Frida Birkehede Podcasts
-
Det lackar mot jul och vi bjuder på några usla nödrim till whiskygåvorna. Några bonusklapptips till whiskynördar och vanligt fölk. Veckans ord är Premiumisering och veckans destilleri Port Ellen. Tips: Om ni ser en Port Ellen Queens Visit från 1980 – drick den. Ho ho ho.Vad var det i glaset?Mathias pimplade den underbara Hazelburn 10 YO Rundlets & Kilderkins:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/51516/hazelburn-2003En rundlet är på 68 liter, en kilderkin på 82 liter.Jeroen Redbreast 15David drack fatprov från High Coast, den som snart är The Peat and PX Project I.Whamageddon!https://www.whamageddon.com/Julklappar!Cadenhead’s warehouse tasting glass lyckas vi inte googla fram tyvärr…Don Draper-glaset från Mad Men:https://filmandfurniture.com/2014/10/mad-men-tumblers/Whiskyböcker som funkar till jul…Man ska alltid alltid alltid ge bort Malt whisky yearbook till den som verkligen har ett rejält intresse för whisky:https://www.maltwhiskyyearbook.com/Annars, kolla namn som Gavin D. Smith, Nicholas Morgan, Ian Buxton och Charles MacLean. För inbitna nördar, Brian Townsends bok Scotch Missed. På svenska då? FÖr min del skulle jag starkast av allt rekommendera Pär Caldenbys bok Whisky! Tillverkning och avnjutning (beställes nog direkt från Smögen whisky tror jag). Med mera med mera med mera…Om The Six Classic Malts kan man läsa till exempel här:https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/21176/last-drop-distillers-tom-jago-dies-aged-93/Frida Birkehede om att vara inkluderande i sättet att bjuda in till whisky: https://www.anglarnasandel.se/?p=2134&lang=svDoftkit: om detta har David hört gott, men inte provat:https://www.lenez.com/en/kits/spirits/nez-du-whiskyGe oss era värsta nödrim! Kom igen! Veckans ord: premiumiseringDavid hittar inga vettiga länkar minsann!Veckans destilleri: Port Ellenhttps://en.wikipedia.org/wiki/PortEllendistilleryhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2075/port-ellen/Tanken är att det nya destilleriet ska dra igång igen nästa år: https://spiritsnews.se/alex-ska-gora-port-ellen/Louis Reps om spritskåpens historia,”The history of spirit safes for discussion”, 12/2 2022:https://www.youtube.com/watch?v=34nT8yv4LcEDen jättebilliga Queen’s Visit (1980):https://onemoredram.com/2022/06/08/port-ellen-bottled-for-her-majesty-the-queens-visit-to-islay-in-1980-sells-for-100000/Tydligen buteljerades bara 40 flaskor…! https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/22838/port-ellen-12-year-oldHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
Vad var det i glaset?Frida smuttade på en nittonårig Mortlach från Signatory Vintage:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/94066/mortlach-1996-svDavid hade kaffe men innan var det denna:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/31694/kilchoman-sherry-cask-releaseMathias körde på ett fjortonårigt privatfat från Mackmyra. Jeroen smuttade också på Mortlach: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73683/mortlach-1998-ctSju whiskies tills du dörHär kan du se lagen:https://www.entreawhisky.se/utmaningTrådar i grupper där folk kommenterar och lägger upp egna lag, för den som vill titta på folks diskussioner: Whiskynörderi på hög nivå:https://www.facebook.com/groups/1670737649822085/posts/3249340251961809/Här är mitt whiskyskåp:https://www.facebook.com/groups/whiskyskap/posts/1826754397528765/Kroumata:https://sv.wikipedia.org/wiki/Kroumata…men vad var Mathias diss av Lars?!?!?! Det får vi aldrig veta!Serien The Ten som kan användas för att träna på att blanda egen whisky presenteras lite här: https://www.whiskynotes.be/2011/whisky-news/the-ten/Fridas lag:J.P. Wiser 10 YO, 235 kronor:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/jp-wisers-42201/…som David förresten tyckte såhär illa om:https://tjederswhisky.se/jp-wisers-10-yo-triple-barrel/Caol ila 12, 499 kronor:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/caol-ila-37701/Spirit of Hven Hvenus, 395 kronor:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/hvenus-4034202/Amrut Kadhambam, 1425 kronor numera (jösses vad den har gått upp i pris!):https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/amrut-8134201/Old Pulteney 15, som just i detta nu inte är tillgänglig på Systembolaget faktiskt! Här Fridas och Davids intryck av denna whisky:https://www.anglarnasandel.se/?p=1589&lang=svhttps://tjederswhisky.se/old-pulteney-15-yo/Glen Scotia 15, 729 kronor:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glen-scotia-8584001/Elijah Craig Small batch, 569 kronor:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/elijah-craig-8247201/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960 Special Guest: Frida Birkehede.
-
I BEHOV AV RAMRIKTARE. David och Jeroen mår som de förtjänar. Vi besvarar årets kortaste lyssnarfråga (ja, ja, nej), får en grym utmaning av Frida Birkehede och pratar om Davids rädsla för att börja bryta på skotska. Destilleriet är Tamdhu och ordet är switcher. Och där kommer Angus med åran.Vad var det i glaset?David och Jeroen drack te respektive vatten men Mathias höll fanan högt och drack Box privatfat The Bloggers.Sju sorters apa:https://sverigesradio.se/artikel/4052395En utmaning från Frida Birkehede!Här kan ni lyssna mer på Frida:https://www.entreawhisky.se/36Svenska whiskyakademien:http://www.whiskyakademien.se/Kort lyssnarfråga om Cutty Sark ProhibitionDavids smaknoter här:https://tjederswhisky.se/cutty-sark-prohibition-edition/Islay whisky academyhttps://islaywhiskyacademy.scot/Här är länken till onsdagens livestream:https://www.youtube.com/watch?v=zD2v2gtrs&abchannel=TheIslayWhiskyAcademyHär kan du få höra Rachel McNeills sjungande vackra skotska dialekt (och konstatera att hon säger brschLAAAAd(ä)sch och inte alls brookladdie):https://www.youtube.com/watch?v=82-m8Ug8Qk8&abchannel=F%C3%A8is%C3%8Cle-TheIslayFestivalVeckans ord: switcherHär kan man läsa ungefär det David säger om switcher:https://www.undiscoveredscotland.co.uk/usfeatures/maltwhisky/washback.htmlhttps://islay.com/islay-whisky-making/fermentation/https://whiskymag.com/story/whisky-worts-and-allFilmen där man ser hur skrämmande fort en switcher sänker skumnivån är från 1950-talet och kan inte tidlänkas exakt. Cirka 5:25 in här: https://archive.org/details/15554scottishwhiskeyvwrVeckans destilleri: TamdhuHemsida: https://www.tamdhu.com/Se också här:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1897/tamdhu/De har tydligen slutat prata om the can-do spirit. Tack för det! Och ägarna är verkligen Ian MacLeod Distillers. Den vanliga core rangen består av 12 och 15 YO förutom batch strength.Saladinlådor:https://www.entreawhisky.se/50https://img.thewhiskyexchange.com/900/tamob.non7.jpg
Film om hur Agitator gör sin whisky!https://www.youtube.com/watch?v=L8DEFfVCy5E&ab_channel=DavidKringlundHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
HUNDRA AVSNITT BABY! Det firar vi med ett lite annorlunda hej, en riktigt matig lyssnarfråga i två delar OCH genom att hälsa på destilleriet Teaninich. Veckans ord är som när trädgårdsdags möter "här är din sallad": top dressing. Dessutom: Premiär för medlemsklubben En tjuga whisky! Blue cheese eller Rhode island? Valet är ditt!David vill ha första hejet JÄMT och fick det att låta som U2:s låt Zoo Station på Achtung Baby – låten som fick en hel värld att tro att deras högtalare var trasiga:https://www.youtube.com/watch?v=tkoEGVAHpZgVad var det i glaset?Mathias smuttade en 14 YO Port Charlotte privatfat som administrerades av Håkan Staaf; David hade helt galet råkat hälla upp samma whisky, nämligen denna: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/125619/port-charlotte-2004Jeroen smuttade på en Nikka Coffey Malt:https://www.symposionhot.com/2021/10/11/nikka-coffey-malt/Lyssnarfråga i två steg: varför släpper många specialbuteljeringar från samma destilleri?Henrik Madsens Malter Magasin: https://www.maltermagasin.se/Henrik Aflodals The Spirits/Whisky News: https://spiritsnews.se/Klaus Bitschnaus Whiskykalendern:https://www.whiskykalendern.se/Loch Lomond Group:https://www.lochlomondgroup.com/The GlenAllachie:https://theglenallachie.com/Selected Malts:https://www.selectedmalts.se/Old Pulteney för Allt om whisky vald av David och Frida Birkehede:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/72573/old-pulteney-1997Liten utvikning om Billy Walker…Billy Walker har köpt och sålt, ihop med sina mindre kända medarbetare Trisha Savage och Graham Stevenson, följande destillerier: Benriach 2004 (sålt 2016), Glendronach 2008 (sålt 2016), Glenglassaugh 2013 (sålt 2016) och Glenallachie 2017 (inte sålt…än).Del två av lyssnarfrågan – kommer en ung whisky bli bättre med åren…?Här finns det inte riktigt några bra länkar annat än denna intressanta men lite generella:https://blog.thewhiskyexchange.com/2017/05/is-older-whisky-better/Är David verkligen som den Allvetande skräphögen hos Fragglarna? Kolla här:https://youtu.be/pOd3a3AintY?t=648Veckans destilleri: TeaninichDestilleriet grundades 1817 minsann. Hemsida:https://www.malts.com/en-row/brands/teaninichEn officiell buteljering finns det ju faktiskt, en 10 YO i Flora & Fauna-serien. Och den har ju David till och med bloggat om, för en sju år sedan:http://tjederswhisky.se/teaninich-flora-and-fauna/Veckans ord: top dressingVi hittar inga länkar som beskriver detta i detalj men uttrycket används till exempel här:https://scotchwhisky.com/magazine/features/6996/diy-whisky/Lansering: En tjuga whisky! Mein Gott vad rika vi ska bli!Som om vi inte sa länken tillräckligt många gånger:https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960Den Allvetande skräphögen (i en munter sång)https://www.youtube.com/watch?v=1DJ5rUjVefQHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem!https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
Via samples i bajspåse går vi direkt på våra eminenta lyssnares frågor: Hur påverkas smaken under whiskyprovning, och kan irländsk whiskey lagras i en trälåda i ett mörkt rum försett med doftljus? Vi gastar ett snabbt "hej" till lilla gulliga gigantodestilleriet Tamnavulin och veckans ord är Rotation. Och David skryter, med viss rätt.Vad var det i glaset?David smuttade på Kilchoman Loch Gorm 2013 release, det första släppet: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/43609/kilchoman-loch-gormMathias körde med Talisker Dark Storm, en klassiker som har dragit iväg lite i pris på sistone:https://shopping.tallink.com/sv/shop/product/drycker/starksprit/whisky/talisker-dark-storm-100-cl-221138Jeroen smuttade på Ceder & Tjeders Mortlach som de inköpte från The Maltman:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73683/mortlach-1998-ctDavid skryter lite om Malt whisky yearbook…https://www.maltwhiskyyearbook.com/Melissa Horns tolkning av Parklands:https://open.spotify.com/track/0m5v12EQC534HqxD4WqP1Y?si=f183e8576d8e4008Lyssnarfråga: hur funkar smaklökarna egentligen, när man provar många whiskies?Här en intressant artikel: Reed, Danielle Renee & Antti Knaapila, ”Genetics of taste and smell: poisons and pleasures”, Progress in Molecular Biology and Translational Science 94 (2010), s. 213–240.Också läsvärd (fast David erkänner glatt att han inte alls gör som Serge gör): Serge Valentin, ”Tasting: how to make your inherent subjectivity a little more consistent”, 5/11 2011:http://www.whiskyfun.com/archivejanuary11-1.html#0501112En kanske lite väl nördig bok som innehåller en del om vad forskning säger om smaksinnet:Gregory H. Miller, Whisky science: A condensed distillation (Cham: Springer, 2019)Hasse Nilsson berättar förresten en rolig historia i sin senaste bok, om hur en whisky han fick prova i ett lagerhus som han då tyckte var bland det bästa han smakat visade sig vara överekad och rätt dålig när han satt med sitt sample från fatet hemma:https://www.adlibris.com/se/bok/historier-jag-hort-i-skottland-och-andra-berattelser-om-whisky-9789188397782Tamdhu batch strength som Mathias tog upp: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tamdhu-4062801/Den Mathias och David smakade där på Cinderella whisky fair var batch 1:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/125749/tamdhu-batch-strengthOld Pulteneyn som Frida Birkehede valde tillsammans med David för Allt om whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/72573/old-pulteney-1997Mer om den där irländska whiskeyn…Igen, den där whiskeyn med den konstiga åldersbestämningen är denna:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/137085/an-irish-distillery-2006-caIrish whiskey technical fileDenna är daterad i oktober 2014 och återfinns här:https://www.gov.ie/pdf/?file=https://assets.gov.ie/91238/e4d51392-dcab-45af-a8e5-39bc0fc4de14.pdf#page=1Det finns mer om lagring på s. 9 som David inte läste förresten, kolla här: 4.1.4. Stage 4: MaturationIrish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach /Irish Whisky” must be matured in wooden casks, such as oak, only on the island of Ireland, such maturation being for a minimum of three years. New casks as well as casks which may have been previously used to store other alcoholic beverages, for example Madeira, Sherry, Port or Bourbon, are used. The moderate Irish climate influences the rate of maturation and enables the development of particular flavour attributes. This even maturation creates a smooth tasting and mellow product. The use of seasoned casks means that the spirit is not overpowered by excessive wood extracts and tannins but delivers a complex but balanced character to the spirit and enables the development of particular flavour attributes. Colour development, which varies in colour from pale gold to dark amber, depends upon the maturation casks chosen. ”Irish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach /Irish Whisky” shall not be exported from Ireland in wooden casks, such as oak or other wooden containers, which may result in further maturation.Det där med The larch, för de av er som inte sett så mycket Monty Python var det detta Mathias åsyftade:https://www.youtube.com/watch?v=H0zVsxUbbjMVeckans destilleri: TamnavulinHemsida: https://www.tamnavulinwhisky.com/Core range lanserades tydligen 2017. Tamnavulin grundades 1966 och ser ut såhär:Åren i malpåse som David nämnde var 1995–2007; länge, alltså! Den blindprovade Tamnavulin från Svenska whiskyakademien som David mindes var Red wine cask edition; Davids smaknoter här:https://tjederswhisky.se/tamnavulin-red-wine-cask-edition/
Veckans ord: rotationSpringbanks 16/121 som David hittade på som exempel har jag inte hittat i whiskybase, men se här en 16/106, alltså rotation 106 år 2016:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/92592/springbank-10-year-oldHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
-
Jeroen har fått smaka en smått legendarisk whisky MEN VASKADE DEN! Vi pratar vidare om mystiken kring single casks, berättar på tyska om franska destilleriet Warenghem och pratar klargörande om kortleken. Ja, ni vet. Kortleken.
Vad var det i glaset?
Mathias gjorde BK på Smögen Sherry project 1:1:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/62112/smgen-sherry-project-11
David njöt av detta privatfat Port Charlotte, alltså Bruichladdichs ”normal”rökiga destillat:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/125619/port-charlotte-2004
Jeroen hade en Talisker 10:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/talisker-41101/Den legendariska Statesman kan du läsa lite mer om här:
http://tjederswhisky.se/statesman-battre-an-sitt-rykte/
https://www.whiskynorden.se/reportage/dalig-whisky-finns-det-egentligen/Small batch och är det sannolikt att single casks är något sämre numera…?
Det här med Small batch kan man läsa lite mer om här (i amerikansk kontext):
https://www.insidehook.com/article/booze/small-batch-whiskey-definition
Gamla hederliga wikipedia har också några intressanta saker här:
https://en.wikipedia.org/wiki/Small_batch_whiskey
Det här med single casks har de pratat om på den fantastiska podden En trea whisky, om den är bekant.
https://www.entreawhisky.se/66
Underbara reflektioner från Frida Birkehede i detta avsnitt:
https://www.entreawhisky.se/36
Whiskybase slutar vi aldrig rekommendera:
https://whiskybase.com/
Vi älskar Mathias trots att han aldrig slutar tjata om de här nissarna:
https://www.simpleminds.com/
Pearl Jams andra platta verkar heta Vs. och inte Five against one förresten:
https://en.wikipedia.org/wiki/Vs._(Pearl_Jam_album)Veckans destilleri: Warenghem
Hemsida på engelska: https://distillerie-warenghem.bzh/en/home/
Kan du franska är denna sida om fransk whisky att anbefalla, särskilt denna sida just för Warenghem:
https://whisky-francais.com/index.php/distilleries/warenghem/Veckans ord: kortleken
Det här betyder det franska ordet "hein":
Ulf Buxrud sida om serien innehåller allt du kan tänkas vilja veta:
http://www.buxrud.se/webb/
Googla efter serien, och allt du hittar är annars artiklar om att serien slår rekord på auktion. Så sjukt tröttsamt och visar samtidigt hur det inte längre alls handlar om whiskyn i flaskorna och bara om vad några människor med alldeles för mycket pengar tänker sig att flaskorna är värda (eller snarare, vad de tror att någon annan längre fram kanske kan komma att betala för dem):
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/27009/rare-hanyu-full-card-series-breaks-record/
https://robbreport.com/food-drink/spirits/hanyu-ichiro-full-card-series-auction-record-1234582944/
Bonhamns Hong Kong lyckas också med konststycket att inte identifiera den kinesiske samlaren i denna video, en samlare som berättar en del kul grejer om kortserien:
https://www.youtube.com/watch?v=Pwqcg70mFlU
https://translate.google.com/?sl=fr&tl=sv&text=hein&op=translateHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)