra nationella flygbolag
Kåseri av Lotta Erikson
Programledare: Jesper Lindau
Producent: Ellinor Eriksson; Luise Steinberger
Tekniker: Hanna Melander
-
Storytime är tillbaka! Idag packar vi väskan och beger oss till asien, där våran huvudkaraktär ska avsluta sin lyckade genomresa i en liten by i Japans bergskedjor. Han är uppspelt över den vackra lilla byn och dom trevliga människorna. Men saker börjar snabbt bli märkligare och märkligare tills han inser att han svävar i livsfara.
Berättelsen kommer ifrån Reddit och är skriven av SquishyCabbage.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler