Bourbon Podcasts

  • Här är ett klipp från intervjun med Kristin Riise Ödegård i avsnitt 111.

    Vi når henne precis efter att hon varit hos Sebastien Guarato för att få den senaste informationen om Face Time Bourbon. Vi får höra om hans skada och framtid och pratar även en del om Prix d'Amerique.

    Observera att intervjun spelades in innan Prix d'Amerique avgjordes.

    Programledare: Jörgen Forsberg, Anders Malmrot och Markus Myron

  • Via samples i bajspåse går vi direkt på våra eminenta lyssnares frågor: Hur påverkas smaken under whiskyprovning, och kan irländsk whiskey lagras i en trälåda i ett mörkt rum försett med doftljus? Vi gastar ett snabbt "hej" till lilla gulliga gigantodestilleriet Tamnavulin och veckans ord är Rotation. Och David skryter, med viss rätt.Vad var det i glaset?David smuttade på Kilchoman Loch Gorm 2013 release, det första släppet: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/43609/kilchoman-loch-gormMathias körde med Talisker Dark Storm, en klassiker som har dragit iväg lite i pris på sistone:https://shopping.tallink.com/sv/shop/product/drycker/starksprit/whisky/talisker-dark-storm-100-cl-221138Jeroen smuttade på Ceder & Tjeders Mortlach som de inköpte från The Maltman:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73683/mortlach-1998-ctDavid skryter lite om Malt whisky yearbook…https://www.maltwhiskyyearbook.com/Melissa Horns tolkning av Parklands:https://open.spotify.com/track/0m5v12EQC534HqxD4WqP1Y?si=f183e8576d8e4008Lyssnarfråga: hur funkar smaklökarna egentligen, när man provar många whiskies?Här en intressant artikel: Reed, Danielle Renee & Antti Knaapila, ”Genetics of taste and smell: poisons and pleasures”, Progress in Molecular Biology and Translational Science 94 (2010), s. 213–240.Också läsvärd (fast David erkänner glatt att han inte alls gör som Serge gör): Serge Valentin, ”Tasting: how to make your inherent subjectivity a little more consistent”, 5/11 2011:http://www.whiskyfun.com/archivejanuary11-1.html#0501112En kanske lite väl nördig bok som innehåller en del om vad forskning säger om smaksinnet:Gregory H. Miller, Whisky science: A condensed distillation (Cham: Springer, 2019)Hasse Nilsson berättar förresten en rolig historia i sin senaste bok, om hur en whisky han fick prova i ett lagerhus som han då tyckte var bland det bästa han smakat visade sig vara överekad och rätt dålig när han satt med sitt sample från fatet hemma:https://www.adlibris.com/se/bok/historier-jag-hort-i-skottland-och-andra-berattelser-om-whisky-9789188397782Tamdhu batch strength som Mathias tog upp: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tamdhu-4062801/Den Mathias och David smakade där på Cinderella whisky fair var batch 1:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/125749/tamdhu-batch-strengthOld Pulteneyn som Frida Birkehede valde tillsammans med David för Allt om whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/72573/old-pulteney-1997Mer om den där irländska whiskeyn…Igen, den där whiskeyn med den konstiga åldersbestämningen är denna:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/137085/an-irish-distillery-2006-caIrish whiskey technical fileDenna är daterad i oktober 2014 och återfinns här:https://www.gov.ie/pdf/?file=https://assets.gov.ie/91238/e4d51392-dcab-45af-a8e5-39bc0fc4de14.pdf#page=1Det finns mer om lagring på s. 9 som David inte läste förresten, kolla här: 4.1.4. Stage 4: MaturationIrish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach /Irish Whisky” must be matured in wooden casks, such as oak, only on the island of Ireland, such maturation being for a minimum of three years. New casks as well as casks which may have been previously used to store other alcoholic beverages, for example Madeira, Sherry, Port or Bourbon, are used. The moderate Irish climate influences the rate of maturation and enables the development of particular flavour attributes. This even maturation creates a smooth tasting and mellow product. The use of seasoned casks means that the spirit is not overpowered by excessive wood extracts and tannins but delivers a complex but balanced character to the spirit and enables the development of particular flavour attributes. Colour development, which varies in colour from pale gold to dark amber, depends upon the maturation casks chosen. ”Irish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach /Irish Whisky” shall not be exported from Ireland in wooden casks, such as oak or other wooden containers, which may result in further maturation.Det där med The larch, för de av er som inte sett så mycket Monty Python var det detta Mathias åsyftade:https://www.youtube.com/watch?v=H0zVsxUbbjMVeckans destilleri: TamnavulinHemsida: https://www.tamnavulinwhisky.com/Core range lanserades tydligen 2017. Tamnavulin grundades 1966 och ser ut såhär:Åren i malpåse som David nämnde var 1995–2007; länge, alltså! Den blindprovade Tamnavulin från Svenska whiskyakademien som David mindes var Red wine cask edition; Davids smaknoter här:https://tjederswhisky.se/tamnavulin-red-wine-cask-edition/

    Veckans ord: rotationSpringbanks 16/121 som David hittade på som exempel har jag inte hittat i whiskybase, men se här en 16/106, alltså rotation 106 år 2016:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/92592/springbank-10-year-oldHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky

  • Vi kickar igång 2022 med första delen av två avsnitt med vingurun och vinfolkbildaren Anders Melldén! Anders är sommelierutbildad författare, utbildad journalist, föreläsare samt en av Sveriges främsta vinskribenter. Han skriver bland annat i tidningarna Svenska Dagbladet, Gourmet, Whiskey & Bourbon, Törst och Livets Goda. I sitt eget projekt ”Winesplaining” publicerar han korta filmer på sociala medier där han tar död på myter och levererar sanningar till alla vinintresserade. Han är även författare till böckerna Winesplaining – värt att veta om vin och Winesplaining – prova, lagra, njut av vin. Sedan 1999 har han arbetat som provningsledare, konsult och föreläsare på restauranger, restaurangskolor, konferensgårdar och företag. Han reser runt i vinområden över hela världen, möter vinproducenter och provar och recenserar de hundratals viner som lanseras på Systembolaget varje månad. I den här första delen av två fokuserar vi på hans personliga resa och erfarenheter i vinbranschen. Det blir fantastiskt intressanta samtal om bland annat musik och vin, när och hur vinet slog igenom på allvar i Sverige och mycket mer!

    Get bonus content on Patreon

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I april i år gjorde jag ett avsnitt om ekonomisk frihet som är ett av de mest nedladdade. Idag fortsätter vi på samma tema, men denna gång med gäst Sandra Bourbon. Hon är författare, föreläsare och initiativtagare till hemsidan och Instagram-kontot Framtidsfeministen, som syftar till att hjälpa människor att investera mer jämställt. Bourbon är aktuell med boken ”Frihetsmaskinen” där hon på ett konkret sätt beskriver hur man kan spara, investera och nå ett liv fritt från förvärvsarbete. Jag har läst en lång rad böcker på temat, men tycker att Bourbon kommer med ett par nya infallsvinklar som vi kommer att diskutera i detta avsnitt.

    Sandra Bourbons bok: https://www.adlibris.com/se/bok/frihetsmaskinen-sa-skapar-du-ett-finansiellt-fritt-liv-9789179650599

    Här hittar du mer information om Sandra Bourbon: www.frihetsmaskinen.nu , www.framtidsfeministen.se , www.sandrabourbon.se

    Facebook: Bildningskomplexet

    Instagram: Bildningskomplexet

    Twitter: @BenjaminElfors

    E-post: [email protected]

    Musikproduktion: Ivar Edding

    Omslag: Emma Westin/Matthew Sundin


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • The first episode in English! But just as in the podcast, we'll start off in Swedish. Vår jäst-gäst Dr. Pat Heist från Wilderness Trail Distillery är här för att lära oss allt om bourbon – från vattnet, jästen och ända till skårorna på utsidan av faten. Häng med! Guest of the episode is Dr. Pat Heist of Wilderness Trail Distillery. He will tell us everything about bourbon making – from the water and yeast to the grooves on the outside of the casks. Join the ride!And if someone out there did not understand the title of the episode…
    https://www.youtube.com/watch?v=zsqf-ORB37Q (https://www.youtube.com/watch?v=zsqf-ORB37Q)

    Vad var det i glaset?
    Mathias hade Bushmills 16 YO. David drack orökigt grönt te.
    Jeroen hade en Longmorn 16 YO.

    Dr. Pat Heist

    Here is an xTED talk (around 10 minutes):
    https://www.youtube.com/watch?v=oSLWEnz-1mc
    A wonderfully detailed and nerdy discussion on the production of bourbon which is about 90 minutes long with Bourbon pursuit, a long discussion with Pat:
    https://www.youtube.com/watch?v=gnzPyFjSSPo

    Ferm Solutions
    https://ferm-solutions.net/

    Wilderness Trail distillery
    https://wildernesstraildistillery.com/




    Attenuation
    https://tjederswhisky.se/vad-ar-attenuation/

    A little bit about yeast from the viewpoint of Scotch whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/features/27158/why-scotch-distillers-are-playing-with-yeast/
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/15315/does-yeast-affect-the-flavour-of-whisky/
    https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/27178/whisky-researchers-make-yeast-discovery/
    https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/8560/baffled-by-yeast/

    Reverse osmosis
    https://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_osmosis

    Oak, seasoning, toasting, charring…
    https://winemakermag.com/technique/1033-oak-barrel-chemistry-techniques
    https://thebourbontruth.tumblr.com/post/142198798761/the-truth-about-seasoned-wood
    Oak can also be dried in a kiln; see this video, ”Bourbon Barrel and Scotch Whisky”, which also has a little information about charring:
    https://www.youtube.com/watch?v=gq1a6uWH21U
    Those toasted barrels from Swedish Box distillery, English:https://highcoastwhisky.se/en/products/advanced-master-class/
    …and in pdf form:
    https://highcoastwhisky.se/en/wp-content/uploads/sites/2/2019/04/amc-1-1-english.pdf

    The company Independent Stave
    https://www.independentstavecompany.com/

    Word of the week: high rye bourbon, wheated bourbon
    Apart from Pat Heist’s exposé, see for example here:https://bourbonveach.com/2017/06/05/what-is-high-rye-bourbon/
    https://www.chicagobourbon.org/2017/07/24/what-is-wheated-bourbon/

    Corsair distillery
    https://www.corsairdistillery.com/
    Insane in the grain is apparently a twelve-grain whiskey:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/42953/corsair-artisan-distillery-insane-in-the-grain
    Ryemageddon:
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/96888/corsair-artisan-distillery-ryemageddon

    But what about sweet mash and sour mash whiskey?
    Most information online is very brief indeed, such as here:https://scotchaddict.com/why-does-jack-daniels-call-itself-sour-mash-whiskey.html

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se) Special Guest: Dr. Pat Heist.